Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Thursday, May 9, 2013

PANAS..!!! AHLI PARLIMEN BUKAN MELAYU LEBIH RAMAI DI PARLIMEN..???

Baru-baru ni aku ada terima 1 emel dari seorang pembaca blog aku ni. Katanya dia terima 1 emel dari seorang ahli PAS yang mengata tentang kononnya "kecoh Ahli Parlimen Malaysia sekarang ni banyak dari golongan bukan Melayu"...

Ahli PAS tu tulis kononnya "fakta bukan auta" dan berikan hujah bersama bukti-bukti..Ada ke patut dia kata UMNO mulakan sentimen perkauman.. Puiii..! Pembaca tu minta aku ulas tentang perkara ni..

Bila baca saja emel tu pada perenggan pertama, aku dah nampak ahli PAS tu sebenar tak faham isu dan tak tahu apa yang dikecohkan dalam keadaan landskap politik negara sekarang ni..
Fakta bukan auta? Padahal dia yang "auta menggunakan fakta"...


Fakta yang dikecohkan sekarang ni bukan soal "MP Malaysia ramai yang bukan Melayu". Fakta yang dikecohkan sekarang ni ialah mengapa kaum Cina di Malaysia ni "tikam" BN dari belakang. Itu fakta sebenar dan dalam hal itu takde isu perkauman pun!

Kalau nak dikatakan perkauman, dah tentulah ahli UMNO akan pertikai kaum lain jugak..kan? Kenapa kami tak pertikai kaum India? Sebab kaum India tak "tikam" BN dari belakang macam yang dibuat oleh kaum Cina...

Perlu diingat, aku tak kata seluruh kaum Cina yang "tikam" BN dari belakang. Aku cakap "majoriti" dari mereka. Hanya segelintir saja yang tak "tikam" BN...

Kenapa aku kata majoriti kaum Cina "tikam" BN dari belakang? Sebab sebelum PRU13 berlangsung, setiap kali BN buat majlis atau program dengan kaum Cina, ramai yang datang bebbb..!

Contohnya kat Selangor, kalau BN jemput 5,000 orang kaum Cina di sana, 10,000 yang datang bebb..! Kalau tak sokong BN dan tak mau pilih BN, kenapa depa datang majlis tu? Tak malu ke makan minum dan berpura-pura sokong BN? Last-last "kantoi" masa PRU13 sebab tak bagi undi...

Buktinya, mereka-mereka yang hadir tu diambil kedatangan dan details pasal depa. Lepas tu check depa dari parlimen atau DUN mana.. Lepas tu compare pulak dengan undi dari kawasan tu berdasarkan pecahan kaum di situ.. Maka bila diselidik, kat situlah "kantoi"nya..heh! Ingat BN ni bodoh ke? Kan dah "kantoi"..

Aku tak kisah kalau majoriti kaum Cina nak sokong Pakatan Haram. Tapi jangan la hipokrit. Kat depan kata sokong, dan kat belakang pilih orang lain. Diorang tu takde maruah ke sampai perlu menipu macam tu? Choiiii..!!!

Kat sini pun aku tak nampak ada isu perkauman pun yang dimainkan. Yang dipersoalkan pada kaum Cina ialah "mengapa perlu hipokrit, berlakon dan menipu dalam beri sokongan"? Kalau betul gentlemen, let us see your true colours laaaaa... Ada berani?

Pasal dakwaan yang kata MP dalam parlimen tu ramai yang bukan Melayu tu, betul ke? Aku rasa perkara tu tak jadi isu pun as long as UMNO yang lead the government... Sebab?

Sebabnya, UMNO yang lead kerajaan BN. Dan BN tak macam Pakatan Haram yang lead by DAP. Korang tahu sapa DAP, kan? Alaaa.. "Chauvinis ultra kiasu" yang nak keistimewaan Melayu dan Islam tu pun diberikan pada depa tu laaa.. Yang nak jadikan Malaysia macam Singapore tu laaa..
Yang kurang ajar tu laaa..

Paling jelas kali ni, PAS merosot teruk. PKR yang lebih junior, lebih teruk, tak perform, pemimpin terbabit dengan isu moral yang teruk dan dapat fund dari Yahudi tu lebih banyak dapat kerusi berbanding PAS... PAS jadi "kuda" ke?

Come on laaa.. Rasional la sikit bebb.. Kalau aku boleh rasional, takkan la PAS takleh kot? Sampai bila korang nak jadi "balaci" DAP tu? Sampai bila korang nak jadi "kuli" PKR tu? Takkan tu pun tak reti pikir?

Tapi aku yakin PAS takkan keluar dari Pakatan Haram. Sebab? Sebab PAS nak kuasa kat Selangor dan Penang. PAS sayangkan kuasa politik tu berbanding maruah parti, Islam mahupun bangsa sendiri...

PAS tahu depa hanya boleh jadi MB kat Kelantan saja. Kat Selangor dan Penang tu sampai mati la jadi "pencacai" dok "jilat" DAP dan PKR.. Maklum laaa.. DAP dan PKR tu "sedara" PAS.. UMNO ni "kapiaaaqq" kata PAS...kan? Heh!
















11 comments:

Anonymous said...

Korang cuba bayangkan kalau dibuat gila Pakatan menang dan terus bergabung dgn Singapora.

Di sana ada 87 kerusi parlimen, campur dgn 222 di Malaysia jadi 309 keseluruhannya. Bila pilihanraya berikutnya, PR akan dapat 169 (89 di Malaysia dan 80 di Singapora)
BN 140..lepas tu dipecahkan pulak kerusi-kerusi parlimen kat bandar2 besar jadik 2-3 kerusi untuk setiap satu, sbb kononnya penduduk ramai nanti wakil rakyat tak dpt berkhidmat dgn baik..terus PR menang 2/3 sbb kerusi dah makin banyak.

Sampai bila-bila kita takkan dapat balik malaysia yopp...aku cuma membayangkan aje..jaga-jaga mana tau boleh terjadi mcm tu...

Anonymous said...

Dap akan mula pindahkn pengundi dr kawasan majoriti tlampau tinggi ke parlimen bn utk menang byk kerusi.. Kalo keluar 5,000 dari seputeh letak dlm titiwangsa, 5,000 dari cheras letak dlm setiawangsa mcm mana? Semoga ada pihak yg pantau.

Anonymous said...

Plan tu mesti ada dlm kepala hotak LIck KID SIAL ngan ANUwar. Cer try kita jd dia org, rase2 bleh mng ke PRU #14 t. Dah tau kaki tangan kita tau cakap besar tapi wat keje mcm tahi. Harap nama je gah. Pengundi pula kebanyakan nak experiment je. Byk yg kate kalau dia org gagal, kita tukar balik. Cewah bdk2 muda skrg, dia org ingat tukar kerajaan mcm tukar spender kot. 5 tahun peralihan kuasa mana sempat nak memerintah. BN yg 55 tahun pun belum sempurna lagi. Mau tak mau mesti klip ngan singapore. Singapore plak amat dahagakan tanah mesti join punya. Jemu dah dia org dok dlm sangkar emas. (padan muka korang lick ka yu). Dgn byk tanah2 di Johor dia org beli ( dgn BN dia org kena bayar levi dan cukai yg tinggi tiap2 tahun, padan moka sekali lagi lick ka yu kekayan korang kena sedut ke Malaysia)tak mustahil Johor jadi tapak perluasan tanah Singapore dan Dinasti Lick Kid Sial akan kekal ke akhir zaman di Republik Malaysia. Padan muka kita hehehe.

Anonymous said...

yop.... fikir le dengan rasional... apa jadah nak gabung dengan singapore... pulau batu putih pun kena gi mahkamah antarabangsa... sebenarnya singapore tak nak Malaysia jatuh kat pakatan... sebab Malaysia yang maju dan tanpa rasuah akan jadi pesaing singapore... nak cerita tu... biar le rasional....

Anonymous said...

nak cerita pada pada laaa yop.... ingat senang-senang nak gabong... pulau batu putih pun kena gi court. sebenarnya lu kena tipu... BN buat cerita untuk takut kan kau ...

Unknown said...

Memang tuan ..itulah strategi Dap dgn Pap pun,,dah soheh dah...tolong sebarkan....

Anonymous said...

sekarang ni lebih ramai pengundi yg tidak percayakan perjuangan bn...admin bila lagi? -:)

Anonymous said...

Tapi, apa kehe nya PAS boleh gabung dgn DAP? Atas faktor apa kemenda nya? Tolong jawap yop

Anonymous said...

Betul, pakatan ambik Malaysia jadi pesaing Singapork sbb takder rasuah dan clean? Kau nak ke kita jadi mcm Singapork, org Melayu kat sana makan hati tau dgn pemerintah kat sana, PAP tu tolong Cina secara discreet, kau nak Malaysia jadi mcm tu ka beb? Akai ada ka?

jijan mali said...


Ribut berlalu, kiambang bertaut.

Penduduk Malaysia mesti bersatu terutama sekali bangsa teras iaitu MELAYU DAN BUMIPUTRA. Ayuhlah kita kuatkan semula ekonomi MELAYU dan BUMIPUTRA. Kita dah tahu siapa gunting dalam lipatan kita sekarang ini. Sedar lah bangsa MELAYU DAN BUMIPUTRA semua. AYOH KITA BERSATU UNTUK MALAYSIA TERCINTA!!!!!!

Anonymous said...

Malaysia dan spore.....disegi statusnya adalah sgt berbeza....kalu nak banding pas ngan dap.....tlg tuntut ilmu seblm bercakap. Tq

Bila Kak Su Bersuara... Heh!