Friday, April 22, 2011

Komponen Cina BN marah dikritik, memang bodoh senator itu...!!!


Malam tadi, saya menonton di TV1 yang menayangkan mengenai persidangan Parlimen semalam. Saya tertarik dengan saranan seorang Senator berbangsa Cina yang berhujah kecewa dengan kritikan yang dilemparkan kepada bangsanya yang tidak menyokong dan mengundi BN pada PRK-PRK serta Pilihanraya DUN Sarawak baru-baru ini.

Maafkan saya, saya terlupa nama senator tersebut, tapi saya percaya dia merupakan salah seorang pemimpin politik parti komponen BN. Dia meminta supaya jangan memarahi dan mengkritik sokongan bangsa Cina kepada BN, kerana dia menegaskan bahawa lebih 30% bangsa Cina di Malaysia setia pada BN dan kritikan tersebut akan mengecilkan hati penyokong-penyokong Cina ini.

Satu ungkapan yang pada saya wajar diberikan kepada senator ini iaitu, "kepala hotak hang!". Mungkin itulah yang terbaik bagi saya untuk mengulas hujah bodoh dan tidak realistik senator malang itu.

Apakah dia "buta"? Apakah dia "pekak"? Apakah dia "tak tahu fakta"? Atau apakah dia tidak membaca laporan-laporan PRK-PRK dan Pilihanraya DUN Sarawak yang jelas menunjukkan bahawa majoriti bangsa Cina tidak setia kepada BN dan sekaligus tidak mengundi BN? Saya pun tak tahu macamana wanita seperti ini boleh dilantik sebagai "senator" di Parlimen!

30% pengundi Cina setia pada BN? Atas ukuran apakah dia berkata demikian? Apakah dia berkata demikian berdasarkan jumlah keahlian bangsa Cina menyertai MCA dan Gerakan? Jika itulah asas kepada hujahnya di Parlimen hari ini, maka memang benarlah dia bodoh dan tidak realistik!

Apakah senator itu yakin orang Cina MCA dan Gerakan tidak memangkah pembangkang, terutamanya DAP pada pilihanraya? Jika 30% pengundi Cina memilih BN, mana perginya lagi 70% sokongan warganegara berbangsa Cina yang sepatutnya mengundi BN? Sudahlah MCA dan Gerakan hilang 70% sokongan bangsa sendiri, baki 30% pula diragui! Macamana dia nak kita berhenti kritik bangsanya itu? Mana komitmen parti komponen Cina kepada BN?

Saya mendesak senator itu supaya jangan bercakap lagi di Parlimen tentang soal ini. Sila buat kerja dan tarik seramai mungkin sokongan bangsanya kepada BN, kemudian buktikan sokongan itu melalui undi kepada BN. Selepas itu, barulah kembali bercakap di Parlimen. Jangan memalukan diri sendiri dan BN di parlimen! Itu tindakan bodoh namanya!

2 comments:

Tok We said...

Salam,
Cina tetap Cina. Depan kita mereka bermanis mulut. Alo kawan, alo bos.. Kita hanya mau meniaga dengan cinang.

Begitulah kata Cina semasa mereka lemah politik. Kini mereka semakin kuat politik. Mereka mula tunjuk belang bangsa peragut dan perampas. Mereka bangsa dominan. Mereka tetap berusaha untuk menguasai oran lain. Mereka seperti Yahudi...

Kita silap memberi muka kepada seawal pra merdeka lagi. Jika masa boleh diundurkan, ambo akan berjuang menyekat imigran dari dapat hak warganegara.

Anonymous said...

Agaknya senator berkenaan tidak buat homework secukupnya kot kalau dia kata kaum dia 30% sokong BN. Mimpi di siang hari dan tak payah tipu diri sendiri. Kena kerja kuat lagi. Minta daftar pengundi tak nak, suruh masuk kawasan tak nak, kempen cara modal lama tahun 30an. Jauh ketinggalan.

Bila Kak Su Bersuara... Heh!