Saturday, March 12, 2011

Kepada semua blogger UMNO/BN...!!! Jom semua...!!! "Belasah"..!!!

Khatib Masjib TTDI ganti Nik Aziz sebagai Mursyidul Am PAS..!!!

Takut benar puak-puak Pakatan Rakyat pada buku yang ditulis Tun M! Tak sampai beberapa hari dilancarkan, belum pun habis saya membaca buku tersebut, sudah ada "fatwa" yang dikeluarkan terhadap buku itu.

"Siapa yang menulisnya fasiq!, siapa yang membelinya fasiq!, siapa yang membacanya fasiq!, siapa yang menjualnya fasiq...!".

Itulah teriakan khatib yang menyampaikan khutbah jumaat di Masjid TTDI Jaya, Shah Alam, hari ini (Jumaat - 11 Mac 2011).

Sila lawati di sini dan di sini untuk kisah lanjut.

Saya memohon agar JAIS mengambil tindakan sewajarnya terhadap khatib tersebut dengan kadar segera...dan saya MENYERU AGAR SEMUA BLOGGER UMNO/BN MENGUTUK KHATIB DAN FATWANYA itu!!!

Saya tak dapat menulis sekarang kerana emosi agak terganggu. "Fasiq"kah saya semata-mata kerana membeli, membaca, apatah lagi mempromosikan buku tersebut? Astaghfirullahil Azim...kalaulah Khatib tersebut berada didepan saya, nescaya saya akan...

Astagfirullahil Azim...

Thursday, March 10, 2011

Adilkah Nik Aziz Menyalahkan Media?


Kenyataan Mursyidul Am PAS, Nik Aziz Nik Mat yang menyalahkan pihak media berhubung kekalahan PAS pada Pilihanraya Kecil DUN Merlimau dan Kerdau baru-baru ini merupakan satu alasan yang tidak rasional dan kurang matang.

Alasan yang diberikan oleh Nik Aziz itu seolah-olah membayangkan bahawa pihak media telah memutar belitkan fakta dan catatan persitiwa yang berlaku pada kedua-dua PRK tersebut, dan berlaku tidak adil terhadap parti PAS mahupun Pakatan Rakyat.

Benarkah pihak media melaporkan perkara tidak benar, memanipulasi fakta atau membuat laporan “berat sebelah” pada kedua PRK tersebut baru-baru ini sebagaimana yang didakwa oleh Nik Aziz?

Penulis difahamkan bahawa semua pihak media telah diberikan akses yang terbaik oleh Jabatan Penerangan Malaysia untuk membuat liputan di kedua-dua PRK tersebut, sama ada di Merlimau atau Kerdau.

Pusat Media tersebut disediakan semata-mata untuk kegunaan semua media, sama ada pro-Kerajaan atau pro-pembangkang, malah penulis difahamkan bahawa prasarana media tersebut di”monopoli” oleh media pro-pembangkang seperti Malaysiakini, FreeMalaysiaToday dan sebagainya.

Sebenarnya, tidak timbul sama sekali isu “peranan media berat sebelah” sebagaimana yang didakwa oleh Nik Aziz kerana semua media diberikan kesamarataan hak untuk membuat liputan yang adil dan tidak memihak pada mana-mana parti bertanding.

Jika Nik Aziz fikir media arus perdana bersifat berat sebelah dan memihak kepada Kerajaan, apakah Malaysiakini, Harakah, Malaysian Insider dan sebagainya itu tidak berat sebelah ketika membuat laporan? Pernahkan Harakah memuji atau menyebelahi tindakan baik yang dilaksanakan Kerajaan selama ini?

Hakikatnya, pihak Kerajaan sentiasa berlaku adil kepada semua pihak, termasuklah media pro-pembangkang, dengan menyediakan pusat media tersebut secara percuma, makan dan minum percuma, desktop percuma, internet percuma, wifi dan pelbagai kemudahan yang segalanya percuma walaupun mereka-mereka ini sering memutar belit fakta dan menyerang Kerajaan.

Justeru itu, jelaslah alasan Nik Aziz adalah tidak benar dan tidak berasas.

Nik Aziz pada penulis telah tidak becakap benar di dalam hal ini selain memberikan alasan “murahan” dan “stereotype”.

Beliau memilih untuk tidak menyatakan alasan sebenar kekalahan PAS pada PRK DUN Merlimau dan Kerdau.

Hakikatnya, beliau sendiri tahu bahawa kedua-dua DUN tersebut merupakan kubu kuat BN yang sukar ditembusi oleh pihak pembangkang.

Sebenarnya, Nik Aziz sendiri tahu bahawa PAS dan calonnya tidak mendapat sambutan di kalangan rakyat dan pengundi di Merlimau dan Kerdau.

Dan pastinya, Nik Aziz dan PAS sendiri sudah menyangka dari awal bahawa PAS tiada harapan untuk menang di kedua-dua PRK DUN tersebut.

Dari awal lagi sebelum hari penamaan calon, PAS sudah mengetahui bahawa DUN Merlimau dan Kerdau adalah kubu kuat BN. Sejarah pilihanraya yang dilalui oleh pihak pembangkang di kedua-dua DUN tersebut tidak pernah diakhiri dengan “berita gembira” buat PAS, PKR apatah lagi DAP. Pembangkang kalah memanjang di setiap pilihanraya di DUN-DUN tersebut.

Sejarah dan hakikat kedua-dua DUN tersebut telah menyebabkan mana-mana pembangkang tidak mendapat sambutan dari pengundi-pengundi di situ. Sebagai contohnya, Yuhaizad yang bertanding pada PRK DUN Merlimau baru-baru ini gagal menambat hati pengundi, meskipun dari kalangan pengundi di kampung halamannya sendiri.

Yuhaizad tewas teruk pada peti undi di Kampung Chin Chin. Pada awalnya, Yuhaizad dan penyokong-penyokong PAS bersolat hajat beramai-ramai sebelum pengumuman keputusan PRK DUN Merlimau dan calon PAS itu mengumumkan akan mengadakan kenyataan media sejurus selepas pengumuman itu diumumkan.

Namun, beratus-ratus penyokong PAS itu ternyata tidak setia pada perjuangan PAS apabila mereka beramai-ramai meninggalkan Yuhaizad dan dua tiga orang sahaja untuk menghadapi para wartawan.

Mentang-mentanglah Yuhaizad tewas pilihanraya, dia dibiarkan terkontang-kanting keseorangan menghadap kekalahan PAS di Merlimau. Kasihan Yuhaizad dimalukan penyokong sendiri.

Nik Aziz cuba “menipu” rakyat dengan menyalahkan pihak media. Beliau dan kepimpinan PAS sendiri yang memberitahu media bahawa PAS tidak berharap untuk menang sama ada pada PRK DUN Merlimau mahupun Kerdau.

Mahfuz Omar, Tuan Ibrahim Tuan Man dan ramai lagi kepimpinan PAS sudah memberi komen kepada media tentang kesukaran PAS untuk menawan kedua DUN tersebut. Kemenangan PAS pada PRK tersebut dicerminkan sebagai usaha yang mustahil dari awal, seawall sebelum hari nama calon kedua parti bertanding diumumkan lagi. PAS sudah tahu mereka akan kalah.

Semua inilah yang cuba disembunyikan oleh Nik Aziz. Yang sedihnya, pemimpin tertinggi PAS itu menyalahkan media pula sebagai penyebab kekalahan PAS di kedua-dua PRK tersebut. Pada penulis, dakwaan Nik Aziz itu adalah tidak adil sama sekali, zalim dan berniat untuk men”cari gaduh” dengan media.

Apa pula kata anda? Anda bersetuju dengan penulis, atau sanggup terus menipu diri sendiri untuk bersama Nik Aziz dalam isu ini? Terpulanglah.

Sumber: MYNEWSHUB.MY

Wednesday, March 9, 2011

Tulisan Dr. M Bukti Saya Tak Menipu


EKSKLUSIF

Ummi Hafilda Ali menyifatkan tulisan mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad dalam bukunya ‘A Doctor In The House’ mengenai dirinya membuktikan beliau tidak pernah menipu negarawan itu dan seluruh rakyat Malaysia mengenai dakwaan salah laku Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurut Ummi Hafilda, selama ini ramai yang anggap beliau sengaja mereka-reka cerita mengenai Anwar malah ada yang menganggap beliau menggunakan nama Dr. Mahathir untuk menyakinkan masyarakat mengenai perkara tersebut.

Justeru itu beliau amat bersyukur kerana kebenaran akhirnya muncul bila Dr. Mahathir sendiri yang menulis mengenai isu berkenaan didalam buku memoirnya itu.

” Apa yang Dr. Mahathir tulis dalam buku tersebut adalah benar, saya bukan sengaja nak guna nama beliau, memang saya sendiri berjumpa dengannya dan menceritakan apa yang sebenarnya yang berlaku.

” Sampai satu peringkat saya meninggikan suara kepada beliau kerana terlalu tertekan bila dianggap cuba membuat tuduhan palsu terhadap Anwar.

” Pada mulanya saya rasa Dr. Mahathir pun tidak mempercayai kata-kata saya, Alhamdulilah beliau akhirnya yakin dengan dakwaan tersebut setelah mendengar sendiri pengakuan mangsa dan melihat bukti-bukti yang dikemukakan pihak polis,” ujarnya.

Beliau berkata demikian dalam pertemuan eksklusif dengan Mynewshub.my di sebuah hotel terkenal di ibu negara semalam.

Dalam pada itu, Ummi Hafilda sekali lagi merayu abangnya, Azmin supaya melihat kembali ‘persahabatannya’ dengan Anwar.

Menurut beliau, hubungan kekeluargaan mereka rosak akibat ketaksuban Azmin dengan bekas Timbalan Perdana Menteri itu.

Katanya, Azmin sudah diberi sebegitu banyak kemewahan dan kuasa hingga dia melihat Anwar adalah segala-galanya dalam kehidupannya.

” Semua bukti adalah terang dan nyata tetapi Azmin tidak mahu terima malah saya pula dianggap degil dan keras kepala kerana enggan menggugurkan setiap dakwaan terhadap bosnya itu.

” Saya terlalu sedih sebenarnya kerana beliau (Azmin) adalah abang yang sangat baik, kami membesar bersama, pergi sekolah bersama tetapi semua itu musnah akibat ketaksuban beliau kepada Anwar.

“ Saya percaya Allah bersama-sama orang yang benar, sebab itu saya sedikit pun tidak akan mengalah dalam hal ini, Alhamdulilah walaupun dihina masyarakat termasuk digelar perempuan sundal, saya tetap konsisten dengan perjuangan saya, saya tidak akan boleh dipengaruhi walau ditawarkan wang berjuta ringgit…apatah lagi ‘wang lendir’!,” tegasnya.

Sumber: MYNEWSHUB.MY

Tuesday, March 8, 2011

"A Doctor In The House" Karya Asli Dr. M..!!! Mesti milik..!!!


KUALA LUMPUR – Buku ” A Doctor In The House ” karangan Tun Dr. Mahathir Mohamad yang dilancarkan di sini hari ini merupakan sebuah adikarya yang seratus peratus tulin hasil ‘kerja tangan’ beliau tanpa sebarang campur tangan oleh mana-mana pihak.

Ia dikongsi oleh anak beliau, Datin Paduka Marina Mahathir.

Menurut Marina, bapanya teliti pada penulisan buku tersebut

Katanya, kesukaran yang paling ketara ialah untuk membaca ‘tulisan doktor’ bapanya itu.

“Oleh itu, saya mengambil inisiatif untuk mengupah beberapa orang pekerja untuk menyusun atur semula kandungan buku tersebut dan menyalin semula transkrip tulisan tangan beliau supaya lebih mudah dibaca”, jelasnya.

Perkara tersebut turut disahkan oleh isterinya Dr. Mahathir, Tun Dr. Siti Hasmah Mohamed Ali.

Katanya, suaminya terpaksa mengambil masa yang lama untuk menghasilkan buku tersebut kerana sering ke luar negara di atas jemputan

Malah, katanya, adakalanya negarawan itu kurang sihat.

“Memandangkan beliau sendiri yang menulis tangan buku tersebut, beliau tidak punya banyak masa untuk diluangkan kerana terlibat dengan pelbagai aktiviti, sering juga dijemput keluar negara, dan kadang-kadang kurang sihat untuk menulis”, ujar beliau.

Dalam pada itu, bekas Ketua Polis Negara, Tun Mohammed Hanif Omar, menyatakan bahawa penghasilan buku ini telah lama ditunggu-tunggu kelahirannya.

Menurut Mohammed Hanif, ia untuk menjawab segala tohmahan dan kontroversi yang dilalui oleh Dr. Mahathir sepanjang tempoh 22 tahun pentadbirannya sebagai Perdana Menteri.

“Buku ini adalah hasil tulisan beliau sendiri dan saya fikir ramai yang tertunggu-tunggu untuk mengetahui segala jawapan kepada pelbagai kontroversi yang berlaku”, ujarnya yang turut membeli senaskhah buku tersebut.

Sumber: MYNEWSHUB.COM

Monday, March 7, 2011

Fakta mengenai Ayahanda Tun M..!!! Baca sampai habis...!!! Mesti baca..!!!


MAHATHIR - DARI KACA MATA SAHABAT

Assalamu'alaikum Warahmatullaahi Wabarakaatuh

Para kawan dan sahabat yang saya muliakan.

PENGHORMATAN
Rasa terhormat ini meningkat apabila tajuknya ialah mengenai tokoh yang memegang gelaran 'The Giants of Asia' atau 'Gergasi Asia'.

Gergasi inilah yang perlu saya bicarakan sebagai sahabat melalui kacamata saya. Perlu saya jelaskan bahawa sahabat saya, Tun Dr. Mahathir, bukanlah rakan persekolahan saya, bukan rakan sepermainan saya dan bukan juga rakan kongsi dalam apa jua jenis perniagaan.

KESUKARAN MENULIS
Agak susah untuk saya menulis ucapan ini kerana sebagai penulisan politik ianya tidak dapat dibincangkan tanpa rujukan kepada watak yang terlibat, kerana politik itu ialah perkara kuasa yang menjadi rebutan watak yang terlibat. Kebanyakan watak yang terlibat pula masih hidup. Oleh kerana bukan semua huraian berbentuk pujian maka sebarang kritikan mungkin dianggap sebagai sesuatu yang ingin dilupakan atau dikesali oleh yang berperanan.

Oleh kerana saya terlibat di dalam berbagai pergolakan sepanjang menjadi wakil rakyat, menjadi Timbalan Menteri, berada di dalam Kabinet dan menjadi Menteri Besar; menjadi Ahli Majlis Tertinggi, Setiausaha Agong, Naib Presiden dan Ketua Perhubungan UMNO Kedah maka bahang dari terhunusnya keris dan pedang di waktu dalam pergolakan itu masih saya rasai sehingga masa kini. Pada kesempatan seperti inilah saya dapat meluahkan sebahagian dari pengalaman itu, dalam masa yang terbatas, dengan harapan generasi muda masa kini dan masa depan dapat mempelajari dan memahaminya semoga tidak terjebak dengan ranjau yang merugikan bangsa, ugama dan negara.

Banyak buku yang telah ditulis mengenai Tun Dr. Mahathir dan banyak juga buku yang ditulis sendiri oleh Tun Dr. Mahathir mengenai berbagai tajuk ditambah pula dengan kumpulan ucapan-ucapannya yang bernas yang telah dibukukan.

Oleh itu ucapan saya pada pagi ini hanya sekadar menyusun semula apa yang sudah diketahui umum dengan ditambah di sana-sini untuk menunjuk adanya perbezaan, atau mungkin juga memang ada perbezaan pandangan saya mengenai sesuatu isu, tindakan, kejadian atau peristiwa mengikut kacamata peribadi saya.

WAWASAN 2020 - Sebagai contoh ialah Wawasan 20-20.

Sebelum saya menjadi Menteri saya sering balik ke Kedah dan menginap di Grand Continental Hotel. Saya sering duduk di meja tepi dinding dalam coffee-house. Dari coffee-house itu saya dapat melihat MAHA Klinik di mana Tun Dr. Mahathir bekerja sebelum menjadi Menteri. Kalau kita lihat ke MAHA Klinik pasti ternampak kedai Cermin-mata 2020.

Oleh itu selepas mesyuarat kabinet di hari Tun Dr. Mahathir mengumumkan Dasar Wawasan 2020 pada tahun 1991 beliau telah memanggil saya dan bertanya 'You know what is 2020?' Saya jawab 'Yes .. the spectacles' saya teringat kedai cermin mata 20 20 di tepi MAHA Klinik. Tun berkata 'OK ... make sure the logo for Merdeka day reads twenty-twenty and not two thousand and twenty'. Arahan itu ialah kerana saya bertanggungjawab menyiapkan logo Hari Merdeka sebagai Pengerusi Jawatankuasa Hari Kebangsaan.

Maksud Tun Dr. Mahathir dengan Wawasan 2020 ialah 'wawasan atau penglihatan yang jelas'. Jika mata kita diperiksa oleh doktor mata dan kedua belah bacaannya 20 dan 20 maka kita tidak perlu cermin-mata kerana pandangan kita tidak kabur. Berertilah 'Wawasan 20 20' ialah 'Wawasan Yang Jelas' dan seseorang yang berwawasan yang jelas dapatlah membangun negeri dan negara dengan cepat dan menguntungkan rakyat. Dengan wawasan yang jelas kita boleh menjadi negara yang maju pada tahun 2020 atau sebelumnya seperti negeri Selangor yang mengaku sudah menjadi negeri maju pada tahun 2005 kerana pemerintahan bijak Barisan Nasional.

Tetapi apa yang kita dengar hari ini ialah Wawasan 2020 itu ialah Malaysia akan menjadi negara maju pada tahun 2020 dan aspek cerminmata tidak pernah diketahui lagi.

ANTARA BUDI DAN PRINSIP
Hasil menungan saya sebagai Wakil Rakyat selama 30 tahun ( 1974 - 2004 ) dan menjadi ahli UMNO selama 48 tahun saya dapati kebanyakan orang Melayu lebih mementingkan kawan daripada prinsip. Banyak yang saya lihat sukar meninggalkan kawan jika kawannya itu sudah terbukti menyeleweng sekalipun; dan kebaikan yang ada pada musuh sukar diterima sebagai modal yang boleh membaiki semula perhubungan antara yang bermusuhan. Lebih-lebih lagi jika ia melibatkan pemimpin yang pernah membantu kawan atau kenalannya.

Seperkara lagi yang sangat menonjol ialah perubahan sikap seseorang itu bila sudah berkuasa atau sudah berada di peringkat atasan. Ada yang ingin melupakan kawan-kawannya yang tahu bagaimana asal usul atau sejarah hidup atau perjuangannya kerana setelah berada di atas dan merasakan diri begitu hebat, atau insan pilihan, maka segala bukti, termasuk kawan-kawan lama, yang mengetahui sejarah kebaikan dan kekurangannya, hendak diketepi atau dihapuskan, supaya yang wujud hanya kebaikan dan kedewaannya.

Sikap ini tidak ada pada Tun Dr. Mahathir. Tun Dr. Mahathir agak lambat, kerana sangat teliti sebelum menghukum seseorang yang dilaporkan salah, tetapi dia mudah memaafkan, walau pun sukar melupakan.

TIDAK PERNAH BERGURAU DAN TIDAK PERNAH MINTA
Sejak saya kenal beliau pada tahun 1956, waktu saya sakit batuk di Langkawi sehinggalah sekarang saya tidak pernah bergurau dengan beliau, hanya sekadar tertawa bila orang lain bergurau, dan saya juga tidak pernah meminta sesuatu darinya untuk diri saya baik semasa bertugas atau sebagai bekalan untuk hari-hari bersara.

TEMPOH BERSARA DARI UMNO
Di Negeri Sembilan, di waktu kami sama-sama 'bersara' sebentar dari UMNO, untuk boleh bebas bersuara dan mengkritik tokoh yang dulunya kami sangkakan kawan Tun Dr. Mahathir telah menafikan kenyataan bahawa saya tidak pernah meminta apa-apa darinya. Lantas Tun ingatkan saya bahawa saya telah meminta untuk berhenti dari menjadi Menteri Besar Kedah ( setelah Barisan Nasional menang dengan majority lebih 2/3 dalam pilihanraya di peringkat negeri Kedah.

DI LANGKAWI
Tun Dr. Mahathir memulakan profesyennya di Langkawi sementara saya pula berada di Langkawi pada masa yang sama kerana bapa saya menjadi pemandu lori Tauke Teik yang mengangkut tanah merah untuk ditambak dalam pembinaan jalan yang menghubung pekan Kuah dengan Padang Matsirat

TARIKH LAHIR YANG SAMA
Selain dari persamaan berada di Langkawi pada tahun yang sama, kami juga mempunyai tarikh lahir yang sama iaitu 10 Julai walau pun perbezaan antara umur kami ialah 18 tahun.

Mungkin kerana perbezaan umur maka di waktu Tun Dr. Mahathir menjadi pemimpin MAYC di peringkat kebangsaan, sebagai Naib Presiden, saya menjadi ahli Kelab Belia Seremban, yang aktif bermain ping-pong, yang menjadi kebab gabungan MAYC.

Waktu saya menjadi ahli UMNO pada 13 Oktober, 1963 Tun Dr. Mahathir sudah pun terkenal sebagai pejuang bangsa dan menjadi ahli UMNO pada tahun 1946.

Waktu saya menjadi Setiausaha Dewan Peniagaan Melayu Negeri Sembilan pada tahun 1965 Tun Dr. Mahathir sudah menjadi Naib Presiden Dewan Perniagaan Melayu Malaysia.

Waktu saya menghadiri Konvensyen Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia di bawah pimpinan Dato' Senu, pada tahun 1965, Tun Dr. Mahathir sudah menjadi pembentang kertas-kerja. Menteri Besar Perlis Penghulu Jaafar turut hadir dalam konvensyen yang diadakan di Morib, Selangor.

Bila saya menjadi Ahli Parlimen mulai tahun 1974 Tun Dr. Mahathir jadi Menteri Pendidikan. Bila Tun Dr. Mahathir jadi Timbalan Perdana Menteri pada tahun 1978 saya menjadi Timbalan Menteri. Bila Tun Dr. Mahathir jadi Perdana Menteri pada tahun 1982 saya menjadi Menteri.

Tetapi, dalam satu hal saya mendahului Tun Dr. Mahathir iaitu saya berhenti menjadi Menteri Besar Kedah dan Tun Dr. Mahathir pula ikut contoh saya apabila dia kemudiannya berhenti dari menjadi Perdana Menteri.

4 IDOLA
Dari kecil saya mempunyai 4 idola yang, mengikut ibu saya, patut dicontohi.

Mereka ialah:

- Tan Sri Hanafiah Hussain iaitu anak Malaysia yang pertama lulus dalam bidang Chartered Accountant,

- Tan Sri Professor Ismail Husin sebagai anak Sungai Limau Yan yang mendapat Kepujian Kelas Satu dalam Pengajian Melayu di Universiti Singapura; beliau ialah adik Sasterawan Negara Dato' Abdullah Husin, pengarang INTERLOK,

- Dato' Kasim Nyak Ma'on yang merupakan anak Melayu pertama lulusan dari Taiwan National University. Beliau mendapat biasiswa Dewan Perniagaan China untuk melanjutkan pelajaran di Taiwan, setelah mendapat keputusan cemerlang di Chung Ling High School, Penang. Ketiga-tiga mereka dari daerah Yan. Yang bukan dari Yan ialah:

- Tun Dr. Mahathir sebagai doktor yang terkenal menonjol di waktu itu.

Walau pun dari segi pekerjaan saya mendapat inspirasi dari Tan Sri Hanafiah Hussain, dalam kegiatan politik saya mempelajari cara Tun Dr. Mahathir.

ASPEK YANG MENGKAGUMKAN PADA TUN DR. MAHATHIR
Kita tidak dapat melupakan Dasar Pandang Ke Timur yang dilancarkan oleh Tun Dr. Mahathir di bawah pemerintahannya. Kebanyakan pemimpin dan rakyat memikirkan dasar ini terbatas kepada melihat pencapaian ekonomi negara-negara Jepun, Korea Selatan dan kemudiannya termasuk Taiwan.

Yang saya faham dasar ini melibatkan nilai. Iaitu nilai-nilai yang ada pada orang-orang Jepun dan Korea Selatan yang telah membawa kepada kemajuan negara mereka. Di waktu nilai-nilai ini diketengahkan kerajaan telah menumpu perhatian kepada berani, amanah, disiplin, rajin dan setia dalam konteks Dasar Pandang Ke Timur. Inilah nilai-nilai yang selalu dihuraikan oleh Tun Dr. Mahathir dalam kursus-kursus yang dianjurkan oleh Biro Tatanegara untuk pegawai dan kakitangan kerajaan.

Setelah beberapa waktu nilai-nilai ini diketengahkan di bawah Dasar Ekonomi Baru, oleh kerana nilai-nilai ini juga adalah yang dituntut oleh Islam maka penerapan nilai-nilai ini diteruskan di bawah Dasar Penerapan Nilaia-Nilai Islam.

1. BERANI
Tun Dr. Mahathir tidak takut dan gentar untuk membuat keputusan dan juga untuk mengeluarkan pendapatnya di semua forum baik di dalam atau di luar negeri, baik secara peribadi atau pun secara terbuka.

KEPETAHAN TUN DR. MAHATHIR
Waktu melawat USA beliau telah makan tengahhari di White House bersama President Ronald Reagan. Saya, sebagai menteri pengiring dalam lawatannya itu, berada di sisinya, berdepan dengan Ronald Reagan di meja makan. Ronald Reagan telah bertanya 'Kenapa Umat Islam suka berperang.' Tun menjawab 'Adalah tidak benar Umat Islam suka berperang kerana majoriti Umat Islam berada di Tenggara Asia, di Malaysia, Indonesia dan Brunei dan mereka tidak berperang. Di Bangladesh dan Pakistan juga mereka tidak berperang, malahan di India paling ramai Umat Islam yang hidup damai tanpa perang.' Kalau begitu yang berperang itu ialah Arab dan mereka yang di Timur Tengah?' Tun menjawab 'Bukan semua kerana di Morocco dan Mesir tiada peperangan, yang ada peperangan ialah di beberapa negara sahaja dan itu tiada kaitan dengan Islam.' Lantas Ronald Reagan bertanya ' Kenapa mereka itu berperang?' Tun Mahathir menjawab 'Kerana Amerika dan Russia jual senjata pada mereka, maka senjata itu tidak boleh digunakan untuk yang lain kecuali berperanglah.' ' Jadi kami yang salah?' tanya Reagan. 'Saya tak kata begitu, tetapi kira-kira begitulah.' Mereka berdua pun ketawa.

BUY BRITISH LAST
Walau pun Tun Dr. Mahathir kelihatan memusuhi pihak Barat dengan dasarnya seperti 'Buy British Last' dan ucapan-ucapannya yang sentiasa menegur dasar luar Amerika Syarikat, dan penentangannya terhadap IMF dan Bank Dunia tetapi beliau, demi kepentingan ekonomi negara, beliau bersikap 'pro-perniagaan' dan dasar-dasarnya itu hanya menyinggung politik Barat dan tidak menentang peniaga dan pengusaha Barat. Itulah sebabnya sementara beliau mengkritik Britain dan Amerika Syarikat pelabur-pelabur dari negara itu tetap mendatangi Malaysia. Berertilah keberanian Tun Dr. Mahathir adalah satu keberanian yang penuh dengan perhitungan dan bukan sebarang keberanian yang merugikan negara.


TUN DR. MAHATHIR MEMILIH YANG TERBAIK DI DUNIA UNTUK MALAYSIA
U. S. A.
Waktu di Amerikalah Tun Mahathir menyambut kewujudan lapangan terbang Dallas sebagai lapangan terbang yang terbesar di dunia, menara Sears sebagai menara tertinggi di dunia, Washington D. C. sebagai ibukota terancang yang indah di dunia dengan membina KLIA, KLCC dan Putrajaya.

CANADA
Bila sampai di Canada Tun Mahathir telah makan tengahari bersama dengan Perdana Menteri Trudeau di Menara Telekom di Ontario. Apabila diberitahu bahawa menara itu adalah antara yang empat tertinggi di dunia Tun Mahathir, sekembalinya ke Malaysia telah memutuskan pembinaan Menara Telekom Kuala Lumpur yang tegak megah di tengah-tengah Kuala Lumpur.

PERANCIS
Dari Canada rombongan Tun Dr. Mahathir telah berangkat ke Peranchis yang Presidennya di waktu itu ialah Presiden Mitterand. Menteri Pengangkutan Perancis telah mengiringi Tun Mahathir ke kawasan industri di mana terletak sebuah kilang 'optic fibre'. Kini, selain Taman Teknologi Tinggi Kulim dan Cyberjaya kita juga mempunyai keretapi laju antara KL dan KLIA seperti keretapi yang Tun Mahathir naiki bersama Menteri Pengangkutan Perancis dari Paris ke Taman Teknologinya.

SWITZERLAND
Dari Perancis rombongan Tun Mahathir berangkat ke Berne ibu kota Switzerland. Di sana kami telah melihat bagaimana negara itu melindungi rakyatnya dari penderitaan jika berlaku perang nuklear. Kami juga telah dibawa masuk dalam gua yang sekaligus menjadi lapangan terbang untuk jet kapalterbang perang yang terbang keluar dari pergunungan jika berlaku sebarang serangan yang mengancam keselamatan negara mereka.

Saya ternampak Tun Dr. Mahathir begitu terpukau melihat keindahan kota dan persekitaran seluruh negara Switzerland. Switzerlandlah saya kira yang difikirkan oleh Tun Dr. Mahathir apabila beliau menyatakan keinginan supaya Kuala Lumpur diperindahkan dan dinamakan 'The Garden City of Light'. Saya mendapat tahu dua kota yang bergilir-gilir bersaing sebagai kota terbersih di dunia ialah Zurich dan Singapura. Alangkah hebatnya jika Kuala Lumpur menjadi penyaing ketiga. Sebagai menyambut hasrat Tun Dr. Mahathir untuk melihat kota dan negara yang bersih indah maka saya juga, sebagai Pengerusi Jawatankuasa Sambutan Hari Kebangsaan telah menganjurkan pertandingan kampung indah setiap tahun kita menyambut Hari Ulangtahun Kemerdekaan.

Projek-projek besar atau mega yang tersebut inilah yang kemudiannya menjadi bahan fitnah apabila Tun Dr. Mahathir dicabar untuk jawatan Presiden UMNO pada tahun 1987.

AMANAH
Sehingga hari ini Tun Dr. Mahathir masih berpegang kepada amanah yang termeterai di dalam Perlembagaan UMNO dan Malaysia.

BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN
Keputusan beliau supaya matematik dan sains diajar dalam bahasa Inggeris adalah kerana kekecewaan beliau atas lambatnya, dan terbatasnya kemampuan, para ahli bahasa dan ilmuan menterjemahkan semua buku ilmu dalam bahasa Inggeris ke bahasa Melayu. Ianya tidak boleh ditafsirkan sebagai pengkhiatan kepada bahasa dan bangsa Melayu, Baginya, kesetiaan kepada bangsa tidak bererti menghalang bangsa itu daripada pendedahan kepada berbagai jenis ilmu yang ada, semata-mata kerana enggan membenarkan bangsa itu pintar dalam bahasa lain yang mempunyai banyak ilmu tertulis di dalamnya. Beliau mengambil dirinya sebagai contoh seorang yang menguasai bahasa Inggeris tetapi tidak kurang semangat Melayunya.

KEDAULATAN RAJA-RAJA MELAYU
Dalam mempertahankan kedaulatan raja-raja Melayu beliau telah menghapuskan punca kemungkinan raja-raja boleh difitnahkan kerana menggunakan kuasa tidak meluluskan undang-undang sehingga mendapat sesuatu yang dikehendakinya. Dengan meminda perlembagaan sehingga undang-undang boleh diluluskan tanpa bergantung kepada persetujuan raja maka punca fitnah sedemikian telah dihapuskan. Walau bagaimana pun ada pihak yang mentafsirkan tindakan ini sebagai menghakiskan kuasa raja. Ini bukanlah niat Tun Dr. Mahathir yang telah sama-sama berjuang menentang gagasan Malayan Union, yang dirancang oleh British, yang menghinakan kedudukan Raja-Raja Melayu.

ISLAM SEBAGAI UGAMA PERSEKUTUAN
Tun Dr. Mahathir tidak berganjak mempertahankan Islam sebagai ugama yang diredhai Allah. Beliau mempertahankan 'fundamental' Islam itu baik dan seseorang itu tidak perlu takut dianggap sebagai fundamentalist kerana seseorang yang berpegang kepada fundamental Islam tentulah baik kerana fundamental Islam itu baik. Beliau tidak akan memberi katanama lain, seperti hadhari, kepada Islam hanya untuk mengambil hati orang bukan Islam dan beliau tetap mempertahan Islam sejati. Bagi beliau Islam itu ialah ugama untuk diamal, sekadar mampu, dan Islam itu di atas politik dan tidak boleh diletak di bawah politik hanya untuk diperalatkan untuk memenangi pilihanraya. Kerana mempertahankan Islam dan Umat Islam Tun Mahathir sangat dibenci oleh yang anti-Islam dan Yahudi, khususnya Yahudi Zionis Kristian. Malangnya Tun Mahathir juga dibenci oleh tokoh-tokoh Islam di negara ini yang mampu menidakkan Islamnya dan keislaman partinya semata-mata kerana tokoh Islam itu samaada berkawan dengan Yahudi atau dengan tokoh, di negara jiran, yang menjadi sahabat setia golongan Zionis di Israel dan ingin Umat Islam di negaranya merubah sikap dan cara mereka berugama.

HAK ISTIMEWA ORANG-ORANG MELAYU
Tun Dr. Mahathir tidak pernah berhenti mempertahankan hak istimewa orang-orang Melayu dan kedudukan Melayu sebagai Bumiputra dan bukan pendatang di negara ini. Beliau ditohmahkan sebagai rasis kerana mempertahankan hak Melayu ini. Dalam mempertahankan Dasar Ekonomi Melayu Tun Dr. Mahathir tidak berhenti menyeru orang-orang Melayu supaya merubah sikap dan berpegang dengan nilai-nilai murni yang boleh membawa kepada kejayaan.
Waktu beliau menjadi Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir tidak pernah mengurangkan kuota biasiswa kerajaan untuk pelajar-pelajar Melayu tetapi pihak bukan Melayu tidak membantah terhadap dasar ini kerana Tun Dr. Mahathir terus membantu mereka untuk memajukan sektor ekonomi negara dan swasta bukan Melayu bebas memberi kesemua peruntukan biasiswa mereka kepada kaum mereka sendiri. Walau pun 95 peratus biasiswa kerajaan telah diberi kepada pelajar-pelajar Melayu dan Bumiputra tetapi biasiswa swasta, yang tidak kurang jumlahnya, adalah 100% untuk bukan kita.

DISIPLIN
Tun Dr. Mahathir adalah seorang yang cukup disiplin dalam aspek waktu dan jadual bekerja dan beribadat. Contoh disiplin yang ingin diterapkan kedalam jiwa pekerja kerajaan di Malaysia ialah dengan memperkenalkan mesin perakam waktu bekerja. Kita juga masih teringat kepada slogan 'Bersih, Cekap dan Amanah" sebagai usaha mendidik rakyat supaya berdisiplin.

Yang penting ialah bukan sahaja Tun Dr. Mahathir mahukan rakyat bersikap disiplin tetapi beliau sendiri mengamalkan disiplin yang dikehendakinya dari rakyat. Apabila beliau mengarahkan pekerja kerajaan di semua peringkat memakai tanda-nama beliau juga memakainya.

RAJIN
Tidak ada orang yang mengenal Tun Dr. Mahathir yang tidak mengetahui betapa beliau rajin membaca, menulis, bercakap dan bekerja.

SETIA
Tun Dr. Mahathir terkenal sebagai seorang yang setia kepada kawan dan perjuangan.

Hubungan Tun Dr. Mahathir dan Tun Dr. Siti Hasmah adalah satu contoh hubungan setia dan mesra antara suami isteri yang jarang ada di kalangan pemimpin politik yang berjaya di dunia ini. Jika kita lihat kepada sejarah pemimpin ulung di Amerika Syarikat seperti John F. Kennedy, pemimpin ulung di Eropah seperti Napoleon Bonaparte dan pemimpin ulung di zaman Empayar Rom seperti Julius Caesar jelas sekali lebih meningkat populariti seseorang maka lebih hebat godaan yang mendampinginya kerana 'Power is Aphrodisaic. Untuk kita tidak anggap itu kesah pemimpin dulu kita boleh lihat kepada rekod Presiden Bill Clinton yang sudah bersara dan bagi yang masih berkhidmat kita perhatikan pula perkembangan kes Perdana Menteri Berlusconi di Itali.

Kalau kita lihat kepada watak sebagai Tony Blair pula kita akan dapati ketidaksetiaannya termasuk kepada bidang ugama. Walau pun beliau penganut ugama Kristian Anglican di waktu menjadi Perdana Menteri Britain beliau berubah ke ugama Katholik apabila berhenti dari menjadi Perdana Menteri.

Kesetiaan Tun Dr. Mahathir kepada kawan-kawannya adalah luar biasa dan saya boleh menulis ratusan muka surat bagaimana kesetiaannya kepada kawan-kawannya telah membantu beliau membangun negara dan banyak pula masalah yang dihadapinya yang berpunca dari kesetiaan itu.

DUA PERISTIWA YANG SANGAT BERERTI DALAM HUBUNGAN DENGAN TUN MAHATHIR

PERTAMA - PERLETAKAN JAWATAN TUN MUSA HITAM

Setelah Tun Hussein Onn meletak jawatan dan Tun Dr. Mahathir menjadi Perdana Menteri pada 16 Julai, 1981 UMNO telah mengadakan Perhimpunan Agong Tahunan ( 1981 ) dan Tun Dr. Mahathir, kerana susah memilih antara dua sahabat untuk menjadi Timbalannya telah membenar UMNO untuk membuat pemilihan melalui pertandingan.

Oleh itu Tun Musa Hitam telah bertanding dengan Tengku Razaleigh Hamzah untuk jawatan Timbalan Presiden UMNO. Oleh kerana Tun Dr. Mahathir memberitahu kepada saya beliau akan lebih aman bekerja jika Tun Musa menjadi Timbalannya maka saya telah menyokong Tun Musa Hitam. Tengku Razaleigh, kerana kurang rapi persiapannya, telah kalah dengan 205 undi ( 722 - 517 ).

Walau pun Teungku Razaleigh kalah, kerana 517 undi yang diperolehinya lumayan banyak, beliau terus dikekalkan oleh Tun Mahathir di dalam kabinet sebagai Menteri Kewangan sementara Tun Musa Hitam, sebagai Timbalan Perdana Menteri, juga merangkap sebagai Menteri Dalam Negeri. Tun Dr. Mahathir berpendapat dengan pengekalan ini penyokong-penyokong Teungku Razaleigh akan merasa selesa dan terus mantap menyokong UMNO dan kepimpinan Tun. Tun Mahathir berpegang kepada prinsipnya 'If you win you cannot win all just as if you lose you cannot lose all'.

Tun Musa jelas tidak selesaidengan prinsip Tun Dr. Mahathir ini kerana Tengku Razaleigh kelihatan bertambah popular dengan jawatannya sebagai Menteri Kewangan. Tun Musa juga tidak selesa dengan kemasukan Dato' Seri Anwar Ibrahim ke dalam UMNO pada tahun 1982, atas inisiatif Tengku Razaleigh dan Dato' Harun Idris, setahun setelah pertandingan antara Tengku Razaleigh dan Tun Musa pada tahun 1981. Penyokong-penyokong Tengku Razaleigh terus membuat persiapan untuk pertandingan kali kedua antara dua tokoh ini.

PERHIMPUNAN AGUNG UMNO TAHUN 1984

Dalam Perhimpunan Agong UMNO ke 2 selepas Tun Dr. Mahathir menjadi Perdana Menteri dan Presiden UMNO beliau sekali lagi pada tahun 1984 menang untuk jawatan Presiden tanpa bertanding. Timbalannya Tun Musa telah ditentang sekali lagi oleh Tengku Razaleigh untuk jawatan Timbalan Presiden. Yang aneh ialah Dato' Seri Anwar Ibrahim yang dipermudahkan kemasukannya ke dalam UMNO oleh Tengku Razaleigh telah tidak menyokong Tengku Razaleigh, sebaliknya, Anwar sebagai Ketua Pemuda UMNO yang dimenanginya pada tahun itu, telah menyokong Tun Musa Hitam untuk jawatan Timbalan Presiden.

Setelah Tengku Razaleigh dikalahkan oleh Tun Musa buat kali kedua pada tahun 1984 maka Tun Dr. Mahathir telah mengurangkan kuasa dan pengaruh Tengku Razaleigh dengan menurunkan jawatannya dari Menteri Kewangan untuk menjadi Menteri Perdagangan Antarabangsa. Tun Dr. Mahathir telah melantik Tun Daim Zainuddin menjadi Menteri Kewangan.

PERISTIWA MEMALI

Setahun kemudian pada tahun 1985, dalam mesyuarat kabinet sebelum Tun Dr. Mahathir berangkat ke negeri China, saya telah diminta menghubungi kenalan saya Ibrahim Libya yang dikehendaki menyerah secara aman kepada pihak polis. Saya telah menyampaikan hasrat saya untuk berjumpa Ibrahim tetapi, sepeninggalan Tun Dr. Mahathir ke China, dan belum sempat saya berjumpa Ibrahim, beliau telah terbunuh dalam peristiwa Memali. Pada waktu itu Tun Musa menjadi Menteri Dalam Negeri dan memangku jawatan Perdana Menteri.

TUN MUSA KIRIM SURAT PERLETAKAN JAWATAN

Beberapa waktu selepas Tun Dr. Mahathir kembali dari China beliau telah menerima sepucuk surat dari Tun Musa yang memberi tempoh satu tahun untuk meletak jawatan. Surat ini telah disimpan sebagai rahsia oleh Tun Dr. Mahathir.

Pada mulanya Tun Dr. Mahathir ingin menunggu sehingga diadakan Perhimpunan Agung UMNO sekali lagi setelah Tun Musa meletak jawatan, tetapi, oleh kerana kawan-kawan Tun Musa sedang berusaha untuk mengadakan Mesyuarat Agung Khas, kerana hanya dengan keputusan Mesyuarat Agung Khas Tun Musa akan menarik balik keputusan letak jawatannya.

CADANGAN TUN DR. MAHATHIR UNTUK MELETAK JAWATAN

Sebelum mesyuarat Majlis Tertinggi diadakan untuk menimbang cadangan untuk mengadakan Mesyuarat Agung Khas Tun Dr. Mahathir telah memanggil saya dan memberitahu bahawa beliau akan meletak jawatan jika usul untuk mengadakan Mesyuarat Agung Khas yang akan dibentang dalam mesyuarat Majlis Tertinggi pada keesokan malamnya lulus maka beliau akan meletak jawatan selepas usul itu diluluskan kerana beliau yakin Mesyuarat Agung Khas tetap akan meluluskan usul mendesak Tun Musa untuk kembali memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri diluluskan.

Apabila saya bertanya alasan atas keputusan demikian Tun Dr. Mahathir berkata 'Wakil UMNO hanya berfikir mengenai perpaduan sedangkan saya berfikir mengenai kerja. Jika Tun Musa yang mengetahui kemenangannya ialah dengan sokongan saya pun tidak dapat menyokong saya di dalam menjalankan tugas gambarlah apa akan jadi jika dia terpaksa saya lantik kembali sebagai Timbalan Perdana Menteri kerana keputusan Mesyuarat Agung Khas. Lagi-lagilah susah dia hendak bantu saya.'

PANDANGAN DATO' SENU, TAN SRI KHIR JOHARI DAN TUN DATO' MUSTAFA

Saya pun merasa gelisah dan mencari jalan untuk mempertahankan kedudukan Tun Dr. Mahathir sebagai Presiden UMNO. Sebagaimana biasa saya telah cuba mendapat nasihat dan petunjuk dari tokoh-tokoh yang lebih dewasa dan lebih berpengalaman. Saya telah hubungi Dato' Senu Abdul Rahman yang saya kenal sebagai Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia di waktu saya menjadi Setiausaha Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Seremban Timur. Saya juga bertemu dengan Tan Sri Mohd Khir Johari yang pernah menjadi guru bahasa Inggeris kepada Tun Dr. Mahathir di Alor Setar dahulu. Kedua-dua tokoh dari Kedah ini tidak dapat membantu kerana mereka adalah orang kuat Tengku Abdul Rahman.

Tokoh ketiga yang saya temui ialah Tun Dato' Hj. Mustafa. Beliau juga rakan karib Tengku Abdul Rahman. Bila dia melihat wajah sedih saya apabila dia kelihatan gembira mendengar Tun Dr. Mahathir akan berhenti jika usul untuk mengadakan Mesyuarat Agung Khas UMNO lulus, maka Tun Dato' Mustafa bertanya 'Apakah anak mahu usul itu kalah?' Bila saya mengesahkan kerana saya belum nampak seorang tokoh yang layak mengganti Tun Dr. Mahathir maka Tun Dato' Mustafa bertanya lagi ' Apakah fikiran orang ramai UMNO, khususnya kebanyakan ahli-ahli Majlis Tertinggi usul itu menang atau kalah?' Saya menjawab 'Hampir semuanya fikir usul itu akan diluluskan oleh Majlis Tertinggi dan apabila Mesyuarat Agung Khas UMNO diadakan usul itu akan lulus dengan sebulat suara kerana ahli-ahli UMNO berpendapat itulah caranya untuk menyatupadukan UMNO.' Tun Dato' Mustafa terus menyampuk 'Kalau ramai fikir usul itu akan menang maka menanglah; kalau ramai fikir usul itu akan kalah maka kalahlah .... yang penting apa orang fikir.'

Mendengar pandangan Tun Dato' Mustafa saya pun berhenti makan malam dan meminta izin untuk balik ke pejabat UMNO walaupun sudah pukul 10 malam. Sebelum sampai di pejabat saya telah telefon Setiausaha Politik Tun Dr. Mahathir Tan Sri Megat Junid Megat Ayob dan Setiausaha Kerja UMNO Malaysia Kip Bahadon. Bertiga kami telah menghubungi hampir kesemua ahli-ahli Majlis Tertinggi yang rapat dengan kami untuk menyatakan pendirian masing-masing sekaligus memaklumkan secara tidak langsung bahawa usul yang akan dibentang dalam Majlis Tertinggi pada besok malam akan kalah.

Pada keesokan malamnya hanya 3 orang sahaja dari ahli Majlis Tertinggi yang menyokong usul untuk mengadakan Mesyuarat Agung Khas. Semua yang hadir merasa terkejut termasuk saya sendiri.

MAJLIS TERTINGGI MENOLAK USUL MENGADAKAN MESYUARAT AGUNG KHAS
TETAPI MENERIMA USUL MENGHANTAR ROMBONGAN UMNO JOHOR KE LONDON

Walau pun Majlis Tertinggi telah menolak cadangan mengadakan Mesyuarat Agung Khas, tetapi Majlis Tertinggi bersetuju menghantar satu rombongan UMNO dari Johor, yang dipimpin oleh Dato' Syed Zain, untuk memujuk Tun Musa, yang berada di London, untuk menarik balik perletakan jawatan Timbalan Presiden UMNO. Perletakan jawatan Timbalan Perdana Menteri tidak dapat ditarik balik kerana Tun Dr. Mahathir sahaja yang berkuasa membuat perlantikan semula dan beliau tidak bercadang membuat demikian.

Di waktu rombongan UMNO Johor berangkat ke London saya lihat di dalam surat khabar sepanduk yang mengutuk saya, Tan Sri Megat Junid dan Kip Bahadon. Sepanduk ini berbeza dengan sepanduk yang dibentang di bangunan UMNO sebelum mesyuarat Majlis Tertinggi diadakan dimana tiga tokoh yang disalahkan atas perletakan Tun Musa Hitam ialah apa yang disingkatkan sebagai A. I. D. S untuk Dato' Seri Anwar Ibrahim, Tun Daim Zainuddin dan Sanusi Junid. Rupanya ahli-ahli rombongan sudah mengetahui mengenai kegiatan panggilan telefon kami bertiga Megat, Kip dan saya.

ROMBONGAN UMNO JOHOR BERJAYA MEMUJUK TUN MUSA
MEMBATALKAN PERLETAKAN JAWATAN TIMBALAN PRESIDEN UMNO

Walau pun Majlis Tertinggi telah diberi jaminan oleh 3 orang ahlinya, yang menyokong usul yang kalah untuk diadakan Mesyuarat Agung Khas, bahawa Tun Musa tidak akan menarik balik surat perletakan jawatan sebagai Timbalan Presiden ternyata Tun Musa menarik balik perletakan jawatan kerana beliau bimbang atas nasib penyokong-penyokongnya jika jawatan Timbalan Presiden yang biasanya juga menjadi Pengerusi Jawatankuasa Disiplin akan diganti oleh orang lain.

TUN ABD. GHAFAR BABA JADI TIMBALAN PERDANA MENTERI

Kerana usaha untuk mengadakan Mesyuarat Agung Khas berjalan terus dan desakan-desakan terus membara maka Tun Dr. Mahathir telah memutuskan untuk tidak menunggu Perhimpunan Agung UMNO untuk memilih Timbalan Presiden baru sebaliknya terus melantik, pada tahun 1986, Tun Ghafar Baba untuk menjadi Timbalan Perdana Menteri.

KEDUA - CABARAN DARI TENGKU RAZALEIGH HAMZAH

PERHIMPUNAN AGUNG UMNO TAHUN 1987

Oleh kerana Tun Ghafar Baba ialah sahabat karib Tengku Razaleigh dan tidak dianggap oleh Tengku Razaleigh sebagai saingan yang sepadan dengannya maka dalam Perhimpunan Agong UMNO ke 3 selepas Tun Dr. Mahathir menjadi Presiden UMNO, iaitu pada tahun 1987 Tengku Razaleigh tidak menentang Tun Ghafar yang mengganti Tun Musa, sebaliknya telah mencabar Tun Dr. Mahathir untuk jawatan Presiden UMNO. Tun Musa telah menyokong Tengku Razaleigh dan masuk ke dalam 'Team B' untuk menentang Tun Ghafar Baba untuk jawatan Timbalan Presiden.

'Team B' telah dikalahkan oleh 'Team A' dalam pertandingan ini.

Perlu diingat bahawa Tengku Razaleigh ialah seorang menteri kabinet di waktu beliau menentang Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir yang terus melantiknya sebagai menteri walau pun beliau telah dua kali dikalahkan oleh Tun Musa dalam pertandingan pada tahun 1981 dan tahun1984.


Sikap toleran Tun Dr. Mahathir terhadap orang yang tidak mengenang jasanya jarang sekali terdapat dalam dunia 'realpolitik'.

TENGKU RAZALEIGH BERTAMBAH POPULAR

Waktu saya mendapat tahu populariti Tengku Razaleigh telah meningkat dan banyak mereka yang sebelumnya sering datang ke rumah Tun Dr. Mahathir juga tidak kelihatan lagi maka saya telah pergi ke rumah beliau untuk bertanya apa strategi beliau untuk mengekalkan kedudukannya. Beliau berkata 'saya serahkan kepada kebijaksanaan ahli-ahli perwakilan UMNO'.

ASPEK KEBIJAKSANAAN DALAM REALPOLITIK

Oleh kerana saya tahu dalam 'realpolitik' kebijaksanaan orang-orang politik itu ialah hanya dalam menjaga kepentingan dan keuntungan peribadi di atas kepentingan agama, bangsa dan tanahair maka saya mencadangkan satu majlis penerangan diadakan sebagai usaha untuk mengasahkan kebijaksanaan ahli-ahli UMNO supaya memihak kepada Tun Dr. Mahathir. Oleh itu satu kempen telah diadakan di Hilton Hotel, Jalan Tun Ismail sehari sebelum Perhimpunan Agung UMNO diadakan.

KESAN UCAPAN PERASMIAN

Biasanya apabila Tun Dr. Mahathir menyampaikan ucapan dalam Perhimpunan Agong UMNO banyaklah masalah terkupas dan kemusykilan berjawab dan penyokong-penyokong Tun Dr. Mahathir mengharapkan ucapan beliau akan membantu untuk memenangkannya.

KECOH KUNCI PETI UNDI

Pada malam 23 April, 1987 yang keesokan harinya ada pemilihan UMNO saya telah menerima telefon dari seorang wartawan M. G. G. Pillai yang memberitahu saya kemungkinan ada masalah dalam pemilihan esok kerana katanya dia melihat beberapa orang pegawai di ibu pejabat UMNO, di dalam Dewan Merdeka telah bermain-main dengan kunci-kunci kotak mengundi yang dia lihat terlonggok dan mungkin tidak dapat dicari esoknya. Saya ucapkan terima kasih dan percaya penuh semua dalam keadaan baik.

Pada 24 April, 1987 selepas ucapan perasmian Perhimpunan Agong UMNO dilakukan dan pegundian untuk jawatan Presiden hendak diadakan sementara para perwakilan masih terkesan dengan ucapan perasmian itu tiba-tiba didapati peti-peti undi tidak dapat dibuka kerana kekusutan kunci sebagaimana yang M. G. G. Pillai beritahu pada malam tadi.

KEBIJAKSANAAN TERCEMAR DENGAN POLITIK WANG

Pengundian terpaksa ditangguhkan sehingga selesai sembahyahng Juma'at maka pada waktu Juma'at itulah berbagai cara kempen dilakukan oleh penyokong Tengku Razaleigh ( pasti tanpa diketahui olehnya ) terhadap perwakilan yang tidak berjuma'at kerana musafir. Akibatnya Tun Dr. Mahathir menang dengan perbezaan undi yang tipis ( 761 - 718 undi ). Jika pengundian telah diadakan sebelum sembahyang Jumaat, iaitu selepas ucapan perasmian oleh Presiden UMNO maka, oleh kerana 'kebijaksanaan para perwakilan' yang diasahkan oleh ucapan perasmian itu, belum dicemarkan oleh 'politik wang', mungkin majoriti kemenangan Tun Dr. Mahathir bertambah.

PENUTUP

Saya merasa bangga kerana pihak penganjur menganggap saya sebagai sahabat Tun Dr. Mahathir. Bagi saya apa yang telah saya lakukan dalam perjuangan politik ini ialah ibadat belaka, termasuk usaha membantu Tun Dr. Mahathir dalam menjalankan tugasnya. Jika ada yang lebih layak darinya, di zamannya, sudah pasti saya tidak bersamanya.

HARAPAN SEMUA PEMIMPIN NEGARA-NEGARA ISLAM DALAM OIC

Jika ada yang masih mencurigai pendapat saya mengenai Tun Dr. Mahathir mungkin elok saya nyatakan apa yang disampaikan sendiri oleh Presiden Musharraf dari Pakistan kepada saya di waktu beliau menghadiri Persidangan OIC di Putrajaya dari 11 hingga 18 Oktober, 2003 iaitu 13 hari sebelum Tun Dr. Mahathir menyerahkan kuasa kepada Tun Abdullah Ahmad Badawi pada 31 Oktober, 2003: 'You have to tell Mahathir that the delegates to the last conference of OIC decided to bring this year's conference to Kuala Lumpur because they would like to hand over the leadership of OIC to him, and not to Malaysia. We chose Malaysia because we want Mahathir to lead us, not just anybody from Malaysia' Saya tanya 'All?' President Musharraf menjawab 'Yes, all, not one exception. Please tell him not to step down from being the Prime Minister. He should stay a few more years to lead the OIC. Please do us a favour.' Saya tidak sampaikan rayuan Musharraf kepada Tun keranaa saya mengetahui Tun tidak akan berginjak dari keputusannya. Bermaknalah, bukan saya saja, tetapi semua pemimpin negara-negara Islam di dunia menyanjung kemampuan kepimpinan Tun Dr. Mahathir.

Sumber: Tan Sri Sanusi Junid

"Saya akan pantau Roslan..." - Yuhaizad


Begitulah akhirnya. Yuhaizad yang kalah PRK DUN Merlimau dilaporkan kini bercita-cita untuk bekerja sebagai "pengawal peribadi" (bodyguard) atau "personal assistant" (P.A), setelah gagal menjadi seorang wakil rakyat. Mungkinkah kegagalannya untuk mendapatkan gelaran "YB" dapat diubati dengan bekerja sebagai "Mr.Bodyguard" atau "Mr. Yes Boss"?

Entahlah, tapi itulah yang disuarakan oleh Yuhaizad setelah "mengangkat tangan" mengaku kalah pada calon BN/UMNO Roslan sambil berkata...

"Saya tetap akan pantau Roslan dan BN bagi memastikan mereka mengotakan janji yang diberikan kepada pengundi di Merlimau ini", katanya, pasrah pada takdir.

Sekali dengar macam supervisor kilang pun ada. Dengar sekali lagi, dengar macam PA. Dengar sekali lagi macam orang kecewa yang berdendam la pulak!

Seeloknya, Yuhaizad mengucapkan tahniah pada Roslan. Lepas tu isi borang UMNO, serahkan pada Roslan. Baru padan muka PAS! Sapa suruh malukan Yuhaizad kat Merlimau. Sudahlah kalah, teruk pulak tu. Bukan itu saja, orang kampung Yuhaizad sendiri tak undi dia. Dia kalah teruk kat peti undi Sg. Chin Chin! Adussss...

Sumber: MYNEWSHUB.MY

Sunday, March 6, 2011

Terkini..!!! Penyokong PAS mengamuk di Merlimau & Kerdau..!!!


"Penyokong" PAS dan Pakatan Haram dilaporkan "mengamuk sakan" di Merlimau dan Kerdau setelah PAS tewas teruk pada kedua-dua PRK di DUN tersebut.

Menurut seorang "bomoh" yang juga penyokong totok PAS, beberapa "penyokong" PAS mengamuk dan mengugut untuk membakar rumah, bendera, premis perniagaan dan dewan penjumlahan undi di kedua-dua DUN.

"Mereka tidak dapat menerima kekalahan PAS!" katanya sambil meraung-raung ditepi busut anai-anai ketika ditemui.

Menurut SPR, undi "penyokong" PAS tersebut terpaksa ditolak memandangkan akta Pilihanraya Malaysia tidak mengiktiraf sebarang bentuk undi dari syaitan, iblis, hantu, makhluk halus dan seumpamanya.

"Penyokong-penyokong" PAS itu dikatakan tidak berpuas hati dengan berita seperti yang dibawah...

"BN 2 Pas 0 – Majoriti Undi Meningkat"

"MERLIMAU – Barisan Nasional (BN) berjaya mengekalkan kerusi N.27 Dewan Undangan Negeri (DUN) Merlimau apabila calonnya, Roslan Ahmad, menewaskan calon PAS, Yuhaizat Abdullah dengan majoriti 3,643 undi.

Roslan yang sudah dijangka akan menang mudah, memperoleh 5,962 undi berbanding Yuhaizat yang hanya memperoleh sebanyak 2,319 undi.

Pada Pilihan Raya Umum (PRU) 2008, calon BN, Allahyarham Datuk Mohamad Hidhir Abu Hassan berjaya mengekalkan kerusinya apabila menang dengan majoriti 2,154 undi menewaskan calon Pas, Jasme Tompang.

Berdasarkan rekod-rekod pilihan raya sebelum ini, DUN Merlimau merupakan kubu kuat BN yang diwakili UMNO dan belum pernah terlepas ke tangan pihak pembangkang.

“Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada para pengundi DUN Merlimau kerana terus memberikan mandat dan kepercayaan kepada BN untuk memacu kemajuan di kawasan ini, dan amanah ini akan saya pergunakan sebaik mungkin demi rakyat di DUN ini.” kata Roslan.

Berdasarkan daftar undi sehingga 20 Januari 2011, jumlah pengundi di DUN Merlimau ialah 10,679 orang iaitu Melayu sebanyak 64.1 peratus, Cina (20.84 peratus), India (14.67 peratus) dan lain-lain bangsa (0.39 peratus).

Roslan, 44, merupakan anak jati Merlimau dan merupakan anak kepada Ahli Parlimen Jasin, Datuk Ahmad Ithnin, menjejaki kesinambungan jejak langkah Allahyarham ayahnya untuk memberikan khidmat terbaik untuk rakyat DUN Merlimau.

Beliau sebelum ini menjanjikan kepada penduduk Merlimau bahawa beliau akan cuba menyelesaikan isu dan masalah setempat di sekitar DUN itu dan berjanji akan menjadi wakil rakyat yang mendahulukan rakyat selain menjamin pembangunan berterusan di kawasan tersebut.

Sementara itu, calon BN di PRK N.28 DUN Kerdau, Syed Ibrahim Syed Ahmad, 44, berjaya mengekalkan tradisi parti itu dengan memenangi kerusi DUN tersebut dengan majoriti sebanyak 2,724 undi, naik 69 peratus berbanding 1,615 undi pada 2008.

Pengurus pilihan raya kecil Suruhanjaya Pilihan Raya, Datuk Tarif Abdul Rahman berkata, calon BN memperoleh 5060 undi, berbanding calon lawan dari PAS yang memperoleh sebanyak 2,336 undi.

DUN Kerdau yang tradisinya merupakan kubu kuat BN mempunyai jumlah pengundi sebanyak 8,999 orang yang merangkumi 7,988 (88.77 peratus) pengundi Melayu, 454 (5.05 peratus) pengundi Cina, 298 (3.31 peratus) pengundi India, 236 (2.62 peratus) pengundi Orang Asli, 22 (0.24 peratus) untuk lain-lain dan seorang bumiputera Sarawak.

Menepati ramalan di atas kertas, Pegawai Penasihat Agama Menteri Besar Pahang itu dilihat sebagai calon wakil rakyat yang bersih dari sebarang konstroversi atau isu dan mampu membawa kemajuan dan membela nasib rakyat di DUN Kerdau.

“Tidak ada sebarang isu yang mampu menafikan kepimpinan Ustaz Syed Ibrahim sebagai wakil rakyat di DUN Kerdau ini”, ulas Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob.

PRK N.28 DUN Kerdau diadakan berikutan kematian penyandangnya, Allahyarham Datuk Zaharuddin Abu Kassim, pada 12 Feb yang lalu akibat serangan jantung."

- mynewshub.my"


*Berita pasal "penyokong" PAS & Pakatan Haram tersebut dilaporkan oleh Agensi Berita Pak Mat Tempe...hehehe...Berita dipetik dari MYNEWSHUB.MY

Nik Aziz harus dipecat dari jawatan “Mursyidul Am PAS”..!!!


Kini segalanya sudah jelas! Pengakuan Nik Aziz kelmarin yang mengakui bahawa segala “fatwa” dan kenyataannya semua siri pilihanraya mampu untuk memecah belahkan umat Islam di Malaysia. Malah Nik Aziz bangga dengan peranannya yang memecah belahkan umat Islam di negara ini dengan menyatakan bahawa isu pepecahan umat Islam sudah lama bermula sejak di zaman Nabi Adam A.S dan Rasulullah S.A.W lagi. Maka dengan alasan itu, maka Mursyidul Am PAS itu meng”halal”kan tindakannya memecah belahkan umat Islam di Malaysia.

Pengakuan Nik Aziz sempena PRK Merlimau dan Kerdau ini mengesahkan segala yang didakwa oleh kita selama ini iaitu “Nik Aziz tidak mahu perpaduan berlaku kepada umat Islam di negara ini”. Selain itu, Nik Aziz juga telah mengakui secara tidak langsung bahawa dia mempunyai tujuan yang sama dengan Yahudi dan Nasrani dan sedang melaksanakan cita-cita dan perjuangan mereka dengan memecah belahkan umat Islam di Malaysia.

Negarawan Ulung Negara, Tun Dr. Mahathir pantas membidas Musyidul Am itu dengan menyatakan bahawa Nik Aziz bahawa Mursyidul Am itu hanyalah memperjuangkan POLITIK semata-mata dan BUKANnya memperjuangkan Islam. Walaupun Tun M tidak berlatar belakangkan pendidikan Islam secara khusus, ternyata kata-katanya itu logik, berfakta dan boleh diterima akal manusia waras. Penulis bersetuju 100% dengan dakwaan Tun M terhadap Nik Aziz itu.

Menggunakan alasan bahawa isu pepecahan umat Islam berlaku di zaman Rasulullah S.A.W dan Nabi Adam A.S sebagai “jawapan munasabah” bagi tindakannya memecah belahkah umat Islam di Malaysia, seakan-akan menyamakan tindakannya itu sebagai “sunnah Rasulullah”. Benarkah “memecah belahkan umat Islam itu “sunnah”? Dan wajarkah menyatakan bahawa memecah belahkan umat Islam di negara ini bersamaan dengan apa yang berlaku di zaman Rasulullah S.A.W dan para Anbiya A.S?

Memang benar peristiwa pepecahan umat Islam berlaku sejak di zaman Rasulullah S.A.W dan para Rasul A.S. Namun, Rasulullah S.A.W dan para Rasul A.S yang diutuskan Allah S.W.T tidak sama sekali diutuskan untuk memecah belahkan umat mereka. Malah sebaliknya, semua Rasul yang diutuskan Allah termasuklah Rasulullah S.A.W menggesa agar umat mereka bersatu padu di dalam semua perkara. Sebagai umat Islam, umat Muhammad S.A.W, kita juga diajar untuk berkasih sayang di antara satu sama lain dan diseru agar bersatu padu.

Firman di dalam Al-Quran juga menyeru kita begitu dan Allah S.W.T menghantar utusanNya untuk menyatu padukan umat dibawah satu kalimah iaitu Islam. Firmannya “Waqtasimuu bi hablillahi wala tafarraquu…” menjelaskan seruan Allah Azza Wa Jalla dan Rasulullah S.A.W yang mahu umat Islam di akhir zaman ini untuk bersatu padu. Firman ini juga cuba dijelaskan oleh Profesor Mohd Nor Idris (bekas AJK Dewan Ulama PAS) kepada Nik Aziz tempohari, namun Nik Aziz dengan angkuh menolak pelawaan debat perbincangan itu dengan mengatakan bahawa Profesor Mohd Nor Idris tidak layak berdebat dengannya dan tidak “muqtaraf” sebagai ulama.

Pada penulis, Nik Aziz telah menzalimi ramai pihak dengan mengeluarkan fatwa dan kenyataan yang memecah belahkan umat Islam di negara ini. Nik Aziz menzalimi PAS kerana sebagai Mursyidul Am PAS yang merupakan pemimpin tertinggi parti “ala-ala Ayatollah Khomieni”, Nik Aziz telah memecah belahkan umat Islam di antara parti PAS dan UMNO. Meskipun ahli PAS dan UMNO berlainan parti politik, siapa yang dapat menafikan hakikat bahawa kedua-duanya adalah beragama Islam? Adakah Melayu Islam di dalam UMNO itu “kafir”? Atau apakah “Arab” Islam di dalam PAS itu “kafir” juga? Oleh itu, menuduh mereka-mereka yang mengundi BN itu sebagai “jahiliyyah” adalah terma yang tidak sesuai digunakan oleh Nik Aziz untuk menarik sokongan politik.

Terma “Jahiliyyah” yang digunakan oleh Nik Aziz itu boleh ditafsirkan dengan pelbagai tafsiran. “Jahiliyyah” boleh dirujuk kepada zaman “jahiliyyah” bangsa Arab sebelum era nubuwwah. Perkataan itu juga boleh dirujuk sebagai sifat jahil, tidak tahu, tidak berilmu, tidak berpengetahuan dan seumpamanya. Nik Aziz cuba mempergunakan kalimah Arab ini untuk memberikan persepsi buruk terhadap pengundi BN, khususnya yang beragama Islam. Wajarkah tindakannya itu?

Penulis ragu-ragu dengan niat Nik Aziz, apakah motif sebenar Mursyidul Am PAS itu memecah belahkan umat Islam di Malaysia. Apakah dengan pepecahan perpaduan umat Islam itu maka Islam dan perjuangan agama itu akan mendapat keuntungan? Apa untungnya pepecahan umat Islam itu? Ternyata Nik Aziz hanya berkiblatkan POLITIK busuk! Politik sebegini tidak dianjurkan pun di dalam Islam. Tahalluf siyasi dari agama manakah yang dirujuk oleh Nik Aziz? Dari Yahudi atau Nasrani?

Penulis mencadangkan agar semua umat Islam tanpa mengira parti, sama ada dari PAS, PKR, UMNO dam mahupun DAP supaya membuka mata luas-luas terhadap agenda dan pengakuan Nik Aziz ini. Lihatlah betapa Nik Aziz sudah terpesong jauh dari perjuangan Islam sebenar. Lihatlah bagaimana rupanya “true colours” niat hati Nik Aziz. Usahlah kita terus terpengaruh dengan dakyah busuk dari Mursyidul Am PAS “palsu” ini.

Hakikatnya PAS patut malu dengan pengakuan Nik Aziz ini. Nik Aziz sepatutnya dipecat dari jawatan Mursyidul Am PAS dan digantikan dengan Datuk Dr. Harun Din Al-Hafiz yang lebih layak! Hanya keberanian dan kebenaran saja yang dapat menurunkan Nik Aziz dari kekhilafan umat Islam di negara ini. Ayuh kepimpinan PAS, ada berani?

Sumber: myKMU.net

Bila Kak Su Bersuara... Heh!