Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Saturday, September 26, 2009


Maka aku terbacalah jua akan hikayat ceritera nun di Selangor yang sedang hangat di adu dombakan. Terasa panaslah jua telinga beberapa ADUN dan Exco Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan, termasuklah Memanda Menteri Besar, Khalid Ibrahim. Demikian kenyataan teguran ikhlas dari Hasan Ali terhadap SELCAT itu telah menjadikan Kerajaan Pakatan Rakyat di negeri maju itu menjadi gundah gulana. Kreadibiliti pengurusan negeri termaju di Malaysia itu jatuh merudum tercalar akibat teguran Hasan Ali yang menongkah arus dari agenda PR untuk terus menerus menipu rakyat.

Menurut ceritanya Hasan Ali menegur keras tentang kaedah yang terlalu menekan, menggasak dan menghina individu yang disiasat. Hasan Ali hanya memperkatakan tentang "cara" menyiasat seseorang individu yang agak keterlaluan menurutnya. Menekan dengan hebat dan termasuklah menghina individu terbabit sehingga menghilangkan kreadibiliti, keyakinan dan harga diri. Akibatnya, individu tersebut akan hilang produktiviti sekaligus menurunkan tahap moral mutu diri dan kerjaya. Demikian kritikan Hasan Ali tersebut maka teruklah dirinya di"balun" habis-habisan oleh pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat dan juga mereka-mereka yang sudah lama "geram" dan "berdendam" dengan "pakar motivasi" tersebut.

Tony Pua terang-terangan "membelasah" Hasan Ali di dalam kenyataan akhbarnya. Hasan Ali dikatakan "hipokrit" dan "nak jadi hero"! Ramai yang "membelasah" Hasan Ali. Si Jeff Ooi pulak meminta agar Hasan Ali dipecat segera dari PAS sebelum terlambat. Pada hemah saya, sempena Aidulfitri ini, mungkin juga si Jeff Ooi ni sudah mendaftarkan diri sebagai ahli PAS dan menjawat jawatan kuasa disiplin Parti "diorang saja la yang Islam" itu. Menurut cerita, di dalam Parti "Isle" yang selalu mengatakan "yes boss" kepada Parti "tolak Islam secara total" pula, ada juga yang "belasah" Hasan Ali, tapi ikut "pintu belakang"lah. Maklumlah, Hasan Ali masih lagi Pesuruhjaya PAS Selangor merangkap Exco Kerajaan Negeri Selangor, takut "miss soruuu"lah!

Namun begitu, dengar katanya si Khairuddin yang menjadi Setiausaha Perhubungan PAS Negeri Selangor sedang kuat membela Hasan Ali. Sanggup dan bersedia keluar dari Pakatan Rakyat, katanya. Namun pembelaan Khairuddin tidak lama apabila dia membuat "u-turn" dari kenyataannya kepada akhbar sebelum ini. Pemimpin PAS Selangor pun "pakat-pakat" menafikan dakwaan Khairuddin itu. Satu lagi siri "drama ringkas" dari PAS Selangor.

Bagi pendapat saya mengenai teguran Hasan Ali itu, ada juga benar dan salahnya. Hasan Ali mahu SELCAT lebih lemah lembut dalam pendekatan penyiasatannya. Tanpa menyentuh hal-hal peribadi yang boleh mendatangkan rasa hina pada diri sendiri. Mungkin Hasan Ali mahu SELCAT menyiasat dengan cara memujuk rayu, gosok-gosok bahu dan ala-ala bermanja! Mungkin selepas itu individu yang disiasat itu akan "membuka mulut". Bukankah itu bersesuaian dengan Pakatan Rakyat yang juga merakyatkan individu yang disiasat.

Jika itulah maksud Hasan Ali, maka saya akan ketawa "guling-guling"! Bayangkanlah jika seorang pembunuh dan perompak disoal siasat dengan menggunakan cara sebegitu, apakah OKT itu akan mengaku kesalahannya? Sampai mati pun dia tak mengaku. Buat habis air liur sahaja. Mahu pula dilayan seperti raja, "naik lemak"lah OKT itu! Sebaiknya SELCAT yang merupakan "klon" SPRM itu haruslah mengkaji dan mencari jalan yang lebih bersesuaian menurut Islam dan logik akal keadaan zaman semasa ketika menjalankan siasatan. SPRM dan BPR sudah lama di dalam hal ehwal ini, begitu juga PDRM dan sebagainya, contohilah mereka dan perbaikilah yang mana tak sesuai. Ini tidak, kira nak kutuk orang sahaja. "Kutuk orang" itu pun sudah dikira tidak Islamik!

Demikian juga dengan kenyataan panas dan amarah yang dilemparkan kepada Hasan Ali yang terpampang di dada-dada akhbar. Mereka mengutuk Hasan Ali mengkritik Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor secara terbuka, namun mereka lupa bahawa mereka "juga" memaki hamun, mengutuk dan mencadangkan agar Hasan Ali dibuang dari PAS "secara terbuka". Hasan Ali sudah "dol", mereka sama juga "dol", maka sama-sama (same) "dol", maka Hasan Ali dan mereka sama-samalah SAMDOL. Seeloknya nama SELCAT diubah menjadi SAMDOL!

Bagi firasat saya juga, kisah ini tidak lain samalah juga dengan "drama siri" ketiga-tiga SAMDOL iaitu PAS, PKR dan DAP di Selangor. Samalah juga dengan cerita "arak, Ronnie Liu dan Hasan Ali" sebelum ini, cuma di dalam "chapter" yang berlainan. Cerita ini juga hanyalah untuk mencetus isu Pakatan Rakyat yang semakin tenggelam dengan gelombang 1Malaysia. Pakatan Rakyat sudah semakin tenggelam akibat muslihat mereka menipu rakyat, memfitnah dan memburuk-burukkan kerajaan BN. Malaysia sebelum ini hidup aman dan damai lebih dari 50 tahun, namun dengan kewujudan De Facto "Pengkhianat Islam, Bangsa dan Tanahair" seterusnya rakyat dihasut dengan momokan "busuk perut", maka Malaysia sudah pudar sedikit keharmoniannya. Malaysia yang dulu menjadi "model" kerajaan Islam majmuk ala Madinah Al-Munawwarah, kini tercemar sedikit akibat "rasukan agen wolfowitz"! Sedarlah wahai umat Islam dan rakyat Malaysia! Perosak Rakyat sedang menipu dan memanipulasi minda anda!

No comments:

Bila Kak Su Bersuara... Heh!