Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Sunday, May 20, 2012

PEDASSSS..!!! NAMA PAS LEBIH PENTING DARI PERPADUAN UMAT ISLAM..!!!

pok nik
Konsep dan tujuan “muzakarah” yang dikatakan oleh Mursyidul Am PAS, Nik Aziz Nik Mat, di antara partinya dengan mana-mana pihak, sama ada UMNO atau Majlis Fatwa Kebangsaan, sebelum ini terjawab apabila penjelasan mengenainya dibuat semalam.

Dalam kenyataan terbaru Nik Aziz semalam, dia menjelaskan bahawa “muzakarah” tersebut adalah untuk menjelaskan tentang kewajaran PAS menggunakan perkataan “Islam” pada nama partinya, dan BUKAN SEKALI-KALI UNTUK BEKERJASAMA UNTUK MENYATUKAN UMAT ISLAM DI NEGARA INI.

Pada Nik Aziz, dia menyatakan bahawa tiada akan timbul lagi sebarang muzakarah untuk melakukan kerjasama dengan UMNO meskipun tindakan itu dilihat mampu menyatukan kembali umat Islam yang terpisah di negara ini hanya kerana POLITIK.

Sebenarnya, saya agak kecewa dengan kenyataan Nik Aziz itu. Masih belum berubah lagi Mursyidul Am ini walaupun sudah beberapa kali dikejarkan ke ICU. Meskipun hampir hilang nyawa, dia masih kekal degil enggan melihat perpaduan di kalangan umat Islam di negara ini.

Astaghfirullahil’azim. Saya mengeluh panjang. Namun selepas berfikir panjang, saya berpendapat bahawa mungkin ada hikmah di sebalik apa yang terjadi. Mungkin Nik Aziz cuba mengekalkan dirinya sebagai “ulama us-suuuk” di mata umat Islam di Malaysia sehingga ke akhir hayatnya.

Malah, apa yang lebih saya kesali ialah beberapa kenyataan dari para pemimpin PAS seperti Mustapha Ali yang menyindir Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menerima baik sekiranya PAS mahu bermuzakarah dengan UMNO.

Mustapha Ali kata Muhyiddin salah faham atau berpura-pura tidak faham. Dan lebih sadis, dia menyatakan bahawa sebarang usaha untuk menyatukan PAS dan UMNO di bawah satu bumbung sudah “mati”.

Maknanya, para pemimpin PAS menjatuhkan hukum tidak mungkin ada tali persaudaraan yang akan menyatukan umat Islam di negara ini lagi.

Saya tertanya-tanya, apakah perkataan “Islam” pada nama PAS itu lebih penting, lebih afdhal dan lebih mendapat keredhaan Allah SWT berbanding perpaduan umat Islam di Malaysia yang sudah dipisahkan PAS lebih 50 tahun yang lalu?

Penting sangatkan nama itu sehingga menafikan tali silaturrahim sesama saudara seagama sendiri?
Susah dan haramkah hukumnya duduk semeja berbincang dan bermuzakarah bersama saudara seagama demi memikirkan tentang perpaduan umat Islam yang bernaung di bawah PAS bersama UMNO?

Lebih pelik lagi ialah pendirian PAS dan Nik Aziz apabila mereka tidak perlu pun bermuzakarah pun untuk bersatu dengan DAP yang menjadi musuh ketat yang pernah digelar “SETAN” oleh Nik Aziz sebelum mereka bersekutu dahulu.

Meskipun PAS menganggap DAP sebagai parti “kafir harbi” yang perlu ditentang suatu masa dahulu, mereka lebih suka berpeluk dengan parti yang menolak Islam secara total itu berbanding bersama UMNO di bawah payung BN.

Tak mengapalah. Mungkin ada hikmah di sebalik insiden “gimik” murahan yang mengecewakan ini. Namun saya parti bahawa Allah SWT lebih arif untuk membalas “loyar buruk” PAS yang mempermainkan tali silaturrahim di kalangan umat Islam di negara ini.

Apapun, insyaAllah, UMNO akan terus gagah menjamin dan mengotakan segala kemampuannya sebagai tunjang kuasa untuk mentadbir negara ini dengan baik, adil dan berpaksikan Islam secara wasatiah di dalam mencari keredhaan Allah.

Nak harapkan PAS? Biarlah dia “mati” bersama DAP dan mungkin Lim Kit Siang nanti boleh tolong talkinkan mereka di pusara masing-masing! Atau mungkin Allah akan berikan hidayahNya untuk berubah untuk bersama BN suatu hari nanti…?

Sumber: Klik sini

No comments:

Bila Kak Su Bersuara... Heh!