Friday, July 17, 2009

Nik Aziz: Gaya Kepimpinan "Nabi"???


Siapa tidak kenal dengan Nik Aziz. Individu yang digelar "Tok Guru" atau "Tuan Guru" oleh ramai pengikut ajaran PAS dan Pakatan "Riot" umumnya. Nik Aziz berlatar belakangkan pendidikan agama dari India, Pakistan dan Mesir. Menjadi ahli PAS pada 1967 dan menjadi MB Kelantan sejak 1990 hingga kini. "Tok Guru" PAS ini berumur 78 tahun, dan mentadbir Kelantan sebagai MB Kelantan lebih dari 18 tahun. Sepanjang perjalanan karier politiknya, "Tok Guru" PAS ini kononnya membawa kepimpinan "ulama" atau kepimpinan "nabi"? Mungkin itulah yang cuba digambarkan oleh penulis buku di atas!

Apakah benar Nik Aziz membawa pendekatan gaya kepimpinan "nabi"? Atas ukuran apakah penulis buku tersebut membuat perkiraan? Tidak dinafikan bahawa Nik Aziz adalah satu-satunya MB yang ber"jubah" dan ber"serban". Tapi, apakah cara pemakaiannya yang mengikut sunnah Rasulullah S.A.W itu sudah cukup untuk menilai bahawa Nik Aziz mencerminkan kepimpinan "nabi"? Apakah dia juga "maksum" dalam setiap akhlak dan muamalahnya selama mana dia memimpin rakyat Kelantan dan PAS? Sedangkan begitu banyak konstroversi yang mampu memecah belahkan aqidah dan perpaduan umat Islam di Malaysia, apakah itu gaya kepimpinan "nabi" dahulu? Bolehkah ditafsirkan sedemikian?

Nik Aziz pernah menghalalkan "carutan" Shanon Ahmad yang menulis buku "Shit!". Nik Aziz begitu membela Shanon yang begitu banyak "mencarut" dalam bukunya. Sehinggakan Nik Aziz "sanggup" mengatakan bahawa "Allah juga mencarut", "Allah juga gedebe" dan sebagainya. Inikah gaya kepimpinan "nabi" yang penulis ini maksudkan?

Nik Aziz pernah dahulu mengkafirkan ahli-ahli UMNO kerana "berkawan" dengan orang bukan Islam di dalam pakatan Barisan Nasional. Katanya "haram". Sedangkan Nik Aziz sendiri tahu apa bezanya kafir "zimmi" dan kafir "harbi". MCA, MIC dan lain-lain parti komponen BN tidak pernah menolak Islam sepanjang pentadbiran BN sebagai sebuah Kerajaan. Namun kerana "gila kuasa", Nik Aziz sanggup "menelan kembali ludah"nya.

Demi untuk "menghalalkan" tindakan PAS bergabung bersama DAP dan PKR, Nik Aziz sanggup mengeluarkan kenyataan "berkawan dengan syaitan pun tak apa"! Sudahlah kafir yang dikawannya itu kafir "harbi" yang terang-terangan menolak Islam, sanggup pula dia menggalakkan "berkawan dengan syaitan"? Karpal pernah berkata "over my dead body" ketika usul untuk mengiktiraf Malaysia sebagai negara Islam. Tapi, Nik Aziz mahu juga "berpeluk" dengan DAP yang sangat bertentangan dengan matlamat PAS itu? Itukah individu yang digelar "Tok Guru", "ulama" dan gaya kepimpinan "nabi"? Layakkah dia?

Sudah 18 tahun Nik Aziz memerintah Kelantan sebagai MB. Pada awal pemerintahannya, jika ditanya tentang pembangunan di Kelantan, Nik Aziz begitu kuat menyelar Kerajaan Pusat yang kononnya tidak memberikan peruntukan yang mencukupi. Anwar Al-Juburi sebagai Menteri Kewangan ketika itu pernah membentangkan belanjawan kepada Kelantan dan meminta Kelantan supaya "bijak berjimat cermat". Namun, selepas 18 tahun memerintah, takkan sedikit pun tiada pembangunan? Pernahkah Kerajaan Kelantan membina masjid? Yang banyak dibinanya hanyalah Patung Berhala Siam dan Nik Aziz sendiri rela hati memberikan sebahagian peruntukan kepada pembinaan Patung Siam terbesar di Asia Tenggara tersebut? Begitulah Mursyidul Am PAS yang membela Islam di Kelantan.

Konstroversi yang terbaru yang dilakukan oleh Nik Aziz ialah pada Muktamar PAS baru-baru ini. Persiden PAS dan Timbalan Presiden PAS yang dipilih oleh seluruh ahli-ahli PAS secara demokrasi mencadangkan agar PAS dan UMNO duduk semeja untuk berbincang mengenai "Kerajaan Perpaduan". Dengan bongkaknya, Nik Aziz yang kalah pencalonan Presiden PAS itu menempelak Presiden PAS, Timbalannya dan sebahagian pemimpin PAS yang menyokong "Kerajaan Perpaduan" sebagai "Boneka UMNO". Bayangkan, sebuah usul yang sangat murni oleh Presiden PAS untuk mencari titik pertemuan penyatuan umat Islam di Malaysia, telah ditentang habis-habisan oleh Nik Aziz! Kepimpinan "nabi" jenis apakah yang menentang penyatuan umat Islam di Malaysia? Hatta Ustaz Nasha pun di"halau" keluar dari PAS dan Nik Aziz sendiri tidak mahu "melihat" wajah Nasha ketika bersalaman. Inikah akhlak seorang pemimpin gaya "nabi"?

Astaghfirullahil'azim. Paling menyedihkan Nik Aziz pernah "memfitnah" Rasulullah S.A.W mempraktikkan "kronisme" ketika Baginda memerintah kerajaan Islam dahulu. Apakah ketika itu sudah wujud amalan "demokrasi" dan pilihanraya sebagaimana sekarang? Wujudkah "Harakah" yang berkempen siang dan malam? Apakah dengan terlantik Amirul Mukminin secara sistem Khalifiyyah itu mencerminkan Rasulullah mengamalkan "kronisme" sebagaimana yang di dakwa Nik Aziz? Sanggup Nik Aziz berkata demikian? Tahukah Nik Aziz tentang erti dan bagaimana yang disifatkan sebagai amalan "kronisme" yang digembar-gemburkan oleh Anwar sebelum ini?

Amat sedih sekali Nik Aziz ini. Namun, inilah individu yang diangkat penulis buku di atas sebagai mencerminkan gaya kepimpinan "nabi". Bukan saya menafikan pendapat penulis mahupun kreadibiliti Nik Aziz, namun...layakkah Nik Aziz diangkat sebegitu? Anda fikir-fikirkan lah...

Thursday, July 16, 2009

Azizan Bawa Pelaburan RM35.7 Billion ke Kedah?


Semalam 15hb. Julai, Ustaz Azizan Razak telah menghadiri satu majlis sebagai saksi termetranya satu perjanjian sebuah projek mega di Kedah. Pihak pelabur dan Merapoh Resources Corporation telah menandatangani satu perjanjian projek hub penapisan minyak terbesar di Malaysia. Merapoh Oil Refinery yang akan dibina di daerah Yan itu bakal menyaksikan pelaburan berjumlah RM35.7 billion! Hebat sekali projek ini. Yang pentingnya, perjanjian projek ini di"saksi"kan oleh Ustaz Azizan sebagai MB Kedah. Dikhabarkan bahawa projek ini akan menjana ekonomi Kedah, meningkatkan taraf hidup rakyat selain menawarkan ruang perkerjaan kepada anak-anak Kedah.

Segak sungguh Azizan ber"kot" ber"songkok" ketika majlis itu. Tentu rakyat Kedah berasa bangga dengan Azizan Razak. Apa tidaknya, Azizan menjadi "saksi" kepada projek & pelaburan RM35.7 billion. Mungkin Azizan jugalah yang bertanggungjawab membawa pelaburan semewah itu ke Kedah. Begitu juga dengan laporan akhbar dan media internet pro PAS, seakan-akan Azizanlah individu yang berjaya mencari pelaburan berbillion ringgit ke Kedah. Jadi "hero" lagi Azizan nampaknya dimata mereka...

Sedar tidak sedar, itulah permainan "politaik" media internet dan akhbar Pakatan Rakyat. Kononnya, rakyat Kedah akan mudah tertipu dengan berita-berita seperti ini. Memanglah tidak disebut disitu bahawa Azizan bukanlah insan yang menarik pelaburan berbillion ini di Kedah. Namun, tajuk-tajuk berita itu bagaikan merekalah "champion" sebenar! Padahal, setiap kali BN nak buat projek, merekalah yang pertamanya yang akan membangkang! Elok ke tidak projek itu untuk rakyat, belakang cerita. Bangkang tetap bangkang! Apa yang dibangkang pun "depa" tak paham!

Azizan sebelum ini banyak dikritik kerana didakwa gagal menarik pelaburan ke Kedah. Berikutan kemelesetan ekonomi global dan kurangnya pelaburan di Kedah, banyak kilang-kilang ditutup. Begitu juga dengan pekerja yang diberhentikan dan kurangnya peluang pekerjaan di Kedah semakin ketara. Namun, setelah projek sebegini yang asalnya dicetus dan dimulakan oleh kerajaan BN sebelum ini terlaksana, maka ekonomi Kedah semakin pulih. Peluang perkerjaan juga meningkat mendadak. Dan rakyat akan "membuka mata", memuji Kerajaan PAS Kedah yang "berjasa". Padahal, "lembu punya susu, sapi dapat nama"!

Tak mengapa lahhhh! Sudah dasar rasmi Pakatan Roit begitu. Sebetulnya, hanya SATU (1) sahaja projek yang bagus, yang telah berjaya diusahakan oleh Kerajaan PAS Kedah iaitu projek "BABI" yang bakal mengambil tempat di Kg. Sg. Tok Pawang. Itu pun jika tiada bantahan dari golongan India yang tinggal disitu. Projek pertama yang bakal dijayakan PAS ialah projek "BABI"? Hehhehhe...itulah! Bila orang kata Pakatan Rakyat suka "binatang haram" tu, "hangpa" nak marah! Dah terbukti begitu. Nak kata macam mana lagi?

Sedarlah rakyat Kedah. Kerajaan PAS sehingga sekarang belum menunjukkan prestasi yang membanggakan walaupun sedah lebih setahun memerintah Kedah. Hatta manifesto PRU12 juga telah di"jamban"kan oleh Exco-Exco dan MB Kedah itu. Kerajaan PAS Kedah ini hanya meneruskan "kesinambungan" kemakmuran dan pembangunan yang telah direncanakan oleh kepimpinan BN yang terdahulu. Harap-harap "depa" tak "claim"lah bahawa mereka yang membawa "pelaburan berbillion" ke Kedah selepas ini!
Gambar: ehsan blog "pro PAS".

Wednesday, July 15, 2009

Dah menang pun nak buat "post mortem"?


Saya tertarik untuk menulis tentang perihal "post mortem" kali ini. Pada ucapan ayahanda Tun Dr. Mahathir di tingkat 8 Bangunan Tunku baru-baru ini, tokoh negarawan dan nasionalis ulung itu ada memberikan gambaran jelas tentang "post mortem" sama ada dari segi perubatan mahupun di bidang politik. "Post Mortem" menurut Tun M, jika diterjemahkan ke bahasa Melayu adalah "bedah siasat". "Bedah siasat" pula selalunya dilakukan kepada "tubuh-tubuh" yang sudah mati atau lebih dikenali sebagai mayat. Tujuan "post mortem" itu dilakukan ialah untuk mengenal pasti "punca" kematian "tubuh" tersebut.

Oleh itu, Tun M mengesyorkan agar UMNO/BN Kedah yang kalah pada PRU12 yang lalu untuk melakukan "post mortem" seteliti mungkin agar dikenal pasti "punca" sebenar kekalahan. Sinisnya, Tun M menganggap bahawa kekalahan UMNO/BN di Kedah itu adalah "mati"nya kuasa UMNO/BN di Kedah. Apabila UMNO/BN "mati" di Kedah, maka eloklah di"bedah siasat" UMNO/BN itu agar di kenal pasti punca sebenar "kematian" UMNO/BN di Kedah. Normallah bila kalah, kita akan mengadakan "post mortem".

Tapi lain pula halnya PAS, PKR dan DAP. Pakatan Rakyat ini menang PRK Manek Urai semalam. Tapi selepas menang PRK, mereka sebok merancang untuk melakukan 'post mortem pada Ahad dan Sabtu ini. Dah menang pun nak buat "post mortem"? Hehehehhhe...sedang "sihat-sihat", mengapa pula "tubuh" itu di"bedah siasat"? Bukankah Husam dah kata bahawa kemerosotan undi untuk PAS akibat sabotaj UMNO yang menggunakan "wang". Benarkah dakwaan Husam itu? Atau Husam sekadar berselindung, enggan menerima kenyataan bahawa rakyat sudah mula menghidu "bau busuk" di dalam PAS (terutama sekali pada "tubuh" Husam)? Bukankah alasan ini sering digunakan sekiranya PAS atau mana-mana pihak pembangkang kalah pilihanraya?

Itu belum lagi dikira dengan "hantu-hantu" yang mengundi di Manek Urai. Tak mahu pakai alasan "pengundi hantu"kah kali ini? Bagaimana pula dengan alasan "SPR tidak telus"? Bagaimana pula dengan alasan "tong undi dibuang dan dihanyutkan arus deras di sungai Manek Urai?". Hairan! Sudah menang pun nak buat "post mortem"? "Sakit" tang mana? Errr...PAS kalah ke di Manek Urai? Bukan PAS menang lebih 2000 undi ke macam yang Fatah cakap tu??? 2000 undi termasuk pengundi "hantu dan jin" yang di"import" Fatah??? Hehehhehe...

Tuesday, July 14, 2009

PRK Manek Urai: PAS Menang 'Lebih 2000 Undi'!!!


PRK Manek Urai sudah "melabuhkan tirai"nya hari ini. Sejak bermula dengan ADUN PAS, Ismail Yaakob meninggal dunia pada Mei lalu, Manek Urai mula menjadi tumpuan. DUN Manek Urai peninggalan Allahyarham Ismail bakal diwarisi oleh siapa? PAS bertekad akan memepertahankan kubu kuatnya di Manek Urai. Manakala BN/UMNO bingkas kembali ingin merampas kembali kerusi DUN Manek Urai yang pernah dimenanginya pada 2004 dahulu. Kubu kuat PAS ini agak sukar ditembusi BN/UMNO di atas sentimen "ketaksuban" kepada "Tok Guru".

Kempen bermula dengan aman. Tuan Aziz Tuan Mat, 39, menjadi pilihan UMNO untuk pencalonan di Manek Urai, manakala Mohd. Fauzi Abdullah dipilih PAS Kelantan untuk menjadi "ayam tambatan" pada PRK DUN Manek Urai ini. Tuan Aziz dilihat lebih berkebolehan berdasarkan latar belakangnya seorang graduan universiti tempatan dan bekas pengurus KeSedar berbanding Mohd. Fauzi yang merupakan peraih ikan yang berjaya. Namun realitinya itu bukanlah satu ukuran tepat untuk menjadi wakil rakyat DUN Manek Urai. Realitinya, seorang yang hanya berkelulusan SRP sekalipun jika kena gayanya mampu menjadi seorang wakil rakyat yang baik.

Bermula dengan kempen yang aman, suasana di Manek Urai dilihat tenang. Tiada serangan peribadi terhadap calon-calon bertanding. Ahmad Maslan turun ke padang. Sentuhan Ketua Penerangan UMNO ini dilihat berjaya mendekati rakyat akar umbi di Manek Urai. Ahmad Maslan meredah dari kampung ke kampung mendekati rakyat marhean. Bersama mendengar tazkirah di surau dan bersarapan di warung kampung. Ahmad Maslan mewartakan bahawa Manek Urai bakal menjadi "anak emas" Kerajaan Pusat sekiranya diberikan mandat mewakili DUN Manek Urai. Muhyiddin Yassin pula menjanjikan sebuah jambatan jutaan ringgit sebagai tanda terima kasih kerajaan kepada rakyat Manek Urai.

Calon PAS tidak dilihat mempunyai "wow factor" untuk mewarisi DUN Manek Urai dari Allahyarham Ismail. PAS hanya berpaksikan kepada Nik Aziz semata-mata sebagai kekuatan untuk meraih undi. Maka isu Kerajaan Perpaduan di"palu" di DUN Manek Urai. Benarlah bahawa Nik Aziz berjaya menggagalkan usaha penyatuan umat Islam di Malaysia. Hatta Presiden pun ditempelaknya. Apatah lagi Timbalan Presiden PAS, di"halau"nya Nasharudin keluar dari PAS! Begitulah Nik Aziz. Nik Aziz telah menampakkan "tanduk"nya. Apatah lagi Nik Aziz juga disokong kuat oleh Anwar. Anwar kononnya mendakwa "tidak boleh mengkritik Nik Aziz, seorang ulama tersohor"! Maksumkah Nik Aziz sehingga tidak boleh dikritik? Sedangkan Nik Aziz sendiri mengkritik Presiden PAS yang juga merupakan "tok guru", mengapa pula "berdosa" mengkritik Nik Aziz? Karekter Nik Aziz sudah tercemar! Dia bukan lagi seorang tokoh ulama, selayaknya dia hanya layak bergelar politikus yang memperalatkan Islam untuk kepentingan politiknya!

"Pembangunan" juga menjadi isu utama di Manek Urai. Manek Urai ketika ini masih lagi menikmati bekalan air dari Perbadanan Menteri Besar, dibawah selian Air Kelantan Sdn. Bhd. Namun, kualiti air di Manek Urai amatlah menyedihkan. Keruh belaka! Lebih dari 18 tahun, begitukah prestasi Nik Aziz memerintah? Jika di"KPI"kan prestasinya oleh Najib, nescaya dia bakal digugurkan seberapa segera! Begitu juga isu "royalti minyak" yang sengaja "diada-adakan" oleh Husam dan pemimpin politik Kelantan. Isu ini sudah dijawab diparlimen oleh menteri yang berkenaan. Perairan itu berada dikawasan "perairan tuntutan bertindih" di mana hasilnya disalurkan kepada Kerajaan Pusat ketiga-tiga negara yang menuntut hak kawasan terbabit. Bukankah itu tertakluk di dalam akta perundangan antarabangsa. Tak faham-faham lagikah?

Namun, "perang mulut" antara UMNO dan PAS masih lagi terkawal. Tiada sebarang kejadian tidak diingini berlaku. Kempen di kedua-dua belah pihak berjalan lancar sehinggalah ke hari pengundian. Ya, hari ini. Sejak awal pagi, perbagai media melaporkan perkembangan pengundian Manek Urai. RTM, TV3, TV PAS dan media internet seperti blog dan portal juga mengambil bahagian menyiarkan berita terkini. Tiba-tiba keadaan aman damai PRK Manek Urai tercalar juga dengan "insiden" di Kg. Peria. Kira-kira 300 orang penyokong-penyokong UMNO dan PAS bergaduh! Akibatnya 2 orang Puteri UMNO terpaksa dikejarkan ke hospital berdekatan akibat patah gigi dan pengsan! "Dibaling batu dan botol air" katanya. Tapi menurut seorang forumer pro PAS di myKMU.net, kes "baling batu" itu palsu dan diada-adakan! Kemudian heboh pula dengan pendedahan "rumah kayu" yang mengedarkan sejumlah wang sebagai "transport allowance" kepada pengundi-pengundi yang pulang mengundi dari jauh! Jerit pikuk, kata mengata dan kutuk mengutuk saling bergema dari kedua belah pihak. Sama ada yang kononnya "mewakili" Islam mahupun Melayu. Begitulah sehingga "tong" di pusat undian tersebut ditutup!

Lewat maghrib, dilaporkan Mohd. Fauzi melangkah "lemah" keluar dari pusat pengiraan undi. Namun, Fauzi di"pujuk" oleh beberapa penyokongnya. Khabarnya kertas undi telah diulang kira beberapa kali. Akhirnya keputusan PRK Manek Urai sudah terjawab. PAS masih lagi menguasai DUN Manek Urai, walaupun hanya dengan majoriti 65 undi. PAS masih lagi "mendabik dada" di Manek Urai walaupun "kehilangan" 398 undi. Pada pilihanraya Mac 2008, PAS menang di Manek Urai dengan 5746 undi berbanding hari ini yang hanya memenangi 5348 undi.

PAS hilang majoriti yang banyak! Nampaknya UMNO telah di"suntik" kemenangan "moral" pada PRK Manek Urai kali ini. PAS masih lagi tidak dapat menerima kenyataan bahawa rakyat keseluruhannya semakin "meluat" dengannya. Husam mendakwa bahawa majoriti tipis PAS itu akibat "penggunaan wang" oleh UMNO. Benarkah begitu? Jika benar, sila buktikan. Setahu kami, Nik Aziz meng"halal"kan wang tersebut asalkan tidak mengundi pihak yang "memberi". Bukankah ada dakwaan bahawa PAS juga meng"hulur"kan wang "sedekah" sebanyak RM150 seorang? Kenapa pula wang elaun perjalanan menjadi persoalan kurangnya undi terhadap PAS? Terimalah hakikat wahai Husam, bahawa UMNO semakin mendapat tempat dihati rakyat. Bagi saya inilah bukti kebangkitan UMNO selepas 100 hari Dato' Seri Najib memerintah!

Pesanan DS Najib: Berkesankah kepada UMNO Kedah?


Lawatan Najib semalam mencetus pelbagai pertanyaan kepada sebilangan pemimpin UMNO Kedah. Pada awal lawatannya, Dato' Seri Najib dilaporkan beberapa kali melontarkan "ayat-ayat sinis" kepada Tan Sri-Tan Sri, Dato' Seri-Dato' Seri, Dato'-Dato' dan beberapa golongan "elite" di Kedah. Beliau membidas segelintir dari mereka yang "mendapat tawaran saham awam awal" atau IPO, dan kemudiannya "menjual" pula saham awam tersebut kepada pihak-pihak berkenaan. Seolah-olah tidak menghargai "amanah" yang diberikan oleh pihak kerajaan. Oleh itu, Najib bertegas untuk menarik balik "keistimewaan" yang telah di"salahguna"kan oleh pihak-pihak tertentu itu. Selain itu, Najib juga akan mencari jalan yang "lebih berkesan" untuk membantu rakyat secara "direct".

Pada malamnya pula, Dato' Seri Najib diraikan dengan "jamuan makan malam" di Alor Setar dengan dihadiri oleh 1500 pemimpin dan jawantankuasa UMNO seluruh negeri Kedah. Menurut sumber dari "mereka" yang hadir pada malam tersebut, Najib sekali lagi melancarkan "roket" kepada beberapa wakil rakyat UMNO dan ketua-ketua bahagian. Teguran yang menyeru kepada "perubahan sikap" dan kerenah "kepentingan peribadi melebihi kepentingan rakyat UMNO Kedah" itu telah menyebabkan para pemimpin UMNO Kedah yang duduk dibarisan hadapan majlis "berdiri", seakan "menyahut seruan" Perdana Menteri. Beberapa teguran "pedas" juga telah dilontarkan oleh Presiden UMNO itu. Najib meninggalkan Alor Setar dengan "pesanan-pesanan" yang wajib difikirkan oleh semua pemimpin UMNO Kedah, dan akar umbi yang masih terpinga-pinga mencari kekuatan perpaduan gelombang UMNO di Kedah.

Apakah yang diminda pemimpin-pemimpin UMNO kita di Kedah hari ini? Setelah Najib pulang semalam, apakah "pesanan-pesanan" PM itu akan "masuk" dan "kekal" di minda mereka. Atau "pesanan-pesanan" itu sekadar "masuk telinga kiri, keluar telinga kanan"? Saya percaya, ada beberapa pemimpin UMNO Kedah kini yang benar-benar insaf dan mahukan perubahan sebenar pada "wajah" UMNO Kedah. Lihatlah barisan AJK Perhubungan UMNO Negeri yang baru. Mereka-mereka yang dilantik kelihatan begitu bersih dan berkaliber berbanding barisan yang "lama". Barisan ini dikatakan agak mantap dengan gabungan muka lama dan baru yang bebas dari sebarang "skandal" mahupun salahguna kuasa. Nama-nama seperti Dato' Shafie' Afdal, Dato' Bashah, Dato' Ir. Nawawi, Dato' Jamil Khir dan Dato' Mukhriz, dan digandingkan pula dengan oleh tokoh-tokoh ulung UMNO seperti ayahanda Tun Dr. Mahathir dan Tan Sri Sanusi Joned, UMNO Kedah diharap dapat mengembalikan sokongan dan keyakinan rakyat kepada UMNO pada PRU13 yang akan datang.

Namun, itu tidak semudah yang kita sangkakan. Khabarnya, kepimpinan baru ini sedang kuat "dikritik" oleh segelintir "barisan lama". Menurut sumber "kedaikopi", "barisan lama" ini dikatakan aktif "melobi" untuk menjatuhkan kreadibiliti "barisan baru" UMNO Kedah. Mungkin "depa" tak puas hati dengan perlantikan baru ini berikutan nama-nama mereka "tercicir" di tengah jalan? Atau sememangnya "depa" ini harus digantikan dengan "orang baru" setelah "depa" mengotorkan nama UMNO ketika mereka memimpin UMNO Kedah dahulu? Jawapannya hanya ada pada "tuan yang empunya badan". Saya sendiri tidak pasti akan tujuan mereka berbuat demikian (jika benarlah sebagaimana dakwaan "ahli mesyuarat kedai kopi") terhadap "barisan kepimpinan baru" tersebut.

Dikala UMNO sedang di arus "pemulihan" di Kedah, saya amat kecewa jika dakwaan ini adalah benar. Nampaknya ada lagi "saki baki" perasaan mementingkan diri sendiri berbanding kepada kepentingan masa depan Islam, anak bangsa dan tanahair. Apakah "sesuai" dan "tepat" untuk UMNO Kedah dikepalai oleh "depa" yang bersikap sebegini? Dalam keadaan UMNO yang kini di arus transformasi, masih ada lagi sikap "akulah yang sepatutnya menjadi KETUA", "akulah yang paling HEBAT" dan "akulah yang paling JAGUH". Di mana "jaguh"nya jika sering "boros" berbelanja ketika berkuasa? Di mana "hebat"nya jika hanya "yes boss" dan "berani" mengkritik insan yang berjasa kepada UMNO dan rakyat selama lebih 22 tahun? Di mana "ketua"nya jika Kedah "dirampas" pembangkang di tangan mereka sendiri?

Saya dengan rendah diri, merayu kepada semua pemimpin UMNO Kedah tidak kira barisan lama atau baru, bersatulah kita! Buanglah yang keruh, ambillah yang jernih. Berbincanglah demi UMNO dan bukan demi projek mengkayakan diri sendiri. Bangkitlah pemimpin UMNO ku! Kita raih kembali kegemilangan UMNO di Kedah. Perjuangan UMNO adalah demi Islam, anak bangsa dan tanahair, janganlah dikhianati amanah kepimpinan itu. Insaflah dengan kedudukan kita dimata rakyat. Dahulukanlah rakyat yang selama ini mengharap khidmat kita sebagai pemimpin mereka. Utamakanlah kehidupan rakyat dahulu sebelum kepentingan kehidupan kita. Kasihanilah masa depan anak bangsa yang kian terhakis. Saya tak mahu lihat Kedah senasib dengan Perak yang hancur ditangan Nizar, Ngeh dan Nga!


*Gambar : sumber ehsan dari "Depakata" dan "Perhubungan UMNO Negeri Kedah".

Monday, July 13, 2009

Hadiah Dato' Seri Najib kepada rakyat dan UMNO Kedah?


Hari ni "depa kata" Dato' Seri Najib Tun Razak akan "turun" mai Kedah. Sempena 100 hati sebagai PM, Dato' Seri Najib dah umum 11 "hadiah" untuk rakyat Malaysia. Hari ni depa ada jemput saya pi perjumpaan dengan Presiden UMNO tu, namun apakan daya, saya tak dapat hadir kerana saya terpaksa bekerja dan perlu jaga periuk nasi saya jugak! Hehehheh...nampaknya saya hanya mampu mewakilkan salam saya ke majlis tersebut. InsyaAllah, saya akan cuba hadir dilain masa. Dengar kata rakyat dan UMNO Kedah juga akan dikurniakan "hadiah" dari Dato' Seri Najib. Berikut adalah sebilangan "hadiah" yang tidak seberapa, yang disyorkan untuk dijadikan "hadiah" dari Dato' Seri Najib kepada rakyat dan UMNO Kedah:

Hadiah Pertama : Sebatang "rotan" utk tibai mana2 pemimpin UMNO yang dok "ketegaq" tak mau "berubah2" jugak....

Hadiah Kedua : Surat "cinta" utk mana2 pemimpin Kedah yang terbabit dgn "salah laku terlampau", "cantaih mencantaih", "skandal terlampau", "menjejaskan imej UMNO" dan lain-lain kesalahan...

Hadiah Ketiga: Lantik Tun sebagai penasihat AJK Perhubungan Negeri Kedah seumur hidup!

Hadiah Ke-empat: Lantik "pengawas sulit" sebagai think tank yang akan memberikan report perkembangan UMNO Kedah kepadanya secara "telus" macam "suatu masa dahulu"...

Hadiah Kelima: Mengumumkan jawatan kuasa bebas utk buat "bedah siasat" mengapa "Kedah Kalah PRU12".

Hadiah Keenam: Mengingatkan kepada pemimpin Kedah untuk "menawan" hati rakyat Kedah dengan kaedah-kaedah baru yang lebih berkesan..."budget" cari sendiri...hehehhe..kalau nak bantu pun, bantu sikit-sikit jaaa..

Kepada sesiapa yang ingin menambah cadangan "hadiah" amatlah dialu-alukan. Siapalah yang tak mau "hadiah", kan? Tapi kena cepat la...nanti Dato' Seri Najib balik, dah "tak dan" dah nak serah hadiah....hehehhehe...


p/s: UMNO Kedah jangan marah noooo...nanti "kena juai"...hehehhehe...peace! (esok ada la yang tak mau lulus permohonan tukaq cawangan aku ni...)...hehehhhehe...

Sunday, July 12, 2009

Kes Babi: Respon "Positif" Kg Tok Pawang, Bedong Kedah.

Setelah "gagal" dalam usaha memindahkan pusat "cucuk" babi ke Kg. Cina di Pendang, Kerajaan Negeri Kedah bercadang untuk beralih arah memindahkan pusat "cucuk" H1N1 itu ke Kg. Tok Pawang di Bedong. Kedah. Menurut sumber, cadangan pemindahan premis tersebut ke Kg. Tok Pawang telah dicadangkan oleh Persatuan Perternak dan Peniaga Babi Kedah. Setelah mendapat bantahan dari penduduk Pendang khususnya dari pihak UMNO Pendang, Kerajaan Negeri nampaknya amat mengharap agar kawasan pemindahan kedua ini tidak akan mendapat sebarang "bantahan" dari mana-mana pihak.

Untuk makluman umum, Kg. Tok Pawang terletak diantara Gurun dan Bedong. Majoriti penduduk kawasan tersebut didiami oleh kaum India, Melayu dan sedikit kaum Cina. Kawasan Kg. Tok Pawang juga meliputi estet-estet dan ladang kelapa sawit. Juga terdapat sebuah sekolah SR(J)K Tamil disitu. Geografinya adalah "tanah bukit" kata orang kampung. Kawasan ini dicadangkan oleh Persatuan Perternak dan Peniaga Babi Kedah berikutan ada beberapa kandang babi "kecil-kecilan" yang telah dibuka dikawasan tersebut. Kawasan yang dicadangkan pula agak terpencil ke dalam estet-estet tersebut. Pusat "cucuk" babi tersebut akan dibina dengan konsep "moden" dan "mesra alam", begitulah "jaminan" dari pihak MB Kedah.

Tahniahlah penduduk Kg. Tok Pawang! Khabarnya pemindahan premis "cucuk" babi tersebut ke kawasan tersebut "amat dinanti-nantikan" oleh penduduk Kg. Tok Pawang. Penduduk setempat yang rata-ratanya kaum India juga dikhabarkan akan "menyambut baik" projek modenisasi ke kampung mereka dengan sepanduk-sepanduk, "mengalu-alukan" cadangan Kerajaan PAS Negeri Kedah tersebut. Menurut khabar, penduduk Kg. Tok Pawang juga adalah "immune" dari sebarang penyakit sama ada JE, H1N1 dan sebagainya. Malah, dengar kata, ada yang akan mengambil beberapa ekor dari haiwan "comel" tersebut sebagai "pet" tempat mereka "mengadu nasib" ketika duka. Biar betul depa ni?

Begitulah "sayang"nya penduduk Kg. Tok Pawang kepada haiwan ini. Mereka "setuju bangat!" dengan cadangan MB Kedah tersebut. Maklumlah...majoriti 80% penduduk Kedah mungkin pemakan dan penggemar "daging babi". Kg. Tok Pawang mungkin berpotensi menjadi menjadi pusat pengedar daging babi terbesar di utara, kemudian diperingkat nasional dan mungkin asia tenggara, malah tidak musatahil ke seluruh dunia. Maka, dikala itu akan "harum"lah nama negeri Kedah. Kedah akan menjadi sebutan seluruh pelosok dunia. Ketika itu mungkin Kedah akan lebih dikenali sebagai Kedah "Jelapang Babi", dan gelaran "Jelapang Padi" akan tenggelam sedikit demi sedikit.

Bila Kak Su Bersuara... Heh!