Thursday, May 6, 2010

"Cissss Zaid! Hulurkan keris mu..!!!" - Laksmana Tun Tuah


Zaid Ibrahim memang biadap! Memang kurang ajar dan memang derhaka kepada Baginda Sultan! Dia tidak setia kepada Raja dan Negara apabila cuba mempertikaikan kuasa mutlak di dalam soal agama. Walaupun mengakui bahawa Sultan mempunyai kuasa mutlak terhadap agama Islam berikutan Baginda adalah Ketua Agama Islam di negeri yang dinaungi, namun itu hanyalah sekadar "akuan di mulut" sahaja. Namun, saya percaya dihatinya penuh dengan ketidak setiaan kepada Baginda Sultan.

Zaid menulis emosi agaknya. Mungkin dia belum dapat menerima kekalahan Pilihanraya Kecil Hulu Selangor. Dari itu dia mula melepaskan geram. Geram pertamanya diterjemahkan dengan memungut petisyen untuk membatalkan kemenangan BN pada PRK Hulu Selangor. Dan keduanya, Zaid cuba bermain api apabila cuba mempertikaikan kuasa Sultan. Ini sudah melampau! Apa yang Zaid mahu sebenarnya?

Zaid menghina kuasa Sultan secara sinis apabila mengatakan bahawa zaman ini bukan zaman feudal di mana Sultan memegang kuasa mutlak memerintah negeri. Ya Zaid. Memang ini bukan zaman feudal lagi. Tapi sebagai peguam, dia perlu tahu perlembagaan yang memberikan Sultan kuasa penuh bagi mengetuai hal ehwal Agama Islam di setiap negeri naungan Baginda. Oleh itu, apabila Sultan bertitah tidak boleh memanipulasi masjid untuk dijadikan "markas politik", maka titah itu perlu dipatuhi!

Zaid berkata...
"...Sultan tidak boleh mengeluarkan arahan atau perintah seperti zaman Raja-Raja Melaka dahulu"

"Cissss Zaid! Sumbang sungguh kata-katamu! Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata binasa badan! Hulurkan kerismu, biar kita bertikam sehingga ke titik darah yang penghabisan!", mungkin kata-kata ini yang akan dihamburkan Laksmana Tun Tuah jika Zaid mengeluarkan kenyataan ini di zaman Raja-Raja Melaka dahulu. Malah hampir pasti Baginda Sultan akan mengeluarkan hukuman pancung terhadap Zaid. Itu baru "feudal"!

Tapi, itu dahulu dan berlainan dengan zaman ini. Zaman ini zaman Raja Berperlembagaan. Namun itu tidak semestinya kuasa Sultan dan Raja-Raja dinafikan sepenuhnya! Sultan masih berkuasa berkenaan hal ehwal Agama Islam. Jadi, mengapa pula Zaid perlu mempertikai kuasa dan hak Sultan?

Sebenarnya, Zaid cuba mencari "onar". Zaid cuba mencari pasal dengan Institusi Raja-Raja di Malaysia. Zaid cuba merendah-rendahkan kedaulatan Tuanku-Tuanku Sultan dan Raja-Raja Melayu. Zaid cuba meruntuhkan benteng terakhir yang ada pada Agama Islam, Bangsa Melayu dan Tanah Melayu ini. Zaid berniat jahat untuk memperkosa Rukunegara yang tercipta selepas 13 Mei 1969. Apakah Zaid cuba untuk mencetuskan rusuhan kaum?

Saya mengesyaki bahawa Zaid tidak lagi menghormati kedudukan Raja-Raja Melayu di Malaysia ini. Mungkinkah Zaid merupakan "balaci" kepada Anwar, Kit Siang dan Karpal yang cuba menghilangkan kuasa Sultan secara senyap? Mungkin Kit Siang dan Karpal "takut" untuk mengusik kuasa Raja-Raja Melayu kerana "bimbang" dituduh chauvanis dan perkauman? Maka Zaid "the evil maverick" dijadikan "kambing hitam"? Jika benarlah begitu, memang Zaid adalah "Melayu Murtad"!

Sejak PKR, DAP dan PAS bergabung dalam Pakatan "Haram", mereka menjadi lebih aggresif dan kurang ajar pada Institusi Raja-Raja Melayu. Lihat saja Nizar yang "bangga" dengan "sembah durhaka"nya pada Baginda Sultan Perak. Lihat saja sikap ganas dan kurang ajar para ADUN Pakatan "Haram" pada sidang DUN Perak yang dihadiri Tuanku Raja Nazrin. Lihat saja Karpal yang masih "bebas" berkerusi roda walaupun terang-terangan menghina Baginda Sultan. Dan terbaru, sudah bertambah ahli "korum perderhaka" dengan penyertaan Zaid Ibrahim.

Saya muyskil. Apakah senario ini akan berterusan sehingga Pakatan "Haram" itu berjaya menghilangkan semua kuasa DYMM Raja-Raja Melayu di Tanah Melayu ini? Apakah ini semua akan terhenti apabila DYMM Raja-Raja Melayu ini tidak lagi punya apa-apa dan kedudukannya sama rata dengan rakyat jelata yang lain? Apakah ini motif Pakatan "Haram"? Jika benar, maka layaklah Pakatan "Haram" ini digelar "Pakatan Haram Jadah"!

Anwar disyorkan jual talam!Siapa tak kenal dengan Anwar Ibrahim? Bukan saja "gah" di Malaysia, nama ini gah seantero dunia. Pernah menjadi orang nombor 2 di Malaysia. Pernah "kantoi" masuk penjara. Pernah berserban, menjadi imam dan membaca khutbah. Pernah dilayan bagai "raja" oleh negara "uncle sam". Macam-macam dia "pernah". Yang pastinya, bicara Anwar Ibrahim pasti menarik ramai orang untuk mendengarnya. Pidatonya begitu mempesona, lunak didengar bagai halwa telinga mendengar penglipur lara berceritera!

Namun itu semua adalah "past tense". Kini sudah ramai yang sudah "celik mata". Kata-kata Anwar tidak lagi ber"bisa". Kini dialah yang digelar "talam dua muka" di Malaysia dan "sesumpah" di Amerika! Tak kira di dalam Malaysia mahupun di luar negara, dialah juara "belit lidah bercabang"...

Terbaru, sebuah blog terkemuka Amerika "The New Ledger" telah melondehkan lagi tembelang Anwar diluar negara. Artikel blog pro negara "uncle sam" ini telah menyokong kenyataan bahawa sememangnya "Anwar adalah sesumpah".

The New Ledger telah mendedahkan betapa Anwar sebelum ini yang di dalam "pelarian" ke US telah mewujudkan hubungan baik dengan tokoh-tokoh "American Jews" (Yahudi Amerika) seperti Paul Wolfowitz dan Al Gore. Anwar benar-benar "manis mulut" ketika itu. Mungkin sejak dari lahirnya, Anwar sememangnya suka "menanam tebu dibibir"nya. Hubungan Anwar dan rakan sekutu Yahudinya amat baik. Malah Anwar pernah "redha" dengan perjanjian "berat sebelah" Israel-Palestine yang dianjurkan oleh US. Walaupun perjanjian damai itu ternyata merugikan Palestine dan dibantah oleh banyak negara Islam Teluk, namun Anwar dengan "selamba rock"nya menandatangani menyokong perjanjian "damai" tersebut.

Begitulah akrabnya Anwar dan Yahudi. Tapi itu adalah ketika Anwar di luar negara. Bila Anwar kembali ke Malaysia. Sikap Anwar berubah menjadi sebaliknya. Mungkin Anwar tahu bahawa budaya rakyat Malaysia yang tidak suka pada Israel (Yahudi). Maka Anwar terpaksalah bertukar "wajah" seakan-akan anti-yahudi dan Amerika. Maka "terasa hati"lah geng-geng Yahudi Anwar di sana. Dan ketidak puasan hati mereka terhadap Anwar itu diterjemahkan oleh The New Ledger baru-baru ini. Jika dulu Amerika "menyerang" Malaysia pada kes Liwat I, namun pada kes Liwat II ini, "tengok muka" pun dah tak mahu dahhhh...

Baru Amerika dan Yahudi tahu Anwar adalah "talam dua muka"?

Kita kembali mengimbas sejarah Anwar. Ketika Anwar aktif bersama ABIM dahulu, dia dijangka untuk menyertai PAS. Malah Anwar merupakan anak angkat kepada Allahyarham Yusof Rawa, seorang tokoh PAS yang terkenal. Namun, Anwar masuk UMNO atas undangan Tun M. Tindakan itu telah sedikit sebanyak menyedihkan rakan-rakan ABIM dan PAS. Namun, Anwar bijak. Dia "pujuk" rakan-rakannya dengan mengatakan bahawa kemasukannya ke dalam UMNO adalah untuk "memutih"kan UMNO. Maka terpedayalah rakan-rakan ABIM dan PASnya ketika itu. Pada UMNO pula, Anwar menyatakan bahawa dia memasuki UMNO adalah kerana percaya pada perjuangan UMNO yang memartabatkan Islam, Melayu dan Malaysia. Mungkin ketika itu Tun M dan seluruh warga UMNO "percaya" padanya.

Jelas sekali betapa Anwar memainkan peranan "talam dua muka"nya pada awal pembabitannya sebagai ahli politik. ABIM, PAS dan UMNO, habis "dikencing"nya. Depan kata lain, belakang kata lain. "Memutihkan UMNO"? Loya tekak mendengarnya. Padahal, dialah "Abu Jahal" besar dalam UMNO yang memperkenalkan "politik wang" di dalam UMNO. Anwar dan "pink form" tidak dapat dipisahkan ketika dia menjawat jawatan penting ketika dia bersama UMNO. PAS pula dihenyak habis-habisan oleh Anwar. Terkedu lidah Allahyarham Ustaz Fadhil Noor dan Allahyarham Yusof Rawa. Tapi apakan daya, "nasi dah menjadi bubur"...

Pada seawal itulah ramai penggiat politik di Malaysia mengenali Anwar sebagai "talam dua muka" atau dalam bahasa "American Jews" lebih dikenali sebagai "sesumpah"! Amerika baru nak tahu? Kami dah tahu lama dah. Dah "terkena" dah pun!

Pada "permainan politik" alaf baru ini juga, Anwar masih aktif berperanan sebagai "talam yang bermuka dua". Bila pergi ke depan orang Melayu, maka dialah "paling Melayu" dan habis di"silat"nya bangsa lain. Di depan orang Cina pula, dialah "Fong Sai Yuk" Malaysia yang berjuang demi bangsa Cina di Malaysia dan habis di"kungfu"nya bangsa lain, terutamanya Melayu. Dan apabila tiba di depan bangsa India pula, dialah "hero tamil" paling hebat di Malaysia yang memperjuangkan bangsa India di Malaysia dan habis di"silambam"nya bangsa lain, terutamanya bangsa Melayu dan Cina. Tak habis di situ saja, bila ke Sabah dan Sarawak, Anwar meneruskan "tarian talam bermuka-muka"nya itu di depan kaum Iban, Kadazan, Bidayuh, Bajau, Melanau dan sebagainya. Memang "talam" betullah Anwar Ibrahim!

Dan kini, dia juga dipercayai cuba menjadi "talam dua muka" juga di dalam mahkamah. Depan hakim cakap lain, depan Karpal cakap lain, depan Kak Zizah cakap lain, depan Shamsidar cakap lain, depan Azmin cakap lain, depan Sukma cakap lain, depan Saiful cakap lain, depan orang ramai cakap lain, depan wartawan cakap lain. Serba serbinya lain! Siapa nak percaya pada "talam dua muka" Malaysia ini lagi?

Itulah sedikit sebanyak perihal "talam dua muka" di Malaysia. Saya cadangkan supaya Anwar bersara sahaja dari medan politik. Anwar lebih cocok untuk memulakan business "talam". Sama ada "talam loyang" mahupun "tepung talam", kedua-duanya memang sesuai. Sila pohon sebuah kedai di Pekan Rabu, pasti laku!

Wednesday, May 5, 2010

Milik Siapakah Air Mani Ini???


Kes perbicaraan Liwat II Saiful Bukhari vs Anwar Ibrahim terus menjadi topic perbualan hangat. Berikutan rayuannya di"benteng" yang terakhir ditolak oleh mahkamah, maka tentunya Anwar perlu mencari helah lain untuk menunda lagi tarikh perbicaraannya. Mungkin Anwar sudah pening kepala sekarang. Apalagi yang perlu Anwar buat untuk mengelak agar "rahsia gelap"nya dari diketahui umum. Mungkin mereka-mereka yang pernah menjadi "kekasih gelap"nya begitu teruja dengan perjalanan kes liwat II Anwar ini. Maklumlah, Anwar pernah terlepas. Apakah kali ini Anwar akan terlepas lagi?

Kepala Karpal Singh mungkin sedang ligat berpusing. Bagaimanakah caranya lagi hendak dipusing? Puas dipusing-pusingnya, namun kes tetap diteruskan. Hujah "konspirasi"nya bagai diketawakan oleh sistem perundangan Malaysia. Nyata modal hujah bagi kes liwat I Anwar dahulu sudah "basi".

Karpal mungkin terimbas kembali kenangan suatu ketika dahulu. Karpal ketika itu masih kuat berjalan. Ketika itu, dia pernah mendesak agar Anwar Ibrahim disiasat atas dakwaan salah laku seks luar tabi'i. Malah musuh DAP ketika itu juga pernah menggelar Anwar "Al-Juburi". Mungkinkah Mat Sabu "satu kepala" dengan Karpal ketika itu?

Dan kini Karpal Singh terpaksa menjilat ludah kahaknya kembali. Mungkin kini setelah "sekapal", maka Karpal terpaksa menelan kembali "kahak hijau" yang pernah diludah pada Anwar. Ya. Mungkin juga Anwar sudah "bertaubat" setelah dimarahi Karpal tempohari. Namun, apakah dengan taubat itu maka Anwar boleh dinafikan dari melakukan aktiviti liwat? Hampir tercabut sarban Karpal dibuatnya...

Dalam pada itu, pihak pedakwaraya begitu optimistik dengan hujah mereka. Beserta bukti kukuh yang diperolehi, mereka begitu yakin dan konsisten mematahkan hujah goyah Karpal Singh. Karpal Singh pula dilihat "kurang menyengat". Apakah ada kemungkinan Karpal cuba men"sabotaj" Anwar kali ini?

Namun, pendedahan tentang sampel-sampel yang dikemukakan oleh pihak pendakwaraya adalah paling menarik untuk difikirkan. Sampel B5, B7, B8 dan B9 menjadi tanda tanya apabila didakwa adalah sampel yang mengandungi "cement" atau air mani yang diambil dari dubur Saiful Bukhari. Rekod mengenainya didapati dari laporan pakar perubatan yang tidak dihebahkan oleh pihak Anwar.

Persoalannya, milik siapakah air mani tersebut?

Mungkin pelbagai spekulasi akan timbul mengenai hak milik air mani tersebut. Ramai yang akan membuat andaian sendiri dan ini boleh menimbulkan fitnah yang sememangnya dilarang oleh Islam. Namun, saya tidak dapat menipu keinginan hati sendiri untuk mengetahui "milik siapakah air mani pada sampel tersebut"? Biarlah saya bersangka baik...

1. Mungkinkah air mani tersebut milik Saiful Bukhari sendiri? Mungkin dia "termimpi basah" pada malamnya dan mengalir masuk ke dalam dubur Saiful sendiri?

2. Mungkinkah air mani tersebut milik kucing kesayangan Saiful Bukhari sendiri? Errr..Saiful ada pelihara kucing ke? Mungkinkah air mani tersebut "terpercik" ke dubur Saiful?

3. Mungkinkah air mani tersebut adalah "gam" yang diletakkan diatas kerusi dan Saiful terduduk di atasnya, lalu termasuk ke dalam dubur Saiful?

4. Atau mungkinkah air mani tersebut sememangnya milik Anwar yang melakukan liwat "paksa rela" terhadap Saiful dengan bantuan KY Jelly? Ishhh...betul ke ni?

Mungkin Karpal Singh boleh merujuk kepada persoalan 1, 2 dan 3 seperti yang diatas. Tapi, boleh "laku"kah di mahkamah? Takut diketawakan orang pula nanti! Tapi kemungkinannya tetap ada, bukan? Namun, tak mungkin pakar perubatan tidak mampu membezakan air mani milik Saiful dan lelaki lain? Hujah ke-2 pula, takkan pula pakar perubatan tidak mampu membezakan air mani manusia dan kucing/haiwan? Yang ke-3 pula, takkan pula pakar perubatan tak mampu membezakan antara "gam" dan air mani? Itu "menghina" profesion perubatan namanya!

Bagi hujah yang ke-4, pastinya Anwar akan bermati-matian menafikannya. Gila! Takkan nak mengaku depan anak bini, cucu dan saudara mara kot? Depan orang ramai? Mana nak letak muka? Karpal pula, mungkin akan berbelah bagi. "Kalau aku kalahkan kes ni, mungkin aku ada chance jadi PM!", jika itulah yang ada dalam fikiran Karpal, nahaslah Anwar. Tapi, kalau nak bela pun, atas dasar apa? Bukankah dulu Karpal sendiri pernah menuduh Anwar meliwat?

Tambahan pula, takkanlah pihak pendakwaraya nak bawa bukti sampel air mani Saiful, air mani kucing atau gam untuk dijadikan bahan bukti dimahkamah? Ini bukan mahkamah kanak-kanak Pak Cik Jamal macam dalam TV1 dulu. Ini mahkamah betul-betul. Jatuhlah air muka Pendakwaraya.

Tapi, mungkinkah itu sampel air mani Anwar? Mana pendakwaraya dapat? Bukan senang nak dapatkan air mani Anwar! Kalau tak kena "selera"nya, "kendur" pula nanti. Pasti Ezam akan tersenyum mendengar perkara ini lantas terbayang-bayang kisah dari Sukma ketika sama-sama merengkok dalam penjara dahulu. Umur dah lanjut begitu, bukan senang nak "penetrate", mungkin KY Jelly dapat membantu?

Apa-apa pun, kita tunggu sahaja pendedahan demi pendedahan eksklusif dari pihak pendakwaraya, saksi kes dan "spinning gasing" yang akan menggamatkan mahkamah. Apakah kali ini akan ada "tilam" diusung masuk mahkamah? Kita sama-sama tunggu...!

Tuesday, May 4, 2010

Ammarah yang Marah si Tulang Besi!


Kata Saudara Tulang Besi disebuah blog...
"Saya sendiri meminta kawan saya supaya berdoa depan Kaabah supaya usaha ini dilaknat Allah SWT seperti Allah SWT melaknat kaum Hud dan Tsamud. Biar mereka yang melompat ini hidup mereka sentiasa sial dan penuh bala sehingga mereka menghembus nafas terakhir mereka."

Marah benar saudara Tulang Besi pada UMNO. Mengikut jejak langkah Tok Gurunya, Tulang Besi turut berdoa kepada Allah untuk melaknat UMNO sekaligus menjahanamkannya dari tanahair "Tanah Melayu" merdeka ini. Malah Tulang Besi juga begitu bangga memberitahu bahawa dia ada berpesan agar kawannya berdoa dihadapan Kaabah untuk tujuan melaknat UMNO sebagaimana Allah melaknat kaum Nabi Hud dan Tsamud. Marah betul saudara Tulang Besi ni ye..?

Begitulah penganut "agama" PAS. Begitulah akhlaknya. Begitulah "doa"nya. Begitu mudah untuk dipengaruhi emosi "marah" sehingga mendorong kepada sifat "ammaratun bissuu'i". Tanpa segan silu mendoakan keburukan kepada saudara seIslamnya sendiri.

Pernahkah Tulang Besi belajar tentang sejarah silam para Rasulullah dahulu? Tidakkah saudara Tulang Besi ingat tentang takdir Allah yang menimpa seorang Rasulullah hanya kerana berputus asa dan meninggalkan kaumnya setelah usaha dakwahnya gagal? Bukankah Rasul kesayangan Allah itu telah ditelah oleh seekor ikan yang bernama "nun"? Atau saudara Tulang Besi sekadar menurut ajaran Tok Guru PAS yang mendoakan agar PM dipecahkan perutnya?

Rasulullah S.A.W yang kita sanjungi selama ini juga amat menyayangi umatnya. Malah ketika hampir putus nafasnya, Baginda Rasulullah S.A.W masih lagi menyebut "ummati..ummati...ummati..". Begitu sayangnya Rasulullah dan seluruh ummat Islam tahu bahawa junjungan kita itu mendoakan ummatnya agar selamat dunia dan akhirat. Dan kini, bagaimana pula layaknya saudara Tulang Besi mendoakan sesuatu yang berlawanan dengan doa Rasulullah S.A.W itu?

Saudara Tulang Besi sebenarnya menulis bersama emosi marah yang "dirasuk syaitan". Saudaraku, syaitan laknatullah ini memang suka pada emosi "marah" ini. Lagi "marah", lagi dia suka. Saudara Tulang Besi menuduh UMNO "membeli" wakil/pemimpin PKR diblognya. Habis dimarahnya orang Melayu kerana menurutnya, orang Melayu mudah dibeli. Malah Ezam, Dr. Halili dan Zul Noordin turut menjadi bahan kutukan saudara Tulang Besi.

Saudara Tulang Besi mengutuk UMNO Singapura kerana gagal mempertahankan hak-hak keistimewaan orang Melayu di Singapura. Tapi, saudara Tulang Besi sendiri menyokong golongan yang cuba menghapuskan hak-hak keistimewaan Melayu di Malaysia! Cuba lihat dasar, janji-janji Anwar Ibrahim dan pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat yang mempertikaikan "ketuanan Melayu", hak-hak keistimewaan orang Melayu, kontrak sosial dan jus soli. Kenapa Tulang Besi "bisu" pula? Dikutuknya saudara diluar, tapi didalamnya disokong pula penghapusan hak-hak keistimewaan Melayu? "Lidah bercabang" atau "terbelit"?

Saudara Tulang Besi menggelar Ezam dengan jolokan "Ezam Soros". Mungkin benar Ezam ada terima wang dari Soros. Namun, belum ada bukti kesahihannya. Jika benarlah bagai dikata, bila Ezam terima wang dari Soros? Tentunya Ezam terima ketika dia menjadi orang kanan PKR dahulu. Takkan pula Soros nak berikan pada Ezam setelah menyertai UMNO pula? Bukankah Soros benci UMNO kerana Tun M bertalu-talu "membalun"nya kerana isu manipulasi wang asing?

Seterusnya, siapakah yang memperkenalkan Ezam dengan Soros? Takkanlah Soros tiba-tiba saja kenal Ezam? Siapa Ezam dimata Soros? Jadi, bukankah Anwar adalah kenalan rapat Soros ketika bergelar Menteri Kewangan dahulu? Dipercayai bahawa Anwarlah yang memperkenalkan Ezam pada Soros. Oleh sebab itu, adalah lebih "kena pada tempatnya" jika saudara Tulang Besi terlebih dahulu menggelar Anwar sebagai "Anwar Soros" berbanding mengejek Ezam dengan gelaran yang tidak adil.

Dr. Halili pula diserang secara peribadi apabila keturunannya dihina. Kata Tulang Besi...
"Dr Halili Rahmat yang melompat tu adalah kawan baik Anak Hashim Gera yang berjoget ni. Tak heranlah, kalau dia ni perangai macam ni. Sememangnya dah jadi sebahagian dari keturunan beliau buat benda tidak bermaruah."

Ketika Dr. Halili menyokong kuat PKR dan menjadi kenalan karib Anwar dahulu, tiada satu pun kutukan yang dilemparkan kepadanya. Dr. Halili dihormati oleh kawan dan lawannya ketika itu. Namun, setelah "sedar" ditipu Anwar, habis keturunannya dihina sebagai tidak bermaruah? Inikah sifat akhlak yang diajar oleh Islam yang dibawa oleh Rasulullah? Atau ini adalah sekadar hasil ajaran Mursyidul Am PAS kepada "penganut" ajarannya?

Zul Noordin juga turut dikecam hebat kerana dituduh "bisu" tentang isu APCO. Saudara Tulang Besi, bukankah sudah dijelaskan sejelas-jelasnya mengenai isu APCO itu? Dan isu itu pun sudah tamat berikutan kontraknya telah ditamatkan. Mengapa saudara Tulang Besi tidak mengecam malah menyokong pula Anwar Ibrahim yang ternyata punya hubungan baik dengan Yahudi secara langsung?

Lihat saja hubungannya dengan Wolfowitz sehingga sanggup "cover kekasih gelap" rakan karibnya itu. Bagaimana pula lambang PKR yang sangat mirip dengan lambang Freemason? Foundation of Future naungan Anwar juga dipercayai sangat berkait rapat dengan dana Yahudi. Apa beza di antara "bawah naungan Yahudi" dan "mempergunakan kepakaran yahudi"? Yahudi memang bangsa yang hebat kerana dipercayai kini mengawal ekonomi dunia. Rokok yang kawan-kawan Tulang Besi hisap tiap-tiap hari itu pun berkait rapat dengan Yahudi. Mengapa tidak kutuk atau labelkan mereka sebagai penyokong Yahudi. Cuba selidik latar belakang pemilik-pemilik syarikat rokok terbesar di dunia.

Oleh itu, sila rujuk Kalamullah Al-Karim. Firman Allah antara maksudnya,"tidak akan sakali-kali yahudi itu redha ke atas kamu, selagi kamu tidak menurut cara (kemahuan) mereka". Sila rujuk juga pepatah Melayu, "kuman di seberang laut kamu nampak, gajah di depan mata kamu tak nampak" pula...

Tulang Besi juga mengeji usaha menyatukan Ummah sesama Islam di Malaysia yang telah dianjurkan oleh para "tajdiddin" seperti Hadi Awang, Nasaruddin Mat Isa serta beberapa tokoh terbilang PAS dan UMNO. Pada saya, ini adalah satu tindakan yang menyedihkan dan merugikan Islam sendiri. Saya percaya, Islam sebenar tidak begini "rupa"nya. Malah Ukhuwah Islamiyyah itu sepatutnya tidak terputus oleh fahaman politik sekali pun. Saya sendiri bersahabat baik dan bersaudara dengan ramai penyokong dan ahli PAS. Namun, fahaman politik kami tidak menyeteru satu sama lain. Sesungguhnya, mungkin benar jika dikatakan bahawa Tulang Besi terlalu "berpolitik" sehingga sanggup mengetepikan tuntutan Islam.

Pada saya, saya berdoa dan memohon agar saudara Tulang Besi dikurniakan hidayah dari Allah dan cepat menyedari kesilapan prinsip pegangannya kerana Islam itu lebih utama dari politik. Mungkin sebab itulah UMNO lebih menekankan Islam dari sudut fundamental berbanding sebahagian pengikut PAS yang terus menerus menjumudkan Islam di dalam kefahaman mereka. InsyaAllah, UMNO tidak akan "jahanam" sebagaimana yang didoakan Tulang Besi. Semoga Allah memberkati kita seluruh umat Islam di Malaysia...Aminnnn.

Monday, May 3, 2010

Hikmah disebalik "Ayaq Takdak" di Kedah...


Secara rasminya, sudah 4 bulan. Namun dipercayai oleh penduduk disekitar Kedah, wabak "ayaq takdak" ini telah bermula sejak akhir tahun 2009 lagi. Sudah ber"berbuih mulut" mengadu. Sudah dirayu. Sudah dipohon bantuan. Sudah dihantar memorandum. Sudah di"highlight" pada orang-orang yang berjawatan politik. Malah sudah diminta bantuan TV3 untuk membuat liputan. Namun, "habuk pun tarakkk"! Itulah senario yang sedang berlaku di Kedah ketika ini.

Bukan sekali dua pertanyaan diajukan kepada pemimpinan Datuk Azizan Razak selaku MB Kedah "Sejahtera". Namun, perkara asas ini masih lagi menghantui kehidupan rakyat Kedah terumatamanya mereka-mereka yang tinggal dikawasan terpencil dan pedalaman. Air sungai, air perigi, mata air malah hujanlah menjadi "harapan terakhir" kepada mereka-mereka yang "keputusan" bekalan asas kehidupan itu.

"Takdak ayaq biasalah di Kedah ni...". Jawapan itu sangat memeritkan kepada rakyat Kedah. "Sakit telinga" mendengar jawapan MB Kedah "Sejahtera" itu. Malah rakyat Kedah diminta berjimat menggunakan air. Bagaimana lagi mereka hendak berjimat jika tiada setitik air pun mengalir dari paip rumah masing-masing? Hujan semakin kurang, "parit" pun semakin kontang. "Kontang" bagai otak pemimpin Pakatan Rakyat di Kedah yang gagal memikirkan mekanisma untuk menyelesaikan masalah rakyat Kedah.

"Khalifah Guan Eng" pernah menyatakan bahawa penduduk Pulau Pinang menikmati air yang melimpah ruah. Malah mangakui bahawa ramai penduduk Pulau Pinang yang membazir menggunakan sumber asas yang sebahagiannya datang dari Kedah. Kenapa tidak dicatu atau diminta bantuan dari Pulau Pinang? Sedangkan rakyat Kedah menderita "ayaq takdak", apakah Pakatan Rakyat Pulau Pinang tengok saja buat tak reti?

Masalah kian bertimpa. Kalau dulu beberapa kilang terpaksa dihentikan operasi beberapa hari, kini kehidupan rakyat pula yang menjadi percaturan kepimpinan Pakatan Azizan. Rakyat mengeluh. Pakatan Rakyat Kedah yang dulu menjanjikan pembelaan dan perubahan ke arah peningkatan hidup semakin tidak boleh diharap. Ramai yang sudah menyesal "memangkah bulan" dan "lambang seakan-akan freemason" itu. Tak kurang juga ada yang memaki hamun undi yang mereka berikan kepada parti "roket". Menyesal kini sudah tiada gunanya. Luahkan perasaan pada "undi" pilihanraya umum ke-13 kelak. InsyaAllah, segalanya akan kembali pulih.

Ramai kini sudah sedar tentang realiti kemampuan kerajaan Pakatan Rakyat Kedah yang lebih suka berjanji dan tidak menunaikan. Dengan alasan "baru kini kita tahu bahawa kita tak mampu nak tunaikan apa yang dimanifestokan", maka rakyat Kedah kini telah belajar. "Sudah terhantuk baru tengadah". Syabas rakyat Kedah kerana sudah celik. Sesungguhnya senario "ayaq takdak" ini ada hikmah yang cuba Allah tunjukkan kepada semua. Sesungguhnya Pakatan "bidan terjun" yang berselindung di sebalik perkataan "sejahtera" tidak mampu mengotakan kata. Jika hidup di zaman Rasulullah S.A.W, apakah mereka ini layak digelar munafik? Hanya Allah sahaja yang mampu mentafsirkan...

Bila Kak Su Bersuara... Heh!