Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Saturday, March 27, 2010

Nik Aziz nak pencen? PAS berani teruskan UG?

DS Najib : Semoga mu cepak sembuhhh...
Nik Ajis : Semoga mu pecoh perukkkk...
-teka dialoq...heheh..-


Bahawa terdengarlah arakian tentang perihal "Memanda Menteri Besar" di sebuah negeri yang menerima jolokan "serambi mekah". Sekian lamanya Memanda itu memegang tampok pentadbiran negeri Cik Siti Wan Kembang, maka terdengarlah sepoi-sepoi bahasa akan pengunduran Nik Aziz Nik Mat, seorang "bekas ustaz sekolah menengah" yang kesekian kalinya bertukar "profile" sebagai "politician".

Sementelah itu, perkhabarannya mengisahkan tuan ampunya diri akan mengundurkan diri dari terus berkuasa sebagai "mursyidul am" PAS. "Mursyidul Am" PAS ini dikatakan semakin hari semakin uzur dalam memberikan tunjuk ajar kepada para penganut agama PAS. Dengan fatwa-fatwa mazhab Al-Pok Nik Al-Azizi, tunjuk ajarnya dikatakan semakin menyimpang dari jalan yang lurus dan terhoyong hayang menuju ke longkang...

Mungkin dengan alasan kesihatan yang kurang elok, maka Nik Aziz berniat mengundur diri? Atau mungkin Nik Aziz sudah kehilangan pengaruhnya di kalangan juak-juak PAS? Dan pastinya, di dalam sketsa awal pengunduran seorang "bekas guru agama" ini, ada sesetengah pihak yang tersenyum!

Pada perkiraan saya, mereka yang akan tersenyum ialah Hj. Hadi, Nasaruddin Mat Isa, Ust. Harun Din, Taib Azamuddin dan Harun Taib. Tambahan pula sebilangan dari tokoh-tokoh PAS ini pernah diherdik "Tok Guru" agama PAS tersebut. Pihak inilah yang menyokong kuat "kerajaan perpaduan" di antara PAS dan BN.

Nasaruddin misalnya, pernah dikutuk Nik Aziz dengan pelbagai tohmahan secara terbuka. Namun, atas dasar parti, Nasaruddin kelihatan lebih selesa berdiam diri dari membalas kutukan "musyidul am" PAS itu.

Ust. Harun Din juga misalnya, pernah diherdik dan kertas kerjanya dilempar bagai sampah oleh Nik Aziz. Tahu "kertas kerja" apa? Dikhabarkan bahawa kertas kerja itu adalah hasil kerja Majlis Syura PAS yang mencadangkan penyatuan umat Islam di dalam satu gabungan parti politik di Malaysia. Lebih kurang macam UG lah maknanya. Begitu "sombong"nya Nik Aziz! Majlis Syura PAS yang dianggotai oleh barisan ulama PAS pun di"tong sampah"kan.

Nampaknya seorang manusia yang digelar "Tok Guru" oleh penyokong fanatiknya ini telah menolak satu kertas kerja murni dari barisan ulama PAS sendiri. Mungkin dalam agama Nik Aziz, "syura" tidak wujud. Mungkin sifat ego & "arrogant"nya sebagai mursyidul am PAS telah "mengharamkan" dirinya untuk tunduk kepada sebarang cadangan demi perpaduan ummah Islam Melayu di Malaysia. Begitu sekali "benci"nya Nik Aziz pada UMNO dan BN. Apakah ini akhlak yang diajar oleh Baginda Rasulullah S.A.W? Rasanya Nik Aziz sudah melampaui batas.

Namun, di atas menghormati satu organisasi siasah, golongan ulama ini terpaksa mendiamkan diri menghadapi Nik Aziz yang telah bertukar menjadi "anak didik" Anwar Ibrahim. Namun, saya tidak ragu bahawa para ulama PAS ini selalu berdoa agar usul kertas kerja mereka itu dimaqbulkan Allah S.W.T. Kalau dilawannya Nik Aziz, makin teruk pula Nik Aziz "meroyan". Kalau dibantahnya Nik Aziz, kelak akan dituduh "agen UMNO", "balaci UMNO" dan sebagainya. Mungkin para ulama ini telah memilih untuk mendiamkan diri dari terus melayan cercaan Nik Aziz dan konco-konconya.

Dan pada pandangan saya, ada juga yang mencebik dan "cemas" sekiranya Nik Aziz benar-benar berundur seperti Husam, Kamaruddin Jaafar, Khalid Samad dan tokoh-tokoh PKR seperti Anwar Ibrahim dan sebagainya.

Pastinya mereka mencebik dan cemas! Maklumlah selama ini, hanya Nik Azizlah yang menjadi sandaran puak-puak PKR ini. Ketika mana hari pertama perbicaraan liwat "Dewa" Anwar Ibrahim, Nik Aziz sanggup hadir meskipun dalam keadaan kurang sihat. Nik Aziz lebih "rela" mengadap Anwar dari Tuanku Sultan Kelantan yang sedang gering di Singapura walaupun pernah dipanggil oleh pihak Istana. Dan kini, Nik Aziz bakal hilang. Tunggul tempat berpaut sudah reput dan bakal rebah menyembah bumi. Bumi yang pernah bernama Tanah Melayu ini!

Erdogan pastinya cemas. Nampak gayanya, kepimpinan ulama semakin mendominasi PAS berbanding kumpulan erdogan seperti Husam. Jika PAS dipimpin golongan ini, erdogan pastinya risau jika "kertas kerja" yang pernah di"tong sampah"kan itu akan muncul semula. Mungkinkah PAS bakal keluar dari Pakatan Rakyat setelah di"buli" hebat oleh PKR dan DAP di beberapa negeri seperti Perak, Selangor dan Pulau Pinang?

Imej PAS begitu buruk di mata rakyat akibat teruk di"keronyok" oleh "firaun-firaun kecil" dari PKR dan DAP. Bukan se"ekor" dua "firaun-firaun" ini, malah dikhabarkan ramai sekali dan bergerak secara halus seperti "syaitan yang menyusup masuk ke pembuluh darah umat Muhammad S.A.W". Hinggakan ramai ahli-ahli PAS yang marah dan "fed-up" dengan kerjasama PAS, PKR dan DAP ini. Hubungan haram (tidak berdaftar) ini lebih di"aula"kan berbanding dasar perjuangan Islam PAS. Hudud di"buang", "negara Islam" dinafikan, malah arak yang sudah dirampas pun dikembalikan! "Itu sudah melampau!" kata mereka.

Jika benarlah "bunga-bunga" perpaduan umat Islam Melayu di Malaysia ini sudah berputik, apakah PAS bersedia keluar dari Pakatan "menipu" Rakyat ini? Dan apakah PAS sedia berunding secara ikhlas dengan UMNO dan BN untuk bersatu di dalam agenda "kerajaan perpaduan"? Pastinya "kerajaan perpaduan" menjadi "hadiah istimewa" bagi seluruh umat Islam Melayu di Malaysia kerana ianya merupakan "tautan kembali" sebuah ikatan persaudaraan yang amat dituntut oleh agama Islam. "Dosa" 50 tahun yang lampau akan "bersih" semula. Namun, mampukah PAS menyahut salam ukhuwah itu? Semoga "carik-carik bulu ayam, akhirnya PAS dan UMNO bertaut kembali...

Tuesday, March 23, 2010

Teguran terbuka kepada Puteri UMNO Kedah...

Inilah Norasimah Md Nowar, Ketua Puteri UMNO Kedah...

Salam 1Malaysia semua...

Sudah lama saya perhatikan. Sudah lama saya berbincang, berdebat dan bertengkar. Sudah tiba masanya untuk saya memberi teguran ikhlas kepada kakak-kakak & adik-adik Puteri UMNO di Kedah. Itu pun kalau nak terima teguran laaaa...

Shima telah dilantik sebagai Ketua Puteri UMNO Kedah. Hormatilah keputusan itu walaupun saya tahu ramai yang berpendapat bahawa Shima bukanlah yang terbaik untuk mengetuai Puteri UMNO Kedah. Ramai yang mempersoalkan kepimpinan, pengaruh, potensi dan gaya keterampilan Shima sebagai Ketua Puteri Kedah. Ya, saya tidak nafikan tentang sedikit sebanyak persoalan itu. Namun, harus juga diingat bahawa amanah ini telah diberikan kepada Shima tanpa disangka-sangka oleh tuan yang empunya diri. Tidak diminta pun untuk menjadi Ketua. Namun, takdir qadha dan qadar Allah, haruslah diterima dan mungkin ada hikmah disebalik perlantikan Shima itu.

Saya telah menerima banyak rungutan dari sebilangan Ketua Puteri UMNO Bahagian tentang Shima. Malah rakan-rakan G5 Shima lebih teruk dikritik. Kebanyakkannya terlalu negatif. Mengapa jadi begitu? Mengapa dari sejak perlantikan Shima, pelbagai rungutan diterima. Dan mengapa selepas Shima mengumumkan G5nya, kepimpinan Puteri UMNO Kedah hebat sekali dikritik sama ada diblog mahupun di luar blog. Teruk sangatkah Shima?

Sebenarnya, pada saya, pemilihan Shima sebagai Ketua Puteri UMNO Kedah adalah TEPAT. Bukan berlaku "sacarstic" kali ini. Ini adalah kenyataan. Profile Shima adalah bersih selama ini. Walaupun kurang menonjol, harus diingat bahawa Shima begitu konsisten mengetuai Puteri UMNO Sik. Pelbagai program telah dijalankan di Sik sebelum ini. Ramai orang mempersoalkan mengapa Shima adakan program di Sik sahaja? Jawapan yang paling tepat pada saya adalah kerana Shima dan G5nya tidak mendapat kerjasama yang erat & ikhlas dari mereka-mereka yang kurang senang dengan perlantikannya.

Berilah Shima peluang untuk membuktikan kepimpinannya. UMNO sedang bergelar "pembangkang" di Kedah. Berilah kerjasama padanya. Buangkan ketepi sikap dan prasangka negatif padanya. Bila Ketua Puteri nak buat program, tak mahu berikan kerjasama. Bila buat program di Sik sahaja, orang mengata pula. Habis tu? Bila nak selesai? Bila nak bersatu padu ni? Janganlah dok ikut perangai budak-budak...

Saya tidak menafikan bahawa kebanyakan G5 mempunyai kurang pengalaman memegang tampuk kepimpinan di peringkat negeri. Jadi, bantulah depa! Ada yang kurang matang, ada yang kurang pengalaman dan ada juga yang kurang reti buat kerja. Berikanlah sedikit pengalaman pada depa. Ajarlah mereka untuk menjadi matang. Ajarlah mereka untuk buat kerja. Bantu depa! Bukan kutuk!

Sebelum ini, saya sengaja men"jolok" isu. Maafkan saya. Bukan saya berniat "busuk". Saya cuma nasihat. Saya cuba cara baik, tapi tak jalan. Saya keraskanlah sikit "method"nya, ada pula yang "sentap"! Hakikatnya, sama saja. Sama ada kumpulan kepimpinan utama Puteri UMNO Kedah dan Ketua-Ketua Puteri UMNO Bahagian, masing-masing ada kesilapan masing-masing. Cuma "ego" sahaja yang tidak mahu mengalah!

Pada kepimpinan Puteri UMNO Kedah, saya nasihatkan agar cepat-cepat berusaha memantapkan lagi barisan kepimpinan. Yang mana ada jawatan tu, buangkanlah niat tersirat "ada udang di sebalik batu". Ikhlaslah bantu Shima dan Puteri UMNO Kedah. Tunjukkanlah sifat seorang pemimpin yang matang, dan jangan cepat melenting, melatah dan emosi. Belajarlah dari pemimpin-pemimpin terdahulu seperti Kak Sue, Kak Hanim, D'Seri Azalina, Noraini dan sebagainya. Tapi ambillah yang baik sahaja, depa pun bukan "perfect".

Ajarlah puteri-puteri UMNO Kedah tentang jati diri, sayangkan Islam, Anak Bangsa dan Tanahair. Aktiflah bertemu dan melakukan aktiviti yang memberikan manfaat, jangan dok bercuti melancong nak seronok saja. Kurang manis dilihat anak-anak buah. Ingatlah, PRU13 sangat hampir dan Puteri UMNO Kedah harus ingat bahawa jika UMNO Kedah gagal merampas Kedah kembali ke tangan BN, maka kepimpinan Puteri UMNO Kedah juga akan turut bertanggungjawab. Pada ketika itu, kalau ada rasa malu dan tanggungjawab, pastinya akan meletak jawatan sebagaimana yang dilakukan oleh Tan Sri Sanusi Joned suatu ketika dahulu. Atas kekalahan Kedah di beberapa kawasan dan masih menang 2/3 DUN, Tan Sri Sanusi malu dan sanggup letak jawatan atas rasa tanggungjawabnya pada kemerosotan undi di Kedah. Jadilah insan bermaruah seperti itu...

Kepada mereka-mereka yang selalu merungut kurang senang dengan kepimpinan Puteri UMNO Kedah, belajarlah menghormati keputusan parti. Belajarlah menghormati Shima sebagai Ketua Puteri UMNO Kedah yang baru. Sudah 2 tahun, kalau kakak-kakak & adik-adik tak mahu berikan kerjasama dan sokongan kepada Shima, siapa dan bila lagi? Sanggupkah kalian melihat Puteri UMNO Kedah terus suram? Dimana serikandi puteri UMNO di Kedah? Sudah-sudahlah mengutuk dan mengumpat. Tiada faedahnya. Kalau nampak kurang dimana-mana, alangkah baiknya jika dapat ditegur. Namun harus diingat, "cara" teguran tu mestilah "berhikmah" dan kena pada caranya. Kenalilah Shima dan kepimpinanya, kenali hati budinya, insyaAllah Puteri UMNO Kedah akan bertaut kembali...

Berilah sokongan sepenuhnya kepada kepimpinan Shima. Kalau tak kasihankan Shima, kasihankanlah rakyat yang semakin menderita dibawah pemerintahan karut Pakatan Rakyat. InsyaAllah, UMNO akan membela rakyat Kedah yang semakin tersepit. Bantulah Shima untuk menjayakan Puteri UMNO Kedah. Buang persepsi buruk kalian terhadap kepimpinan Shima. Shima tak "lembap", mungkin kalian yang telah "melembapkan" kepimpinannya. Buanglah yang keruh, ambil yang jernih. Kalau kalian terus begini, asyik nak beri kritikan yang meruntuhkan, pastinya Puteri UMNO Kedah akan terus merudum ke bawah. Letaklah siapa sekali pun, pastinya akan "lingkup" jua. Harap bantulah Shima dan UMNO Kedah...PRU13 dah semakin hampir...

Sunday, March 21, 2010

Sorang G5 Puteri Kedah nak "saman" Duke pasai "copy" gambaq kat blog dia? Muahahahahahaha...


Maafkan aku sebab sebok dalam 2-3 hari ni tak sempat nak publish komen hangpa semua...aku dah publish dah pun...actually...masa aku tulih posting kali ni...aku berada di atas KAPAL CRUISE MEWAH 18 TINGKAT yang aku baru beli 2-3 hari lepas..aku dok test la KAPAL ni...buleh jalan ke tidak...hehheh..maklum la...3-4 hari lepaih, budak suruhan aku kata SAHAM AKU MENINGKAT KEPADA 90 BILLION!...So aku tangkap la sebijik KAPAL ni...heheh..hasil duit menulis di Blog! Muahahahhaha....aku kayooo..!!!

4 bulan lepas, aku dah beli satu building Pent House mewah kat tengah-tengah KL...tu semua sebagai preparation untuk Pemilihan UMNO akan datang...lepas tu, aku ada beli 7-8 buah mansion kat UK & 7-8 buah mansion kat US dan Europe...semua tu untuk semua perwakilan yang undi "on favor" kat aku...tu semua hasil duit tulih blog! Aku kayoooo...!!!

3 bulan lepaih, aku ada order 100 buah ferrari, lambo, mesarrati, BMW X6, Bentley, Rolls Royce & Brabus...tak tau la dah sampai ke belom...nanti aku check ngan PA aku..maybe dah sampai kot...maklum laa...ada duit lebih...hasil tulih Blog jugak tuuuu...! Muahahahahaha....

2 bulan lepaih, aku ada hired 2000 orang staff kerja bawah aku...semuanya aku bayaq gaji sorang USD1 million...alaaa...apa sangat kalau nak bawak keluaq USD2000 million sebulan...tak luak pun duit aku...maklum la...next week Obama & Abdullah kata nak kat aku USD900 trillion...hasil tulih blog jugak tu....kaya la akuuu....

Ishhh...nak tulih ka semua duit & harta aku kat sini? Ishhh..panjang sangat pulak nanti...banyak lagi aku tak habaq ni...nanti income tax ligan aku pulak! Alaaa...tu semua hasil dari tulih bloq jugak tu....kaya? Ermmm...relax laaa...apa ada pada "kaya"? hehehehhe....banyak lagi yang nak bagi "elaun" kat aku ni...ada jugak yang nak offer "jawatan" Director laa...CEO laaa...macam-macam depa nak "offer" aku...ada jugak yang aku "reject"...bukan apa...risau kalau aku jadi "riak" pulak nanti...

Harta-harta semua ni adalah hasil dari "elaun" yang orang bagi kat aku tulih blog...kaya ka? hehehehe...Blog aku ni...satu dunia baca...Obama baca, King Abdullah baca, Tun M baca, Woltfowitz baca, Santos baca...ishhh...malas la naik sebut..."riak" pulak nanti...hehehhe....depa la yang sponsor aku selama ni...kaya woooooo....! Manyak duit!
____________________________________________________________________________________

*Actually, semua yang aku tulih kat atas tu semuanya palsu dan "muhong" belaka...sapa la nak bagi "elaun" or sponsor blog aku ni...blog aku ni tak sehebat blog Detguaq or blog-blog politik lain pun...cuma aku nukilkan disini atas pertimbangan aku sebagai memperjuangkan Islam, Anak Bangsa Melayu dan Tanahair...

Takdak seduit pun "depa" sponsor sebagaimana yang didakwa oleh salah seorang G5 Puteri pada entry di bawah...hehehhe...dia nak saman aku sebab amik gambaq kat blog dia? hehehe...saman laaa...ada aku kesahhh??? Hahahaha...bukan apa...sebenaqnya dia marah pada entry aku di bawah tu...dia marah sebab dia TAK MAMPU NAK JAWAB tulisan aku yang "sacarstic" tu...dia tak dapat terima hakikat...masih lagi dalam "denial sindrom"...

Anyway, aku cuma perlu "kepastian" sama ada tulisan aku kat bawah tu "betul" atau "tidak"...gaya penulisan seperti itu selalunya dapat dijawab oleh individu yang mampu memimpin seperti Shima dan Shima sudah membuktikan bahawa dia adalah pemimpin Puteri yang tulin dan sangat layak!

Manakala ada beberapa G5 yang hanya mampu menjawab dengan kutukan dan serangan peribadi...apakah ciri-ciri seperti itu dimiliki oleh pemimpin UMNO yang akan datang? Nasihat aku...berubahlah! Anda semua masih lagi dalam proses "pemimpin UMNO in making"...belajarlah dari kesilapan dan ubah mana yang tak elok tu! Dalam lapangan politik Malaysia yang semakin mencabar ini & Kedah berada di tangan PR, semua pemimpin UMNO tak kira Puteri, Pemuda atau Wanita perlu memiliki IQ dan kematangan berpolitik yang hebat dan berpandangan jauh...berubahlah sebelum "nasi menjadi bubur" & anda menjadi "laibiliti" untuk organisasi keramat bangsa seperti UMNO!

Aku ikhlas menegur...kalau nak terima, terimalah....kalau tak mau terima, lantak hangpa la...aku menulis pun setelah aku berbincang dengan beberapa "pakar analisis politik", "ahli politik berpengalaman", "pakar strategi politik", "pakat gerak saraf" dan beberapa "pemikir pakar strategi politik" berdasarkan isu semasa dan fakta. Kadangkala, kami terpaksa "bernakal", dan adakalanya, kami perlu "serang bertubi-tubi"...sila rujuk previous writing...korang baca dan fikirkanlah sendiri...

Dan hakikatnya, kami menulis tanpa sebarang bayaran, imbuhan tau paksaan...adakalanya, nak isi minyak kereta/motor pun tak mampu...kena ikat perut pasal nak bayar broadband or streamyx...kalau ada perjumpaan, kami perlu mencongak duit poket kami sendiri...bukan seperti perwakilan yang "pergi ke PWTC dengan kocek kosong" dan "pulang dengan kocek penuh"! Itulah perjuangan kami para blogger pro-UMNO...

Kami tak berjawatan dan tak berkepentingan macam sesetengah blogger berjawatan politik...orang tulis blog depa pun nak tulis...Blogger macam kami tulis isu semasa dan ideologi politik...tapi, "depa" tu dok tulis pasai aktiviti depa dok promote habaq depa buat kerja, berjasa dan sebagainya...hat yang tu biaq la laman web UMNO yang buat pasai UMNO yang bawak keluaq duit buat aktiviti tu...bukan aktiviti peribadi...sepatutnya, depa tulih pasai "buah fikiran", "pendapat" dan "pandangan jauh depa tentang Islam, Anak Bangsa dan Tanahair"...kami tak kata blog depa tu blog "syok sendiri"...namun...pembaca dan rakyat yang berikan "jolokan" sebegitu kepada blogger seperti itu...bila orang tegur..melenting! Hahahahha...lantak hangpa laaaa...jangan terus jadi liabiliti kepada UMNO....

Salah ka kami bagi teguran secara terbuka setelah memberi teguran secara bersemuka? Dah bersemuka dan berbincang...dan dalam perbincangan..."depa" kata depa akan berubah dan menjalankan tanggungjawab tu sebaik mungkin...tapi lepas tu "depa" tak berubah-ubah pun...bila kena tegur in public, melatah la pulakkkk!!! Poddah chaittt!!! Ini macam punya worang pun ada ka?

Udah-udah la...aku dah kata...kalau kami tengok dan kami bincang...dan kami dapati benda tu tak elok...kami tegoq depan2...kalau tak jalan teguran tu...kami teguq in public la pulakkkk...mintak orang keliling judge hangpa sama ada hangpa layak jadi pemimpin atau tidak...don't blame us pulak! Pengalaman kami yang sebelum-sebelum ini mengajar kami supaya berbuat demikian...contohnya Pak Lah dan KJ dah kena "tembak" setelah hilang 5 negeri + 1...kami dah serik ada pemimpin macam ni...hangpa nak masuk korum depa ka?

So...pikiaq2 la sendiri...kalau sedaq dan rasa tak mampu nak jadi pemimpin tu..maka letaklah jawatan segera sebelum di"hukum" akar umbi...kalau dan sedaq dan rasa mampu...maka berubahlah mengikut ciri2 pemimpin terkini...kalau tak berubah jugak...heheh...paham-paham je laaaa.....

Bila Kak Su Bersuara... Heh!