Thursday, November 11, 2010

Dimana logiknya cerita karut Chegubard?


Di dalam usaha untuk menutup bau busuk “bangkai” Anwar dan PKR yang sedang “nazak”, Badrul Hisham Shaharin atau lebih dikenali sebagai Chegubard cuba mengalihkan isu “kemelut PKR” kepada isu dakwaan yang kononnya seorang “pegawai kanan” Kementerian Kewangan Malaysia mengumpul harta RM200 juta. Bukan ringan tuduhan yang dilemparkan oleh Chegubard ini. Tuduhannya begitu “gempak” dan cukup menarik perhatian umum, khususnya mereka-mereka yang kekurangan fakta dan bukti.

Chegubard yang juga dalam usaha membodek “boss”nya yang sedang pening kepala, cuba membuat fitnah mengatakan bahawa Dato’ Zakiah Ibrahim, Setiausaha Sulit kanan Menteri Kewangan, telah melakukan penyelewengan yang me”mungkin”kan beliau mengumpul harta berjumlah RM200 juta. Chegubard mendakwa telah diberitahu oleh “orang dalam” sebagai sumber dakwaannya itu. Tentunya masyarakat umum “terbeliak mata” mendengar jumlah penyelewengan yang didakwa Chegubard tersebut. “Menggunakan bilik yang betul-betul terletak di sebelah bilik PM, (beliau) membuat keputusan untuk menguasai dan menukar syarikat yang mendapat kontrak kerajaan samada untuk Ketua Umno bahagian, kerabat diraja mahupun kroni-kroni beliau sendiri,” Chegubard menambah “perisa” ceritanya.

Siapakah Dato’ Zakiah Ibrahim? Ya, memang benar Dato’ Zakiah Ibrahim memegang jawatan sebagai Setiausaha Sulit Menteri Kewangan. Gred jawatan (setelah dilantik menjadi Setiausaha Kana Menteri Kewangan) adalah N41. Namun, untuk pengetahuan umum, gred hakiki Dato’ Zakiah hanyalah pada tahap N27. Ini adalah kerana beliau pada asal hanyalah setiausaha pejabat. Perlu diingatkan bahawa gred hakiki adalah berbeza dengan gred secara lantikan. Oleh itu, Dato’ Zakiah mempunyai ramai pegawai diatasnya mengikut susunan “ranking”. Malah beliau juga tergolong di dalam golongan “kumpulan sokongan” dan bukanlah “pegawai” sebenarnya. Beliau hanya dilantik sebagai “pegawai” di dalam ertikata bukan hakiki. Menurut sumber yang memberikan maklumat kepada penulis, Dato’ Zakiah Ibrahim kini berusia 57 tahun dan akan bersara dari Perkhidmatan Awam pada tahun depan.

Cuba fikirkan pula fitnah Chegubard pada Dato’ Zakiah Ibrahim.

Pertamanya. Chegubard mendakwa memperolehi sumber dari “orang dalam” di Jabatan Perdana Menteri. Siapakah “orang dalam dari Jabatan Perdana Menteri” tersebut? Benarkah apa yang di”cerita”nya itu? Berkreadibilitikah ”orang dalam” tersebut? Jika ”orang dalam” yang Chegubard maksudkan itu ialah “Anwar” atau “yang sewaktu dengannya”, tak payah percayalah! Jika benar dakwaan ”orang dalam” tersebut, pastinya dia adalah seorang “pegawai” di JPM tersebut.

Tentunya seorang “pegawai” mempunyai reputasi yang tinggi dan dipercayai “boss”nya. Mengapa “orang dalam” tersebut bercerita pada Chegubard pula? Mengapa tidak diceritakan saja pada “boss”nya atau terus kepada Menteri Kewangan sendiri? Nampak sangat “orang dalam” itu tidak ikhlas dan berkemungkinan besar tidak berpuas hati dengan Dato’ Zakiah. Mungkin juga “orang dalam” itu gagal memohon projek dan menjadikan Dato’ Zakiah yang hampir pencen sebagai “kambing hitam”, siapa tahu?

Dan mengapa pula Chegubard mempercayai sumber “hear say” tersebut? Kalau setakat “printed dokumen, budak sekolah tak habis pun boleh “print” berkajang-kajang! Itu pun Chegubard percaya? Tapi bila mahkamah kata Anwar disahkan meliwat, Chegubard tak percaya pula???

Keduanya. Sebenarnya, Chegubard sendiri tidak pasti benarkah ada penyelewengan tersebut. Benarkah sebanyak RM200 juta? Atau hanya RM20 sahaja? Atau memang tiada langsung penyelewengan yang berlaku? Secara logik dan secara hieraki pentadbiran, bolehkah seorang “staff kumpulan sokongan” memberikan kata putus tetang sebarang projek? Bodoh benar bunyi dakwaan Chegubard ini! Chegubard mendakwa Dato’ Zakiah mempunyai kuasa memuktamadkan siapa yang akan mendapat projek runding terus dengan Kementerian Kewangan. Biar betul?!

Untuk pengetahuan semua, Semua projek Kementerian Kewangan Malaysia diselia dan ditentukan oleh Lembaga Tender yang dipengerusikan oleh Menteri Kewangan sendiri. Dalam kata lain, HANYA Dato’ Seri Najib dan Lembaga Tender itu sahaja yang memuktamadkan projek Kementerian Kewangan akan diberikan kepada siapa. Malah kebanyakkan keputusan dilakukan oleh Ketua Setiausaha Perbendaharaan (KSP). Jadi, dimana logiknya dakwaan Chegubard itu melainkan ianya hanyalah fitnah jahat semata-mata! Orang kampung bolehlah Chegubard “temberang”, tapi mereka-mereka yang celik “procedure” tentunya faham apa yang penulis maksudkan.

Ketiganya. Adalah amat TIDAK LOGIK sekali bagi seorang staff dari “kumpulan sokongan” begitu berkuasa memuktamadkan sebarang projek. Penulis meminta Chegubard bertanya pada “boss”nya, Anwar, hanya Anwar saja yang berani menaburkan “pink form” ketika “sesumpah” itu menjadi Menteri Kewangan dahulu! Takkanlah seorang “setiausaha sulit” mempunyai kuasa sedemikian? Penulis juga ingin berpesan kepada Chegubard, jika mahu menipu pun, biarlah logik dan boleh diterima akal!

Untuk menambah “perisa” ceritanya, Chegubard mempertikaikan kedudukan pejabat Dato’ Zakiah Ibrahim yang betul-betul berhadapan pejabat Menteri Kewangan yang didakwa sebagai “port strategic” untuk melakukan penyelewengan projek. Gila ke Chegubard ni? Takkanlah bilik Setiausaha Sulit Menteri Kewangan hendak diletakkan jauh-jauh di blok kementerian lain pula? Bagaimana Setiausaha Sulit itu hendak bekerja jika berjauhan dengan “boss”nya? Syak wasangka buruk ini sememangnya menjadi “hujah murahan” untuk penyedap cerita. Betul-betul bodek “boss”, perangai Chegubard betul-betul sama dengan “boss”nya, si “Anwar”!

Penulis hanya mampu beristighfar apabila membaca tentang fitnah Chegubard ini. Jika benarlah dakwaan “orang dalam” itu, tentunya kes ini tidak sampai pun ke telingan Chegubard dan Dato’ Zakiah sudah lama dihukum pegawai-pewagai atasan di JPM! Paling tidak pun, pastinya kes seperti ini tidak terlepas dari SPRM. Tiada yang masuk akal sama sekali apa yang didakwa Chegubard ini. Hanya yang kurang akal sahaja yang akan percaya fitnah jahat seperti ini. Seeloknya, “hikayat dongeng” dari Chegubard ini diabaikan saja. Tiada kreadibiliti. Nak bawa masuk mahkamah pun malu!

Ehsan dari myKMU.net

Wednesday, November 10, 2010

Bila Penyangak jual Penyamun...baru padan muka!!!


Sana sini sebok memperkatakan perihal Zaid Ibrahim yang menarik diri dari persaingan merebut jawatan Timbalan Presiden PKR dan sekaligus meletak jawatan bagi semua jawatan yang disandangnya di dalam PKR. Zaid turut keluar parti PKR dan dikhabarkan akan menubuhkan sebuah parti “baru” yang kononnya lebih “telus” dan “mulus”. Memang hangat untuk dibicarakan. Namun pada penulis, tindakan Zaid ini sudah dijangka. Zaid takkan lama bertahan di dalam PKR. Malah sebetulnya, Zaid tidak layak untuk menjadi pemimpin mana-mana parti politik pun!

Mengapa perlu diperkatakan tentang Zaid Ibrahim? Siapa dia Zaid Ibrahim? Seorang bekas Ketua Bahagian UMNO Kota Bharu yang dulunya gagal dan mengharapkan “kontrak guaman dari kerajaan”. Kemudian dia dilantik pula oleh Pak Lah “kaki tidur” untuk menjadi Menteri “sober”. Itu pun setelah puas membodek & kononnya “tahu undang-undang”. Kemudian Zaid dipecat dari UMNO kerana “menderhaka” pada UMNO dan “buruk laku”.

Selepas dibuang UMNO, Zaid masuk PKR. Kononnya PKR lebih “telus mulus”. Padahal, Zaid tak punya pilihan. Nak masuk PAS tak boleh, sebab dia “Al-Koholik”. Nak masuk DAP, takut lebih teruk kena maki. Maka terpaksalah masuk PKR demi survival politiknya.

Bila masuk PKR, Zaid di”tatang” Anwar keliling kampung. Hidup-hidup Zaid kena tipu! Dia ingat Anwar suka padanya, tapi dia lupa bahawa Anwar hanya suka pada yang “muda” dan “jambu” sahaja. Pada orang yang berbau arak, manalah Anwar nak! Bila Zaid kena buli semasa persaingan jawatan Timbalan Presiden PKR, barulah dia tahu “langit itu tinggi atau rendah”. Lawan pula dengan Azmin “kesayangan Anwar”, memang cari nahaslah! Takkanlah Anwar nak bagi “madu”nya itu kalah bertanding pulak…

Maka meraunglah Zaid keseorangan. Menangis tak berlagu. Zaid tidak langsung di”liwat politik” oleh Anwar beramai-ramai. Tapi, apa yang hendak dihebohkan? Apa yang berlaku pada Zaid tidak ubah seperti “si penyangak jual si penyamun”! “Padan muka!”, itulah ungkapan yang terbaik yang sepatutnya diberikan kepada Zaid Ibrahim.

Sebenarnya, peristiwa “Zaid diliwat PKR” ini menjadi contoh terbaik buat semua ahli dan penyokong-penyokong PKR. Sepatutnya peristiwa “Zaid diliwat PKR” ini akan mencelikkan kebutaan hati yang ada pada PAS betapa busuknya sebuah parti yang bernama PKR. Busuknya PKR bak bau bangkai yang lebih busuk dari najis!

PKR terbina dari kepentingan peribadi seorang “agen Yahudi” yang gagal. PKR terbina dengan duit Yahudi laknatullah alaihim. PKR terbina oleh seorang peliwat kaum sejenis (ada juga peliwat yang meliwat kaum wanita). PKR terbina oleh golongan yang kecewa politik kerana tidak mendapat habuan. PKR terbina dengan nafsu rakuskan kuasa. PKR terbina dengan niat yang kotor. PKR terbina demi kuasa dan bukan kerana mahu berkhidmat kepada rakyat. PKR penuh dengan dusta. Itulah asas sebenar PKR, sebuah parti pertualang pengkhianat nusa dan bangsa!

Lihat saja kemelut pemilihan tahunan PKR kali ini. Betapa penyelewengan berleluasa. Penipuan undi dan duit rasuah berterbangan tanpa batasan dosa. Berat sebelah, pilih kasih dan calon terpilih menjadi kriteria sifat persaingan merebut jawatan. 162 aduan di dalam masa 13 hari pemilihan peringkat pusat PKR? Teruk benar. Dahulu PKR sering menuding jari kepada UMNO yang kononnya tidak telus. Tapi hari ini, Allah S.W.T membayar secara “tunai” kepada fitnah yang dilemparkan kepada UMNO oleh PKR. Allah membuka pekung busuk PKR seluas-luasnya. Ternyata dan terbukti bahawa UMNO lebih mulia, bermoral dan beretika berbanding PKR. Sebusuk-busuk PAS dengan Nik Aziz, busuk lagi PKR dengan Anwar Ibrahim. Itupun PAS masih lagi men”dewa”kan Anwar???

Penulis melihat bahawa peristiwa “Zaid Ibrahim” ini tak payahlah di”hairan”kan sangat. “Pak pandir” itu secara sukarela terjun bersama-sama labunya, untuk bersama PKR. Biarkan. Yang lebih penting, kita sebagai rakyat yang rasional dan berfikiran waras harus berfikir apakah “warna” PKR yang sebenarnya. Rakyat Malaysia harus membuka mata seluas-luasnya untuk menilai betapa PKR hanya menabur fitnah, melafazkan janji kosong, berdusta, tidak berakhlak, cakap tak serupa bikin dan zalim terhadap “ahli” yang pernah diaraknya keliling negara. Sedangkan “orang bijak pandai undang-undang” seperti Zaid pun dapat di”jual”nya, apatah lagi rakyat yang tidak ada kena mengena dengan mereka! Fikir-fikirkanlah…

Pada Zaid, penulis fikir lebih baik Zaid bersara saja dari medan politik. Gesaan untuk “bersara politik” agak popular sejak Ustaz Mohd. Asri, mantan Mufti Perlis, meminta Anwar bersara dari politik. Begitu juga dengan Zaid, bersaralah sebelum terus memalukan diri dikhalayak ramai. Tak payahlah tubuh parti baru, tak ada siapa nak masuk pun. Seeloknya Zaid bersara dari politik dan tumpukan perhatian pada firma guaman yang ada. Sudah berapa lama Zaid tak masuk pejabat menjengah syarikat. Bertaubatlah segera dan kalau sempat pergilah cari pakej haji. Itu lebih baik dari terus menjadi ”bahan” politik Anwar!

Wallahua’alam.

Ihsan dari MyKMU

Tuesday, November 9, 2010

Azizan Razak ditikam PAS Kedah...???!!!


Perlis dan Kedah merupakan di antara negeri yang teruk di landa banjir baru-baru ini. Kerajaan Persekutuan telah mengerahkan bantuan segera bagi menangani masalah banjir yang dihadapi penduduk kedua-dua buah negeri tanpa "memilih bulu" sama ada kerajaan itu kerajaan BN atau PAS, atau mangsa banjir itu penyokong BN atau PAS. Namun apa yang dikesali, Kerajaan PAS Kedah seakan-akan mengambil kesempatan dengan bersikap lepas tangan dalam menangani musibah yang ditanggung oleh rakyat ini. Memang benar Kerajaan PAS Kedah ada membantu mangsa banjir, namun bantuan itu adalah "bantuan terpilih"! Hanya penyokong PAS sahaja yng diberikan keutamaan, manakala penyokong BN, terutamanya UMNO, tidak dipandang sebelah mata pun.

Itu hakikatnya di Kedah. Sikap "double standard" Kerajaan PAS Kedah ini menunjukkan betapa PAS "manzalimi" rakyat yang mengundi mereka ketika PRU12 lebih 2 tahun lepas. Penderitaan rakyat Kedah tidak di"sejahtera"kan oleh Azizan Razak & Exconya. Menurut tinjauan Duke di sekitar Kedah, ternyata majoriti mangsa banjir merungut, mengeluh, kecewa dan marah pada Kerajaan PAS Kedah. "Personal touch" pemimpin PAS hilang apabila menang pilihanraya!

Apa yang sebokkan oleh pemimpin Kerajaan PAS Kedah ialah "mencari salah siapa" hingga berlaku banjir besar ini. Maka projek pembinaan landasan berkempar KTM pula menjadi "kambing hitam" dan dipersalahkan. Sedangkan fakta itu tidak benar sama sekali dan dinafikan oleh semua pihak. Nampaknya ada orang PAS nak sabotaj Azizan Razak dengan memberikan laporan yang "memakan diri". Itu Azizan kena siasat sendiri. Sebetulnya, faktor terbesar penyebab banjir adalah disebabkan limpahan banjir kilat dari Selatan Thailand yang masuk ke Perlis dan seterusnya ke Kedah.

Jadi, mengapa Azizan diberikan maklumat yang salah oleh "orang"nya itu? Atau sememangnya "orang" yang memberikan maklumat itu sememangnya tidak berpengalaman, bodoh atau mentah? Menurut khabar, "orang" itu sengaja memberikan maklumat yang salah untuk "memalukan" Azizan Razak, dan secara tidak langsung akan menjejaskan kreadibiliti Azizan sebagai MB Kedah. Tentunya "orang" itu dari PAS, PKR atau DAP. Takkan orang UMNO pulak??? Jika banjir itu disebabkan oleh projek landasan keretapi berkembar, tentunya ianya akan melibatkan daerah-daerah lain seperti Sg. Petani, Gurun, Yan, Sg. Limau dan lain-lain. Yan adalah di antara daerah yang paling kerap di landa banjir, mengapa pula Yan terselamat kali ini? Nampak sangat ada "orang" cuba "tikam" karier politik Azizan Razak!

MB Kerajaan BN Negeri Perlis hari ini mengumumkan bantuan subsidi air sebanyak RM20 untuk rakyat Perlis yang terlibat dengan banjir. Walaupun sumbangan itu agak kecil, namun Duke percaya ianya dapat meringankan sedikit beban mangsa banjir yang ditimpa malang. Pastinya membersihkan lumpur di rumah mangsa banjir memerlukan penggunaan air yang banyak. Sekurang-kurangnya, subsidi air oleh Kerajaan BN Negeri Perlis itu begitu melegakan rakyat yang ditimpa musibah.

Walaupun Perlis tidak mendabik dada dengan slogan "Sejahtera" di setiap papan iklan di seluruh negerinya, Kerajaan BN Perlis begitu prihatin dalam men"sejahtera"kan rakyatnya. Berlawanan pula dengan Kerajaan PAS Kedah yang lebih berminat mencari kesalahan orang berbanding bertungkus lumus membantu rakyat dan mangsa banjir! Siang malam Kerajaan PAS Kedah berbangga diri kononnya merekalah yang akan men"sejahtera"kan rakyat, hakikatnya mereka mengelabah tak tahu apa nak buat. Sepatutnya Kerajaan PAS Kedah harus menukar slogan kepada "Kedah cakap tak serupa bikin"!

Duke ada menemui ramai mangsa banjir dan rakyat atas pagar di Kedah. Majoritinya mengutuk dan marah pada Kerajaan PAS, PKR dan DAP Kedah. Antara sungutan mereka ialah "Kerajaan PAS Kedah lepas tangan", "Kerajaan PAS Kedah penipu" dan lebih parah pula apabila seorang Pak Long yang memakai "lebai" berwarna "hijau dan putih ditengah" selamba berkata "haramjadah punya PAS! Langsung tak boleh harap!". Apabila Duke selidik, ternyata Pak Long tersebut adalah penyokong PAS "totok". Patutlah memaki hamun sesedap rasa! Hanya orang PAS saja yang "halal" maki hamun ni...

Ada sekelompok mangsa banjir di Kedah yang bercerita tentang MB Kerajaan BN Perlis yang memikirkan subsidi air untuk rakyatnya (hari ini diumumkan). Mereka memuji-muji MB Perlis setinggi langit. Tak usahlah Duke ceritakan apa puji-pujian itu, nanti "kembang" pulak MB Perlis bila dapat tahu. Namun, mereka kesal, kecewa dan marah pada Kerajaan PAS yang bersikap lepas tangan dan gagal memberikan bantuan sewajarnya. Sudahlah tak berikan subsidi air macam di Perlis, Kerajaan PAS Kedah naikkan lagi harga air di Kedah! Sudahlah airnya tak berkualiti, sering pula terputus-putus bekalannya! Dahulu bil air di rumah Mak Bedah hanya sekitar RM20 - RM25 sahaja, namun bil air bulan Oktober baru-baru ini ialah RM48! Memanglah pada Azizan Razak perbezaan RM23 itu tidak seberapa duit, namun pada rakyat marhain di Kedah, RM23 itu besar nilainya!

Duke kesal dengan Kerajaan PAS Kedah. PAS Kedah sememangnya tak tahu mentadbir negeri dengan baik. PAS Kedah hanya pandai merompak hasil balak tanpa pemantauan teliti (patutlah pendapatan balak Kedah meningkat, pokok sebesar lengan pun depa tebas buat balak!), meranapkan GLC dan sekarang depa sedang sebok nak "menjatuhkan" Azizan Razak! Entah apa pencapaian yang boleh dibanggakan. Kalau setakat buat "qiamullail", di zaman BN dulu pun banyak. Kalau setakat buat ceramah, baik tak payah memerintah. Cakap saja banyak, hasil kerja untuk rakyat takdak! Elok letak jawatan sajalahhhhhh....

Bila Kak Su Bersuara... Heh!