Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Friday, October 19, 2012

PENJELASAN PENUH TENTANG KONFLIK DATUK RASLI - FISOL...

Entry "bodo mengheput" yang terpaksa ditulis di blog Zul Ya...
Aku gelak besar bila baca entri blog upahan PAS, Kedah La, yang dipercayai milik Zul Yahya dan ditulis oleh Enggang Qadha, bertajuk "Rasli ni barua UMNO? Lepas laporan Audit babitkan penyelewengan orang Rasli... pikiag ambiklah!".

Memang lawak la mamat yang diupah Zul Yahya ni. Bodo megheput kata orang Kedah! Tapi pasal Zul Yahya suruh tulis belasah Datuk Rasli, maka dia pun tulis la dengan gaya IQnya yang cetek dan tidak rasional...heh! Kesiannn...

Rasanya, depa pun tak tau KCS tu apa dan apa bidang kuasa depa. Dan aku yakin, depa pun tak tau bidang kuasa MB tu lagu mana....heh!

KCS tu bawah DYMM Sultan, sebuah badan eksekutif yang boleh dikatakan tertua di negara ni dan tidak ada kena mengena dengan sebarang fahaman politik. KCS ni depa melaksanakan dasar kerajaan sebagaimana yang ditentukan oleh MB...

Untuk pengetahuan hangpa, jawatan SUK ni pulak dilantik oleh DYMM Sultan setelah mendapat nasihat MB. Alaaa..macam jawatan Ketua Hakim Negara laaa...dilantik DYMM Agong atas nasihat PM..lebih kurang lagu tu la..

SUK adalah jawatan di dalam Kerajaan Negeri, di mana dia diberikan sebuah kerusi setaraf exco dalam sidang DUN. Satu lagi jawatan yang dapat kerusi macam tu ialah SFO atau State Financial Officer. Kedua jawatan ini adalah wakil kuasa eksekutif DYMM Sultan dalam sidang DUN..

Tapi, KCS ni lain sikit. KCS ni adalah satu kumpulan dalam JUSA Kedah State di mana ia directly bawah Sultan. Lebih kurang macam "kelab eksklusif" JUSA Kedah laaa...dan MB takdak kuasa atas depa ni...paham ke Enggang "Bengong"? 

Seperkara lagi, selalunya ketua KCS dilantik jadi SUK dan penjawat jawatan tu selalunya dilantik berdasarkan rekod perkhidmatan, KPI, seniority dan pengalaman dalam handle hal ehwal negeri..paham?

Dalam kes Datuk Rasli ni, dia hanya jalankan tugas sebagai ketua KCS. KCS ni perlu ditukar dari satu kawasan ke satu kawasan bila tiba masanya. Ikut kesesuaian dan budi bicara SUK tu laaaaa...

Dalam kes Ahmad Fisol yang ditukar dari jawatan YDP MDKP tu, ia adalah proses normal. Semua KCS bertukar-tukar kawasan dan bidang kuasa. Tak pelik pun! Aku ada ramai sedara mara dalam KCS..aku tau laaa...

Ni la Fisol tu...KCS yang sokong PAS nehhh...
Tapi yang peliknya, Fisol ni tak mau pindah! Tak mau ditukarkan! Khabarnya dia seronok kerja kat situ sebab ahli-ahli Majlis (orang PAS la tu..) yang ada kat Kubang Pasu tu. Lagipun, anak dia pun kerja kat situ. Jadi kalau boleh dia nak kerja kat situ sampai mati laaaaa...

Jadi, bila dia dapat surat tukar, dia kalut! Dia panggil puak-puak PAS meeting tergempar kat office dia. Lepas tu depa sepakat dalam meeting tu untuk pertahan Fisol kat situ dan kalau SUK nak tukar Fisol jugak, depa akan buat demo! Hahahahahahaaaa..!!! Macam budak kecik!!!

Padahal, sebagai JUSA dan salah seorang KCS, Fisol ada saluran untuk berbincang untuk tidak ditukarkan. Dia boleh personally berjumpa dengan SUK dan negotiate...

Tapi, ada ke bebalnya Fisol ni ajak puak-puak PAS meeting pertahankan dia! Patutnya, sebagai penjawat awam, dia larang dari sebarang kekecohan berlaku disebabkan dia. Tapi dia pulak yang tumpang sekaki!

Aku tau la Fisol tu orang PAS totok. Lantak dia la nak sokong DAP sekali pun, aku peduli apa! Tapi, bila masuk bab kerja tu profesional dan rasional la sikit! Yang pi guna sentimen politik dalam badan eksekutif tu apahal?

Bila SUK dapat tahu, Fisol diminta berikan surat tunjuk sebab atas apa yang berlaku. Khabarnya, lepas diminta surat tunjuk sebab tu, dia pi mengadu pulak kat geng-geng PAS dia tu. "Geng" punya pasal, depa pun "balun" la Datuk Rasli dengan tuduhan macam-macam...

Antara pak lebai PAS yang "bodo megheput" tak tau apa-apa yang dipergunakan Fisol..
Frankly, aku malas nak sentuh pasal KCS ni pasal macam-macam jenis orang ada dalam KCS tu. Ada yang PAS totok, ada yang UMNO macam aku. Tapi, ada yang memang tak campur politik dan hanya taat pada DYMM Sultan saja. Dan tak kurang jugak ada yang jadi "businessman" dalam KCS..heh!

Jadi, ada yang baik dan ada yang kurang baik dalam KCS ni. Ada yang nakal dan ada yang warak dalam KCS ni..macam-macam ada. Malah ada jugak KCS yang memang tak sokong mana-mana parti politik, depa tau kerja saja setiap hari berkhidmat untuk rakyat...

Jadi pada aku, kes ni sepatutnya bukan satu isu. Tapi bila Fisol gelabah bewak dan ajak geng-geng politik dia masuk campur, maka benda ni jadi panas.. Peliknya, MB relax je aku tengok. Puak-puak PAS pulak yang lebih-lebih...heh!

Kenapa MB relax je? Sebab dia tahu dia takdak kuasa nak defy kuasa yang ada pada SUK. Dia takdak kuasa pun nak pecat KCS..heh! Dan sebab MB tau undang-undang tubuh negeri dan tau puak-puak PAS yang dok menyalak tu "bodo megheput", pasal tu dia diam!

Malangnya, Zul Yahya pikiaq dia bijak dan tahu. Padahal dia pun dungu! Kesian kat Azizan, dapat ketua cybertroopers pun "bodo mengheput"! Elok tukaq je mamat tu jadi tukang kerat newspaper cutting kat Wisma tu...heh!

1 comment:

Anonymous said...

Kami wakil pihak perkhidmatan awam kerajaan negeri Kedah nak ucap terima kasih kepada semua ketua perkhidmatan. Kami tak mahu terlibat dalam sengketa politik,tapi kami harapkan bagi peluang kepada kami untuk menyinar. Kami pun ada bakat cuma diharapkan di beri peluang. Saya rasa tamatkan persengketaan dan bagi peluang untuk kami meningkat naik. Perkhidmatan mesti diteruskan cuma bagi peluang lah untuk kami naik ke post berikutnya. Post sekarang tidak bergerak kerana sudah beberapa kali menyambung kontrak.Kami nak bergerak.Terima kasih harap terima dengan positif

Bila Kak Su Bersuara... Heh!