Thursday, April 1, 2010

Nasib Baik Ibrahim Ali tak rodok keris pada Al-Jazeera!


Ibrahim Ali baru-baru ini melenting lagi. Kali ini Ibrahim Ali melenting kepada sebuah agensi TV antarabangsa, Al-Jazeera, apabila di"provok" oleh stesen TV tersebut. Maka terkeluarlah juga perkataan "kesat" yang pernah digunapakai oleh Shanon Ahmad sebagai tajuk bukunya & di"halal"kan oleh Mursyidul "sesat" Am PAS, Nik Aziz Nik Mat. Kali ini adalah mengenai isu "DEB" yang didakwa pihak pembangkang di Malaysia dan sekutu penjahanam negara dari luar negeri, sebagai diskriminasi perkauman dan tiada kesaksamaan kaum di Malaysia. Isu DEB sebagai salah satu dasar Kerajaan sejak merdeka ini nampaknya cuba di"main"kan kembali.

Baiklah. Saya tidak mengatakan diri saya menyebelahi Ibrahim Ali mahupun golongan "tak kenang budi" yang menentang DEB di Malaysia. Sebagai bumiputera alaf baru dan lahir selepas merdeka, saya tiada hak untuk mempertikai segala keputusan yang telah diputuskan ketika para pemimpin negera memperjuangkan kemerdekaan dahulu. Namun, saya akur dan memahami intipati perlembagaan yang telah termaktub setelah majlis syura diadakan di antara pemimpin perjuangan dan pemimpin bangsa-bangsa bukan bumiputera seperti kaum Cina dan India dan sebagainya. Semuanya telah dipersetujui.

Hak Keistimewaan Bumiputera & DEB.

Ketika Tunku Abdul Rahman membuat draf perlembagaan yang akan dibawa ke London, beliau telah meminta pihak Inggeris ketika itu untuk membawa pulang kaum Cina dan India keluar dari Tanah Melayu. Alasan beliau adalah kerana pihak Inggerislah yang bertanggungjawab membawa bangsa-bangsa ini bermigrasi ke Tanah Melayu sebagai tenaga kerja mengaut kekayaan dari Tanah Melayu keluar, tanpa memikirkan kepentingan bangsa Melayu. Tunku ketika itu dilihat tidak mahu berkompromi tentang hal tersebut.

Namun, setelah berita tersebut sampai ke telinga Tun Tan Cheng Lok & Tun Sambathan, mereka berdua yang bertindak mewakili kaum Cina dan India telah bergegas menemui Tunku. Mereka merayu pada Tunku untuk tidak menghantar kembali bangsa Cina & India kembali ke tanah air masing-masing. Mereka mahu mencari rezeki di Tanah Melayu ini. Mereka merayu bersungguh-sungguh sehingga Tunku Abdul Rahman mengalah.

Namun, Tunku mengingatkan mereka bahawa kewujudan bangsa Cina, India dan beberapa bangsa lain tidak diiktiraf sebagai BUMIPUTERA di Malaysia. Mereka mestilah menghormati dan tidak sekali-kali mempersoalkan keistimewaan yang diberikan kerajaan kepada bumiputera di Malaysia. Sebagai "ihsan" untuk kerjasama membangunkan Tanah Melayu ini bersama, pihak kerajaan akan memberikan hak kewarganegaraan yang melayakkan mereka untuk bermastautin di Tanah Melayu ini. Selain itu, mereka bebas berniaga dan melakukan aktiviti sosial, termasuklah berpolitik. Tan Cheng Lock & Sambathan telah bersetuju dengan senang hati, asalkan mereka tidak dihantar pulang ke negara asal. Maka wujudlah kontrak sosial & konsep jus soli yang tidak boleh dipertikaikan oleh non-bumiputera sehingga bila-bila pun dengan jaminan oleh para Duli-Duli Yang Amat Mulia Sultan-Sultan & Raja-Raja Melayu.

Maka bertahun selepas itu, maka lahirlah DEB. DEB telah dilaksanakan sebagai mempertahankan hak-hak keistimewaan bumiputera di Tanah Melayu yang telah ditukar nama sebagai Malaysia. Dan selepas itu, maka beranak pinak bercucu cicitlah kaum Cina dan India dalam keadaan harmoni, walaupun kadangkala keharmonian itu dicalarkan oleh segelintir individu yang cemburukan Malaysia.

Jika Hak Keistimewaan Melayu & DEB dihapuskan.

Pada saya, perkara inilah yang telah cuba dilupakan oleh cucu cicit bangsa Cina dan India. Malah ada juga bangsa Melayu yang "buta" tentang perkara ini. Pada saya, mereka yang tidak tahu menghormati dan mempertikaikan hak-hak keistemewaan bumiputera seperti DEB inilah pertualang yang memecah belahkan keharmonian kaum di Malaysia. Mereka menuduh Kerajaan mengamalkan diskiriminasi, namun mereka "tidak sedar" bahawa merekalah yang "racist"! Pihak Kerajaan hanyalah mempertahankan perlembagaan dan hak-hak keistimewaan bumiputera, namun mereka terus meminta itu dan ini untuk menikmati "keistemewaan" yang bukan hak mereka. Sedangkan mereka adalah bukan bumiputera. Susah sangatkah nak faham?

Pada saya, memang benar mereka terasa bagai telah didiskriminasi. Mungkin mereka mahu keistimewaan yang sama yang telah ditetapkan perlembagaan Malaysia kepada bumiputera. Mereka mahu kesaksamaan hak. Tapi tahukah mereka bahawa mereka sememangnya tidak berhak?

Pada saya, sekiranya DEB yang menjadi salah satu pemangkin keistimewaan bangsa Melayu menjadi ukuran, maka saya mencadangkan agar semua hak kewarganegaraan ditarik balik dari bukan bumiputera dan mereka semua hendaklah dihantar pulang ke negara asal mereka. Kaum bumiputera kekal di Tanah Melayu dan hak keistimewaannya ditarik balik. Bumiputera kekal di Tanah Melayu ini sebagai rakyat asal yang berhak sebagaimana sebelum merdeka. Bukan bumiputera yang mahu meneruskan hidup di Malaysia mestilah mematuhi prosedur imigresen yang telah ditetapkan sebagaimana warga Bangladesh, Indonesia, Myanmar dan lain-lain pekerja asing. Selain itu, ada lagi syarat-syarat lain yang perlu dipatuhi. Jika ini berlaku, maka barulah saya bersetuju untuk memansuhkan DEB sekaligus kontrak sosial dan jus soli yang di"cemburui" kaum bukan bumiputera. Jika tidak, sila hormati "tuan rumah" yang selama ini sanggup berkorban.

Berbalik kepada isu Ibrahim Ali marah lagi. Pada saya, amarah Ibrahim Ali berasas. Mungkin kata-kata Ibrahim itu adalah sedikit kesat (kesat lagi Shanon Ahmad & Nik Aziz!), namun itulah jadi bila Melayu marah. Itu baru sikit. Kalau di"AMOK"nya Al-Jazeera, tak ke haru! Tak pasal-pasal "headline" Al-Jazeera bertajuk "Wartawan Al-Jazeera dirodok keris Ibrahim Ali"...ingatan saya pada semua, "jangan jolok sarang tebuan, kelak binasa badan"...

4 comments:

Anonymous said...

send malay to hell! we will invade malaysia!

CUCU TOK WAN said...

masalah yang paling ketara ialah KETAKUTAN dan KEBACULAN pemimpin-pemimpin Melayu untuk mempertahankan keutuhan bangsa Melayu dan agama Islam. Lebih teruk, bila mangkuk-mangkuk yang begitu beriya-iya nak tubuh negara Islam, nak perjuangkan hudud dan qisas, tetiba sahaja menggugurkan semua perjuangan mereka semata-mata kerana berasakan bersama-sama DAP akan jadikan mereka lebih kuat.

Nampak sangat, iman mangkuk-mangkuk ni mudah cair... yang diajarkan kepada para pengikut ialah, Allah Taala akan menangkan golongan yang memperjuangkan agama Allah... yang depa duk praktikkan, adalah perlu bersandar kepada Anwar Ibrahim dan Lim Kit Siang!

Tak ker besar punya HARAM tuh?

CUCU TOK WAN said...

masalah yang paling ketara ialah KETAKUTAN dan KEBACULAN pemimpin-pemimpin Melayu untuk mempertahankan keutuhan bangsa Melayu dan agama Islam. Lebih teruk, bila mangkuk-mangkuk yang begitu beriya-iya nak tubuh negara Islam, nak perjuangkan hudud dan qisas, tetiba sahaja menggugurkan semua perjuangan mereka semata-mata kerana berasakan bersama-sama DAP akan jadikan mereka lebih kuat.

Nampak sangat, iman mangkuk-mangkuk ni mudah cair... yang diajarkan kepada para pengikut ialah, Allah Taala akan menangkan golongan yang memperjuangkan agama Allah... yang depa duk praktikkan, adalah perlu bersandar kepada Anwar Ibrahim dan Lim Kit Siang!

Tak ker besar punya HARAM tuh?

Detguaq said...

Anon KEPARAT!

Do you think it is easy to send away from our origin? Don't talk cock with your useless phlegm.

Bila Kak Su Bersuara... Heh!