Friday, January 23, 2009

UMNO Era Najib : Apa yang kita mahu?


Assalamualaikum dan salam perjuangan...


Semakin hampir UMNO kepada peralihan kuasa. Terima kasih sekalung budi untuk Pak Lah yang sedia berkorban jawatan dan kesediaan untuk melepaskannya kepada DS Najib. Pada bulan Mac yang tidak lama lagi akan hadir, Perhimpunan Agung UMNO (PAU) akan menyaksikan Pak Lah tiada sebarang pencalonan untuk jawatan Presiden UMNO dan DS Najib mendapat mandat penuh dari semua pencalonan Bahagian UMNO seluruh negara. Hatta DS Najib menang tanpa bertanding jawatan tertinggi parti dengan mendapat pilihan majoriti melebihi kuota dan tak dapat ditandingi lagi! Setinggi-tinggi tahniah utk Dato' Seri Mohd. Najib bin Tun Abd. Razak!


Kini kita tahu UMNO berada di dalam kemelut dan "sakit tenat". "Belum kebah" kata orang Kedah! Sebulan dua sebelum peralihan kepimpinan ini saya terfikir, apakah yang kita mahukan dari kepimpinan baru UMNO ini kelak? Apakah yang kita dambakan? Apakah yang rakyat seperti kita ini perlukan? Apakah lagi yang bakal dapat UMNO era Najib sumbangkan kepada Islam, Melayu dan Malaysia? Apakah perubahan yang kita mahukan dari DS Najib? Sama-sama lah kita bincangkan. Sebarang komen dan cadangan amat-amat dihargai. Terima kasih.


Wallahua'alam...

Thursday, January 22, 2009

UMNO PERLU PERUBAHAN RADIKAL


Maafkan saya sebab dah lama tak update blog. Sebok sebenarnya. Ada pelbagai komitmen yang perlu saya selesaikan. Rutin harian dan agenda-agenda yang hadir, menyebabkan saya tertinggal tentang isu-isu terkini seperti PRK Kuala Terengganu dan sebagainya. Maafkan lah saya...


Sehari dua ini, saya terbaca tentang kenyataan-kenyataan oleh beberapa pemimpin tertinggi UMNO tentang perlunya perubahan radikal di dalam UMNO. Dato' Seri Najib yang bakal menerajui UMNO pada Mac ini, menegaskan tentang "pembaharuan dan perubahan yang radikal". Calon favorite untuk Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyidin Yassin juga menyatakan perkara yang sama. Malah ayahanda Tun Dr Mahathir, juga menyatakan bahawa UMNO amat perlu kepada perubahan drastik. Dato' Mukhriz, calon favorite Ketua Pemuda UMNO juga menjadikan tag line kempennya sebagai "berani berubah". Begitu juga calon Ketua Pemuda, Dato' Seri Dr. Khir menyatakan bahawa Barisan Pemuda kini harus berani melakukan perubahan dan berani menghadapi perubahan.


Dari itu saya menyeru supaya Dato' Seri Najib mengetuai segala perubahan yang bakal dilakukan oleh UMNO. Najib mestilah memulakan gerakan perubahan radikal itu. Beliau mestilah mengambil sikap pro aktif dalam segenap aspek demi memastikan survival UMNO dapat diteruskan. Najib mengambil alih UMNO di saat UMNO sedang "tenat" dan "sakit". Najib lebih banyak turun padang dan mendekati rakyat, bukan sebagai pemimpin, tetapi sebagai rakyat biasa yang ingin menyelami jiwa rakyat.


Tan Sri Muhyiddin dan para kepimpinan UMNO peringkat tertinggi juga harus bertindak demikian. Bukan untuk mempopularkan diri, tetapi untuk menebus kembali apa yang mereka alpa dan lupa. Tanggung jawab itu harus dipikul bersama tanpa sebarang kepentingan peribadi, sebaliknya demi perjuangan dan dasar UMNO untuk berkhidmat kepada rakyat. Rakyat perlukan pemimpin yang memahami, bukan pemimpin yang hanya pentingkan diri dan kedudukan. Pemimpin pusat perlu turun padang...


Kerahan secara besar-besaran perlu diadakan kepada semua ketua-ketua bahagian, wanita, pemuda dan puteri. Jangan hanya sekadar menjadi tukang kipas kepada pemimpin pusat yang datang mengunjung. Berkhidmatlah kepada rakyat, bukan selepas menang bertanding kalian semua mendabik dada dan lari dari tanggungjawab. Ingatlah amanah yang diberikan rakyat yang memilih. Jagalah kepentingan mereka, bukan kepentingan kamu. Masalahnya, harapkan pagar, pagar makan padi. Harap-harap Dato' Seri Najib beri perhatian kepada masalah sikap ketua-ketua yang dipilih ini. Jangan percaya sangat kepada mereka bulat-bulat. Pantaulah mereka agar UMNO kembali harum dimata rakyat!


Akar umbi sudah muak. Ikut trend terkini, rakyat memilih pembangkang, kerana kononnya pembangkang membawa perubahan. Padahal pembangkang lebih teruk! Jadi, pada UMNO lah kita berharap untuk berubah. Rakyat jelata perlukan perubahan yang lebih baik, bukan perubahan kerajaan. Jika UMNO tidak mahu berubah, maka rakyat tidak punya banyak pilihan selain menukar kerajaan demi mendambakan perubahan yang mereka idamkan...


Wallahua'alam...

Bila Kak Su Bersuara... Heh!