Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Friday, April 6, 2012

BILA ARAK DIDAHULUKAN, IBU TUNGGAL DITERAJANG-TERAJANGKAN...

Antara janji PKR dan PAS dalam manifesto mereka semasa PRU 2008 ialah
  • Memberi bantuan RM 75 sebulan untuk setiap anak yang dihantar ke nurseri
  • Memberi bantuan RM 50 sebulan seorang bagi pendidikan pra sekolah
  • Memberi elaun bulanan kepada ibu-ibu tunggal
  • Memberi elaun khas suri rumah yang memilih untuk menjaga sepenuh masa anak-anak kecil.
Itu janji 4 tahun lepas ketika mereka nak dapatkan kuasa. Kini setelah 4 tahun berkuasa semua janji-janji itu tidak dipenuhi, dan bukan sahaja tidak dipenuhi malah bertindak zalim terhadap mereka-mereka yang sepatutnya mendapat apa yang dijanjikan.

Awal April tahun ini sekumpulan ibu-ibu tunggal yang berniaga di gerai-gerai di Seksyen 24 Shah Alam telah dizalimi oleh Kerajaan Selangor apabila gerai tempat mereka mencari sesuap nasi bagi menyara keluarga telah dirobohkan oleh MBSA.
Laporan dari sinarharian.com
"Nasib enam ibu tunggal di bawah Persatuan Ibu Tunggal Shah Alam kini terumbang-ambing apabila sumber utama mata pencarian mereka terjejas berikutan tindakan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) merobohkan 27 gerai di tepi Kompleks Muhibbah, Seksyen 24 di sini, semalam.
Tindakan roboh tersebut dijalankan kerana mereka didakwa menjalankan perniagaan tanpa lesen.
Daripada 27 gerai yang ada, hanya enam sedang diusahakan oleh ibu-ibu tunggal tersebut dan selebihnya sudah mengemukakan permohonan untuk berniaga di tapak tersebut.
Pengerusinya yang juga merupakan salah seorang peniaga itu, Horyatuani Abdullah, 57, berkata, dia kesal dengan tindakan MBSA itu kerana sebelum ini mereka pernah mengemukakan permohonan untuk mendapatkan lesen perniagaan di tapak tersebut.
Menurutnya, dia mula berniaga sejak tahun lalu dan pernah mengemukakan permohonan tersebut tetapi tiada sebarang respons.
“Saya berniaga di sini sudah hampir dua tahun dengan menjual minuman serta makanan ringan dan ini sahajalah sumber pendapatan saya dan rakan-rakan lain.
“Malah untuk memulakan perniagaan ini saya membuat pinjaman sebanyak RM16,000 bagi kos membina gerai tersebut dan kini ia dirobohkan sedangkan hutang sebanyak RM124 seminggu masih belum dijelaskan sepenuhnya,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian, semalam.
Horyatuani berkata, dia dan rakan-rakan terkejut apabila menerima notis tujuh hari daripada MBSA berhubung tindakan roboh tersebut pada 20 Mac lalu.
Menurutnya, mereka mendakwa cuba bertemu dengan Datuk Bandar bagi menyelesaikan perkara itu tetapi tidak mendapat sebarang respons.
Katanya, dia kesal dengan tindakan MBSA itu kerana persatuan tersebut tidak mempunyai sebarang dana bantuan dan hanya berharap kepada sumber pendapatan kedai mencuci kereta yang diusahakan di situ.
“Kami tidak mempunyai sumber pendapatan tetap malah persatuan juga tidak mempunyai dana cuma bergantung sepenuhnya kepada kedai mencuci kereta di sini untuk membantu ibu-ibu tunggal memerlukan sebarang bantuan seperti membeli susu anak dan sebagainya.
“Persatuan ini mempunyai seramai 800 ahli di seluruh Shah Alam,” katanya.
Dalam pada itu, Horya­tuani berkata, dia berharap Kerajaan Negeri dapat membantu mereka menyelesaikan masalah ini memandangkan Kerajaan Negeri mengamalkan dasar berkebajikan."
Tidak boleh dinafikan menjalankan perniagaan tanpa lesen adalah satu kesalahan walaupun dibawah pentadbiran kerajaan parti mana sekalipun, tetapi ianya boleh dirundingkan atas sifat perikemanusiaan. Apatah di Selangor yang kerajaannya diwar-warkan sebagai sebuah kerajaan kebajikan.

Sejak wujudnya Shah Alam, bandar itu dinamakan sebagai Bandar Melayu Bistari dan tidak ada kedai yang dibenarkan menjual minuman keras, premis perjudian, pusat hiburan, panggung wayang dan jauh sama sekali rumah urut. Kemurnian dan kesucian Shah Alam dijaga dengan begitu baik sekali.

Bagaimanapun suasana telah berubah setelah DAP, PKR dan PAS menguasai Selangor pada tahun 2008. Kesucian Shah Alam mula ternoda satu demi satu. Rumah-rumah urut mula tumbuh, arak mula dijual, pub juga sudah wujud dan kini panggung wayang juga sudah menjelma.

Jika kerajaan campuran yang memerintah Selangor yang didominasi oleh DAP boleh menggunakan sifat ‘timbang rasa’ bagi membenarkan apa yang dikata diatas wujud di Shah Alam, kenapa mereka tidak boleh bertimbang rasa terhadap ibu-ibu tunggal yang menjalankan perniagaan tanpa lesen?

Jika arak yang tidak dibenarkan penjualannya di Shah Alam dan dirampas oleh MBSA, boleh dipulangkan semula atas ‘budi bicara’ dan arahan seorang EXCO, kenapa pula EXCO tidak boleh gunakan budi bicaranya untuk arahkan MBSA agar jangan meroboh tempat ibu tunggal mencari rezeki sesen dua?

Jawapannya mudah – arak,rumah urut, pawagam, dan pub adalah perniagaan kaum yang sama bangsanya dengan Theresa Kok, Ronnie Liu dan Elizabeth Wong.

Manakala gerai ibu-ibu tunggal pula diusahakan kaum yang sebangsa dengan kita.

Satu perkara yang kita harus ingat, duduknya Khalid Ibrahim sebagai MB Selangor hari ini kerana DAP. Jika esok DAP umumkan keluar dari gabungan mereka, maka runtuhlah Kerajaan Selangor dan hilanglah jawatan Khalid. Atas sebab takut kehilangan jawatan, apa sahaja kehendak DAP harus dituruti.

Sumber: Klik sini

No comments:

Bila Kak Su Bersuara... Heh!