Tuesday, July 14, 2009

PRK Manek Urai: PAS Menang 'Lebih 2000 Undi'!!!


PRK Manek Urai sudah "melabuhkan tirai"nya hari ini. Sejak bermula dengan ADUN PAS, Ismail Yaakob meninggal dunia pada Mei lalu, Manek Urai mula menjadi tumpuan. DUN Manek Urai peninggalan Allahyarham Ismail bakal diwarisi oleh siapa? PAS bertekad akan memepertahankan kubu kuatnya di Manek Urai. Manakala BN/UMNO bingkas kembali ingin merampas kembali kerusi DUN Manek Urai yang pernah dimenanginya pada 2004 dahulu. Kubu kuat PAS ini agak sukar ditembusi BN/UMNO di atas sentimen "ketaksuban" kepada "Tok Guru".

Kempen bermula dengan aman. Tuan Aziz Tuan Mat, 39, menjadi pilihan UMNO untuk pencalonan di Manek Urai, manakala Mohd. Fauzi Abdullah dipilih PAS Kelantan untuk menjadi "ayam tambatan" pada PRK DUN Manek Urai ini. Tuan Aziz dilihat lebih berkebolehan berdasarkan latar belakangnya seorang graduan universiti tempatan dan bekas pengurus KeSedar berbanding Mohd. Fauzi yang merupakan peraih ikan yang berjaya. Namun realitinya itu bukanlah satu ukuran tepat untuk menjadi wakil rakyat DUN Manek Urai. Realitinya, seorang yang hanya berkelulusan SRP sekalipun jika kena gayanya mampu menjadi seorang wakil rakyat yang baik.

Bermula dengan kempen yang aman, suasana di Manek Urai dilihat tenang. Tiada serangan peribadi terhadap calon-calon bertanding. Ahmad Maslan turun ke padang. Sentuhan Ketua Penerangan UMNO ini dilihat berjaya mendekati rakyat akar umbi di Manek Urai. Ahmad Maslan meredah dari kampung ke kampung mendekati rakyat marhean. Bersama mendengar tazkirah di surau dan bersarapan di warung kampung. Ahmad Maslan mewartakan bahawa Manek Urai bakal menjadi "anak emas" Kerajaan Pusat sekiranya diberikan mandat mewakili DUN Manek Urai. Muhyiddin Yassin pula menjanjikan sebuah jambatan jutaan ringgit sebagai tanda terima kasih kerajaan kepada rakyat Manek Urai.

Calon PAS tidak dilihat mempunyai "wow factor" untuk mewarisi DUN Manek Urai dari Allahyarham Ismail. PAS hanya berpaksikan kepada Nik Aziz semata-mata sebagai kekuatan untuk meraih undi. Maka isu Kerajaan Perpaduan di"palu" di DUN Manek Urai. Benarlah bahawa Nik Aziz berjaya menggagalkan usaha penyatuan umat Islam di Malaysia. Hatta Presiden pun ditempelaknya. Apatah lagi Timbalan Presiden PAS, di"halau"nya Nasharudin keluar dari PAS! Begitulah Nik Aziz. Nik Aziz telah menampakkan "tanduk"nya. Apatah lagi Nik Aziz juga disokong kuat oleh Anwar. Anwar kononnya mendakwa "tidak boleh mengkritik Nik Aziz, seorang ulama tersohor"! Maksumkah Nik Aziz sehingga tidak boleh dikritik? Sedangkan Nik Aziz sendiri mengkritik Presiden PAS yang juga merupakan "tok guru", mengapa pula "berdosa" mengkritik Nik Aziz? Karekter Nik Aziz sudah tercemar! Dia bukan lagi seorang tokoh ulama, selayaknya dia hanya layak bergelar politikus yang memperalatkan Islam untuk kepentingan politiknya!

"Pembangunan" juga menjadi isu utama di Manek Urai. Manek Urai ketika ini masih lagi menikmati bekalan air dari Perbadanan Menteri Besar, dibawah selian Air Kelantan Sdn. Bhd. Namun, kualiti air di Manek Urai amatlah menyedihkan. Keruh belaka! Lebih dari 18 tahun, begitukah prestasi Nik Aziz memerintah? Jika di"KPI"kan prestasinya oleh Najib, nescaya dia bakal digugurkan seberapa segera! Begitu juga isu "royalti minyak" yang sengaja "diada-adakan" oleh Husam dan pemimpin politik Kelantan. Isu ini sudah dijawab diparlimen oleh menteri yang berkenaan. Perairan itu berada dikawasan "perairan tuntutan bertindih" di mana hasilnya disalurkan kepada Kerajaan Pusat ketiga-tiga negara yang menuntut hak kawasan terbabit. Bukankah itu tertakluk di dalam akta perundangan antarabangsa. Tak faham-faham lagikah?

Namun, "perang mulut" antara UMNO dan PAS masih lagi terkawal. Tiada sebarang kejadian tidak diingini berlaku. Kempen di kedua-dua belah pihak berjalan lancar sehinggalah ke hari pengundian. Ya, hari ini. Sejak awal pagi, perbagai media melaporkan perkembangan pengundian Manek Urai. RTM, TV3, TV PAS dan media internet seperti blog dan portal juga mengambil bahagian menyiarkan berita terkini. Tiba-tiba keadaan aman damai PRK Manek Urai tercalar juga dengan "insiden" di Kg. Peria. Kira-kira 300 orang penyokong-penyokong UMNO dan PAS bergaduh! Akibatnya 2 orang Puteri UMNO terpaksa dikejarkan ke hospital berdekatan akibat patah gigi dan pengsan! "Dibaling batu dan botol air" katanya. Tapi menurut seorang forumer pro PAS di myKMU.net, kes "baling batu" itu palsu dan diada-adakan! Kemudian heboh pula dengan pendedahan "rumah kayu" yang mengedarkan sejumlah wang sebagai "transport allowance" kepada pengundi-pengundi yang pulang mengundi dari jauh! Jerit pikuk, kata mengata dan kutuk mengutuk saling bergema dari kedua belah pihak. Sama ada yang kononnya "mewakili" Islam mahupun Melayu. Begitulah sehingga "tong" di pusat undian tersebut ditutup!

Lewat maghrib, dilaporkan Mohd. Fauzi melangkah "lemah" keluar dari pusat pengiraan undi. Namun, Fauzi di"pujuk" oleh beberapa penyokongnya. Khabarnya kertas undi telah diulang kira beberapa kali. Akhirnya keputusan PRK Manek Urai sudah terjawab. PAS masih lagi menguasai DUN Manek Urai, walaupun hanya dengan majoriti 65 undi. PAS masih lagi "mendabik dada" di Manek Urai walaupun "kehilangan" 398 undi. Pada pilihanraya Mac 2008, PAS menang di Manek Urai dengan 5746 undi berbanding hari ini yang hanya memenangi 5348 undi.

PAS hilang majoriti yang banyak! Nampaknya UMNO telah di"suntik" kemenangan "moral" pada PRK Manek Urai kali ini. PAS masih lagi tidak dapat menerima kenyataan bahawa rakyat keseluruhannya semakin "meluat" dengannya. Husam mendakwa bahawa majoriti tipis PAS itu akibat "penggunaan wang" oleh UMNO. Benarkah begitu? Jika benar, sila buktikan. Setahu kami, Nik Aziz meng"halal"kan wang tersebut asalkan tidak mengundi pihak yang "memberi". Bukankah ada dakwaan bahawa PAS juga meng"hulur"kan wang "sedekah" sebanyak RM150 seorang? Kenapa pula wang elaun perjalanan menjadi persoalan kurangnya undi terhadap PAS? Terimalah hakikat wahai Husam, bahawa UMNO semakin mendapat tempat dihati rakyat. Bagi saya inilah bukti kebangkitan UMNO selepas 100 hari Dato' Seri Najib memerintah!

2 comments:

MPP said...

Bro.., yang menang tak menang semua. Yang kalah pun tak kalah semua.

InsyaAllah, PRU13 ni kita cuba lagi.

Apa2pun, tahniah dan syabas kepada semua jentera kerajaan yang berkerja keras untuk PRK Manek Urai.

Satu kemenangan moral buat kepimpinan DS Najib dan TS Muhyidin.

Tahniah.

Ekeng A/L Etong said...

PAS nak buat 'post mortem'.

Biasanya orang kalah yang akan buat 'post mortem'. Pasukan sepak takraw negara kalah teruk di Bangkok buat post mortem. Kalau Pak Cu Mael kalah lawan burung ketitir pun dia buat post mortem pasai selalu dok jadi juara.

Post mortem dibuat pasai nak cari punca kalah. Dalam PRK Manek Urai, UMNO yang kalah. Maka UMNO yang kena buat 'post mortem'.

Tapi PAS yang menang pun nak buat 'post mortem'. Ertinya PAS sebenarnya mengaku mereka kalah di PRK Manek Urai.

Macam mana pun PAS boleh senyum pasai menang tapi hati di dalam menangis pilu sebab undi merosot. UMNO juga boleh senyum pasai dapat kurangkan majoriti undi tapi hati di dalam menangis juga kerana patutnya BN boleh menang.

PAS dan UMNO boleh menyanyu lagu "senyum dalam tangisan"!

Bila Kak Su Bersuara... Heh!