Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Sunday, April 22, 2012

PANASSSS..!!! KIT SIANG DAN SALAHUDDIN DICANTAS SEBELUM PRU13 BERMULA...!!!

samseng johor
Lidah rasmi PAS, Harakahdaily yang kerap “kantoi” menipu itu baru-baru ini menyiarkan berita yang kononnya para pemimpin UMNO dan BN resah bila beberapa pemimpin utama Pakatan Haram dikatakan akan bertanding di Johor.

Ahli Parlimen Kubang Kerian di Kelantan, Salahuddin Ayub sebelum ini “dihalau” pulang ke negeri asalnya, Johor. Biasalah, puak-puak Kelantan memang amalkan sifat assabiyyah kenegerian yang tinggi pun. Itu bukan rahsia.

Terkini, beberapa “hardcore”DAP pula dikatakan akan dicalonkan di Johor. Antaranya ialah Ahli Parlimen Ipoh Timur, Lim Kit Siang, Ahli Parlimen Serdang, Teoh Nie Ching dan Ahli Parlimen Batu Gajah, Fong Po Kuan.

Menariknya, Harakahdaily menyifatkan Po Kuan sebagai “Ahli Parlimen yang digeruni di Parlimen”! Anda pernah dengar namanya? Benarkah dia digeruni di Parlimen? Tiba-tiba saja lidah rasmi PAS itu menjulang nama pemimpin kafir harbi itu? Sudah terdesak sangat, kah?

Persoalannya, benarkah UMNO goyah dan resah dengan taktik Pakatan Haram meletakkan pimpinan utama mereka di negeri yang menjadi kubu kuat UMNO-BN itu?

Pada pandangan saya, sekiranya seluruh ‘general-general perang’ Pakatan Rakyat sekali pun bertanding Johor, tidak semestinya mereka semua akan menang bertanding pilihanraya. Jika Allah SWT tidak izinkan, letak siapa pun bertanding di Johor, dia akan tetap kalah juga, kan?

Siapa Salahuddin Ayub di mata orang Johor? Apa jasa Salahuddin pada orang Johor selama mencebur diri dalam bidang politik? Ada dia selalu balik kampungnya dan mengambil tahu tentang keadaan rakyat Johor? Kalau ada pun, hanya sekali dua saja dalam setahun. Itu pun mungkin sebab dia balik kampung sempena Aidilfitri atau Aidiladha…

Ramai penganalisis politik berpendapat tindakan PAS menghalau Salahuddin bertanding di Johor adalah kerana mahu “mencantasnya” dari kepimpinan PAS. Dia sekarang merupakan Naib Presiden PAS yang berpotensi untuk merebut jawatan Timbalan Presiden PAS pada Muktamar PAS yang akan datang.

Justeru itu, timbul desas desus menyatakan bahawa ada beberapa “warlord” PAS yang mahu Salahuddin “dicantas”supaya mereka berpeluang untuk berada di tempat Mat Sabu itu. Khabarnya, Mat Sabu pun sedang mengintai jawatan Presiden parti! Benarkah begitu?

Mengenai Lim Kit Siang, dia dikatakan akan bertanding di Parlimen Kulai yang kini diwakili oleh bekas Presiden MCA, Datuk Seri Ong Ka Ting. Atau mungkin dia akan bertanding di Parlimen Labis yang kini diwakili oleh anak Presiden MCA, Chua Tee Yong.

Bolehkah Kit Siang menang di salah satu kerusi Parlimen tersebut? Sebagaimana kita tahu, Lim Kit Siang pernah tewas di Parlimen Bukit Bendera, Pulau Pinang, pada tahun 1999 (pilihanraya ‘mata lebam’). Dia kalah kepada calon “underdog”, Chia Kwang Chye, di Parlimen yang majoritinya orang Cina!

Dengan sejarah yang melenyapkan bapa Lim Guan Eng itu dari Parlimen untuk sepenggal itu, Kit Siang terpaksa meletak jawatan sebagai Pengerusi DAP dan diambil alih oleh Karpal Singh. Karpal sendiri pun kalah jugak pada pilihanraya tersebut, tapi tak malu untuk pegang jawatan itu…

Kit Siang kalah bertanding ketika dia berada di puncak parti sebagai Presiden, bolehkah dia menang di Johor pula kali ini? Satu lagi kisah ‘cantas mencantas’ dalam DAP?

Rasanya, tak perlulah saya mengulas mengenai dua lagi Ahli Parlimen DAP, Nie Ching dan Po Kuan. Saya yakin, rakyat Johor pun tak pernah kenal atau dengar nama mereka. Mungkin rakyat Johor lebih kenal penjual sayur di kawasan mereka berbanding nama-nama pemimpin baru DAP itu…

Melihat beberapa fakta di atas, saya pelik bila Harakahdaily sesuka hati mendakwa pemimpin UMNO-BN di Johor resah gelisah dengan ura-ura kepimpinan utama Pakatan Haram itu akan bertanding di Johor pada PRU13 kali ini. Betulkah kita yang resah atau mereka sendiri yang resah?

Mungkin mereka sebenarnya yang resah memikirkan nasib dua orang “general” mereka dan dua orang“muka orang tak kenal” itu bertanding di Johor. Mungkinkah kita tidak akan dapat menyaksikan lagi kelibat Salahuddin Ayub, Kit Siang, Nie Ching dan Po Kuan di Parlimen?

Kalau benar kita tidak akan melihat muka mereka lagi di Parlimen, maka bagus juga. Bukan apa, buat semak mata memandang saja….

Sumber: Klik sini

No comments:

Bila Kak Su Bersuara... Heh!