Sunday, September 4, 2011

Woi Kit Siang! Kalo lu tak paham Islam..lu diam la apek oiii..!!!


Sedang jenazah jurukamera Bernama TV, Allahyarham Noramfaizul Mohd Nor,39, sibuk diurus untuk dikebumikan, sudah ada suara sumbang yang jahil cuba mempertikai dan mempolitikkan isu kematian wartawan media dalam misi bantuan kemanusiaan tersebut.

Penasihat Ahli Parlimen DAP yang dilabel sebagai ‘anti-Islam’, Lim Kit Siang hari dilaporkan mempertikaikan kematian Allahyarham di dalam misi bantuan kemanusiaan ke Somalia sebagai satu publisiti murahan kepada UMNO.

Menghairankan, sebagai seorang yang kononnya sudah di’tarbiyah’ oleh Pas untuk mementingkan Islam, Kit Siang tidak sensitif dengan sifat semulajadi mengenai tali silaturrahim yang wujud di dalam persaudaraan sesama Islam.

Untuk pengetahuan bapa kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng itu, misi bantuan kemanusiaan tersebut adalah satu tindakan yang mulia dan berani yang lahir dari hati umat Islam di negara ini untuk saudaranya yang menderita di Somalia.

Sebagai saudara seagama, umat Islam di Malaysia tidak sanggup berpeluk tubuh dan melahirkan rasa kasihan di bibir sahaja melihat penderitaan yang dialami oleh saudara-saudaranya di negara Afrika yang di ancam kebuluran dan bergolak itu.

Atas semangat dan akhlak yang diterapkan oleh Nabi junjungan kami, Muhammad SAW, maka Kelab Putera 1Malaysia melalui Pengerusinya, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim, diilhamkan dan ditakdirkan Allah untuk menganjurkan misi bagi membantu saudara-saudara kami di sana.

Kit Siang tidak perlu mempertikaikan bantuan tersebut memandangkan beliau bukan beragama Islam dan tidak langsung faham akan sensitiviti umat Islam yang bagaikan ‘cubit paha kanan, paha kiri pun terasa sakitnya’.

Itu adalah tanda persaudaraan sesama Islam tak kira di mana saja mereka berada, biar apa pun bangsa, warna kulit, fahaman politik, budaya mahupun bahasa.

Itulah Islam sebenar. Kit Siang sepatutnya diam dari terus memberikan komen mengenai sesuatu perkara yang dia sendiri tidak tahu.

Sebagai contoh yang menunjukkan Kit Siang sebagai jahil, beliau mengucapkan ‘Al-Fatihah’ yang ditujukan kepada keluarga Allahyarham Noramfaizul.

‘Al-Fatihah’ adalah surah dari Al-Quran Al-Karim yang sepatutnya dihadiahkan kepada Allahyarham Noramfaizul sendiri dan bukan kepada keluarga beliau!

Jika perkara asa sebegini pun Kit Siang tidak arif, janganlah pula melalut meroyan hingga ke perkara ‘mati syahid’ yang beliau sendiri tidak tahu maknanya!

Siapa Kit Siang untuk mempersoalkan misi bantuan itu dan menyimpulkan kematian Allahyarham Noramfaizul sebagai satu publisiti murahan untuk UMNO?

Kit Siang tidak lebih dari seorang ‘chauvinis ultra kiasu’ yang datangnya dari Tanah Besar Cina untuk berkongsi hidup di bumi Melayu ini dan pernah mengancam ‘Over my dead body!’ untuk mengisyhtiharkan Malaysia sebagai sebuah negara Islam!

Justeru itu, campur tangan Kit Siang yang cuba mempolitikkan kematian Allahyarham Noramfaizul itu adalah satu tindakan dari seorang ahli politik yang dungu dan cuba bercakap mengenai perkara yang dia sendiri tidak tahu mengenainya.

Tindakan tersebut jelas menunjukkan kebodohannya mengenai Islam dan menafikan dakwaan sahabat politiknya, Pas, yang sebelum ini kononnya mendakwa bahawa ‘DAP lebih Islamik’ berbanding UMNO.

Usahlah cuba ‘menegakkan benang yang basah’ sekiranya Kit Siang sendiri tidak mengenal mana satu ‘benang’ dan yang mana satu ‘jarum’, tertusuk di jari kelak tentu buruk padahnya!
- Mynewshub.my

5 comments:

Anonymous said...

Dah lali dah dengar pembangkang menyalahkan UMNO dlm semua perkara. Sikit lagi DAP akan suruh Mat Sabu salahkan UMNO menyebabkan mereka terpaksa berak bila dah makan. Tak caya tunggu ajelah, Mat Sabu apa dia tau, bukan boleh berfikir pun...

Anonymous said...

The fahter of all communists in modern malaysia today.

Anonymous said...

satu kupasan yg amat BENAR... apalah nak jadi dgn PAS ni... degn DAPig ni memang kita dah tau la... akhir zaman.. dunia semakin tua...diakhirat nanti baru kebenaran & keadilan akan tertegak... letih nak memandaikan org PAS ni... bangang tahap gaban...wpun ramai profesional & Dr2 dlm PAS sekarang, mat sabu jugak yg depa pilih...

Anonymous said...

"Kit Siang tidak perlu mempertikaikan bantuan tersebut memandangkan beliau bukan beragama Islam dan tidak langsung faham akan sensitiviti umat Islam yang bagaikan ‘cubit paha kanan, paha kiri pun terasa sakitnya’."

Ana termejung sejenak merenungkan kata-kata blogger yang ana ungkapkan di atas. Bagaimana pula UMNO dan PAS? Kedua-dua parti Melayu dan Melayu mesti orang Islam. Jadi jikalau UMNO menjadi salah satu daripada dua paha adakah PAS menjadi yang satu lagi? Namun tak nampak begitu. Jadi, ana membuat kesimpulan sendiri - PAS merupakan satu kaki yang palsu... 

Anonymous said...

hey kuantong lu diam,sudah tua lancau tak blh keras,tiam tiam ma, tunggu mati.

Bila Kak Su Bersuara... Heh!