Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Thursday, June 28, 2012

GEMPARRR..!!! RAHSIA SERANGAN DAP TERHADAP TAN SRI SYED MOKHTAR TERBONGKAR..???!!!


Aku dengar DAP dah mula serang Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary. Paling hebat, diorang canang kat Penang bahawa Tan Sri Syed Mokhtar memiliki hutang sebanyak RM34.4 bilion..!!! Perghhh..!!! Banyak tuuuu..!!!

Rasanya, dah tentu ramai yang tertanya-tanya kenapa DAP serang Tan Sri Syed Mokhtar secara tiba-tiba, kan? Ye la...Tan Sri Syed Mokhtar tak pernah kacau orang. Dia orang business dan tak interested dengan permainan politik...

Dalam kajian sumber dalaman DAP, aku dapat tahu bahawa diorang serang Tan Sri Syed Mokhtar sebab beliau nak take over Penang Port dari Kerajaan. 

Penang Port tu bawah kerajaan, tapi mengalami kerugian lately. Nak tahu kenapa? Khabarnya Penang Port tu rugi sebab banyak kargo yang beroperasi secara "black market". 

Siapa dalangnya? Khabarnya ia didalangi oleh tauke-tauke Cina yang kebanyakkannya menyokong dan memberi dana kepada DAP. Bila Penang dapat kat DAP, maka makin seronoklah diorang sebab DAP memang dikatakan dah lama beraksi sebagai "king" dalam hal ehwal "black market" kat Penang Port tu..!


Sebab tu la Penang Port rugi sejak 3 - 4 tahun kebelakangan ni...

Atas sebab tu Kerajaan nak jual sebahagian sahamnya dalam Penang Port tu kat syarikat luar. Dan sudah tentulah saringan demi saringan dibuat...

Kalau nak serah Penang Port kat taikun-taikun Cina macam Robert Kuok, Vincent Tan dan sebagainya, dah tentulah makin teruk jadinya aktiviti "black market" kat Penang Port tu. Silap-silap, makin banyak kargo yang diorang "black market"kan.

Maka sebab tu la Kerajaan pilih TS Syed Mokhtar sebab beliau berniaga ikut undang-undang, bayar cukai, tak lari dari kastam, mempunyai empayar perniagaan yang meyakinkan dan sangat berpengalaman dalam shipping company.

Dalam erti kata lain, setakat TS Syed Mokhtar nak handle Penang Port tu.."sap sap sui" je...senang je padanya...cuma, yang jadi cabarannya ialah sudah tentu penyangak-penyangak yang lari dari bayar cukai dan operasi "black market" kat situ...

Ye la bro...bukan senang nak "putih"kan kawasan "hitam", kan? Maka sebab tu la dikatakan DAP serang TS Mokhtar...DAP tak mahu "lubuk duit haram" di Penang Port tu "dibersihkan" oleh TS Syed Mokhtar..! Lagipun, DAP ada banyak rahsia kat situ...heh!

Betul ke TS Syed Mokhtar ada hutang sebanyak RM34.4 bilion? Heh! Menipu sangat le tu! Sapa yang "baik hati" sangat nak kasi hutang sebanyak tu kat TS Mokhtar? Kalau RM34.4 juta tu mungkin la...tapi kalau RM34.4 bilion tuuuu...hanya orang takde akal je yang percaya..!

Kalau korang nak tahu, GLC sepenting MAS tu nak cari RM9 bilion pun susah! MAS terpaksa menyembah banyak agensi kewangan untuk cari fund untuk revive business MAS. RM9 bilion yang MAS dapat tu pun dalam bentuk sukuk! Kena bayar balik ikut perjanjian...

Dan logik sangat ke TS Mokhtar senang-senang je dapat pinjaman sebanyak RM34.4 bilion??? Bank mana yang nak lulus..??? Gila ke apa? Bodoh betul la sapa yang buat cerita fitnah tu...


Tapi tu la hakikatnya. Cina-cina DAP dok tabur jugak fitnah tu kat Penang. Yang paling menyedihkan, puak-puak PAS yang tak reti satu haram hujung pangkal tu tepuk tangan kat Cina tu. Bingai...sorry to say la...memang bingai pun...

Pada aku, TS Mokhtar adalah salah seorang ahli perniagaan yang sepatutnya menjadi ikon kebanggaan orang Melayu, termasuk aku. Memang aku tak kaya macam beliau, tapi aku salute TS Mokhtar sebab dia membuktikan bahawa anak Melayu boleh jadi hebat dan berjaya.

Tapi yang menyedihkan, ada juga orang Melayu yang jeles dan nak menjatuhkan TS Mokhtar. Korang pernah tengok ke orang Cina jatuhkan rakan-rakan pesaingnya yang lain dengan cara yang kotor? 

Korang pernah tengok Robert Kuok pedajal Vincent Tan atau Lim Goh Tong? Tapi, orang-orang Melayu yang tak sedar diri ni terlebih bijak pula bila terpengaruh dengan propaganda DAP nak jatuhkan orang Melayu sendiri...sedih, kan? 

Come on la bro...make up your mind la. Kita perlu supportive sesama kita untuk maju. Cuba tengok orang-orang Cina..diorang bersatu. Dan kenapa kita tak boleh ubah perangai dan contohi sifat baik yang ada pada orang-orang Cina? Belajar la berfikir dengan bijak sikit...please..!

7 comments:

Meow Bergaya said...

Orang yg cepat iri hati dan dengki atas kejayaan orang lain tu BIASANYA DAN RAMAINYA dari golongan LEBAI-LEBAI berkopiah putih berserban dan berjubah kerana mereka ni jadi BUTA MATA DAN BUTA HATI kerana telah berjaya diDUNGUkan secara TOTAL oleh ulamak-ulamak politik mereka yg mengaku merekalah yg LEBIH ISLAM DARI ORANG ISLAM LAIN SELURUH DUNIA.

Kesian ... Apa nak buat dah ketentuan Illahi, tertulis di Loh Mahfudz ...

Anonymous said...

Baru saja ada sorg Melayu nak buat biz daging ternak, ada pulak Melayu lain yg nak kasi lingkup selingkup lingkupnya. Melayu yg nak kasi lingkup ni hanya barua dan balaci kpd bansa lain yg telah lama menguasai biz daging halal ni. Lebih kurang sama la dgn kes TS Syed Mukhtar Al Bukhary ni. Sesama Melayu nak kasi lingkup untuk menyelamatkan biz bangsa lain. Syabas. Ada cerita.... biznes man Melayu ni nak cari untung beli kondo habis seantero dunia depa bising. Nasib baik dia tak beli mana-mana kelab bolasepak EPL, kalau dia beli sure ada Melayu lain yg mati dek kerana tekanan perasaan yang terlalu hasad dan dengki yang tak terbendung lagi.

Anonymous said...

gugur syahidnya dol said kerana khianat melayu, jatuh melaka juga kerana pengkhianat bangsa melayu

Anonymous said...

ini lah nama nya kitul
ataupun talibarut penjajah macam zaman dulu2 tu

jadi tiada beza nya kitul dulu2 dgn kitul sekarang

kitul dulu2 berjaya jatuhkan kuasa melayu, kita pun tak tau apa yg menjaya kan kejatuhan melayu zaman dulu2 tu

jadi Allah azawajalla tunjuk kan kepada kita rupa kitul zaman dulu2 di zaman sekarang ni

jadi rupa kitul dulu2 yg berjaya menjatuh kan kuasa melayu berkemungkinan berkopiah, menunjuk nunjuk alim dan menggunakan kepercayaan orang ramai terhadap penampilan diri yg konon nya alim/baik

tetapi sebenar nya sejahat jahat mahluk yg melata hidup di atas muka bumi ni, yg gila kuasa, jahil dalam ilmu agama, cemburu dan hasad dengki kepada sesama saudara seagama

jadi , rasa nya kitul zaman dulu dgn zaman sekarang sama sahaja tiada beza nya

Madam Roxa said...

Nak mtak doa Penang tengelam xboleh la pulak sebab kaum kerabat sedara mara kakak abang dok Penang...tapi kalu dok dengaq tgok kapiaq ni dok buat keje dajjal kat bumi Penang tu...sakit ati tahap maksima......kalu kita panggil keling pariah yg tahap jahat...cina penang pun kena panggil Cina Pariah gak......kalu lah Tun boleh continue jadi PM balik??.....(orhang kampong Tun, Lorong Kilang Ais, ALoq Staq)

Anonymous said...

Hmm pemimpin Melayu yg ada dlm kerajaan skrng pun tak kurang pelingkupnya. Lebih merisaukan. Asyik ikut telunjuk/demand bangsa tu sbb nakkan undi depa. Semua depa buat, diiktiraf.
Yg menjahanamkan org Melayu ialah Melayu itu sendiri.

Anonymous said...

Memang dalam hal Penang jangan lupa kita bagi tau anak cucu Parti Pas yg melayu 100% inilah parti yg merosakan Islam dan mengkhianati Melayu konon depa saja Islam. Awat Pas bodoh sangat

Bila Kak Su Bersuara... Heh!