Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Thursday, January 14, 2010

MB Kedah Marah Ahli Majlis PBT?


Ustaz Azizan selaku Menteri Besar Kedah dilaporkan telah "membidas" sikap Ahli-Ahli Majlis PBT Negeri Kedah kerana tidak menyuarakan idea, suara penduduk setempat dan pandangan masing-masing di dalam mesyuarat. Menurut Ustaz Azizan, Ahli-Ahli Majlis PBT lebih "gemar" untuk kenyataan menerusi akhbar dan tabloid tempatan. Ustaz Azizan meluahkan "ketidakpuasan hati"nya pada Ahli-Ahli Majlis ini pada Majlis Angkat Sumpah Ahli-ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) Negeri Kedah Penggal 2010-2011 di Wisma Darul Aman baru-baru ini.

Tu diaaaa..! Ustaz Azizan dah naik angin. Haru biru! Habih dia bidas "Ahli-Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Kedah". Nak "tergelak" pun ada. Nampaknya, Ustaz Azizan gagal "mengawal" Ahli-Ahli Majlisnya sendiri. Secara jelas, kebanyakkan Ahli-Ahli Majlis PBT adalah lantikan politik. Takkanlah Ahli-Ahli Majlis pun Menteri Besar "gagal" nak kawal? Itu baru Ahli Majlis. Kalau ADUN tu, rasanya lagilah "tak terkawal"!

Sebelum ini, saya dan rakan-rakan sering diberitahu bahawa terdapat ramai ADUN-ADUN Pakatan Rakyat yang "kurang" berpuas hati dengan "cara" dan "sistem" yang dilaksanakan oleh Ustaz Azizan. Khabarnya, ADUN-ADUN itu tidak suka dengan cara MB itu "menegur" dan "memarahi" mereka di depan Kedah Civil Servant (KCS). Khabarnya, Ustaz Azizan juga sering "memperlekehkan" mereka di dalam mesyuarat di depan KCS. Selain mencalar kewibawaan mereka di depan KCS, mereka juga merungut kerana "malas" mahu ber"suara" ketika mesyuarat. Ini adalah kerana secara "semula jadi"nya "suara" mereka menjadi "tidak laku" apabila "maruah" mereka yang hilang dan "hilang"nya hormat KCS pada mereka. Mungkin sebab itulah, mereka lebih suka "bersuara dibelakang". "Mengutuk" boss dibelakanglah tuuu...

Mungkin ini senario ini juga yang berlaku pada Ahli-Ahli Majlis PBT Kedah. Kalau suara ADUN-ADUN yang melantik mereka pun tidak kedengaran, apatah lagi mereka? Mungkinkah mereka tidak "bersuara" di dalam mesyuarat kerana "takut" pada MB yang sering memperkecilkan "maruah" dan "kebolehan" mereka? Atau mereka terlalu "menghormati" Ustaz Azizan sehingga menyebabkan mereka menjadi "Mr. Yes Man"? Atau sebenarnya mereka sudah "menyampah" dan "malas" nak bersuara kerana sering di"kondem" dan di"malu"kan di depan orang ramai sebagaimana "boss" mereka?

Sudahnya, "suara" rakyat akan "tersangkut di kerongkong" mereka. Sama ada ADUN atau Ahli Majlis PBT, mereka kelihatan "gagal" membawa "suara" rintihan rakyat. Secara tidak langsungnya, mereka juga lupa pada "sumpah" yang diangkat ketika lantikan dan mereka juga "gagal" dalam "menunaikan janji" mereka ketika "lantang berkempen". Selain itu, mereka juga gagal dalam menjalankan tanggungjawab. Dalam kata kasarnya, "mereka makan gaji (elaun) buta"!

Nampaknya, Ustaz Azizan "keseorangan". "Keseorangan" dalam menjalankan tugas pentadbiran Negeri Kedah. Ustaz Azizan sebok menguruskan pentadbiran dan para "pembantu"nya hanya "lena" bertemankan ulitan "projek-projek masuk poket sendiri". Ustaz Azizan sebok "membodek" DYMM Sultan Kedah, manakala "pembantu-pembantu"nya sebok memikirkan "memenuhkan tembolok" masing-masing. Sedangkan rakyat semakin terasing akibat tiada pembangunan dan kemajuan sosio-ekonomi. Air tidak ada, kalau ada pun, airnya keruh sekali. "Sekeruh" pentadbiran Pakatan Rakyat di Kedah. Rakyat juga yang merana...

Nampaknya, Kedah akan semakin "merudum" ke bawah. Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat yang "sepatut"nya mentadbir men"sejahtera"kan Negeri Kedah "semakin" lupa akan tanggungjawab. Khabarnya ketika pilihanraya yang lepas, "mereka lebih bijak dan pandai mentadbir berbanding BN"! Bila sudah kuasa memerintah ada di tangan mereka, mereka lebih suka "berceramah"! Cakap saja pandai, bekerjanya "bodoh"! Itulah jadinya bila yang silap memilih pemimpin, rakyat yang "merana". Mungkin pemimpin Pakatan Rakyat "terlepas pandang" tentang "rungutan" rakyat yang memangkah undi menyebelahi mereka. Namun di"peringat"kan kepada sesiapa saja yang memerintah dan mentadbir, jika YB-YB dan tuan-tuan semua "lebih banyak bercakap dari bekerja", maka tiada rakyat yang akan memilih YB-YB dan tuan-tuan" kelak. Tak ingat "titah" DYMM Sultan Selangor ke? Atau nak DYMM Sultan Kedah ulang "titah" kat Kedah pulak?

Sunday, January 10, 2010

Anwar & Gereja: Bagai Aur Dengan Tebing...


Aku dok tengah "bertenang" ni. Tenangkan diri. Bukan apa...hari tu hati aku "panas" akibat "Tan Sri" Paderi yang tak reti nak hormat hak Islam dan keutamaannya di Malaysia. Aku kesal dengan Paderi tu pasai dia tak paham-paham dengan sensitiviti umat Islam di Malaysia ni. Akibatnya, maka sudah "ada yang ambik kesempatan". DYMM YDP Agong dah bertitah suruh bertenang pun "mamat" tu cari pasai. Ini boleh mendatangkan "marah"! Dan bila aku "marah", aku malas nak tulis pakai bahasa buku. Kasi hantam saja!

Ada ka patut "mamat" tu menangguk di air yang keruh? Si "mamat" ni dah pi jumpa "kawan-kawan karib"nya dari gereja dan berdialog. Itu takdak hal la...sebab tu memang "sekutu-sekutu"nya. Tapi yang "kurang ajaq"nya tu, dia mempolitikkan pulak isu ni. Ada ka patut dia kata UMNO yang bertanggungjawab pada isu "gereja kena bakaq" ni??? Dia ada bukti nyata "beyond reasonable doubt" ka? Utusan Malaysia pun kena tuduh bertanggungjawab jugak? "Mamat" ni gila ka apa?

Benda apa yang Najib buat sampai "meransangkan" nafsu amarah individu untuk membakaq gereja tu? Ada Najib buat isytihar nak bagi hadiah pada sapa yang bakaq gereja ka? Kalau Najib kata "jangan bakaq gereja" sekali pun, Najib buleh sekat ka gereja tu dari dibakaq? Gila ka apa? Sapa yang buleh "stop" orang dari buat jenayah & kesalahan? Kalau wujudlah orang yang lagu tu dalam Malaysia ni , maka takkan wujudlah penjara. Memang "bengong" tuduhan "mamat" tu..!

Utusan Malaysia pulak hanya melaporkan keadaan dan suasana sebenar berkenaan isu ini. Bagi "press", isu ini adalah "hot issue" dan "journalist" tak mau rugi kalau tak cover isu ni. Lagipun, depa tak suka kena "beletiaq" oleh "editor" depa. Kalau pikiaq logik la, dah tugas wartawan lagu tu. Jadi tak salahlah depa menulis. Lain la kalau benda yang depa tulis tu fitnah dan tanpa fakta. Utusan Malaysia bukan macam Harakah atau Suara Keadilan yang hanya berstatus "tabliod fitnah, hasutan & low class mentaliti".

Dalam "mamat" tu dok berdialog, dia sempat "menyamakan" dirinya dengan Khalifah Umar Abdul Aziz yang melawat gereja & memberikan hak mengamalkan berbilang agama. Seolah-olah Kerajaan Malaysia ni tak mengamalkan kebebasan agama sejak merdeka pulak? Mamat ni sememangnya "tuli". Cuba buka mata luas-luas. Berapakah umur gereja tertua di Malaysia? Bila ditubuhkan? Sebelum merdeka atau selepas merdeka? Pernah dak gereja dibakaq sewenang-wenangnya oleh pihak Kerajaan Malaysia? Pernahkah ada ketegangan agama yang dahsyat sebelum ini? Semua kekacauan ini berlaku hanya selepas 'mamat" keluaq dari penjara dan balik dari US! Mungkin inilah ilmu yang "mamat" tu belajaq dari yahudi masa dia kat US dulu.

Buat apa dia pi jumpa penganut Kristian tu? Untuk berdialog? Siapa dia untuk menentukan dasar dan perlembagaan negara? Apa yang dia "compromised" dengan geng "Kristian" dia tu? Apa yang "mamat" tu "janji" dengan Paderi gereja tu? Gereja yang sama tinggi dan sama banyak dengan masjid di Malaysia? Hak keistimewaan agama Kristian yang sama taraf dengan agama Islam sebagai agama rasmi Malaysia? Ntah-ntah dia dok atoq nak bakaq gereja hat mana pulak dengan geng-geng dia tu? Lepaih tu tudah UMNO, BN, Najib & Utusan Malaysia...ingat orang Malaysia ni "bodo" sangat ka sampai senang-senang hang nak tipu?

Woih! Sudah laaa..hang pi la balik pikiaq macamana nak mengadap mahkamah. Kes hang dengan Sepol tu belum tentu hang buleh lepaih. Ada yang kata hang nak "lari". Betoi ka? Hang ni bacoi ka? Hang nak lari masuk kedutaan mana pulak lepaih ni? Err..kedutaan Israel tak dak kat Malaysia ni. Hang tak payah lari la...ngaku je al hang buat. Ramai yang dok "defend" hang. Depa kata hang kena "fitnah" part II. Betoi ka hang kena "fitnah"? Cuba hang buktikan. Kita pakai law style Perancis, "you are guilty untill proven innocent". Amacam? Ada "teloq"?

Bila Kak Su Bersuara... Heh!