Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Saturday, December 24, 2011

JINGGAY..JINGGAY..JINGGAY..LELONG.. LELONGGG... SAPA MAU BELI..? ALAMAKKK..TAK LAKU KE???


Janji Buku Jingga
Memberi penekanan ke arah meningkatkan Kadar Guna Tenaga bagi Wanita kepada tahap 60% dalam tempoh 10 tahun akan datang berbanding 46% sepanjang tempoh 20 tahun yang lalu.

Ulasan
Kita memang akui bahawa kerajaan Pakatan di Selangor berjaya meningkatkan jumlah pekerja wanita. Berdasarkan kenyataan bekas Menteri Besar Selangor pada 2009 bahawa terdapat 4000 rumah urut di selangor ketika itu, sudah pasti Selangor sekarang mempunyai lebih 20 ribu tukang urut wanita. Ini berdasarkan andaian setiap rumah urut mempunyai 5 orang tukang urut wanita. Namun berdasarkan pemerhatian rambang ada rumah urut mempunyai sehingga 10 tukang urut.
Bayangkan dalam masa dua tahun pemerintahan ketika itu, Pakatan di Selangor berjaya menambah jumlah tenaga kerja wanita yang begitu besar jumlahnya. Inilah langkah memartabatkan wanita di bawah Pakatan. Kah!Kah! Kah!
Bagi Barisan Nasional, sasaran 60 peratus wanita dalam penyertaan tenaga buruh dalam masa 10 tahun adalah terlalu tinggi dan sukar untuk dicapai. Ini adalah berlandaskan trend sejak 10 tahun lalu di mana kadar penyertaan wanita berganjak sekitar 1 peratus sahaja sehingga 46.4 peratus pada tahun 2010.

Janji Buku Jingga

Wanita Dan Institusi Keluarga:

Menggubal akta bagi memastikan golongan wanita mendapat layanan dan yang adil dalam segala bidang.

Ulasan

Ramai penyokong Pakatan terdiri daripada peguam dan juga pensyarah yang masuk "bakul angkat sendiri" kononnya pakar undang-undang. Jadi kita nak lihatlah draf akta untuk wanita ini. Kerana perkara yang dijanjikan ini sangat subjektif dan kita pun hendak tahu macam mana nak tafsirkan layanan adil dalam segala bidang. Ini penting kerana akta bukan macam ceramah politik. Jangan nanti kerana akta tak masuk akal kononnya nak jaga keadilan untuk wanita maka ramai majikan masuk penjara dan ramai lelaki tidak ada kerja.
Memang BN tiada akta khusus yang mempunyai peruntukan mengenai kesaksamaan gender namun kerajaan telah mengambil pelbagai inisiatif dalam memastikan golongan wanita mendapat layanan yang adil dalam semua bidang. Antaranya pindaan Akta Pencen 1980 yang memberi hak kepada balu yang berkahwin semula terus mendapat pencen terbitan. Manakala dalam Pindaan Akta Tanah 2002 pula, ia membolehkan isteri atau bekas isteri menjadi pemilik bersama tanah berkelompok.

Sumber: klik sini

1 comment:

Anonymous said...

kote lama..kote lama...tukat balu..
kote lama tukat balu.....

Bila Kak Su Bersuara... Heh!