Monday, October 31, 2011

Nak Tanya Sikit...JUMUD KE TOLAK HUDUD DAN ANTI-MURTAD..???


“Janganlah pula kerana mahu cuba menjadi liberal atau diiktiraf sebagai pejuang hak asasi manusia hinggakan sesuatu yang diluar batasan normal pun mahu dihalalkan. Islam sendiri sudah perjuangkan hak asasi manusia sekian lama” jelas seorang penulis dari koordinator Angkatan Reformis-Liberatif (ARIF) bagi menyanggah pendapat Edwin Michael pensyarah kewartawanan dari UTAR yang memberi komentar seolah menyokong hak asasi diberikan kepada kelompok Gay, disebuah portal pro kepada Anwar Ibrahim.


Polemik isu hak asasi dan kebebasan di Malaysia sebelum ini banyak dicetuskan oleh kumpulan NGO berasaskan Human Right seperti Suaram, Tenaganita dan juga Majlis Peguam.

Samada kebetulan atau tidak mereka yang berada dibawah NGO ini sekarang ini merupakan penyokong tegar Parti Keadilan Rakyat pimpinan Anwar Ibrahim malah ada yang menjadi pemimpin utama parti tersebut seperti Tian Chua dan Elizabeth Wong.

Anwar pula semenjak menerajui PKR slogan yang utama dibawakannya adalah keadilan, kebebasan dan kesamarataan, termasuk slogan harapan baru ( New Hope) yang digunakan sewaktu pilihanraya 2008 yang rupa-rupanya diambil dari slogan yang juga digunapakai oleh satu agama bukan Islam dan digunakan untuk sebuah projek gereja di Malaysia.

Ertinya Anwar mengunakan slogan Harapan baru untuk memperjuangkan hak kebebasan beragama, kebebasan seksual dan kebebasan melakukan apa sahaja termasuk bercanggah dengan islam.

Di Indonesia sewaktu berucap di suatu forum Pencerahan anjuran komuniti Salihara Anwar dengan jelas menyatakan kebebasan itu adalah hak manusia.

Pada Anwar tiada siapa dapat menyekat keinginan manusia untuk menikmati hak kebebasan beragama atau berorientasi seksual luar dari konteks normal.

Adakah benar hak asasi itu fitrah seperti dakwaan Anwar sedangkan manusia sebenarnya mempunyai peranan lebih besar iaitu melaksanakan tanggungjawabnya kepada Allah Swt.
Adakah benar keluar daripada agama yang benar iaitu islam juga adalah merupakan hak asasi seperti yang pernah dilontarkan Anwar sewaktu di wanwancara media barat?

Dalam membicarakan tentang hal hak asasi manusia, umum mengetahui bahawa negara-negara Barat seperti Amerika Syarikat dan Britain adalah merupakan peneraju utama gagasan tersebut.

Dan negara tersebut terpengaruh dengan konsep idea freedom, Liberty and Human Right ciptaan Yahudi tersebut sewaktu zaman pencerahan di Eropah.

Idea-idea tersebut sebenarnya adalah mainan Yahudi untuk menguasai dunia dan sebab itu kita lihat ia berat sebelah.

Pencabulan besar-besaran hak asasi penduduk Palestin dipandang enteng. Tempat awam dibom dan dimusnahkan. Manakala golongan wanita dan kanak-kanak Islam pula dibunuh tanpa belas kasihan.

Tambah menyedihkan, jalan-jalan masuk untuk menghantar bantuan bekalan makanan dan perubatan disekat. Ini menunjukkan bagaimana Amerika Syarikat yang kononnya memperjuangkan hak asasi manusia secara terang-terangan menyokong tindakan sekutunya menafikan hak asasi rakyat Palestin.

Begitu juga dengan Anwar Ibrahim terhoyong hayang beliau mengembara ke sana ke sini mengungkapkan hak asasi dan kebebasan di negara Islam, namun pada masa sama beliau pula seolah cuba menafikan hak Saiful Bukhari untuk mendapat hak pengadilan dari mahkamah.

Bukankah jelek hak kebebasan dibawa Anwar itu tidak ubah seperti tindakan pemimpin zalim aragon di zaman pemerintahan Greek Kuno Erpoah.

Harus kita merujuk kepada sejarah apa yang berlaku kepada umat Nabi Lut suatu ketika dahulu, jika benar hak asasi merupakan fitrah Islam mengapa Allah SWT telah mengutuskan Nabi Lut untuk menyelamatkan umatnya.

Malah Nabi lut sedaya upaya menasihatkan umatnya dari melakukan perbuatan terkututuk tersebut. Adakah boleh kita katakan nabi Lut cuba menyekat hak asasi seksual umatnya kerana menghalang umatnya dari melakukan aksi songsang sesama jantina.

Anwar kata Islam yang mengongkong hak kebebasan adalah Islam yang jumud, oleh yang demikian jumudkah Nabi Lut pada pandangan Anwar?

Semakin hari semakin terdesak Ketua Umum PKR tersebut untuk menyelamatkan riwayat politiknya. Wataknya yang sebenar semakin hari semakin terselah, sikap hipokrit dan kepura-puraan telah merosakan makna sebenar hak asasi dan kebebasan mengikut versinya.

-AIDC

1 comment:

fames said...

masa dia dalam umno dulu, perkataan jumud ni selalu dilemparkan kepada pas. akhirnya sekarang anwar dah kemud(t).

Bila Kak Su Bersuara... Heh!