Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Saturday, December 13, 2008

TOYOTA CAMRY 2.4 pilihan PAKATAN RAKYAT! Hebat bergaya!



Pergghhhh..!!! Best la depa dapat kereta baru...TOYOTA CAMRY 2.4 pulak tuuuu! Setakat Perdana V6 tu apa barang....MB-MB, Exco-Exco Pakatan Rakyat mana buleh naik Perdana V6? Takdak standard! Lekehhhh..!!! "Maintainance tinggi" itu alasan yang depa bagi...alaaaa...alasan slapstik dan plastik!...hehhehe....padahal dok kembang hidung bawak Toyota Camry besaq gedabak tu...lebih ranggi dan elegant...!


Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor dan Perak dah tukaq kereta baru...lebih hebat dan lebih bergaya....maintainacne pun katanya "murah bangatttt.."!!! Best la depa...dapat keta besaq, hebat, elegant, low maintainance, low petrol (bukan free ke? tak pun buleh claim...). Buleh la depa bawak pi meronda sana sini tengok projek "mega ternakan" depa...hehhehhe...


p/s: Err...Kerajaan Negeri Kedah bila pulak nak tukaq kereta? "Alaaa...kawan-kawan kita buleh bela, takkan kita tak buleh kotttt? Kawan-kawan kita buleh tukaq kereta, takkan kita tak buleh tukaq kot? Maklum la...kita kan kerajaan kebajikan...yang penting kita best!!!"


Wallahua'alam...

Thursday, December 11, 2008

Tragedi Orang Kaya Yang Antarabangsa!


Aku terbaca dan tengok dalam berita/youtube pasai pelbagai kritikan, marah, geram dan komplain pada kerajaan, pihak berkuasa tempatan, NGO-NGO dan sebagainya. Kepala aku terus jadi panasss....cheissss....dasar orang kaya tak kenang budi!

Dari itu...Aku sarankan supaya…

1. Pihak berkuasa tempatan, mana2 NGO atau sukarelawan kat situ agar meninggalkan tempat kejadian….

2. Biaq pi penduduk yg kaya raya & tak reti bersyukur tu pi kedai Ah Keong Hardware beli cangkul, parang dan backhoe (jika perlu) utk settlekan tanah runtuh tu…gali sendiri, jaga keselamatan diri dan barang sendiri…

3. Segala kerugian/kehilangan tak payah la kerajaan nak amik tau sangat…depa tu berguni duit dalam bank…barang kemaih pun banyak…suruh depa pi gadai utk survive sendiri…takkan depa punya business pun kena tanah runtuh kottt? pi la duduk kot opis depa tu sattt….depa kan kaya raya & boss sana boss sini…

4. Belajaq susah…dulu makan sedap2…la ni hangpa pi la kutip pucuk paku tepi rumah hangpa yg runtuh tu….pucuk paku pun sedap jugakkkk….tak caya? sila tanya Pak Usop Kapak kat Pedu nuuuu….

p/s: depa ni memang tak reti bersyukur punnn….dah kaya lupa daratan…depa lupa Allah buleh amik semua tu dalam sekelip mata jaaa…hatta nyawa depa sekali punnnn….paham? Kalau la aku ada kat sana…sure aku pi tampal apa yang aku tulis ni kat tiang letrik kat area tanah runtuh tu…bagi depa sedaq sikit!

UMNO & SURVIVAL POLITIK NEGARA.


Telah banyak blog-blog yang saya telah kunjungi. Sama ada dari jenis blogger.com, wordpress.com, mahupun facebook. Begitu juga portal-portal politik seperti myKMU.net, kmutara.net, kmujohor.net, tranungkite.com, isuhot.com dan banyak lagi. Boleh dikatakan semua blog dan portal ini pernah membahaskan survival UMNO yang kelihatan goyah. Ada yang meramalkan UMNO akan pupus dan bakal dimuziumkan di Johor. Ada yang meramalkan UMNO akan terkubur dalam lipatan sejarah jika kepimpinan sedia ada tidak ditukar ganti. Malah ada yang mendoakan agar UMNO terus mati ditelan gelombang Pakatan Rakyat. Ada juga yang teguh mempertahankan UMNO. Ada juga yang teguh mempertahankan tokoh-tokoh UMNO pilihan mereka. Tapi pelik, ada segelintir penyokong UMNO yang bermati-matian mengutuk UMNO! Pelik, tapi benar...


Apakah pendapat anda tentang parti UMNO yang telah menerajui Tanah Melayu ini sejak lebih 50 tahun dahulu? Apakah kemajuan yang telah dicapai? Apakah kemajuan dari segi sosio-ekonomi yang telah berjaya diperjuangkan? Apakah agama Islam tidak mencapai kemajuan sejak zaman Merdeka? Apakah perkembangan agama Islam pada 1950an berbanding di zaman millenium ini? Siapakah bakal menerajui UMNO dan siapakah penyelamat UMNO? Apakah tokoh-tokoh veteran UMNO perlu diamkan diri walaupun kelihatan UMNO sudah lemah dan perlu diperkuatkan melalui pengalaman mereka? Apakah Pemuda UMNO kelihatan tidak bermaya berbanding di zaman Dato' Harun? Itulah di antara persoalan-persoalan yang dibahaskan. Disulami dengan hujah bersemangat, tidak kurang pula dihiasi dengan pujian dan caci cerca sesetengah pihak. Masing-masing cuba menegakkan pendapat masing-masing dan tidak kurang juga ada yang cuba menegakkan jarum yang basah!


Dari perbahasan itu, kita akan dapat mengenali siapakah pejuang UMNO sebenar. Kita akan dapat mengzahirkan siapakah musang berbulu ayam. Kita dapat menelanjangi Pakatan Rakyat yang jelas menipu rakyat yang menggunakan perancangan strategi ala-ala US dan yahudi. Kita dapat membezakan antara pejuang sebenar atau pejuang membuncitkan perut sendiri. Kita akan diperlihatkan yang tersirat disebalik jendela hati jati diri. Ada yang terlajak kata, ada yang termangu kata, ada yang petah bicara dan ada yang sekadar memenuhi ruang kosong yang ada. Yang pastinya, ini semua memberi impak yang agak kuat kepada senario politik negara dimana pendapat-pendapat ini tidak kira betul atau salah akan digunapakai oleh rakyat yang membaca. Rakyat yang berilmu dan merujuk fakta mungkin akan faham dan mangambil tahu, namun rakyat yang sekadar mengangguk dan malas berfikir mungkin akan tersalah anggap dan memperjuangkan perkara yang salah.


Bagi saya, UMNO tidak akan berkubur selagi diizinkan Allah S.W.T. Perjuangan UMNO harus kembali seperti di zaman awal penubuhannya, sebagaimana yang telah dimulakan dahulu oleh Dato' Onn Jaafar di mana PAS dan PKR masih belum wujud. Satu perjuangan asal yang dipersetujui oleh semua bangsa Melayu, Cina, India dan lain-lain. Satu perjuangan yang tiada kepentingan diri sendiri. Tiada politik yang men"dewa"kan seseorang atau taksub kepada individu-individu tertentu. Satu perjuangan yang menyedari hakikat tentang pentingnya erti perjuangan demi Islam, anak bangsa dan tanah air. Menghormati antara satu sama lain, mengangkat kebenaran dan menolak kebatilan. Mungkin ada yang mencemuh dan tidak bersetuju, namun itulah hakikat yang sebenar jika anda semua sayangkan Islam, anak bangsa dan tanah air. Perit untuk ditelan, namun bersama-samalah kita bersatu agar kita kukuh dipersada kepimpinan politik tanah air dan gagah di mata rakyat.


p/s: Semoga anda menyedari tentang "sesuatu" yang "istimewa" tentang entry ini...




Bila Kak Su Bersuara... Heh!