Sunday, February 21, 2010

Masalah Air: Siapa kata Kedah "Sejahtera"?


Masalah air masih lagi menghantui rakyat Kedah. Ini merupakan satu cabaran untuk kepimpinan YB Ust. Azizan Razak untuk kesejahteraan rakyat Kedah. Lebih dari 2 bulan, masalah air masih lagi belum dapat diselesaikan. "Air takdak" satu hal, "air kotor" lagi satu hal, yang "dok bagi ayaq banyak-banyak" kat Pulau Pinang tu satu hal pulak dahhh...

Dengan "musim kemarau" yang sedang melanda Kedah, "air" merupakan satu sumber penting dalam kehidupan rakyat Kedah sendiri. Sawah bendang memerlukan sumber air yang banyak dan begitu juga dengan kehidupan seharian rakyat Kedah. Jangan jadikan "kemarau" sebagai alasan terbaik untuk Azizan ber"tai chi" lagi. Kemarau adalah urusan Allah dan sebagai Menteri Besar, Azizan sepatutnya mencari jalan untuk mengatasi masalah ini supaya Kedah menjadi "Sejahtera". Namun, nampaknya masalah ini bagaikan "tidak dipandang" oleh Azizan dan kepimpinannya. Apa yang MB dan Exco yang berkenaan buat untuk mengatasi masalah ini?

Sepatutnya, MB Azizan mestilah mula membuat catuan air kepada negeri Pulau Pinang yang diberi "bantuan air mewah" selama ini. Utamakanlah rakyat Kedah dahulu, barulah rakyat Pulau Pinang. Air "mahal harganya" di musim kemarau. Lagipun, bukankah "Fir'aun kecil" Guan Eng itu sudah mengakui bahawa rakyat Pulau Pinang terlalu "mewah" dengan air sehingga berlebih-lebihan menggunakan sumber penting itu? Jadi, apa salahnya "catuan" dibuat? Lebihkan rakyat Kedah yang lebih ramai rakyatnya dan menderita kekurangan air. Mengapa "kera di hutan disusukan", sedangkan "anak di rumah mati kehausan"? "Sejahtera"kah Kedah begini?

PR Kedah dahulu pernah mendakwa bahawa mereka lebih "handal" dari Kerajaan BN. Jadi, dimana "handal"nya sekarang? "Handal" mendahulukan kepimpinan Guan Eng berbanding rakyat Kedah sendiri? Sedang purata hujan semakin menurun di Kedah, tidak ada usaha ke arah pembenihan hujankah? Buatlah sesuatu agar rakyat Kedah tidak menderita di atas kemewahan yang diberikan kepada rakyat Guan Eng! Kalau tak mampu, letak jawatan! Bagi pada pihak yang mampu! Apa laa...masalah air pun tak boleh selesai...

6 Sebatan VS NGO, SIS & KJ..!!!


Saya agak tertarik dengan isu "hukuman sebat" yang bakal dilaksanakan kepada 3 orang wanita yang telah mengaku melakukan persetubuhan haram yang telah di dedahkan oleh Menteri Dalam Negeri, Dato' Seri Hisyamuddin Tun Hussien. Bagi saya, Menteri ini sudah mula "bertindak" dari hanya sekadar membari amaran selama ini. Syabas diucapkan kepada beliau dan Kerajaan Malaysia.

Namun, apa yang saya kesalkan ialah beberapa reaksi negatif dari beberapa pihak yang "tidak senang", "tidak bersetuju" dan mengkritik keras hukuman yang dijatuhkan kepada pesalah kepada kes-kes sebegini. Diantaranya ialah beberapa NGO, Sister in Islam & Saudara Khairy Jamaluddin, bekas Naib Ketua Pemuda Dato' Seri Hisyamuddin sendiri yang kini telah menjadi Ketua Pemuda UMNO Malaysia. Yang paling dikesali ialah beberapa reaksi negatif itu datangnya dari mereka-mereka yang mengaku "beragama Islam".


Tidakkah mereka tahu hukuman Allah kepada mereka-mereka yang telah mengaku dan sahih berzina? Tidakkah mereka tahu bahawa "devine law" adalah lebih tepat berbanding segala undang-undang ciptaan manusia yang sememangnya punya kelemahan? Apakah mereka cuba menafikan hikmah dari hukum Allah itu? Atau mereka sengaja berkompromi dengan hukum Allah itu untuk memenuhi tuntutan nafsu dan corak kehidupan mereka? Mengapa pula wujudnya hukuman sebat dalam mahkamah civil? Tak kejamkah hukuman di mahkamah civil itu? Mengapa tak dibantah pula??? Akal ada ke?

Baru 6 sebatan dilaksanakan, tapi mereka sudah "melatah". Belum lagi dilaksanakan 40 sebatan, 80 sebatan, 100 sebatan, hukuman rejam sampai mati dan sebagainya. Kalau dilaksanakan, pastinya mereka akan "berdemo sakan" sebagai tanda protes. Tapi tahukah mereka bahawa bantahan mereka itu bagaikan bantahan mereka terhadap Allah yang memberikan hukum sebegitu? Tahukah mereka bahawa "berdemo sakan" mereka itu bagaikan mereka berdemo memprotes Allah yang mencipta hukuman sebegitu? Kononnya mereka menganut Islam, namun hukuman Allah yang tidak "favor" kepada corak kehidupan yang mereka suka akan dibantah dan di"demo"kan?

Ingatkah kita baru-baru ini tentang seorang bayi yang telah dibakar di dalam tong sampah di Kuala Krai, Kelantan? Ramai yang marah bukan kepalang, mengalirkan airmata dan menyatakan kebimbangan terhadap kejadian-kejadian seperti itu. Namun, cuba bayangkan jika "punca sebenar" kejadian sebegitu dicegah, apakah peristiwa sebegitu akan berlaku di Malaysia sebagai sebuah negara Islam?

Apakah "punca"nya? Tentulah puncanya ialah perlakuan zina dan salah laku seks yang semakin kerap berlaku sejak kebelakangan ini. Sila rujuk laporan tangkapan Majlis Agama Islam negeri masing-masing tentang pasangan yang ditahan ketika 14hb February (Valentine's Day). Dari "punca" itulah maka akan lahirnya bayi-bayi yang akan dibunuh kejam seperti kes di Kuala Krai itu. Hairan juga, bagaimana kes itu berlaku di Kelantan yang "kononnya" sudah lebih 20 tahun ditadbir oleh "Tok Guru" PAS yang sering mendakwa "lebih Islam" dari yang lain?

Persoalannya, mengapa pula tindakan Kerajaan Malaysia untuk mencegah "punca kes bunuh bakar bayi" ini diterima negatif oleh NGO, SIS dan KJ? Apakah mereka mahu melihat lebih ramai "bayi dibunuh dibakar" lagi? Apakah mereka ini "buta" atau sengaja mahu "mencabar" sebahagian kecil hukum Allah? Kononnya beralasan "perikemanusiaan"? Apakah Allah tidak arif tentang "perikemanusiaan" sedangkan "akal" yang mereka miliki hingga mampu ke "oxford" pun ciptaan Allah!

Teruskan Dato' Seri Hisyamuddin, laksanakan 6 sebatan itu walaupun saya yakin bahawa 6 sebatan itu tidak mencukupi. Lebih bagus jika hukuman 6 sebatan itu dilaksanakan di khalayak ramai supaya semua rakyat tahu akan "pengajaran paling indah" untuk "membunuh punca bayi dibunuh dan dibakar". Hanya Islam yang syumul yang mampu memberikan segala jawapan bagi setiap masalah. Yakinlah, Islam itu tetap di atas dan "akal" manusia. Islam yang "tulin", bukan macam "isle" yang PAS dok sebut tuuhhh...

Bila Kak Su Bersuara... Heh!