Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Monday, January 7, 2013

@CHEGUBARD MARAH TAKDE MELAYU SERTAI MCA/MIC..!!!

CheguBard bodo

Marah benar Chegu Bard semalam bila TV3 melaporkan tentang “kesilapan teknikal” pada sistem undi Jawatankuasa Eksekutif DAP Kebangsaan (CEC) di mana tiada seorang pun yang terpilih itu bebangsa Melayu tulen.

Meroyan di laman Twitter, Chegu Bard meluahkan ketidakpuasan hatinya mempertikaikan laporan tersebut yang mengatakan tiada seorang Melayu pun yang menang melainkan secara “ehsan” yang dilantik sahaja.

Chegu Bard berhujah, tiada siapa pun yang sedar bahawa tiada seorang pun ahli yang berbangsa Melayu di dalam MCA atau MIC!

“Tv3 heboh tak ada melayu menang j/kuasa pusat DAP, hanya bg lantikan kemudian tp dlm mca atau mic ahli melayu pun xada depa tak sedar :) ” – Chegu Bard PKR, 6hb Jan 2013 – Twitter
Melihat kepada kenyataan bodoh Chegu Bard itu, saya tidak hairanlah mengapa dia telah dikalahkan oleh “Sam Ketot” di dalam pemilihan Angkatan Muda Keadilan (AMK) yang lalu. Terlalu bodoh rupanya Chegu Bard ini!

Saya nak tanya Chegu Bard, dia tahu tak MCA dan MIC itu singkatan kepada apa?

Untuk pengetahuan Chegu Bard, MCA itu merupakan singkatan kepada “Malaysian Chinese Association” atau dalam bahasa Melayunya ialah Persatuan Orang-Orang Cina Malaysia. Faham?

Manakala MIC pula adalah singkatan kepada “Malaysian Indian Congress”  atau dalam bahasa Melayunya ialah Kongress India Malaysia. Faham atau tidak?

Ada tak sebut di dalam MCA atau MIC itu nama bangsa Melayu? Ada tak? Atau kini kita hanya nampak kebebalan Chegu Bard yang mempersoalkan kewujudan ahli berbangsa Melayu di dalam MCA atau MIC..!!!

Kalau benar pun ada sesiapa dari bangsa Melayu yang teringin sangat nak masuk MCA atau MIC, saya yakin permohonan keahliannya akan ditolak bulat-bulat oleh parti-parti komponen BN tersebut, bukan?

Sebenarnya UMNO mewakili bangsa Melayu dan bumiputera menerusi perkongsian kuasa di antara MCA yang mewakili kaum Cina dan MIC yang mewakili kaum India di dalam menentukan dasar-dasar kerajaan BN.

Hakikatnya, BN wujud di atas perasaan saling hormat-menghormati di antara kaum di negara ini di mana UMNO sebagai parti tunjang mempertahankan keistimewaan bangsa Melayu dan bumiputera tanpa mengabaikan kepentingan mana-mana kaum di Malaysia.

Lagi satu, saya hairan benar dengan Chegu Bard. Pernahkah dia lihat lambang UMNO, MCA, MIC atau lain-lain parti komponen BN di atas kertas undi?

Bukankah semua parti di dalam BN menggunakan lambang “dacing” yang berlatar belakangkan warna biru segar? Itulah sebenarnya kekuatan keharmonian kaum dan perkongsian kuasa di antara bangsa, kaum, budaya dan agama di negara ini.

Lainlah parti Chegu Bard. Partinya memang parti “saya nak jadi PM”. DAP pula parti “chauvinis ultra kiasu” yang tak mengaku dirinya begitu. Manakala PAS pula adalah sebuah parti “agama wal halaaaluku, wal haraaamumu”!

Saya menyarankan agar Chegu Bard pergi sekolah semula memandangkan banyak lagi yang dia perlu pelajari, khususnya Bahasa Inggeris, makna “Cina” dan “India”, serta susur galur sejarah parti-parti di negara ini.

Jika sudah khatam dan pandai, barulah dia boleh kembali semula bertanding lawan “Sam Ketot”. Manalah tahu Chegu Bard boleh menang kali ini, kan?

Sumber: Mykmu.net

5 comments:

Anonymous said...

Lawak awal tahun!

Anonymous said...

haji hadi pun tak teingin ambil chegu bard mengajar di taski. jadi bodoh budak melayu. bengong punya politician. tak ada klas langsung. ada otak tarok kat kepala taik.

Anonymous said...

Mau dok suruh dia ajar kepala lutut dia dulu baru mai ajar orang lain..cekgu apa kebendanya bengap sampai tera tu..!

Anonymous said...

Mau dok suruh dia ajar kepala lutut dia dulu baru mai ajar orang lain..cekgu apa kebendanya bengap sampai tera tu..!

KZSO said...

alaaaa....dia nak ngaku dap tu parti cina!

Bila Kak Su Bersuara... Heh!