Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Thursday, June 4, 2009

PAS Pulun Kikis Duit Balak Kedah?


Dok tengah terbelek-belek, dari blog ke blog, aku tertarik dengan satu pendedahan yang dibuat oleh sahabat kita ni. Aku rasa dia dari Kedah, kerana entry yang beliau kebanyakkannya berkisar di Kedah.

Melalui satu entrynya, aku difahamkan bahawa Che Had sebagai Pegawai Khas Ekonomi Kedah dan Roslizan sebagai Pegawai Khas Kanan MB Kedah, telah "potong jalan" CH Lim yang mendapat kontrak balak di Kedah melalui sebuah syarikat yang bernama AY Trading. Katanya, AY Trading telah mendapat kontrak tu dari Kerajaan PAS Kedah dah meng"ali baba"kan projek tu kepada CH Lim dengan beberapa agreement. Salah satu kandungan mengatakan bahawa AY Trading tidak boleh membuat sebarang perjanjian, perkiraan atau apa-apa urusan berkaitan kontrak balak tersebut dengan mana-mana pihak.

Lepas prejanjian dibuat, CH Lim keluarkan semua perbelanjaan projek tersebut dan memberikan sejumlah wang kepada AY Trading. Malangnya, dikhabarkan bahawa AY Trading telah breech contract tu dan buat deal dengan pihak ketiga iaitu Metro Sunview Sdn. Bhd. Metro Sunview ni pulak dah amik kesempatan kat AY Trading dan CH Lim. Metro Sunview suruh AY Trading "mempergunakan" CH Lim untuk dapatkan projek balak tu memandangkan AY Trading takdak modal nak "run" projek tu. Lepas tu Metro Sunview ugut pulak CH Lim utk memberikan sejumlah keuntungan projek tersebut kepada Tabung PAS untuk memperkukuhkan parti, kalau tidak...dengan "pengaruh" dan "kuasa" yang ada, depa nak batalkan projek tu. Maka, mahu atau tidak, rasanya CH Lim takdak pilihan lain, selain memberikan "sedekah" kepada PAS Kedah...begitulah cerita dari blog kawan kita tu...tapi dia kata dia akan korek & cari dokumen-dokumen lain untuk memperkukuhkan bukti ceritanya itu...

Apakah hubungan Metro Sunview ni dengan Che Had & Roslizan? Menurut empunya blog itu, Che Had adalah merupakan Director I kepada Metro Sunview Sdn. Bhd. dan Roslizan pula merupakan Director III!

Oooo....lagu tu kaaa...takpa...kita mintak kawan kita tu buktikan...kalau dah ada cukup bukti...kasi report sama SPRM...biaq terbeliak biji mata rakyat tengok perangai uduh Che Had & Roslizan ni...parti mana? Parti PAS..!!! Rasanya nanti ada la yang keluarkan "fatwa" baru...demi nak jatuhkan UMNO, salah guna kuasa pun dihalalkan..biasa la PAS...telus dan ikhlas!

Wallahu'alam...


Sumber: Click tang ni

6 comments:

PUTRA K.r.a.s.K said...

Aku sokong sebarang usaha 'menyelamat'kan KEDAH dari PAS / PR ...

pak malau said...

Banyak lagi yang kita.terutama aku akan bongkar.Tunggu EXCO mana berbohong atau menipu Hidup..Rakyat!!

detguaq said...

Bangau oh bangau
PASai apa hang kata aku
Macamana aku tak kata kat hang
hangpun dok kata kat aku

EKENG A/L ETONG said...

Komen aku senang saja. Kalau betul depa buat kerja ni, jangankan orang UMNO, Malah orang PAS, orang PKR dan seluruh rakyat Kedah (yang undi atau tak undi depa) akan merasa kecewa. Dan kalau betul serta ada bukti kukuh, jangan tunggu SPRM ambil tindakan. Tapi Kerajaan Kedah di bawah kepimpinan PAS sendiri kena ambik tindakan. Kalau tidak, Kedah tidak akan Sejahtera.
Salam!

Orang Tanjung said...

Tak payah nak buat laporan rasmi pada SPRM. Kalau kes berkaitan ngan pembangkang, sure SPRM akan buat siasatan sekalipun hanya dilaporkan melalui media blog.

Kalau melibatkan org umno atau bn, buat laporan rasmi bertan-tan pun, siput babi pun jalan lagi cepat.

Kah kah kah...

Pak Ngah Santan said...

Salam semua...
Pak Ngah ni baru terjumpa dengan cerita balak ni. Pak Ngah rasa cukup terkilan bila parti yang Pak Ngah sanjung selama ni buat keja tak ketahuan ni. Pak Ngah dah tulis kat Datuk Azizan MB Kedah mintak dia jawab segera isu balak ni. Paling tidak pun ada eksko Kerajaan Kedah yang jawab. Kita tunggu tengok apa pulak fatwa yang depa nak buat.

Bila Kak Su Bersuara... Heh!