Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Saturday, July 16, 2011

Panassss..!!! (18sx) Menyingkap kisah "chenta" lama...Anwar - Sukma...!!! Part I

"Chenta"ku pada mu takkan dapat aku lupakan..terutamanya yang "tuuuutttt"...!

Masih ingat lagi wajah jambu ini? Kisah "chenta" pertama tak mungkin dapat dilupakan. Malangnya, Anwar tidak boleh mengahwini Sukma di Malaysia. Sekiranya di Argentina, mungkin mereka boleh di"nikah"kan...

Kita singkap kembali nostalgia "chenta" lama..antara Anwar dan Sukma..part I...

Sukma Darmawan Sasmitaatmadja merupakan satu watak lelaki yang tidak dikenali dan misteri walaupun pemuda itu telah berhijrah dan menetap di Malaysia sejak dari tahun 1970-an.

Adik angkat Datuk Seri Anwar Ibrahim ini menjadi lelaki misteri dalam dunianya sendiri. Ketika Anwar menjadi Presiden ABIM amat jarang yang mengenali Sukma Darmawan. Apatah lagi ketika Anwar menjadi Menteri Kewangan dan Timbalan Perdana Menteri Malaysia.

Namun begitu di kalangan ahli keluarga Anwar terutamanya Dr Wan Azizah amat mengenali siapakah lelaki handsome dari Indonesia itu.

Kadang-kadang cerita-cerita keluarga turut terkeluar kepada orang-orang terdekat dengan Anwar. Pernah orang terdekat Anwar membuat satu jenaka, “Kalau Anwar tidak ada dalam bilik isteri nombor satu, maka carilah dalam bilik isteri nombor dua”.

Jenaka ini hanya menggambarkan betapa intimnya hubungan Anwar dan Sukma.

Namun, semua pekung ini mula terdedah pada tahun 1998. Seorang lelaki yang selama ini tidak popular, akhirnya menjadi salah seorang tokoh paling popular di Malaysia, setaraf abangnya, Anwar Ibrahim

Latar Belakang

Dilahirkan pada 25 Jun 1961. Dia adalah anak ke 11 daripada 12 orang adik beradik. Ayah Sukma dipercayai seorang anggota Tentera Nasional Indonesia [TNI].

Dalam keterangan Sukma, pada usia 16 tahun dia datang ke Malaysia dihantar oleh ayahnya pada bulan Februari 1977.

Menurut Sukma pada tahun 1990 ayahnya telah meninggal dunia di Indonesia.

Selepas berhijrah ke Malaysia, Sukma menetap di No. 27, Jalan SS1/43, Kampung Tunku Petaling Jaya iaitu rumah Datuk Ibrahim Abdul Rahman iaitu ayah kepada Datuk Seri Anwar.

Ketika itu, rumah tersebut hanya didiami oleh 4 orang iaitu Datuk Ibrahim, isteri mudanya [ibu tiri Anwar], Anwar dan Farizon [adik tiri Anwar].

Ketika menetap di rumah tersebut, Datuk Ibrahim telah menempatkan Sukma satu bilik bersama Anwar yang masih bujang.


Bertanda bulat ialah Datuk Ibrahim Abdul Rahman (ayah Anwar)

Menurut sumber yang dipercayai, ketika hayat hidup Mak Yan iaitu emak kandung Anwar tidak menetap di Kampung Tunku, sebaliknya menetap di Assunta, Petaling Jaya.

Rumah tersebut dibeli khas oleh Datuk Ibrahim untuk isteri pertamanya, Mak Yan dan sekarang rumah itu didiami oleh adik bongsu Anwar bersama suaminya, Mokhtar.

Mokhtar inilah yang dipertanggungjawab menjadi pengawal peribadi dan sekali sekala merangkap pemandu peribadi Anwar.

Pendidikan Sukma

Datuk Ibrahim telah menghantar Sukma bersekolah di Yayasan Anda iaitu sekolah swasta milik Anwar. Pengetua sekolah tersebut ialah Anwar sendiri.

Ketika memberi keterangan di mahkamah dan menjawab soalan pendakwa Abdul Gani Patail, Sukma mengakui hanya bersekolah di Yayasan Anda pada 1977 dan berhenti persekolahan pada tahun 1980 – 1983. Sukma juga turut mengaku menerima High School Certificate [Sijil Tinggi Persekolahan] pada tahun 1990.

Semua ini misteri kerana Sukma yang meninggalkan zaman persekolahannya, berjaya mendapat sijil STP pada tahun 1990, apatah lagi Menteri Pendidikan Malaysia ketika itu adalah Anwar sendiri, maka campur tangan abang angkatnya turut menjadi gossip.

Kekayaan Sukma


Pada sekitar tahun 1992 ketika Anwar menjawat jawatan Menteri Kewangan, Sukma telah membeli seunit rumah di Tivolli Villas, Bangsar. Unit rumah 10-7-2 dibelinya dengan harga lebih kurang RM400,000. Pada 1999 ketika memberi keterangan kepada Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Sukma mengaku Anwar ada ‘menderma’ RM100,000 kepadanya untuk mengubah suai unit rumah tersebut.Tivolli Villas, Bangsar

Projek pembinaan Tivolli Villas diusahakan oleh Multi Purpose Holding Berhad [MPHB] milik Datuk Lim Thian Kiat atau lebih dikenali T.K. Lim. Datuk T.K. Lim ialah pemilik Magnum Corporation dan Pengarah MPHB.

Sukma juga memiliki syarikat butik Gianfranco Ferre di Hotel Hilton, Kuala Lumpur dan beberapa kereta mewah iaitu sebuah model BMW328i, 2 buah Mercedes Benz C820 dan 300s.

Kereta BMW miliknya itu didaftarkan dengan nombor pendaftaran WGG 23 manakala dua buah Mercedes itu bernombor WDS 25 dan WDN 2.

Menurut Sukma, dia mula menceburkan diri dalam bidang perniagaan dengan memiliki 10 syarikat sendiri pada tahun 1991 ketika Anwar menjadi Menteri Kewangan.

Antara 10 syarikat terbabit ialah; Megareka Trading Sdn Bhd, Megareka Technology Sdn Bhd, Megareka Construction Sdn Bhd, Megareka Busana Sdn Bhd, Megareka Busana Sdn Bhd, Megareka Holdings Sdn Bhd, Megareka Furniture Sdn Bhd, Megareka Trading Sdn Bhd, Megareka Food & Beverage Sdn Bhd, Mega Carpet Industries Sdn Bhd, Kumpulan Mega Markas Sdn Bhd dan Mega Carpet Sdn Bhd.

Sukma Adik Angkat Anwar atau anak angkat Pak Ibrahim ?

Benarkah Sukma anak angkat Datuk Ibrahim? Ini kerana Datuk Ibrahim sudah mempunyai 9 orang anak hasil daripada perkahwinan dengan 2 orang isterinya. Isteri pertama Datuk Ibrahim dikurniakan 8 orang anak yang terdiri daripada lelaki dan perempuan manakala isteri kedua memperoleh seorang anak perempuan.

Jadi atas justifikasi apa Datuk Ibrahim mengambil seorang anak angkat dari Indonesia?

Kecuali Anwar, adakah adik beradik Anwar memanggil Sukma sebagai adik angkat atau abang angkat mereka ?

Sukma juga dilihat tidak gemar menetap di rumah Datuk Ibrahim atau mana – mana adik beradik angkatnya kecuali Anwar.

Dia mengikuti Anwar ke mana sahaja pergi. Ketika Anwar berkahwin dengan Wan Azizah pada tahun 1978 dan menetap di Seksyen 17 Petaling Jaya, Sukma turut mengikuti Anwar. Anwar juga turut membawa Sukma ketika berpindah ke Subang Jaya dan Seksyen 14, Petaling Jaya.

Malah Anwar turut menyediakan bilik khas kepada Sukma di kediaman rasmi Timbalan Perdana Menteri dan rumah rasmi peribadinya di Jalan Setiamurni, Damansara.

Jadi menjadi persoalan mengapa layanan Anwar begitu istimewa kepada Sukma berbanding kepada adik beradik kandung dan tirinya sendiri?

Hubungan Anwar – Sukma Dipersoal

Menurut akuan Sukma kepada Majistret Abdul Karim Abdul Jalil bahawa hubungan seks sejenis dia dan Anwar bermula di antara tahun 1976 / 1977 semasa menetap di rumah Datuk Ibrahim. Ketika itu dia dan Anwar berkongsi bilik di rumah tersebut.

Sepanjang hubungan intim mereka, Sukma menyatakan dia bertindak ‘pasif’ dan Anwar disifatkan sebagai ‘aktif’.

Dalam akuan tersebut Sukma menyatakan ketika melakukan hubungan seks sejenis Anwar tidak pernah menggunakan kondom. Selain itu juga, Sukma menyatakan kedudukan dia semasa melakukan hubungan intim sejenis, dia akan sentiasa mengiring atau menyorong dan meniarap....

Memang panas kisah "chenta" ini...nantikan terbitnya kisah Part II..pasti lebih menarik dengan aksi pendedahan yang lebih panasssss...!!!
Nantikan pukul 8.35 malam ini...Tungguuuuuu...!!!

1 comment:

Anonymous said...

Mustahil Bin Ajaib, Kak Jijah anak beranak tidak tahu menahu akan chenta abang dgn adik terangkat. Selama berhari hari, berminggu minggu, berbulan bulan, bertahun tahun, tinggal satu bumbung, di dalam bilek adik terangkat, titik2 berputik diantara abang terjunkit jangkat dgn adik terangkat, berasmara dana, adegan2 yg rakus dan algelojo, 2merpati secoli, melakukan perbuatan sumbang dan terkutok!! Mustahil bin ajaiab KAk Jijah dan Nurul Puaka tidak tahu menahu. Apakah mereka berfikir yg Suami, Papa Hebat Nurul sedang menderas mengaji di dalam bilek di atas katil adik terangkat. Inilah kehebatan Kak Jijah yg sanggup dipersundalkan diri hanya untuk Sang peliwat terkutok bebas melakukan perbuatan sumbang dan terkutok. Semoga sesiapa yg menyokong dan bersengkongkol dilahanat dunia dan akhirat. Semoga mampos lah Sang Dajjal dan barua Yahudi zionist terkutok.

Bila Kak Su Bersuara... Heh!