Saturday, January 23, 2010

Puteri UMNO Malaysia: Latest Hot Stories?


Apa cerita Puteri UMNO Malaysia? Sebentar tadi saya telah dihubungi oleh seseorang, menceritakan berita "panas" di dalam Puteri UMNO Malaysia. Bukan nak buka aib seseorang atau memburukkan keadaan. Namun, kalau tak cerita pun, "tak kena" juga. Kalau tak cerita, nanti dikatakan pula cuba menidakkan perkara yang "benar". Jadi, pada pendapat saya, "berkata benarlah walaupun sepahit hempedu"!

Dikhabarkan juga semalam, sebuah kursus kemantapan kepimpinan telah dianjurkan oleh Yayasan Pembangunan Insan di Langkawi yang turut disertai oleh 3 Puteri UMNO Bahagian dari 3 buah negeri yang diadakan di Langkawi. Dikhabarkan bahawa program itu turut melibatkan slot untuk Dato' Mukhriz Mahathir (Timbalan Menteri MITI) dan Pn. Shahanim (Naib Ketua Puteri UMNO Malaysia). Tiba-tiba, dikhabarkan Pn. Rosnah Shirlin (Ketua Puteri UMNO Malaysia) telah menghubungi pihak penganjur untuk membatalkan kursus tersebut sekiranya Pn. Shahanim turut serta diberikan slot program! Apa cerita ni Kak Rosnah? Pelik!

Apa dah jadi ni? Kenapa Rosnah buat macam tu kepada Shahanim? Kenapa Shahanim disekat untuk memberikan ceramah motivasi? Salahkah memberikan ceramah untuk kebaikan Puteri UMNO? Namun, mujurlah dikhabarkan bahawa slot ceramah motivasi Shahanim itu diteruskan juga di atas arahan "Second Boss UMNO". Nasib baik Tan Sri Muhyiddin berlaku "adil" dan "bijak menilai". Dikhabarkan juga, ada pihak dari kem "Boss Besar UMNO" yang menghubungi Kah Rosnah "menegur"nya di atas "taktik politik kurang sihat" ini. Jika tidak, pastinya Rosnah akan terus percaya bahawa taktik "sekatan politik"nya terhadap Shahanim telah berjaya! Namun, kejadian ini telah menguatkan lagi khabar-khabar yang disampaikan ke telinga saya...Pelik!

Saya diberitahu tengahari tadi melalui seorang rakan bahawa Kak Rosnah telah mengadakan mesyuarat Puteri UMNO Malaysia baru-baru ini. Dikhabarkan juga bahawa semua Ketua-Ketua Puteri UMNO Negeri, Setiausaha, SUK, Bendahari dan Ketua Penerangan Puteri UMNO Malaysia telah dijemput KECUALI Shahanim selaku Naib Ketua Puteri UMNO Malaysia dan Exco Antarabangsa Puteri UMNO Malaysia! Kenapa Kak Rosnah tak jemput Shahanim? Sudahlah mesyuarat Puteri UMNO Malaysia itu diadakan di rumah Kak Rosnah, Kak Rosnah sendiri sedang dalam "pantang" melahirkan "baby". Kenapa tak dijemput pula "second boss Puteri UMNO"nya itu? Pelik!

"Kekanda" Rosnah tak suka "kekanda" Shahanim ke? Kak Shahanim ada buat salah pada Kak Rosnah ke? Kalau ada, kenapa tak bersemuka dan selesaikan secara baik? Atau Kak Rosnah memang "bimbang" dengan kedudukan Kak Rosnah sebagai "Ketua Puteri UMNO Malaysia" agak goyah dan "tak perform"? Kak Rosnah "takut pada bayang-bayang sendiri" ke? Kenapa perlu Kak Rosnah "sekat" aktiviti Shahanim berbakti kepada UMNO dan rakyat? Atau Kak Rosnah sudah termakan "fitnah" pembangkang terhadap Kak Hanim? Apakah tahap "mentaliti" Kak Rosnah sudah setaraf dengan "mentaliti" kelas ketiga pembangkang? Atau Kak Rosnah termakan hasutan "fitnah" cemburu dari segelintir pihak dari dalam UMNO yang sebenarnya tidak pernah "berjumpa", "berbicara" dan tidak pernah "mengenali" Kak Shahanim? Come on, don't tell me that Kak Rosnah got such "low mentality"! Takkan Ketua Puteri UMNO Malaysia merangkap Timbalan Menteri mempunyai cara pemikiran sebegini??? Pelik!

Saya difahamkan oleh seorang rakan bahawa Kak Shahanim telah diberikan "portfolio" sebagai Exco Antarabangsa Puteri UMNO Malaysia oleh Kak Rosnah. Namun, yang menghairankan dikhabarkan bahawa Kak Rosnah telah mengeluarkan hal ehwal Kelab UMNO Luar Negara dari tugasan Exco Antarabangsa Puteri UMNO dan di"agih-agih"kan kepada "kawan-kawan karib"nya yang telah dilantik di dalam jawatankuasa Puteri UMNO. Ehhh??? Bukankah sayap-sayap UMNO lain meletakkan tugasan hal ehwal Kelab UMNO Luar Negara kepada Exco Antarabangsa? Kenapa pula Kak Rosnah sekat pula Exco Antarabangsanya berhubung dengan Kelab UMNO di luar negara? Apa yang nak di"risau"kan? Takut hilang sokongan politik ke? "Cas Keting" ke? Pelik!

Hairan. Saya hairan. Saya pernah mendengar ucapan Kak Rosnah ketika di Kedah. Kak Rosnah memberikan jaminan bahawa Puteri UMNO akan bersatu padu dibawah kepimpinan Kak Rosnah dan semua Puteri-Puteri UMNO Bahagian di Kedah diminta berbaik-baik sesama sendiri. Namun kini, mengapa pula Kak Rosnah sendiri yang "menganjurkan" pepecahan dikalangan Puteri UMNO? Di peringkat pusat pulak tu? Itukah yang dinamakan 1Puteri versi Kak Rosnah? "Musnahkan pencabar jawatan terdekat yang mampu mengganggu gugat kedudukan jawatan", itukah maksud "perpaduan" yang Kak Rosnah maksudkan? Pelik!

"Wake up" la Kak Rosnah! Hari tu Kak Rosnah "marah-marah" seorang "Prof" yang mengatakan bahawa UMNO masih "lemah". Seakan-akan Kak Rosnah tidak mahu menerima hakikat bahawa UMNO sedang "sakit". Masih dalam "denial sindrom"! Saya secara terus terang mengatakan bahawa UMNO "masih sakit", namun sedang "beransur sembuh". UMNO "belum sembuh" seperti sediakala seandainya masih ada lagi pemimpin UMNO yang masih "bersikap seperti yang di atas". Bukan saya "membenci" atau "menyebelahi sesiapa", namun saya tidak suka "sikap" sebegitu. "Sikap" dan bukan "individu". Berubahlah Kak Rosnah! Dato' Seri Najib dah selalu "balun" suruh pemimpin UMNO berubah, takkan Kak Rosnah tak nak berubah juga? Peliklah kalau begitu...

Monday, January 18, 2010

Cas Keting: Marilah kalau berani! - Azizan Razak.


Menjawab kepada "raungan" Nik Aziz yang mendakwa di"cas keting", Azizan Razak yang merupakan Pesuruhjaya PAS Kedah, menafikan "dakwaan" Mursyidul Am PAS itu turut "berlaku" di Kedah. Malah dengan angkuhnya Azizan Razak berkata "Nak buat? Marilah kalau berani...". Nampaknya kenyataan MB Kedah ini begitu keras kepada "musuh-musuh" politik dalaman PAS Kedah yang cuba mengatur strategi men"cas keting"kan dirinya. Garang sungguh Azizan Razak. Maklumlah. Baru setahun dua dia menjadi MB, takkanlah nak beri laluan kepada orang lain pula? Jalan di Sungai Limau baru saja di"tar"kan dan di naik taraf. Baru nak rasa "senang" sikit...

Setahu Azizan, tiada budaya "cas keting" di Kedah. Menurutnya, "kalau ada pun, itu adalah di luar pengetahuan"nya. Janganlah nak salahkan Azizan pula. Selama menjadi MB Kedah, apa sangat yang dia tahu? Orang curi balak di Kedah, dia tak tahu. Orang PAS berebut projek kecil untuk diri sendiri, dia tak tahu. Pemimpin PAS "dok mengutuk belakang" pun, dia tak tahu. Apa yang dia tahu? Naikkan "signboard" yang ada "muka" dia besar-besar, itu dia tahu. Rasmi projek pembangunan BN, dia tahulah!

Nampaknya, Azizan Razak begitu yakin "tiada yang berani" menyanggah "kerusi MB"nya di Kedah. Yakin sekali! Baguslah begitu. Bukan apa, saya terkenang kenyataan Azizan yang pernah berkata, "jadi pembangkang lebih mudah menjadi kerajaan, kira nak bangkang saja. Payah jadi kerajaan ni...". Pada pendapat saya, mengapa jika Azizan tahu "susah menjadi Kerajaan", maka dia nak teruskan jadi MB Kedah? Kenapa tak beri laluan pada Phahrulradzi saja? Taulan Rasul pun ada. Bagilah peluang "depa pening kepala" pula. Lagipun, kesihatan Azizan Razak pun bukannya elok sangat. Takkan nak tunggu muntah darah macam Nik Aziz kot?

Yang pastinya, mungkin ada beberapa pemimpin PAS Kedah yang "kecut perut" dengan "ancaman" dan "ugutan" boss besar PAS Kedah ini. Sudahlah sebelum ini mereka sering di"kondem" di dalam mesyuarat, sekarang Azizan "bantai depa" lagi! Kalau macam tu, pastinya "suara depa" takkan ber"bunyi" langsung dalam mesyuarat. Kalau nak ber"suara" pun, mereka akan pakai "body language" atau "memek muka". Kalau "tak puas hati" sangat pun, "depa" akan ber"bunyi" di"belakang"! Setakat itu sajalah. Maka jadilah "depa tu" bagaikan "burung kakak tua", "burung belatuk" atau "Mr. Yes Man"! Heheheh...KALAU BERANI, CUBA LAH!

Budaya "cas keting" sememangnya sinonim kepada pemimpin-pemimpin politik. Sama ada diperingkat tertinggi sehinggalah ke peringkat kepimpinan akar umbi. Tidak mengira sama ada UMNO, PAS, PKR mahupun DAP, "cas keting" sering menjadi "igauan ngeri" bagi pemimpin politik. Ada yang sanggup bergaduh, berbalah dan "bermasam muka" dengan rakan karib sendiri kerana "takut" kehilangan kuasa dan jawatan. Baru-baru ini, "bekas ustaz" lulusan India yang sekian lama "selesa" menjawat jawatan MB Kelantan dan Mursyidul Am PAS telah meluahkan kebimbangannya tentang perihal "cas keting" di dalam parti PAS yang selama ini digambarkan sebagai "suci", "holy molly" & "parti ke syurga".

Benarkah dakwaan Nik Aziz Nik Mat itu? Benarkah kemelut politik PAS Kelantan sedang berada di dalam polemik "cas keting"? Siapa yang di"cas keting" itu, Pok Nik? Pok Nik di"cas keting"kah? Atau anak menantu Pok Nik yang telah menjadi mangsa "cas keting"? "Keting" siapakah yang mem"bengkak"?

Selama 20 tahun memerintah Kelantan sebagai MB, baru kini Nik Aziz bersuara tentang "cas keting". Nampaknya, "keting" Nik Aziz yang sedang "sakit membengkak"? Siapa yang dok "cas keting" Pok Nik? Husam & erdogannya? Kolonel Mat? Hadi? Nasa? Harun Taib? Harun Din? Hasan Ali? Atau Pok Nik sendiri yang dok "cas keting" sendiri? Kenapa sekarang baru Pok Nik "terasa" bagai ada "orang" yang nak "cas keting" Pok Nik? Selama ini, sudah banyak pemimpin PAS Kelantan yang di"cas keting", namun ada Pok Nik peduli? Setelah "keting" sendiri di"cas", maka baru Pok Nik nak meluahkan rasa "bimbang"? Rasanya, kalau "keting" Nik Aziz tidak di"cas", pastinya Nik Aziz akan terus "seronok" dibuai mimpi indah ditakhta MB Kelantan.

Sayang juga Nik Aziz pada jawatan MB. Cintakan jawatan, "gila" jawatan! Takut dan risau jawatannya itu "terlepas" dari tangannya. Padahal, selama 20 tahun memerintah, Nik Aziz gagal memakmurkan Kelantan melainkan membina patung buddha tertinggi dan terbesar di sana. Walaupun majoriti penduduk Kelantan adalah Islam, tiada pula masjid didirikan mahupun diperbesarkan demi keselesaan jemaah. Apatah lagi jika disebut bab ekonomi. Lagilah hancur! Bila ditanya mengapa ekonomi Kelantan semakin teruk, maka dengan "bangga"nya Nik Aziz menyalahkan Kerajaan Pusat yang tidak memberikan peruntukan kepada Kelantan. Sepatutnya Nik Aziz ingat pada "bidasan" Bung Nuar ketika membentangkan bajet kewangan dahulu, "sepatutnya Kerajaan PAS Kelantan bersyukur kepada Allah dan berterima kasih kepada Kerajaan Pusat, bukannya merungut...". "La in syakartum la azidannakum, wa la in kafartum, inna azabi la syadid..". Jika beginilah kepimpinan Nik Aziz, patutlah yang nak "cas keting"nya.

Sebelum ini, Nik Abduh Nik Mat, anak lelaki Nik Aziz pernah di"cas keting". Nik Aziz tak "mengamuk". Ketika mana Ariffahmi di"cas keting"nya, Nik Aziz mula menunjukkan sedikit "ketidakpuasan hati"nya. Malah Nik Amalina anak perempuannya dengan lantangnya menyuarakan pendapat diblognya membela "suami"nya, Si Ariffahmi. Lajnah PAS Kelantan terus bergolak apabila mempamerkan drama swasta Husam Musa dan "kickdefella", arahan Bung Nuar. Rajuk merajuk, cium tangan, peluk memeluk..namun dibelakangnya ada "pisau belati" ditangan! Semakin parah PAS Kelantan. Nampaknya "keting" Nik Aziz sudah parah membengkak!

Hakikat ini, mahu tidak mahu, haruslah dipertanggungjawabkan kepada Nik Aziz Nik Mat. Dia sepatutnya tahu "malu" dan "sedar diri"nya yang tidak layak sama sekali menerajui Kelantan. Dikhabarkan juga bahawa Kolonel Mat sudah lama "menanti". Husam pula sudah lama menyusun strategi. Kronisme dan nepotisme Nik Aziz bakal tumbang. "Keting" Nik Aziz sudah membengkak. Patutlah Nik Aziz "terpekik terlolong kesakitan". "Sakit" nak tinggalkan jawatan rupanya!

Bila Kak Su Bersuara... Heh!