Saturday, January 9, 2010

Gereja terbakar: "Siapa" Bakar "Siapa"?


"Bakar membakar". Itulah tragedi. Rentetan kepada respon isu penggunaan kalimah "Allah" pada Herald-The Catholic Weekly, beberapa gereja dikhabarkan telah "terbakar". Tidak tahulah sama ada gereja-gereja tersebut "terbakar" atau "dibakar". Hakikatnya, sudah ramai yang "terbakar".

Pihak "itu" menuduh pihak "ini". Pihak "ini" menuduh pihak "itu". Ada pihak "Kristian" menuduh "Islam" yang "bakar". Ada "Islam" pula yang menuduh "Kristian" yang "bakar. Mana satu yang betul? Hanya "Allah" yang Maha Mengetahui.

Sudah tentu mereka-mereka yang pro-Kristian akan menuding jari kepada pro-Islam. Mudah untuk difikirkan. Jika dikaitkan dengan isu penggunaan kalimah "Allah", sudah tentulah kemarahan umat Islam di Malaysia akan membawa kepada tindakan membakar gereja. Itu "hukum" oleh mereka-mereka yang "malas berfikir" dan "suka menuduh tanpa siasatan terperinci". Samalah sebagaimana Sultan Melaka menjatuhkan hukuman bunuh kepada Hang Tuah! Bermotif dan mudah di"hukum".

Tapi bagaimana pula jika bukan pro-Islam yang bakar gereja-gereja tersebut? Bagaimana jika ada pihak yang cuba "menangguk di air yang keruh". Sengaja membakar gereja-gereja untuk menunjukkan kepada dunia bahawa wujud "pelampau-pelampau Islam" di Malaysia? Sengaja mahu memburuk-burukkan umat Islam di Malaysia? Sekaligus mencemarkan nama Malaysia sebagai sebuah negara Islam contoh? Bagaimana jika ada yang cuba menjadi "batu api" di antara Islam dan Kristian di Malaysia? Bagaimana pula ada pihak yang cuba merosakkan semangat "1Malaysia"? Dan bagaimana pula jika ada pihak yang cuba menunjukkan 1Malaysia "gagal" dilaksanakan? Ada yang cuba men"sabotaj" 1Malaysia nampaknya...

Ada juga umat Islam yang "menuduh" pihak Kristian sendiri yang "membakar" gereja mereka sendiri. Bagi pendapat saya, itu tidak mustahil. Itu adalah di antara kebarangkalian yang tidak mustahil. Secara "reversal", mungkin juga "tuduhan" itu benar. Namun, saya tidak cukup berani untuk menuduh. Maklumlah. Saya tidak punya bukti sahih dan "beyond reasonable doubt". Malah saya juga bukanlah "ahli nujum". Jika saya "ahli nujum", sudah pasti saya tahu sebab musabab dan punca kematian Teoh Beng Hock!

Secara rasionalnya, saya kurang senang dengan tindakan segelintir pihak yang "tuduh menuduh" berkenaan isu "bakar gereja" ini. Bagi saya, perkara ini adalah tidak sepatutnya berlaku. Matlamat tidak menghalalkan cara. Saya lebih "senang" jika perkara ini disiasat dengan teliti demi keharmonian agama dan kaum di Malaysia. Saya tidak mahu nama Islam tercemar kerana insiden ini. Islam secara jelas tidak mengajar umatnya bertindak sedemikian. Saya juga tidak mahu gereja Kristian dibakar, kerana tindakan itu sama sekali tidak akan menyelesaikan masalah.

Mungkin benar kata Tun M. Perkara sebegini tidak boleh diselesaikan melalui proses perundangan. Bila emosi dan moral terganggu, macam-macam boleh terjadi. Terutama sekali jika membabitkan bangsa Melayu yang sememangnya terkenal dengan sifat "amok"nya. Jika kita lihat puncanya, mungkin ianya akan membawa kepada banyangan "hati yang sedang terbakar". Kenapa "terbakar"? Mungkin kerana isu kalimah "Allah" yang telah di"bakar" oleh satu "pihak". "Pihak" manakah yang "membakar" isu tersebut? Sudah tentulah pihak "Kristian". Maka "siapa bakar siapa?" sudah kita tahu. Maka tidak mustahil pula untuk berlaku perkara "bakar membakar". Persoalannya, siapakah yang akan "mencurah air" untuk memadam "kebakaran" itu? Benarkah ada "pihak ketiga" yang mahu Islam dan Kristian bermusuh di Malaysia, semata-mata untuk melarikan "isu"nya yang "bakal menjelang di mahkamah" kelak? Tepuk dada, anda fikirkan sendiri.

Thursday, January 7, 2010

Woi! Khalid nak jadi Boss YBK laaa...!!!


Beberapa hari yang lalu, Khalid Ibrahim telah "bertitah" mengenai Yayasan Basmi Kemiskinan Selangor...

"Make me the Boss, or else..." kata Khalid. Seakan "mengugut" bunyinya...

Keesokkan harinya, Khalid menyambung pula "titah"nya....

"Yes! I wanted to be the Yayasan Basmi Kemiskinan boss...".

Alasannya ialah...

"...for the sake of transperancy..."

Maka hampir tersemburlah makanan dari mulut saya membaca kenyataan si Khalid "gagap" ini. "Getik" sekali rasanya. Saya takjub kehairanan mengenangkan kenyataan Khalid yang begitu "daring" sekali.

Pada mulanya, kata-kata Khalid "gagap" seakan-akan satu "ugutan". Kata-katanya bagai mengugut untuk tidak melaksanakan "sesuatu" jika tidak dilantik sebagai Pengerusi Yayasan Basmi Kemiskinan itu. Apakah "sesuatu" yang dimaksudkan itu? Menurut The Malay Mail, "sesuatu" itu mungkin bermaksud tentang projek bernilai RM300 juta membina kampus universiti untuk 5000 pelajar. Mengikut perkiraan, projek Yayasan Basmi Kemiskinan di Serendah itu akan membawa pulangan lebih dari RM1 million pada jangkamasa 20 tahun.

Mungkin "keuntungan" ini yang di"kejar" oleh Khalid sehinggakan dia ber"iya-iya" untuk menjadi Pengerusi Yayasan Basmi Kemiskinan itu.

Mungkin kerana itu jugalah Khalid tanpa segan silunya bermati-matian mahukan jawatan Pengerusi Yayasan yang bakal mengaut keuntungan yang lumayan itu.

Mungkin karana itu jugalah maka Khalid sanggup "mengugut"???

Kemudian, Khalid nyatakan pula bahawa keinginan "nafsu"nya untuk memegang jawatan Pengerusi Yayasan Basmi Kemiskinan itu adalah untuk menjamin "ketelusan". Kenyataan inilah yang membuatkan tekak saya menjadi "mual" dan "loya"! Hampir nak termuntah jadinya! Berani Khalid bercakap tentang "ketelusan" dirinya? Layakkah Khalid menyebut perkataan "ketelusan" dan menjamin dirinya itu sebagai "telus" setelah pelbagai konstroversi melanda dirinya?

Satu persatu skandal si Khalid "gagap" didedahkan. Siapa tidak ingat tentang isu "lembu korban", "servis kereta peribadi guna wang kerajaan negeri", "wang zakat", "kes siasatan SPRM yang sememangnya Khalid kantoi jutaan ringgit" dan banyak lagi. Apakah ini yang dimaksudkan oleh Khalid Ibrahim sebagai "telus"?

Setelah gagal menguruskan ekonomi Selangor selama memerintah, Khalid dikhabarkan pernah cuba untuk me"rompak" wang zakat di Selangor yang selama ini susah payah dikutip dan dikumpulkan oleh Kerajaan BN Selangor. Ratusan juta jumlahnya. Namun, mujurlah DYMM Sultan Selangor sempat "menyelamatkan" wang zakat tersebut dari "kerakusan" Khalid.

Setelah gagal mem"bolot" wang Zakat Selangor, Khalid beralih "target" kepada wang untuk "orang-orang miskin" di Selangor pula??? Lupakah Khalid kepada orang-orang miskin yang selama ini di"tipu" untuk memberikan undi padanya ketika pilihanraya yang lalu? Mereka semua mengharapkan Khalid membantu hidup dan ekonomi mereka. Namun kini Khalid seakan-akan ingin "merompak" mereka pula? Teruklah begini. Kepada siapa pula mereka harus adukan? Mungkin mereka kini semakin "jelas" untuk kembali ke pangkuan BN daripada menjadi mangsa kerakusan nafsu "Perosak Rakyat"!

Jelas sekali Khalid Ibrahim terdesak. Jelas sekali Khalid Ibrahim "gila kuasa". Jelas sekali Khalid Ibrahim punya kepentingan peribadi. Perkataan "ketelusan" yang diwar-warkan melalui kenyataan akhbarnya itu hanyalah "penyedap kata, halwa telinga" kepada mereka yang "tuli". Hakikatnya, jutaan rakyat Selangor sudah tahu "belang" si Khalid "gagap"!

Wednesday, January 6, 2010

Inilah "PUNCA"nya...

Rapat benar Paderi ini dengan Bung Nuar...?

Tan Sri Murphy Nicholas Xavier Pakiam. Siapakah "Tan Sri"ini? Nama ini cukup "besar" bagi penganut-penganut agam Kristian di Malaysia. Namun, tidak ramai penganut agama Islam yang kenal Tan Sri Xavier ini. Namun kini, nama paderi "besar" ini "lebih popular" dikalangan umat Islam di Malaysia berbanding panganut Kristian sendiri. Kenapa? Kerana paderi "besar kepala" inilah yang memohon pengisytiharan mahkamah untuk "menafikan" keputusan pihak Kerajaan BN untuk melarang penggunaan perkataan "Allah" dalam "Herald - Tthe Catholic Weekly" pada 7 Januari 2009!

Sikap "kurang ajar" yang ditunjukkan oleh pederi Kristian ini sememangnya sangat "biadap" pada pandangan umat Islam di seluruh Malaysia, kecualilah segelintir individu Islam yang didakwa "kufur"oleh Ust. Harun Din, Timbalan Mursyidul Am PAS. Seterusnya Xavier Pakiam ini menuntut perkataan "Allah" "bukan eksklusif" untuk kegunaan panganut Islam sahaja. Sejak bila pula "God" Kristian boleh disamakan dengan nama "Allah" di Malaysia? Kenapa pula perlu di"melayu"kan nama "God", "Jesus" dan "Mary"? Apakah sama "Allah" Yang Satu dengan konsep "trinity" di Malaysia? Sesungguhnya ini satu pernghinaan "terlampau" dari seorang Paderi Kristian "yang terlampau"!

Apakah sikap "biadap" yang ditunjukkan oleh paderi "besar kepala" ini diajar di dalam ajaran Kristiian? Apakah Kristian mengajar seseorang untuk menuntut sesuatu yang bukan hak mereka? Apakah Kristian mengajar umatnya untuk tidak menghormati hak-hak umat agama lain?

Nampaknya paderi "kepala besar" ini tidak menghormati perlembagaan, kedaulatan Islam dan kontrak sosial yang diamalkan di Malaysia. Tidakkah "Tan Sri" Paderi sedar bahawa dia sedang berada di Malaysia yang mengisyitharkan bahawa agama rasminya ialah Agama Islam, dan bukan Kristian? Tidak akan mungkin keutamaan atau kesamarataan hak diberikan kepada Kristian di negara ini berbanding Islam. Jika mahu "dilebihkan" Kristian, sila ke negara lain!

Tidakkah Paderi Kristian ini sedar dari siapa dia mendapat gelaran "Tan Sri"? Bukankah gelaran itu diberikan oleh Institusi Kesultanan Melayu yang mengetuai segala urusan dan hal ehwal agama Islam di Malaysia ini. Saya mengesyorkan agar bintang kebesaran P.S.M yang dikurniakan itu patut ditarik balik!

Tidak sepatutnya seorang pemimpin agama seperti Xavier Pakiam ini bersikap sebegini. Sikapnya ini jelas mencetuskan huru-hara di seluruh negara, sedangkan Kristian hanyalah salah satu dari agama minoriti di Malaysia dan bukan sama sekali agama rasmi negara. Sana sini kedengaran laporan polis dilakukan oleh ribuan pihak. Sana sini kedengaran perhimpunan demonstrasi aman yang memprotes perkara ini. Semua ini kerana siapa? Tentulah kerana tuntutan Xavier Pakiam yang terlampau!

"Jangan dijolok sarang tebuan, kelak binasa badan". "Jangan di"sentuh" agama Islam di Malaysia, kelak teruk padahnya menerima "amok" umatnya!". Tidakkah Xavier Pakiam sensetif dengan sentimen perasaan, budaya dan pengamalan Islam di Malaysia? Saya fikir, jika Pakiam ini bijak, pastinya dia tidak akan "berani" meminta itu dan ini. Sepatutnya dia duduk "diam" sahaja dan berterima kasih kepada kerajaan Malaysia kerana membenarkan Kristian diamalkan di Malaysia tanpa sebarang masalah.

Dari itu, saya mengingatkan "Tan Sri" Nicholas Xavier Pakiam supaya jangan cuba "bermain api" dengan umat Islam di Malaysia. Malaysia sangat unik budaya pengamalan agamanya. Sikap saling hormat menghormati sesama agama selama ini yang telah digariskan di dalam perlembagaan jangan sesekali di"usik". Islam adalah yang berhak di Malaysia kerana itulah yang termaktub diperlembagaan.

Monday, January 4, 2010

Harun Din Kafirkan Pemimpin PAS?!


Maka berkatalah Timbalan "mursyidul am" PAS, Dato' Harun Din Al-Hafiz pada wartawan mStar online akan perihal penggunaan kalimah "Allah" yang menggegarkan sensitiviti umat Islam di Malaysia...

"Saya menyeru kepada sahabat-sahabat saya supaya mempertimbangkan semula pendirian mereka. Kalau kita sokong perkara yang kufur, kita pun secara tak langsung akan kufur sama," katanya dalam sidang media di kediamannya di sini hari ini.
- mStar online.

Kufur? Apa pengertian kufur? Kufur terbahagi kepada berapa jenis? Kufur yang manakah yang Harun Din maksudkan? Tuan-tuan carilah sendiri tentang erti "kufur". Saya tidak senang untuk men"spoon feed"kan tentang pengertian "kufur". Namun untuk pengetahuan tuan-tuan, bagi seseorang yang melakukan perkara "kufur", maka dia bolehlah dikatakan sebagai "kafir", kerana "kafir" ialah pelaku kepada perlakuan "kufur". Jadi, menurut Harun Din, maka sudah "ada"lah yang menjadi "kafir".

Siapakah yang "kafir"? Jika dirujuk kepada kata-kata Harun Din, maka jelaslah yang "kafir" itu ialah "mereka yang menyokong keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan penggunaan kalimah 'Allah' dalam akhbar mingguan Herald-The Catholic Weekly".

Siapa pula yang bersetuju? Di antara yang paling awal & terang-terangan menunjukkan persetujuannya ialah Khalid Samad! Benarkah Khalid Samad, seorang pemimpin parti PAS, telah dihukum sebagai "kafir". Jika dirujuk kepada kata-kata Timbalan "mursyidul am" PAS, maka benarlah Khalid Samad "kufur"?! Saya hairan, mengapa seorang pemimpin PAS, yang kononnya memperjuangkan Islam telah terang-terangan melakukan perkara "kufur" dihadapan umat Islam. Apa yang diperjuangkan Khalid Samad? "Salib"? Hak Kristian Catholic? Hak apa yang Catholic ada jika mahu dibandingkan dengan Islam di Malaysia? Khalid Samad ternyata melampaui batas! Bak kata Karpal Singh, "Khalid Samad" harus bertaubat!

Begitu juga dengan Ketua Dewan Pemuda PAS. Seorang "shababul muslim" yang sering berserban besar dan "segak" membawa sahsiah seorang "role model" pemuda Islam. Nasrudin Tantawi pula dengan "bangga"nya mengikut jejak Khalid Samad. Inikah contoh pegangan "shababul muslim" PAS? Tunduk dengan desakan Catholic yang tidak berhak dibumi Malaysia ini? Tidakkah Nasrudin merujuk kepada Timbalan Mursyidul Am PAS yang lebih tinggi ilmunya sebelum mengeluarkan kenyataan "kufur"nya? Sudahlah Nasrudin. Sila betulkan kenyataan anda & bertaubatlah segera sebelum Harun Din menghukum anda sebagai "kafir".

Mahfuz, seorang pemimpin "Singa laut patah gigi" dari PAS juga dikhabarkan "sekufu" pendirian dengan Khalid Samad dan Nasrudin Tantawi. "Singa laut patah gigi" ini cuba "mengaum" memperjuangkan "hak palsu" Catholic di negara Islam yang punya perlembagaan yang "unik" dengan hak keistimewaan agama Islam. Dengan "gigi palsu"nya, "singa laut" PAS ini melaungkan persetujuannya terhadap keputusan Hakim Dato' Lau. Mahfuz sebelum ini sering membantah keputusan mahkamah yang tidak menyebelahinya. Namun, kini bila keputusan mahkamah tidak menyebelahi Islam, Mahfuz sokong pula??? Perjuang Islamkah atau pejuang Kristian Catholic? PAS sudah tukar agamakah?

"Saya harapkan orang-orang ini boleh bersatu pandangan, memanglah setiap orang itu ada kebebasan bersuara. Kalau hal politik memanglah ada banyak pandangan, tapi kalau hal agama, kita perlu balik kepada kaedah agama". Saya secara peribadi, bersetuju dengan saranan Ustaz Harun Din ini.

Segala permasalahan agama, janganlah dipolitikkan. Agama tetap agama. Politik tetap politik. Berbeza dan tidakj boleh dicampur aduk. Inilah yang dimaksudkan UMNO suatu ketika dahulu apabila tidak menghubungkaitkan antara Islam dan politik. Islam selamanya diatas dan merangkumi segala aspek kehidupan. Manakalah politik hanyalah salah satu cabang kecil di dalam muamalah Islam. Utamakanlah Islam. Jadi bila permasalahan ini adalah permasalahan agama, maka janganlah di"sempit"kan pula kepada cabang yang kecil. Rujuklah kepada yang lebih arif dan munaqashahlah kita demi kepentingan Islam, bukan kepentingan politik!

Sunday, January 3, 2010

Saya Cabar YB Zul!


Saya tertarik dengan entry dari blog YB Zulkifli Noordin berkenaan penggunaan kalimah "Allah" oleh The Herald - Catholic Weekly News baru-baru ini. Hujah-hujah YB Zul yang "menyanggah" persetujuan Khalid Samad dari PAS terhadap isu ini ternyata agak "konstroversi". YB Zul secara terbuka menyelar Khalid Samad dan terang-terangan mencabar Khalid Samad untuk keluar dari parti PAS. Disuruhnya pula si Khalid "Salib" ini untuk menyertai parti selain PAS yang dikatakan sinonim membela dan memperjuangkan "Islam". "Geli hati" membaca tulisan YB Zul, saya terfikir untuk "mencabar" YB Zul pula!

Sememangnya benar sekali hujah-hujah yang agak ilmiah dari YB Zul untuk menyanggah Khalid Samad. Mungkin Khalid Samad akan "terkedu" dengan hujah-hujah sebegitu konkrit. YB Zul teruk "membantai" prinsip Islam Liberal Khalid Samad. Jika benarlah Khalid Samad mengamalkan Islam Liberal, maka Khalid begitu selari dengan prinsip PKR yang begitu liberal terhadap Islam dan agama lain. Saya merasa "pelik". Kenapa pula YB Zul menegur Khalid Samad yang berprinsipkan Islam Liberal sedangkan dirinya sendiri adalah dari PKR yang sememangnya mengamalkan dasar itu? Bukankah PKR merupakan "johan" dalam "meliberal"kan Islam di Malaysia. Sepatutnya YB "tidak boleh marah" pada Khalid Samad kerana Khalid telah menunjukkan bahawa dirinya "lebih Islam liberal" dari YB Zul sendiri.

Sememangnya YB Zul begitu "vokal" dengan isu-isu yang menyentuh tentang perihal "Islam". Sejak menjadi YB, sudah berkali-kali YB Zul "menyanggah" dasar yang dibawa oleh PKR dan rakan-rakan sekutunya. Bermula dari konstroversi penyertaannya dalam perhimpunan membantah agenda Majlis Peguam berkenaan isu "murtad", hinggalah yang terkini berkenaan isu penggunaan kalimah "Allah". Sudah banyak benar sanggahannya yang tidak selari dengan kata partinya.

Pernah YB Zul diminta memberikan "tunjuk sebab" atas tindakannya yang berlawanan dengan "kehendak parti". Dikhabarkan bahawa YB Zul tidak berganjak dengan ugutan "Sivaji The Boss" pada awalnya. Namun beberapa ketika setelah campur tangan beberapa pihak, YB Zul menjadi "sejuk", "bisu" dan bertukar menjadi "harimau tidak bergigi".

Pernah YB Zul bertekak bertegang leher dengan Gobalakrishnan. Bergaduh di blog "bagai nak rak", namun akhirnya gambar YB Zul berpelukan dengan Gobalakrishnan tersiar merata-rata di"website". Walaupun YB Zul dipihak yang "benar" ketika itu, YB Zul terpaksa menyimpan "kebenaran" itu, kononnya "demi keharmonian parti". Apakah YB Zul tidak takut "soal kubur" yang akan mempersoalkan tindakannya yang "menyembunyikan kebenaran"?

Pernah juga YB Zul bermatian membela Ustaz Ridhuan Tee di blognya. Malah YB Zul juga hebat "jihad berperang" dengan pemimpin DAP. Di"simpan"nya artikel penghinaan pemimpin DAP itu terhadap Islam dan Ustaz Ridhuan diblognya sebagai bukti. Walaupun telah "bertegang urat" dan "tiada mohon maaf" dari pemimpin DAP yang membuat "onar" itu, YB Zul dilihat masih bersekongkol dengan perjuangan Pakatan Rakyat. Masih "sekapal", walaupun "seorang mahu ke hulu dan seorang mahu ke hilir". Sanggup hipokrit "berlakon" walaupun prinsip diri dan Islam "tergadai".

Berprinsipkah YB Zul? Ber"degar-degar bunyi" suara blognya, namun tiada kesan. YB Zul mencabar Khalid Samad keluar dari parti PAS. Keras cabarannya. Namun, kali ini saya mencabar YB Zul pula. Saya cabar YB Zul keluar dari Pakatan Rakyat dan PKR untuk mengelak dari bersekongkol dengan desakan "kafir harbi" demi memelihara Islam dan mempertahankan kalimah "Allah" dari terus digadaikan. Keluar dari PKR. Jadi "YB Bebas" pun tak mengapa, asalkan Islam dan kalimah "Allah" terjaga. Itupun jika YB Zul pejuang Islam sebenarlah. Jika tidak, YB Zul tak ubah juga seperti "sesumpah" yang bernama Anwar Ibrahim!

Kalimah "Allah" Tergadai di Bumi Malaysia: Terima Kasih Khalid Samad!


Saya amat "muram" pada sambutan Tahun Baru 2010. "Gerhana" perasaan ini tidak dapat disembunyikan lagi dan saya kira, saya perlu menulis untuk meluahkan "ketidak puasan hati" saya. Saya bermuram durja kerana kalimah "Allah" yang kini telah di"batal"kan hak-hak eksklusifnya di Malaysia!

Secara peribadi, bukanlah saya bermaksud untuk menghina keputusan mahkamah dan "jurisdiction" yang telah dikeluarkan oleh Hakim Dato' Lau. Namun, atas nama Islam, Bangsa Melayu dan "Tanah Melayu" yang kini bergelar Malaysia, saya kira keputusan Hakim Dato' Lau "kurang tepat". Keputusan itu sangat "kurang tepat" jika diselarikan dengan perlembagaan negara dan sosial kontrak yang dipertahankan sejak merdekanya tanahair ini. Maaflah jika perkiraan saya ini salah kerana saya bukanlah begitu arif berkenaan Sistem Perundangan Negara. Namun pada "moral"nya, saya tetap berpendapat bahawa keputusan Hakim Dato' Lau itu "kurang tepat"!

Mengapa saya berkata kurang tepat? Semua rakyat Malaysia tidak mengira yang beragama Islam, Kristian, Buddha atau Hindu tahu dan faham bahawa agama Islam adalah agama rasmi negara dan mempunyai "keistimewaan" yang tersendiri dinegara ini. Islam diberikan keutamaan didalam perlembagaan dan hak-hak social kontrak. Kalimah "Allah" adalah tidak dinafikan merupakan hak sekelian makhluk dan alam. Namun agak berlainan di Malaysia memandangkan kalimah "Allah" itu dilihat sebagai "ekslusif" sejak zaman berzaman. Ini adalah berbeza dengan amalan negara lain.

Malangnya, "kemenangan" surat khabar "Catholic" ini se"nada" dengan beberapa orang yang mendakwa mereka lebih Islam dari umat Islam yang lain. Khalid Samad contohnya telah menjadi "johan" dalam membela akhbar Kristian ini di dalam Parlimen. Khalid "Herald" ini sanggup bertikam lidah dengan Ustaz Taib Azamuddin dan beberapa golongan "ulama" PAS. Sayang sekali Khalid "sosialist" ini kepada gerakan "Catholic" ini. Sayangnya Khalid kepada "Herald" mungkin lebih dari sayangnya pada Harakah atau Islam. Hairan juga bagaimana Khalid "sosialist" ini berpartikan PAS. PAS sudah menjadi "sosialist"kah?

Sememangnya dilihat secara rambang bahawa perkara ini adalah "remeh" kepada sesetengah pihak, namun jika diamati, hak penggunaan kalimah "Allah" kepada "Herald Catholic Weekly" adalah lebih banyak negatif berbanding positifnya. Cuba bayangkan jika anak-anak kecil ini "ter"baca keratan artikel "Herald" yang berasaskan agama Kristian, pastinya mereka akan celaru dan "haru biru" pemahaman agama, terutamanya tentang aqidah. Bayangkan jika mereka-mereka yang kurang pemahaman agama Islamnya di"momok"kan dengan Tuhan Mariam, Tuhan Jesus(Isa) dan Tuhan Allah. Lama-kelamaan, masyarakat Islam kita akan "termakan" dengan pemahaman Kristian tentang "trinity". Tidakkah agama Islam akan terancam akibat artikel "Herald" ini? Tidak konstroversikah nanti? Bukankah isu agama merupakan isu yang amat sensitif di Malaysia? Mengapa pula perlu dibuka pula "pintu" perbalahan agama di Malaysia?

Saya agak hairan dengan permintaan "Herald". Tidakkah "Herald" tahu tentang sensitiviti umat Islam di Malaysia dan keutamaan yang diberikan oleh perlembagaan kepada agama Islam di Malaysia? Jika sejak "asal"nya kalimah "Allah" itu adalah hak milik eksklusif umat Islam di Malaysia, mengapa pula "Herald" cuba "mengusik"nya? Apakah "Herald" tidak menghormati perlembagaan, hak-hak eksklusif Islam dan penganutnya di Malaysia ini? Mengapa pula mahu dituntut perkara yang tidak dapat diterima oleh penganut agama majoriti rakyat di Malaysia ini? Bukankah itu tanda bahawa "Herald" bersikap "kurang ajar" di tanah asing? Kalau bukan "kurang ajar", apakah perkataan yang selayaknya diberikan kepada "Herald"?

Saya amat berharap agar "Herald" faham akan sensitiviti perkara ini dan menarik balik permohonan dan niat mereka berkenaan penggunaan kalimah "Allah" ini. Saya juga berharap agar rayuan dikemukakan kepada pihak mahkamah berkenaan perkara ini dan dibicarakan dihadapan DYMM YDP Agong dan Raja-Raja Melayu memandangkan kesemua DYMM Tuanku adalah Ketua Agama Islam di setiap negeri naungan. Saya juga berdoa agar Allah SWT akan memelihara kalimah "Allah" dari "dipergunakan" sewenang-wenangnya oleg mereka yang tidak berkenaan di Malaysia. Jika "Herald" mahu menggunakan juga kalimah "Allah" di dalam penulisan mereka, SILA GUNAKAN DI LUAR BUMI MALAYSIA!

Bila Kak Su Bersuara... Heh!