Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Friday, May 22, 2009

Exco Kedah Yang "Sederhana"...




Sahabat saya ada mempamerkan satu email dari "sahabat"nya yang menceritakan sikap "kesederhanaan" seorang Exco Kedah. Khabarnya Exco tersebut adalah dari parti PKR pimpinan agen Yahudi. Exco tersebut telah menuntut claim yang "terlampau"? Tuntutan perjalanannya mencecah RM34.6k sebulan! "Sederhana" sungguh tuntutan perjalanannya..Begitu la kalau kita hendak "membela nasib rakyat"! Pendek kata, "berbaktilah kepada rakyat dengan menuntut claim yang terlampau". Alaaa...duit tu bukan duit rakyat pun, duit tu kerajaan yang punya...apa rakyat nak risau? Bukannya Exco tu tuntut claim tu kat rakyat punnn...

Dikhabarkan bahawa gaji dan elaun tetap Exco tersebut adalah berjumlah RM16.5k. Jika dicampur dengan claim perjalanannya, maka ianya berjumlah RM51.1k! Pakcik kayoooo!!! Eh! Silapppp...Pakcik "sederhana"!!! Sederhananya hidup jika berpendapatan RM51.1k sebulan. Nampaknya Exco pilihan Ust. Azizan ni berjaya menunjukkan sikap "sederhana"nya kepada seluruh rakyat Kedah. Err...rakyat Kedah tau ke hal ni? Alaaa...kalau tau pun, apa rakyat peduli? Dia bukan mintak claim kat rakyat Kedah pun...relax la!

Hakikatnya, saya mengatakan Exco ini "sederhana" sahaja pendapatannya berbanding De Factonya. De Facto yang pernah dipenjarakan itu pernah mengaku hanya memiliki sebuah rumah banglo dan 2 buah kereta ketika dia diheret ke muka pengadilan atas tuduhan "korupsi" dan "Al-Juburi". Selepas 6-7 tahun, dia pi kerja kat US, jadi pensyarah universiti yang terkenal melatih agen-agen rahsia US iaitu Oxford. Bila balik sini, khabarnya dia berjaya membawa balik berbillion-billion ringgit sehingga mampu membantu PAS yang "kekeringan" dana untuk menghadapi Pilihanraya. Maybe atas "keterhutangan budi" tersebut, maka Ust. Azizan "malu alah" pada boss Exconya itu dan membiarkan Exco itu membuat tuntutan yang boleh dikatakan sederhana, berbanding dengan "rasuah politik"..eh! silap lagi..."sedekah" yang dihulurkan oleh De Facto itu kepada PAS Al-Maksum!

Itu baru je kes tuntutan "sederhana"...belum lagi nak dikira dengan dakwaan menghina DYMM Sultan Kedah oleh ADUN PR ni...Kes tu dah "senyap"? Belum lagi dikira dengan "masyuuukkk ikut pintu belakang"...kes ni dah lama dah depa dok sebut kat kedai-kedai kopi kat bangunan-bangunan kerajaan negeri. Tu belum digemparkan dengan kisah Kulim Hi-Tech yang mana si "pemerhati" yang berlagak bagaikan "CEO". Depa lantik orang depa yang tak tau apa-apa pasai Kulim Hi-Tech, lepaih tu depa "buang" pekerja-pekerja termasuk pengarah yang mengasaskan Kulim Hi-tech, padahal pengarah tu la yang dok bertungkuih lumuih memajukan Kulim Hi-Tech. Macam-macam lagi perkara "yang tak elok yang dihalalkan" oleh "depa" ni...cuma malas nak tulis.

Tapi tak apa lah...bila kita dah cukup bukti, nanti kita dedahkan la...bukan apa, kita ni bukan macam depa...Kita bukan suka fitnah orang sana sini macam depa..."matlamat tak menghalalkan cara"...tapi PR ni lain sikit depa punya perangai...depa ni pakai slogan "wal halaluku...wal haramu mu"...depa tu takdak saksi pun depa sanggup buat ceramah merata, dok jaja merata fitnah depa dekat BN, khususnya UMNO. Depa jarang "attack" MCA atau MIC. Tak tau la pasai apa depa suka "attack" saudara sesama Islam. Depa fitnah merata, malah ada penyokong depa yang sanggup pi tumbuk saudara seIslam sendiri...yang DAP kapiaq yang tolak Islam secara terang! "Over my dead body!" katanya...

Wallahua'alam..

Thursday, May 21, 2009

Chin Peng : The Latest Attempt!


I heard that there is an effort by “somebody”, asking Chin Peng, the former Communist party of Malaya’s leader to be “forgiven” and allowed to come back to Malaysia. Chin Peng was exiled by our government since Communist party of Malaya (CPA) had been banned due causing some dangerous activities which lead to insecurity of Malaysia.

Communist Party of Malaya was founded by 1930s. The party turned to Malayan People Anti-Japanese Army (MPAJA) and it turns back to Communist Party of Malaya after the Japanese surrendered in World War II. They basically fought the Japanese at first as guerrilla “modus operandi”. Chin Peng leads the CPA, since he was the most senior leader after Lai Tek’s betrayal of being “double agent” for British and Japanese.

Chin Peng claimed to be responsible for killing civilians and some colonialist. Three plantation managers were killed by the Communist party of Malaysia. He denied the accusation, but I think he should responsible due his lead to the party. MPAJA also was claimed responsible for killing the Malays and Chinese ethnic in Malaysia. This unmerciful acts lead to Malayan colonial administration to declare a State of Emergency, and CPA was banned.

The civil war between the government of Malaya and CPA started on 1960 and it took a few years to end. Many of our soldiers, civilians and even Chinese were killed by the CPA during this period. The Royal Army of Malaysia successfully urged Chin Peng and his comrade guerillas to back off from Malaysia and they were totally exiled from Malaysia due to their sins! Chin Peng has live in exile since then.

There are some attempts that had been made by several “people” who denies the “sensitivity” of the victims of the attacks made by the Communist Party of Malaya. Thank God, the attempts were rejected by the High Court of Malaysia due to the sensitivity of Malaysian within that time.

But now, the attempt of bringing back Chin Peng is “voice” by somebody. He states that the reason is based on “humanitarian” grounds. “Humanitarian grounds”? What about the “humanitarian” of the victims of the CPA attacks? Are they are not “human” too? How about the sensitivity of their families? What if the “person” who calls the “forgiveness of Chin Peng” have a relatives which killed by Chin Peng’s comrades? Does he “count” on this?

He also claims that the Communism all around the world is no longer practice, and the communist was transformed to “economic-based struggles”. I could be agreed with this point. But, does he think about the “sins” of Chin Peng which leads to the death of many of our civilians? Do the families of the Royal armies who killed in the civil war will forgive Chin Peng? Will they easily “forgive and forget” the person who caused them grows without fathers, brothers or sons? Oh! Come on! Put yourself in their shoes.

I know that Chin Peng is no longer a threat to Malaysian security. He is 85 years old now and could no longer carry a rifle and shoot the people around. He is too old for that. But he is still a threat for my judgement. His mind is still a threat. By this age, he can say anything that he wanted. He could say lies about many things which could change the truth of Malaysia history. He could manipulate his so called “jungle experience” and try to portray to Malaysian as he is the “real” Malaysia independent leader! The story will be just the same as the tale of Raja Petra, “the real make up story teller”.

He will not loose anything by this age. Returning to Malaysia or just stay where he is will make no different to him or to the “person” who tries to bring him back now. But if he comes back to Malaysia, it will “hurt” and bring high “disturbance” on the sensitivity of victims of the attacks of the bloody Communist party of Malaya once upon a time ago. My advice is just stay where you are. Don’t come back or you will bring back another of problem to the government of Malaysia. Our government is quite busy at this time to think about Chin Peng’s. His bloody hands are still “covered with blood”!

I don’t have any idea about the reason of this “person” to bring Chin Peng back to Malaysia by this time. Is he tries to get media attentions? Or he is trying to get another “cheap publicity” to the public and to make sure that the public notice about his existence among the political leaders in this country. What a shame on him to make this call!

Beware My Beloved Muslim Brotherhood PAS!


Hadi is the man. Hadi is the president. Hadi was reported to maintain as the President of PAS. He won the title. He is the “captain” again. He won 136 vote against 1 vote for Nik Aziz by the Bukit Bintang PAS division. And Nik Aziz can not claim himself as the “captain” anymore! It can’t be two “captain” for a ship and the “captain” is not Nik Aziz. He can forget his “dream” becoming the “captain” as he used to “hint” before.

There are 5 contestants for Deputy President of PAS. Nasharuddin as the current Deputy President of PAS is going to hold the post against 4 other candidates. They are Husam the “endorgan”, Mat Sabu the “inventor of Al-Juburi term”, Azizan Razak the “MB of Kedah” and Ust. Harun Din the “businessman who own Darul Shifa”. There they go for the seat in the same method of UMNO election last Mac. The lust for the Deputy President seat is so high! It was predicted to be a very hard core fight. It was predicted to be a “cold war” in this “lustful” seat competition among the “lebais”!

Nasharuddin was the favorite? He is believed to get 60% vote to contest the “hot” seat. The rumors said that he is in the “ulama” coalition. But could he succeed defending his “power”? They say that he is “weak”, some of them claimed that he is not doing his work. Some of them said that he is “lembik” defending PAS interest in Pakatan Rakyat coalition. He is so “quite” and not the true fighter of PAS. Is that true? I heard the rumors from the northern PAS members. But of course they don’t want me to disclose their identity.

Will Husam succeed in his attempt? I think he will have a good support from the “wind of endorgan” in PAS. The endorgan who tries so hard to give PKR virus injection since years. Since the Kamaruddin Jaafar, buddy of Anwar enter the “gate” of PAS “markaz”. Then the idealism of “endorgan” pours within PAS “wind of change”. There is no more Islamic state. There is no more “hudud”. There are major revolutions in determining the PAS manifesto. The manifesto changed year by year. And the mastermind is so called the “magical black magic hand” of Anwar Ibrahim.

There comes Mat Sabu. The term of “Al-Juburi” is believed was “invented” by him. He knows Anwar since they studied. He used to see Tun Dr. Mahathir, and Tun asked him whether he is the one who responsible by him. He just nodded to confirm and the story was told by one of “Tun’s today most popular son”. By record, I would like to remind you that Mat Sabu is the person who was caught “khalwat” with one of his “friend’s wife” and found “not guilty” by the court. But the rumors said that he married the woman after that incident! What a co-incident marriage if so!

Azizan Razak is the new MB for Kedah State. He is believe to be one of the PAS veteran who still alive to carry out the main hard core PAS nowadays. But he did no new thing in Kedah. He just carries to do what the last Kedah BN’s state government used to do. He does just the same job without any new “wow” factor project. It was only once, when he confirmed to run a mega hi-tech pig sanctuary at Bukit Selambau. But the project was cancelled due to get so much pressure especially from UMNO! Phew! What an almost a disaster for Bukit Selambau residents!

And the last candidate for Deputy President of PAS is Dato’ Dr. Harun Din. He is the businessman, who runs Darul Shifa, an alternative medication method in Islam. Just like a medical specialist centre to cure people for “jinn”, “satans”, “ghost” and unsolved deceases. The “Darul Shifa” is believed as one of the place to solve the unidentified medical cases. They do it in the Islamic way accordingly. They make good money, good profit and no doubt about it. He is the currently the Deputy “Mursyidul Am” PAS, the deputy of Nik Aziz. He was chosen as one of the favorite candidate last PAS election, but he refused to contest. He refused to contest if there is other competitor in the quest of the post. He wanted to be the one and only candidate. He insisted to be the only chosen one by the member of party. “Muttafaqun ‘alaihi”. This arab’s term seems fit him. Will this man get the seat without any candidate to compete him this time? Are the others are willing to back of? Will they? Or Harun Din will be another “flip flop” celebrities?

The Vice President of PAS will be contested by 16 persons. What a large number! The number is larger then UMNO candidates for UMNO Vice President on last Mac. They are Salahuddin Ayob, Tuan Ibrahim, Dr. Hassan Ali, Mahfuz, Nizar the “puppet”, Taib Azamuddin, Mohd. Amar, Mujahid the son of Yusuf Rawa, Kamaruddin Jaafar the “hands of Anwar”, Harun Taib, Ahmad Awang and Idris Ahmad. Some of them are veterans. Some of them are “endorgan”. Some of them are “opportunist”. Only a few of them are coming from so called “ulama” PAS. And the other 4 candidates consisting the candidate of Deputy President of PAS. What a lust of power! The Malays call it “gila kuasa”!

Let them go through their party election in “democratic” way. It’s their right. This article is just to remind them that the “virus” that Anwar Ibrahim used to “planted” in UMNO is now being “implemented to their party. The “virus” of political corruption is now being introduced by De Facto of PKR just like he bought the vote for his power in UMNO last decade. Just the way he “kicked out” our beloved late nationalist Tun Ghafar Baba. Just like the way he spread out the “pink form” among UMNO members. Just like the “Iblis” asked Adam A.S and Hawa to eat “khuldi” fruits from heaven!

So beware of that. It is not me who say that. You can see it by yourself. You can hear the call of Muhammad Daud Al-Iraqi, the head of PAS ulama’ hall a few days ago. You can hear what did Nik Aziz said that “you are now are being friend with satan”, instead to destroy your Muslim brothers! Beware of him. The “black heart” is trying to torn PAS apart. Even Nik Abduh had seen that and he did remind you earlier. Beware my beloved Muslim brother of PAS. “The devil” is trying to destroy you!

Wednesday, May 20, 2009

Bloggers yang "terlampau"?


Assalamualaikum...dan salam sejahtera...

Dok tengah "rehat-rehat" tengok berita Bernama hari ni, aku tertarik dengan satu berita yang dilaporkan oleh Bernama TV ni yang dikhabarkan "milik" seorang "menantu" bekas pimpimpin negara.

Dato' Seri Rais Yatim telah ditanya tentang bloggers dan "ancaman". Maknanya kita yang ber"blog" la tu. Beliau mengatakan sesuatu yang menurut yang aku faham bahawa "jika mana-mana blogger yang mendatangkan "ancaman", pihak kementerian akan ambil "tindakan". Tindakan tu aku tak tau la lagu mana...mungkin saman atau sebagainya.

Rais juga berkata "pihak kementerian sedia bertemu dengan bloggers". Dia juga mengaku "suka" bertemu dengan bloggers ni. Pihak kementeriannya akan memantau dan bertemu dengan bloggers yang ramai ni dari masa ke semasa.

Ermmm...terfikir jugak aku. Ada segelintir dari kita yang ber"blog", tapi takdak etika. Fitnah sana sini tanpa fakta. Ada yang suka-suka buat cerita penglipur lara. Sedap bunyi "story"nya, tapi penuh dengan baur "fitnah" dan dakwaan tanpa asas yang kukuh. Ada yang menyerang pemimpin negara, pemimpin pembangkang dan yang paling melampau ialah serang institusi Di Raja kita.

Nak kritik? Kritiklah...jangan la melampau sangat...tapi, kalau dah sampai melampau sangat...sampai DYMM Sultan pun hangpa nak tibai semacam je, maka itu aku tak boleh nak maafkan la. Memang nak kena luku kepala la tu...Hangpa menjawab la dengan mahkamah nanti. Apatah lagi yang "berani" hina Islam. Memang nak "kena" la tu...

"Freedom of speech" di negara kita masih lagi terkawal rasanya, berbanding di oversea seperti US dan negara-negara barat. Aku "salute" kerajaan kita dalam memberi kebebasan bersuara di negara kita. Dan aku "salute" beberapa bloggers yang boleh dijadikan contoh dibidang blog ni. Contohnya Bro Rocky, Husin Lempoyang dan Nobisha. Baguih blog depa ni. "Berisi" dan boleh dicontohi...

Bagi aku, kita kena juga akui "amaran" dari Dato' Rais tu. Ada dikalangan kita yang "melampau". InsyaAllah, saya akan cuba memperbaiki lagi blog saya ni dari masa ke semasa. Maklum lah...saya masih "junior" berbanding tokey-tokey blog yang lain. Saya masih dan akan terus belajar sehingga ajal menjemput saya...

Dan apabila Dato' Rais kata "dia suka dan akan membuat pertemuan dengan bloggers", hati saya tertanya-tanya. "Dia nak jumpa bloggers utara ke?" Rasanya tak payah kot. Bloggers Utara masih "baru" untuk menyebabkan impact kepada Malaysia. Eloklah Dato' Rais buat pertemuan dengan All Bloggers yang dipresidenkan oleh Bro Rocky. Depa tu memang baguih! Dato' jumpa la bloggers kat KL tu dulu. Kat utara ni, tak ramai bloggers sangat. Blog "kurang" glemer kat utara ni berbanding kat KL dan selatan tanahair. Kan? Hehehehhe...lagipun bloggers kat utara ni "pemalu" dan "tak berapa gemar" nak expose diri..low profile! Hehehhe...tak caya? Tanya Jeanbara Depa-kata...

Anyway, tahniah kepada semua bloggers kerana telah berjaya membawa satu kelainan di dalam medium media baru alternatif kepada rakyat. Ramai rakyat yang sudah "kureng" percaya dengan media arus perdana sama ada RTM, TV3, Utusan, Berita Harian, Harakah mahupun Suara Keadilan. Depa lebih suka "godek" dalam website...macam-macam ada! So depa akan dapat banyak cerita tentang 1 perkara, seterusnya depa akan decide yang mana yang patut depa percaya. Depa tengok dan baca media perdana, tapi depa tak terima bulat-bulat. Tak caya? Tanya geng-geng PAS. Depa lebih percaya TKO dari TV3 atau Utusan!

Whatever laaaa...selamat ber"blog"!



p/s: Tak mahu jadi "bloggers yang terlampau"!

Tuesday, May 19, 2009

Tugas Ketua Penerangan UMNO Negeri?


Dah pukul 3.30 pagi ni...mata belum mengantuk. Saya pun melilau surfing dari blog ke blog. Membaca dan berfikir. Saya ke Blog Saudara Nobisha yang famous tu. Saya amat tertarik dengan saranan Saudara Nobisha pada entrynya yang terbaru..di sini saya copypastekan entry untuk tatapan rakan taulan saya...


Saya berasa terpanggil untuk mengulas kenyataan Ketua Penerangan UMNO Malaysia, Ahmad Maslan bahawa 60,000 jentera penerangan parti itu tidak berfungsi. Untuk bersikap adil, saya fikir biarlah saya tidak menjatuhkan hukuman dengan sama ada membenarkan atau menafikan kenyataan itu. Saya tidak berada dalam struktur penerangan parti itu dan tentunya tidak dapat mengesahkannya.

Bagaimana saya ingin melihat isu ini dari segi pemujukan pengundi. Parti-parti politik wujud bagi memujuk mengundi untuk menyokong mereka dalam pilihanraya, sekaligus memberikan mereka kuasa memerintah. Parti politik diwujudkan untuk berpolitik.

Tentulah aneh kalau ada orang yang menasihatkan parti politik agar tidak berpolitik.Dalam peperangan politik, ada dua perkara yang harus dilakukan. Pertama, menonjolkan kebaikan sendiri, dan kedua, mengkritik parti lawan. Kalau begitulah keadaannya, maka tugas Ketua Penerangan mana-mana parti politik ialah melakukan kedua-dua perkara di atas dalam masa serentak. Tugas Ketua Penerangan atau apa-apa jawatan seumpamanya bagi mana-mana parti politik adalah sama.

Baguslah kalau Ahmad Maslan ingin melahirkan 50 orang penceramah setiap negeri. Bagaimanapun beliau harus memahami bahawa persepsi dalam politik dicorakkan melalui media meliputi media penyiaran, media cetak dan media baru. Di sinilah letakkan keperluan kepada melatih tenaga parti untuk melakukan psyops (atau, psywar).

Dalam menggunakan media baru, saya fikir lawan UMNO jauh ke hadapan. Seorang pensyarah media menyebutkan kepada saya bahawa bagi setiap satu blog pro-UMNO, terdapat 15 blog pro-lawan UMNO. UMNO kena mengakui hakikat ini dan parti itu harus bekerja keras untuk "mengejar". Apakah ia akan dapat mengejarnya, saya tak pasti. Ketua Penerangan UMNO boleh memberikan jawapannya.

Selain itu, Ahmad Maslan juga mungkin perlu berfikir bagaimanakah dia boleh melatih pemimpin-pemimpin parti itu untuk bercakap di media massa secara interaktif dan meyakinkan. Televisyen hari ini tidak lagi seperti dulu. Penonton hari ini cukup selektif. Mereka akan membandingkan rancangan televisyen Malaysia dengan luar negara. Kalau rancangan yang "menerangkan" dasar-dasar kerajaan, saya fikir penonton yang kritikal tidak berminat. Mereka inginkan analisis dan perspektif yang berbeza. "Penerangan" mengenai dasar-dasar kerajaan harus mengambil pendekatan ini.

Penonton tidak berminat untuk mendengar Menteri menjawab soalan seperti "Apakah wawasan kementerian Dato'?" Sebaliknya, saya fikir penonton akan teruja kalau hos sesuatu talkshow itu bertanya, "Dato' mengatakan program kementerian Dato' efektif. Bagaimanapun satu kajian yang dibuat oleh sebuah IPT menunjukkan bahawa program tersebut tidak berjaya menarik minat kelompok sasar. Adakah Dato' setuju?

"Dalam salah satu wawancara televisyen, saya pernah mencadangkan agar UMNO menukar nama "Ketua Penerangan" ke satu jawatan lain yang lebih dapat menggambarkan fungsi baru ini. Pendekatan satu hala sudah tidak relevan lagi. "Penerangan" mana-mana parti politik, termasuklah UMNO, harus bersifat "engagement".

Saya fikir inilah yang seharusnya menjadi tumpuan Ketua Penerangan UMNO; bukan sekadar melahirkan penceramah tetapi yang lebih penting ialah pemimpin parti yang mampu menggunakan media untuk "engage" dengan rakyat secara efektif!


Begitulah bunyi saranan Saudara Nobisha. Saya fikir, saranan ini bolehlah dipertimbangkan oleh Ketua-ketua Penerangan UMNO Kedah, Perlis, P.Pinang dan Perak sebagai salah satu tindakan untuk "bergerak" dinegeri masing-masing. Fikir-fikirkanlah. Rakyat di zaman sekarang bukan sama seperti di zaman ayahanda dan bonda kita...Dunia dah berubah...kata iklan di TV!





All the credit goes to Nobisha at his entry of...click tang ni

Monday, May 18, 2009

"The Malays Dilemma" by Ian Buruma is "Rubbish"!


Ian Buruma sememangnya penulis "terkenal"..tapi terkenal dikalangan puak-puak PKR je la..maybe sebab Ian Buruma adalah bukan Melayu dan bukan warganegara Malaysia...Dia dilahirkan kat The Hague, Belanda...bangsa penjajah jugak la ni...dia tak study pun pasal south east Asia sama ada pasal kebudayaan, adat resam, agama, cara pemikiran dan sebagainya...tiba-tiba je tulis pasal scenario politik Malaysia dan methodology beragama di Malaysia...tapi tak apa lah...tapi itukah penulis yang jadi kebanggaan Anwar? Pasal apa? Pasal dia puji Anwar la tu...nak tau profile Ian Buruma? Sila google sendiri...malas nak bagi "publisiti murahan" kat orang cam ni...buat cacat blog aku je...

Baru ni dia ada tulis article...tajuknya "The Malay Dilemma"...dengaq bunyi tajuk pun dah tahu dia nak tarik "publisiti murahan"...dia tiru tajuk buku Tun Dr. Mahathir dulu la tu...hehhehe...Tun M ditiru omputih...betapa hebatnya Tun bila omputih pun menirunya walaupun sekadar tajuk...nak tahu isinya? Panjang sangat article tu...malas nak copy paste...buat semak je...tapi, ada beberapa perenggan yang "elok diberi perhatian"....

Ian berkata :
Anwar — who had rebounded from six years in prison on corruption and sodomy charges to become the best hope for a more democratic, less corrupt Malaysia — speaks softly. He is still under constant surveillance, he said.

Saya kata:
Bagaimana Anwar menjadi harapan kepada demokrasi yang lebih baik dan Malaysia yang "kurang" corrupt? Sedangkan dia adalah bekas banduan yang dibuktikan bersalah mengamalkan corruption! Bukan setakat mahkamah sahaja yang menghukum dia sebegitu, malah kawan-kawan Anwar semasa dalam UMNO pun dok kuat bercerita betapa "bapak segala rasuahnya Anwar" tu...dan sekarang ni Anwar dok sebok ajaq PAS merasuah! Dah tu lagu mana yang nak kata Anwar tu "less corrupt"? Bapak rasuah ada laaaa....



Ian menulis lagi:
This was the same Anwar Ibrahim, one struggled to remember, who was once at the heart of the Malaysian establishment: the Minister of Culture in 1983, the Minister of Education in 1986, the Minister of Finance in 1991 and a Deputy Prime Minister in 1993. He was poised to succeed Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad. And then he got overconfident. Starting in the summer of 1997, when the Malaysian currency and stock market lost more than half of their value in the Asian financial meltdown, Anwar did something that Dr Mahathir found unforgivable.

Saya kata:
Anwar "gila" kat nak jual Malaysia kat IMF? Tu yang Tun M Marah time tu...yang tang "unforgivable" tu...elok tanya SB atau MIO...depa lebih tahu aktiviti Anwar time tu...tanyalah depa yang dah pencen dan takdak kepentingan pun...depa pun rasanya "tak dapat maafkan dosa-dosa Anwar"...dan sekarang satu dunia mengiktiraf tindakan Mohammad Nor Yaakob dan Tun M laksanakan...kaedah "tambatan RM"...tapi ada jugak puak2 PR yang dok claim bahawa Anwar yang buat kaedah tu! Depa tak tau ka yang Mohammad Nor Yaakub dan Tun M sendiri dok struggle tak tidoq malam 2-3 hari semata-mata berjegil mata nak cari jalan penyelesaian krisis matawang yang didalangi oleh kawan baik Anwar iaitu George Soros! Kawan baik dia buat "taik", lepas tu nak gadaikan Malaysia kat IMF...itulah tahap pemikiran Anwar!



Ian kata lagi:
Even as the prime minister was imposing capital controls and blaming “rogue speculators,” such as George Soros, for the crisis, Anwar launched an attack on “nepotism” and “cronyism” in his own party, Umno, which had been in power since independence. The “cronies” included members of Dr Mahathir’s family. While Dr Mahathir tried to bail out banks and corporations run by his allies, Anwar talked about transparency and accepting some of the International Monetary Fund’s recommendations for liberalising the economy.

Saya kata:
Nepotisme dan cronisme yang dilaungkan "Anwar" terhadap Tun...kenapa di zaman Pak Lah, Anwar sikit pun tak sentuh pasal KJ, budak-budak tingkat 4, geng-geng Pak Lah di media massa dan sebagainya? itu belum sentuh lagi soal Kamaluddin dan Patrick Badawi...kenapa dia tak attack Pak Lah? Pasal Pak Lah lepaskan dia dari penjara dan Pak Lah satu kampung dengan dia? Padahal Tun M sekat anak beranak dia join politik secara terang masa dia "diatas". Tanyalah veteran-veteran UMNO, berapa kali Tun M "cantas" nama Mokhzani, Mirzan malahan Mukhriz dari mencabur diri dalam kepimpinan UMNO. Rasanya Anwar lebih "melampau" cronism nya dengan menabur "pink form" kepada mereka-mereka yang menyokongnya untuk jadi Timbalan Presiden UMNO masa dia jadi Menteri Kewangannya...



Ian tulis:
Nobody was likely to miss the implication; Dr Mahathir has clearly stated his conviction that “Jews rule this world by proxy.” At the Hilton, Anwar, who started his career as the president of the Malaysian Muslim Students Union, and is a devout Muslim, shrugged. “They say I’m a Jewish agent, because of my friendship with Paul,” he said. “They also accuse me of being a lackey of the Chinese.” His eyebrows twitched in a gesture of disbelief, and he emitted a dry, barking laugh.

Saya kata:
Imam PKR ni tak baca Al-Quran ke? "Wa lan tardhau antumul yahudu wa lan nasara hatta tattabi'a millatahum". Mafhumnya "dan tidak akan sekali kali yahudi dan nasrani itu redha ke atas kamu semua sehinggalah kamu semua mengikut jalan (cara) mereka". TGNA pun pernah berkata : Berhati-hatilah apabila musuh kamu "bersetuju" dengan kamu. So? Hangpa semua judge la sendiri siapa Anwar...bila nak pilihanraya ke...by-election ke...ada je pertemuan dengan agent-agent Yahudi atau Singapore...duit la tu...takkan bagi duit saja kot? Nothing in "return" ke? Tulus ikhlas ke puak-puak yahudi ni bantu Anwar? Kalau ikhlas, sila rujuk firman Allah diatas...



Ian kata lagi:
To make sense of Anwar’s rise, fall, and rise, it helps to know something about the role of race and religion in Malaysia. The country’s population is more than half Malay, defined by ethnicity and the Muslim faith, but large numbers of Chinese (now about a quarter of the population) and Indians (seven per cent) arrived in the 19th century, when the British imported coolies from China and plantation workers from India. Tensions arising from this mélange — and, in particular, the fear held by Malays that they will always be bested by these minorities — have gripped Malaysian politics since the country achieved independence from the British, in 1957. In recent years, the situation has been further complicated by a surge in Islamic fervour among many Malays.

Saya kata:
Jadi, jatuh bangun Anwar selama ni yang menjadi ukuran rujukan Ian Buruma untuk judge tentang "role of race and religion in Malaysia"? Tak adil la kalau macam tu...patut pun "bias"! Berat sebelah! Mungkin itulah "keadilan" cara Ian Buruma dan Anwar dokong selama ni?



Ian tulis:
Lim was one of several people I spoke to in Malaysia who used the word “apartheid” in describing his country. “The ethnic situation has become much worse,” he said, especially since Malay nationalism took a strong Islamic turn in the late 1980s, when Umno was challenged by PAS. The Islamists got a boost from the Iranian Revolution, and actually took power in Kelantan in 1990. To preëmpt the Islamists, Umno, ostensibly a secular party, wedded its ethnic nationalism (which was decidedly not a feature of PAS) to religion: Muslims were no longer supposed to drink alcohol; women were encouraged to wear head scarves (tudung); easygoing Malay Islam took on the harsher tone of Wahhabi purism.

Saya kata:
Dasar "apartheid" pulak dahhh..."aparthied" menatang tang mana??? Late 1980s tu memang la kesedaran tentang Islam ni meningkat...maklum la...zaman tu Tun M yang mula memerintah...dalam kerajaan pun kesedaran Islamik tu semakin tinggi...masa tu parti koktel hidang arak pun dah takdak dah...seluaq pendek PT kaler putih pun dah ditukaq kepada seluaq panjang tutup aurat...dan budaya politik Iran dan Malaysia adalah berbeza, pasal apa pulak nak dijadikan bandingan? PAS memang bawa semangat ideologi revolusi, tapi depa bawa secara "sihat", tak dak similarity dengan dasar aparthied pun. Pakai tudung memang wajib dan minum arak adalah haram hukumnya, jadi salah tang mana? Itu dasar Wahabi ke? Imam Shafi'e pun menghukum lagu tu...tak semestinya Wahabi je...



Ian kata:
Meanwhile, in Lim’s view, educated Malays have been too timid to resist, whatever they might do or say in private. “I’ve seen it happening with my progressive university friends,” Lim said. “Wives take to wearing the tudung, the daughters cover up. Their passivity, their silence, is very bad for the community, because it allows the ultras to set the agenda. Islam has become more and more conservative. Muslims can no longer go to non-Malay restaurants or visit the houses of non-Malay friends. Tensions have grown. We’re reverting to the colonial situation, where the different races only meet in the marketplace.”

Saya kata:
Kepala hotak dia! Itu dah kira menghina Islam dan hukum hakamnya! Pakai tudung dikira wajib untuk menutup aurat! Menutup aurat tu wajib bagi umat Islam. Jadi, pasal apa nak prejudis terhadap tindakan wanita dan anak gadis kami yang pakai tudung untuk menutup aurat??? Passivity dan silence tu jadi threat untuk komuniti? Allows to the ultras to set agenda? kepala hotak dia la...bersangka buruk! Kami hanya menurut hukum agama kami! "lakum dinukum wa liya din"! Itu bukan "conservative, itu Islamic fundemantel! Sapa kata orang Islam tak boleh pi restaurant non-Malays? McDonald tu semua orang Islam punya ka? Dan sapa kata orang Islam tak boleh pi rumah non-Malays? Setiap kali Chinese New Year, Deepavali mahupun Chrismas, ramai je orang Islam yang menziarah rumah kawan-kawan depa yang non-Muslim...Jadi, Lim dan Ian ni sendiri yang cuba menyemai dasar "aparthied" kat Malaysia ni against Melayu Muslim! Ini boleh didakwa dibawah akta hasutan ni...



Ian menulis lagi:
Kelantan has hardly any huge buildings. Everything in the state capital, Kota Bharu, near the border with Thailand, is built on a modest scale. I met the PAS vice-president, Husam Musa, at the party headquarters. Husam, an economist by training, is not an imam but one of the new breed of professionals in Islamist politics. He was polite, if a little defensive. On the question of an Islamic state, he said this goal was often misunderstood: “We don’t mean a state ruled by clerics but one guided by the holy books. Without the books, we’d be like Umno and just grab the money. The difference between us and them is that we believe we will be judged in the afterlife.”

Saya kata:
Husam...apa ni Husam? Apa maknanya statement YB ni? Statement Husam ni bermakna ahli-ahli UMNO tak beriman kepada Hari Kiamat! Maknanya kufur! Kufur yang Kafir! Percaya kepada Hari Kiamat merupakan salah satu rukun Iman! Hang jaga sikit mulut hang Husam! Kami pun pencaya kepada dosa dan pahala, hari kiamat, rukun-rukun Islam dan rukun-rukun Iman. Kami juga solat 5 waktu, puasa, bayar zakat dan tunai haji. Kami juga mengamalkan jalan hidup Islam sedaya upaya kami! Hang ingat hangpa je yang Islam dan beriman??? Poddah la Husam...ini ke contoh akhlak calon Timbalan Presiden PAS? Mengkafirkan orang Islam? Berat tuduhan tu...



Ian tulis lagi:
He said that Islam was “pro-progress,” and that American democracy was a good model. (“Unfriendly people will accuse me of being pro-American for making this statement.”) He also said that discriminating against ethnic minorities was “un-Islamic,” as was government corruption. “People should be treated the same, and that includes the freedom of religion,” he said.

Saya kata:
Ini adalah contoh "endorgan" yang hangpa dok sebut tu kot?...Alaaa...penasihat-penasihat ayahanda yang Nik Abduh sebut tu kot? Bukan tuduh...sekadar pertanyaan...err...ada jugak yang angguk noooo....American PAS...



Ini adalah sebahagian dari "jawapan" saya kepada article yang "professor" Ian Buruma yang dok mengajaq kat Oxford (tempat KJ mengaji dulu), Princeton dan Havard University! Siapa kata Ian hebat? Fakta dia karut dan berat sebelah! Maklum laaa...pro Yahudi dan US...sama la macam Anwar! Untuk perenggan lain tuan-tuan pikiaq sendiri la...malas nak komen lagi dah...article yang Ian Buruma tulis kali ni tak guna seduit pun....tak buleh pakai! Elok di"tong sampah"kan! Itu pun buleh publish dalam website PKR dan The New Yorker magazine ke? Nampak sangat website dan magazine tu mengarut!

Wallahua'alam.

Sunday, May 17, 2009

Benarkah Pemimpin UMNO "Buta" I.T?


Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Baru-baru ni aku ada terbaca satu nukilan kawan-kawan blog kita pada entry yang bertajuk "Pemimpin Tertinggi UMNO Buta I.T" dan "Bila Menteri Penerangan Melenting". Entry itu telah "menarik perhatian pihak Menteri Penerangan kita yang baru untuk menyatakan perasaan "tersinggung"nya.

Tapi, betul ke "pemimpin tertinggi UMNO buta I.T"? Rasanya kurang tepat untuk kita "menghukum" mereka sebegitu. Tahukah kita bahawa mereka itu "celik" I.T atau "buta" I.T? Kita bukan tahupun tahap pengetahuan depa tentang I.T. Rasanya kawan kita tu hanya membuat satu "assumption" diatas penglihatan luaran atau secara "kulit" sahaja. Dia melihat bahawa pemimpin pembangkang lebih komited kepada budaya I.T secara ber"blog", ber"portal" dan sebagainya. Dia lebih melihat "rating" tumbuhnya website-website dan blog-blog pembangkang di internet berbanding pihak UMNO dan pro BN. Hakikat itu sememangnya akan mendorong kepadanya untuk membuat satu andaian "mudah" sebegitu.

Namun harus diingat, sesungguhnya pemimpin-pemimpin tertinggi UMNO sudah lama berblog, ber"website", ber"portal" dan sebagainya! Dah ramai pula pemimpin-pemimpin UMNO yang sudah punya blog sendiri dan ada pula yang mempunyai "rangkaian" website yang banyak untuk memberi informasi kepada rakyat tentang perkara sebenar. Sudah banyak website dan blog pro UMNO dan kerajaan yang muncul bak cendawan untuk menangkis dakyah fitnah pembangkang. Sudah banyak pemimpin UMNO yang mencebur diri dalam I.T, malah ada yang sanggup "melabur" demi UMNO tanpa mengenakan sebarang syarat walaupun untuk kepentingan peribadi politiknya sendiri! Itulah hakikatnya.

Cuma...tak semua orang tahu tentang penglibatan pemimpin-pemimpin tertinggi UMNO ini di arena I.T tanahair. Mereka bijak mengatur langkah dalam membayangi bidang "kewartawanan" tidak rasmi ini. Mereka rahsiakan penglibatan mereka atas sebab-sebab tertentu. Dan kita tak perlulah mempersoalkan atau mempertikaikan sebab musabab mereka merahsiakan perkara ini. Dan kadangkala, kita tak tahupun bahawa website atau blog yang kita layari itu milik Timbalan Perdana Menteri kita! Siapa tahu? Saya pun tak tahu...tapi saya tahu dan yakin perkara ini memang wujud. Secara dasarnya, tak adillah jika kita "judge the book by it's cover".

Ada beberapa rakan saya yang pernah memberitahu bahawa mereka banyak dihubungi oleh pihak pemimpin-pemimpin UMNO untuk "mengajar" mereka berblog. Ada yang amar berminat untuk mengendalikan blog mereka sendiri. Ada yang mengutuskan email kepada rakan-rakan lain untuk menyampaikan maklumat menangkis dakwaan dan fitnah terhadap mereka. Malah ada Ketua Bahagian UMNO yang subscribe streamyx dan celcom brodband semata-mata untuk ber'blog". Mungkin ini semua kurang berlaku di sabah, di tempat sahabat blog kita itu. Tapi tak mengapalah...sudah menjadi lumrah manusia yang kadangkala melakukan kesilapan dan kesalahan, termasuklah saya sendiri...tak gitu bro?

Rasanya, ramai di antara kita tidak lokek untuk membantu pemimpin pemimpin UMNO untul berblog dan menceburkan diri di dalam bidang I.T. Dan rasanya, kita perlu membantu UMNO di dalam hal ini "sekiranya" benar bagai yang di dakwa oleh sahabat kita. InsyaAllah, kita akan membantu sedaya yang boleh untuk UMNO dan survival agenda Islam, Melayu dan Tanahair yang tercinta!

Wallahua'alam.

sumber : click tang ni

Bila Kak Su Bersuara... Heh!