Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Sunday, December 9, 2012

PERKARA YANG SELALU UMAT ISLAM LUPA...


KEBERKATAN rezeki adalah antara perkara utama yang mesti dititikberatkan dalam hidup.

Rezeki bukan sekadar wang, harta, makanan dan minuman.

Sebaliknya jodoh, anak, pangkat, nama baik, kedudukan dan sebagainya juga boleh disebut sebagai rezeki.

Namun dalam artikel kali ini saya merujuk rezeki kepada pendapatan yang kita perolehi sama ada dengan bekerja sendiri, mengambil upah atau makan gaji.

Rezeki yang dicari dan diusahakan itu pula dibawa pulang ke rumah untuk diberi makan anak isteri.
Ada orang memandang ringan akan isu keberkatan rezeki ini. Pada mereka ia hanya isu kecil yang tidak perlu diperbesarkan.

Mereka ini tidak sedar wujudnya kaitan langsung antara keberkatan rezeki dengan nasib, kualiti perhubungan, kejayaan anak-anak, dan segala aspek kehidupan.

Ada beberapa sebab yang boleh menyebabkan rezeki tidak berkat.

Pertama, kerana ia jelas datang dari sumber pendapatan yang haram seperti berjudi, rasuah, mencuri, menipu, nombor ekor, pelaburan haram dan seumpamanya.

Namun, ada yang tidak menyedari bahawa secara halus rezeki itu boleh hilang keberkatan apabila kita yang dibayar upah atau digajikan untuk melakukan sesuatu pekerjaan, atau memikul sesuatu tugasan tetapi tidak melakukannya dengan bersungguh-sungguh.

Sebaliknya apa yang berlaku ialah pelbagai masalah di tempat kerja seperti curi tulang, datang lewat, malas, kerja tidak mencapai kualiti, melakukan kerja lain sewaktu dalam masa bekerja, main-main, dengki, irihati dan seumpamanya.

Oleh itu eloklah dalam artikel kali ini kita lihat apakah antara tanda-tanda keberkatan rezeki bagi membolehkan kita sama-sama melakukan audit diri atau muhasabah.

* Hati semakin dekat dengan Allah dan Jiwa Tenang

Tanda-tanda yang pertama bahawa rezeki itu berkat ialah hati semakin dekat dengan Allah.

Kita bukan sahaja menjaga solat lima waktu sebaliknya ditambah dengan amalan-amalan sunat. 

Mulut juga sentiasa berzikir dan suka pula membaca dan menelaah al-Quran.

* Pemurah

Kita mudah untuk memberi sedekah dan menunaikan zakat.

* Jauh daripada kejahatan manusia dan bala

Kalau kita datang lambat, malas, kerja tidak bersungguh-sungguh, hasil kerja tidak berkualiti dan sebagainya, majikan akan menegur, menasihati dan mungkin mengambil tindakan. Namun, gaji penuh tetap diberikan.

Majikan tidak pernah mengaudit gaji kita. Misalnya, katalah gaji kita ialah RM1500 sebulan. 

Disebabkan kita malas maka majikan bayar RM1200 sahaja. Sebabnya, RM300 ringgit itu dipotong atas sikap malas kita itu.

Sebaliknya, apabila kita malas, majikan tidak pernah memotong gaji bulanan kita. Namun, kita lupa bahawa Allah menjalankan auditnya.

Maka Allah tarik sebahagian rezeki itu dengan pelbagai ujian dan masalah dalam hidup yang datang bertimpa-timpa seolah-olah kita memang bernasib malang.

Bulan ini telefon bimbit hilang, bulan depan kereta pula dipecah orang.

Kalau begitulah keadaannya maka eloklah kita audit gaji yang diterima setiap bulan sebab bimbang kalau-kalau itulah punca kepada segala masalah tersebut.

* Keluarga harmoni dan anak-anak cemerlang
* Sentiasa merasa cukup dan syukur

Sumber: mirlme.com

1 comment:

Anonymous said...

Tambahan --- RIBA

Selalu orang tak berapa nampak benda ni walaupun dosa besar dan melibatkan rezeki kita.

Hati-hati kepada tuan-tuan lawyer ( yang selalu buat loan agreement dan juga yang buat tuntutan sivil - mesti ada tuntutan bersama faedah), tUan-tuan Hakim yang membicarakan tuntutan bersama riba, Tuan-tuan arkitek yang buat standard form (borang PAM) - ada riba juga ni, para-para bankers yang jelas pada pinjaman konvensional menggunkan sistem riba, para-para banker pinjaman cara Islam yang buat tuntutan pada kepada pelanggan yang tak bayar instalment kat Mahkamah sivil (pelik kan? Pinjaman cara Islam tapi tuntutan kat Mahkamah Sivil yang mendokong sistem Riba dalam tuntutan hehehe)sikit sebanyak perbankan Islam mendokong sistem yang tak betul.,

Bila Kak Su Bersuara... Heh!