Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Friday, January 7, 2011

Jenis-Jenis Melayu Moden di Malaysia...


Melayu adalah sebuah bangsa asal negara ini. Negara ini pula asalnya bernama Tanah Melayu. Gugusan Kepulauan Melayu ini pula diketuai dan ditadbir oleh Sultan dan Raja-Raja Melayu yang kemudiannya membentuk Persekutuan Tanah Melayu. Persekutuan Tanah Melayu ini pula kemudiannya bertukar nama menjadi Malaysia.

Fakta di atas menunjukkan betapa penting dan tulennya "Melayu" di bumi bertuah ini. Bangsa Melayu, Tanah Melayu, Sultan dan Raja-Raja Melayu dan MALAYsia, kesemua perkataan ini berteraskan pada "Melayu". Hakikat dan fakta, mahu tidak mahu ini mestilah diterima dan dihormati oleh semua warganegara Malaysia. Tiada dakwa dakwi lagi.

Melayu, secara tidak langsungnya menjadi tunjang kepada semua perkara di Malaysia. Kuat Melayu, maka kuatlah Malaysia. Lemah Melayu, maka lemahlah Malaysia. Namun, setelah lebih 50 tahun merdeka, semua fakta di atas telah dinafikan, dipertikaikan dan dihina sesuka hati oleh mereka-mereka yang tidak bertanggungjawab.

Sebagaimana kita ketahui, Melayu kini terbelah 3 atau 4. Ada Melayu yang yakin dan percaya dengan UMNO yang berpengalaman dan mempunyai "track record" cemerlang sepanjang pentadbirannya. Namun, sepanjang pentadbirannya yang cemerlang itu juga pernah di"cacat"kan oleh segelintit pemimpinnya yang tidak bertanggungjawab, korup, salahguna kuasa dan "busuk". Mereka ini digelar sebagai "virus kanser" oleh pimpinan tertinggi UMNO dan terpaksa dibuang demi menyelamatkan seluruh tubuh UMNO dari dijangkiti virus merbahaya tersebut. Di antara "virus" paling merbahaya yang pernah dibuang oleh UMNO ialah virus "Al-Juburi" dan "Pink Form".

UMNO parti yang sudah lama tertubuh, pastinya ada asam dan garam di sepanjang hidupnya. Alhamdulillah, sehingga kini UMNO masih gagah, utuh dan dipercayai oleh semua majoriti rakyat. Tak tahulah sampai bila. UMNO tidak kebal dan sering diserang oleh "virus" dari luar dan dalam. Duke tahu, PM sendiri pun mengakui kewujudan "virus-virus" ini. Dan Duke yakin, beliau sendiri menghadapi kesukaran nak membuang "virus-virus" ini, apatah lagi "virus-virus bertaraf Menteri"! Namun, sejarah Presiden UMNO bukan kepalang, "virus berstatus Timbalan Perdana Menteri" pun pernah dibuangnya!

Ada Melayu yang merasakan mereka "ter"lebih Islam bersama PAS yang kononnya kelihatan "ter"lebih warak dengan identiti jubah, serban dan ceramah politik yang menjual nama agama. Duke suka berjubah dan berserban kerana pakaian sebegitu adalah sunnah Rasulullah S.A.W dan sunat hukumnya. Adakala, Duke sendiri berjubah dan berserban. Dapat pahala. Itupun jika berniat berpakaian demikian kerana mengikut sunnah. Tak tahulah apa niat penyokong dan pemimpin PAS berjubah dan berserban, namun membawa imej yang bertentangan dengan Islam. Maki hamun, mencarut dihalalkan. Perpaduan sesama Islam ditolak. Itu belum lagi dikira dengan "nafsu" yang menggila! Ada yang "sebat" bini orang, ada yang "belasah" bini ketika "period"! "Ubat kuat" jangan cakaplah, berlambak diiklankan dalam Harakah!

Yang peliknya, kegemaran Melayu PAS ini ialah bercakap, bergebang di kedai kopi dan berceramah. Disebutnya pasal perjuangan Islam dan jihad. Di"jual" ayat Al-Quran pada pendengar mengikut tafsiran politik sendiri. Namun, sejak bergabung dengan puak-puak kafir harbi dan pendokong Yahudi, golongan sosialis dan liberalis semakin mempengaruhi PAS. Golongan ulama PAS ramai yang berkecil hati dan meminggirkan diri. PAS sudah disekularkan DAP dan PKR. "Khominie" versi PAS ada mengatakan bahawa PAS mahu "Islam"kan DAP. Namun, apa yang jadinya sekarang ialah PAS pula yang ikut liberal dan sosial macam DAP dan PKR! Itulah..jangan berkawan dengan "syaitan", sesat nanti...

PKR pula adalah "tong sampah". Virus yang dibuang dari terus memusnahkan masa depan negara dan rakyat kebanyakkannya memilih PKR. Ramai juga Melayu yang sokong PKR ini. Ketuanya sendiri adalah "bapak segala virus kanser". Jika tidak kerana "bapak virus bertaraf Timbalan Perdana Menteri" ini dibuang UMNO, tidak mungkin wujudnya PKR. PKR ini wujud untuk meneruskan cita-cita dan survival "bapak virus" untuk jadi PM. Itu saja perjuangannya. Mana yang menyokongnya nanti dapatlah "habuan" sikit, itu yang "setia" semacam je tu...

Namun PKR tetap hebat dengan keistimewaannya. Apa yang "istimewa"nya? Istimewanya PKR kerana begitu cerdik menipu, membohong dan menjual autanya pada rakyat! Ramai yang terpesona dengan "ceramah"nya. Sedangkan PM paling hebat pun pernah ditipu ketuanya, apatah lagi rakyat. Walaupun tak semua Melayu percaya pada PKR, namun masih ada lagi yang yakin dan percaya pada "lidah bercabang" Ketua Umumnya. Oleh kerana terlalu percaya, maka ada yang hilang bini!. Bukan Melayu pun ramai yang sokong PKR ni, termasuklah yang diluar negara. Antar yang kuat menyokongnya ialah lelaki dayus dan ahli parlimen antarabangsa yang menyokong gay, lesbian dan sewaktu dengannya...

Gologang Melayu yang paling tak guna ialah Melayu yang masuk & sokong DAP! Ini golongan paling tak boleh pakai! Duke sendiri pun tak reti nak describe Melayu jenis apakah yang menyokong parti kembar PAP Singapork ini. Nak tarbiyah pun payah dah. Dah besar panjang, tapi nilai keMelayuan nya hilang dan layu! Lantak dioranglah!

Akibat dari pepecahan ini, maka Melayu semakin lemah. Bila Melayu lemah, MALAYsia ini juga semakin lemah. Mujurlah negara kita ini bertuah kerana dinaungi sistem Raja Berperlembagaan. Kita masih ada benteng terakhir iaitu Institusi di-Raja. Diketuai oleh DYMM Yang DiPertuan Agong, Raja dan Sultan-Sultan Melayu ini, maka Melayu punya benteng terakhir untuk berlindung dari sudut politik negara. Dan pastinya yang terakhir sekali kita akan berserah pada ketentuan Allah S.W.T. Mungkinkah pertemuan DYMM YDP Agong dengan pemimpin-pemimpin tertinggi UMNO dan PAS dapat memberi sedikit "ma'jun kuat" untuk Melayu? Sama-samalah kita tunggu dan lihat...

Wednesday, January 5, 2011

PKR Perderhaka di Selangor..!!!


Mengelupur Shuhaimi Shafiei menerima kutukan dan laporan polis oleh pelbagai pihak terhadap keceluparannya yang melampau! Lebih memeritkan lagi apabila Setiausaha Sulit DYMM Sultan Selangor, Dato’ Mohamad Munir Bani yang membuat kenyataan akhbar mewakili DYMM Sultan Sharafuddin Idris Shah. Kenyataan akhbar dari pihak Istana Negeri Selangor itu jelas sekali mendedahkan kebodohan Shuhaimi dan Khalid Ibrahim mengenai Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor! Selain itu, kenyataan akhbar Setiausaha Sulit DYMM Sultan Selangor jelas menjadi “serampang 3 mata” di mana tepat terkena batang hidung Shuhaimi, Khalid Ibrahim dan Lau Weng San, ADUN Kg. Tunku.

Shuhaimi dalam blognya telah dilaporkan dengan selambanya mengugut dan memberi amaran kepada pihak DYMM Sultan Selangor supaya tidak berterusan membelakangkan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) dan Baginda haruslah bertindak berdasarkan kemahuan dan nasihat majlis tersebut. Shuhaimi memberikan “kata dua” kepada pihak Istana sama ada menerima nasihat MMKN atau berdepan dengan gelombang kebangkitan rakyat bagi “menentang pihak Istana”.

Shuhami menggunakan nama “rakyat” untuk menentang DYMM Sultan? Memang kurang ajar punya manusia!!! Rakyat Selangor sayangkan DYMM Sultan dan tidak akan sekali-kali menderhaka kepada baginda. Rakyat bukanlah seperti pemimpin PR yang sememangnya sering mencabar Institusi di-Raja di negara kita ini. Jadi mengapa Shuhaimi memanda-mandai menggunakan nama “rakyat” untuk mengugut DYMM Tuanku Sultan Selangor???

Sudahlah berasal dari negeri lain, merempat menumpang mencari rezeki di Selangor, berkurang ajar pula dengan DYMM Sultan Selangor? Memang dasar tidak menghormati kedaulatan Institusi di-Raja! Shuhaimi begitu mirip dengan sikap DAP! Dilantik DYMM Sultan Selangor menjadi ADUN setelah menang pilihanraya, namun Undang-Undang Tubuh Negeri yang diwakili pun tak faham! Bodoh punya wakil rakyat.

Untuk pengetahuan Shuhaimi, menurut undang-undang, perlantikan penjawat awam berjawatan Setiauusaha Kerajaan Negeri dilakukan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dengan perkenan DYMM Sultan negeri terbabit. Untuk negeri-negeri tidak bersekutu, lantikan jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri dilakukan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri (SPAN) itu sendiri dan akan diperkenankan perlantikannya oleh DYMM Sultan. Bagi negeri-negeri bersekutu pula, perlantikan Setiausaha Kerajaan negeri terbabit diletakkan di bawah tanggung jawab SPA di peringkat Kerajaan Pusat atau lebih tepat lagi sebagai Ketua Setiausaha Negara (KSN). Memandangkan bahawa Selangor merupakan salah sebuah negeri-negeri bersekutu, maka perlantikan SUKnya dilakukan oleh KSN dan terpulanglah pada budi bicara DYMM Sultan Selangor untuk memperkenankannya atau tidak. Faham ke tidak ni Shuhaimi? Apa ke bebal sangat kamu ni???!!!

ADUN Kg. Tunku pun nak cuba nasib menjuarai bantahan perlantikan Khusrin sebagai SUK Selangor. Katanya “tidak semestinya SPA yang melantik SUK sesebuah negeri. Memanglah benar, sebab sesetengah negeri SUKnya dilantik oleh SPAN masing-masing! Lau Weng San hendak cuba memanipulasi ayatnya dengan harapan rakyat yang tidak tahu tentang prosedur perlantikan SUK Selangor akan termakan dengan kata-katanya. Nah! Pihak Istana sudah membidas putar belit Lau Weng San! Berani lawan lagi ke?

Khalid “gagap” pula cuba “bermain api” selepas mengadap DYMM Sultan Selangor. Lain yang dititahkan DYMM Sultan, lain pula yang disampaikan si “gagap” anak Ibrahim ini. Penulis tahulah si Khalid ini selalu “gagap”, tapi janganlah nak putar belit titah DYMM Sultan Selangor. Derhaka namanya tu! Sudah tak sayang jawatan, kah?

Khalid kata pada wartawan dalam sidang akhbarnya bahawa DYMM Sultan Selangor tidak mempunyai kuasa untuk menerima atau menolak calon-calon yang dicadangkan oleh SPA untuk menjadi SUK Selangor. Kepala hotak dia! Bodoh nak mampus Si Khalid “gagap” ni! MB jenis apakah yang memutar belit fakta dari DYMM Sultan? Orang lain jadi MB, kamu pun nak jadi MB jugak. Tapi bila sudah jadi MB, tak reti jadi MB pulak!

Wahai Khalid Ibrahim “ku sayang”, apa yang kamu putar alamkan pada rakyat dan wartawan itu tidak benar! Untuk pengetahuan MB yang “tak faham undang-undang tubuh negeri Selangor” ini, senarai nama calon-calon SUK telah pun diberikan kepada Baginda Tuanku Sultan Selangor untuk dipilih menjawat jawatan SUK. Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mewakili SPA Persekutuan yang serahkan nama-nama calon itu. DYMM Sultan sudah memperkenankan seorang calon (Dato’ Khusrin yang kamu tak suka itu lah…). Nama calon yang diperkenankan oleh DYMM Sultan itu dikembalikan kepada SPA untuk dilantik sebagai SUK Selangor. SPA dan pihak DYMM Sultan Selangor sudah lama mempraktikkan perkara ini dan sejajar dengan Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor, Fasal 1 dan 2(a). Penulis minta tolong sesiapa yang ada buku Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor, sila hantar senaskhah pada MB “bebal” ni. Kemudian, “sekolah”kan dia sekali lagi!

Si Khalid ni memang “bengap” tahap dewa! Dia mencadangkan pada DYMM Sultan Sharafuddin Idris Shah untuk berbincang dengan JPA atau SPA mengenai pemilihan calon SUK Selangor. DYMM Sultan Selangor pun menitahkan padanya supaya MB “gagap” itu berbincang SEBELUM Baginda Tuanku Sultan memperkenankan calon SUK. Dalam erti kata lain, DYMM Sultan secara berkias menyatakan bahawa Khalid SUDAH TERLEWAT untuk berbincang mengenai perlantikan Dato’ Khusrin sebagai SUK Selangor! Yang kamu beritahu wartawan kata DYMM Sultan suruh pergi bincang dengan JPA & SPA lepas jumpa Baginda tu apa cerita? Susah sangat ke nak faham titah DYMM Sultan tu???

Dengar tu Khalid, SUDAH TERLEWAT! DYMM Sultan sudah perkenan Khusrin sebagai SUK Kerajaan Negerinya. DYMM Sultan Selangor sebagai Ketua Eksekutif Kerajaan Negeri Selangor BERHAK untuk memilih SUK Kerajaannya. Kamu bukan kakitangan Eksekutif Kerajaan. Kamu orang politik yang bodoh, apa yang kamu tahu??? Menipu rakyat, tahulah kamu…

Fakta ini membuktikan bahawa fakta Khalid yang mengatakan DYMM Sultan tidak berkuasa memilih atau menolak calon SUK Selangor adalah BOHONG dan TIDAK BENAR sama sekali! Fakta ini juga menunjukkan bahawa Khalid memang bodoh dan bebal tahap IQnya.

MB-MB Selangor termasuklah Dato’ Seri Khir sebelum ini tidak pernah mempertikai perlantikan SUK Selangor yang diperkenankan DYMM Sultan. Mereka tahu SUK bukanlah orang politik, hanyalah penjawat awam eksekutif dan tidak mempunyai bidang kuasa terhadap perlantikannya. Tidak ada kena mengena dengan politik. Apa yang nak ditakutkan dengan Khusrin jika dia jadi SUK Selangor? Dato’ Khusrin jauh lebih berintergriti berbanding Khalid yang cuba merompak duit zakat Negeri Selangor! Atau…Kamu nak letak Eli Wong atau Zuraidah jadi SUK, kah?

Ketika penulis menulis artikel ini, sudah 18 laporan polis sudah dibuat terhadap Shuhaimi. Lam Weng San sudah bisu di”tempeleng” Dato’ Mohamad Munir. Khalid Ibrahim masih lagi ter”gagap-gagap” mencari idea putar alamnya. Pada penulis, tindakan keras harus diambil terhadap Shuhaimi dengan segera. Shuhaimi wajar dibuang negeri dan dilucutkan status ADUNnya. Jawatannya sebagai ADUN harus diberikan kepada pemangku dari Parti Kencing Rakyat (PKR). Lam Weng San pula wajar diberi amaran keras supaya tidak cuba bermain kata berkenaan fakta membabitkan Institusi di-Raja. Manakala Khalid Ibrahim wajar dihukum menerima “penampar jepun” dari Dato’ Khusrin. Biar kurang sedikit “gagap” dan busuk hatinya..!!!

Sumber Ehsan: myKMU.net

Bila Kak Su Bersuara... Heh!