Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Wednesday, July 30, 2008

Cerita terbaru dari Pendang...29 July 2008 (malam)

Semalam....aku mendengar perkhabaran dari Pendang dari seorang tokoh wanita veteran dan seorang Puteri UMNO yang baru meningkat naik dari Pendang. Dengaq kata...depa dua orang ni agak "glemer" kat Pendang...

Aku bertanyakan tentang Tok Man dan Rozai...seperti biasa..."aku kata kat hang, hang kata kat aku"...cuma nampaknya kali ni kedudukan kerusi Ketua Bahagian Pendang dilihat lebih memihak kepada Tok Man Bedoi. Rata-rata Tok Man masih popular dan menjadi kesayangan ahli-ahli UMNO Pendang. Namun, Tok Man tidak boleh mengambil mudah tentang pengaruh Rozai...Rozai pun ada strategi jugak! Jangan underestimate keupayaan Rozai ni...

Mak Lang Timah & Suraya. Nampaknya senario akaq umbi untuk kerusi Ketua Wanita Bahagian macam nak bagi kat Suraya. Tapi, pencalonan nampaknya agak "fight"...sat Suraya dok depan, sat Mak Lang Timah dok depan...Chaq aku masuk belah Mak lang, Mak Ngah aku masuk belah Suraya...Aku? Aku bagi credit pada Suraya atas kebolehan dan kreadibiliti...dan aku "salute" pada Mak Lang atas jasa-jasanya pada UMNO Pendang selama ni...my vote goes to Suraya...moving forward!

Untuk Ketua Pemuda. Nampaknya Akrom nak kena hati-hati...strategi dia nampaknya kurang berhasil. Nampaknya, ada pihak yang hanya nak mempergunakan Akrom hanya sebagai "tukang sponsor"! Dan Akrom sepatutnya lebih celik dalam hal ni. Jangan overconfidence sangat....kadang-kadang upset boleh berlaku...Wan Adas tentu ada strategi tersendiri...dia pun bukan calang-calang calon...baguih jugak budak ni (walaupun dia ada jumpa KJ kat Padang Terap hari tu...hehehheh...geng KJ ka?)

Untuk Ketua Puteri Pendang...Nampaknya agak sengit! Bana dan Amal yang akan bertanding. Satu lawan satu. Anak Mak Lang Timah tarik diri. Bana ni katanya anak didik Mak Lang...dan Amal ni katanya bermentorkan Suraya. Ermmm...kalau melihat kepada keterampilan, kebolehan, kematangan berfikir...aku rasa DekWa lebih menonjol berbanding depa dua orang ni. Tapi DekWa ni bagi aku "masih baru" dikaca mata akar umbi Puteri Pendang. Walaupun DekWa sebelum ni dikatakan menjadi calon pilihan Suraya, namun Suraya tukaq last minit dengan memilih Amal. Hakikatnya, Dekwa menjadi rebutan antara Bana dan Amal. Baguih sangat ka DekWa ni? Entahlah...biaq la akaq umbi Puteri Pendang yang pikiaq...

Apapun, bagi pendapat aku...UMNO Pendang agak complicated. "Hala tuju" masih kabur. Masing-masing memainkan sentimen individu berbanding menyedarkan ahli tentang hala tuju UMNO yang sebenar. Kempen individu yang masih menebal ini telah membawa kepada politik "sponsor mensponsor" dikalangan calon-calon. Secara diam-diam la...tak mau dituduh politik wang! Bukti tak dak nak tuduh pun...Namun hakikatnya, trend ini menjadi popular demi untuk men"secure"kan pengaruh dan pencalonan undi. Itu yang aku kurang bersetuju. Bagi aku, agenda matlamat membina kembali kekuatan UMNO dan menyatukan kembali akar umbi yang bergolak lebih penting dari kempen peribadi! Jangan jadi "opportunist"! Akar umbi harus dimaklumkan dengan krisis "hakisan" kuasa politik ketuanan Melayu yang semakin tergugat. Seharusnya, Presiden UMNO harus dipertangggungjawabkan dalam hal ini dan beliau patut meletak jawatan secara terhormat sebelum akar umbi semakin hilang keyakinan yang menyebabkan UMNO menjadi semakin parah dimata rakyat!

Kepada UMNO Pendang...Bangkitlah! Rakyat perlukan kebangkitan UMNO Pendang anda untuk merubah nasib Melayu yang semakin malap...saya percaya UMNO Pendang bijak, adil dan berani untuk menongkah arus merubah wajah UMNO mengikut kemahuan akar umbi. UMNO Pendang tidak lemah...jadilah salah satu Bahagian UMNO yang bermaruah! Selamat bertanding...!!!






Monday, July 28, 2008

UMNO VS. PAS : Perang Siffin?!

Assalamualaikum...dan salam sejahtera...

Masih ingatkah kita kepada sirah Islamiyyah di zaman akhir pemerintahan Khulafa' Ar-Rashidin Al-Arba'ah? Khalifah yang terakhir dari yang empat...Saiyyidina Ali Karramallahbu Wajhah. Ya...di zaman itulah berlakunya perang saudara Islam...Perang Siffin (37 hijriah)!

Apakah kena mengena perang Siffin dengan kita? Cuba analisis penyelesaian perang Siffin diantara wakil Sayyidina Ali Karramallahu Wajhah R.A dan wakil Sayyidina Muawwiyah bin Abi Sufyan R.A....ketika mana Amru Ibnu Al-As dan Abu Musa Al-Asya'ri merundingkan penyelesaian perbalahan...kedua-dua pihak telah bersetuju untuk kedua-dua tokoh Islam terbilang tersebut untuk meletak jawatan...Dimulakan dengan Sayyidina Ali R.A meletak jawatan...dan apabila Sayyidina Ali R.A meletak jawatan..maka secara automatik Islam ketiadaan Khalifah...maka kesempatan ini dimanfaatkan oleh Amru Ibnu Al-As untuk membai'ah Saiyyidina Muawwiyah sebagai Khalifah Islam...begitulah keadaan rundingan tersebut.....kuasa kemudiaannya ditangan Sayyidina Muawwiyah setelah Saiyyidina Ali R.A dibunuh...wallahua'alam....

Dan TG Nik Aziz minta UMNO dan PAS dibubarkan...dan diminta bergabung dibawah satu parti sahaja! Hehehehheh...katakanlah UMNO dibubarkan....kemudian dia buleh declare yang parti tu takdak pemimpin...maka dia still pemimpin gabungan 2 parti...maka dia take over...hehhehhe...bijak!...bijakkk..!!! Kita minum dulu...!!!

Rasanya akan terjadi tak macam perang Siffin tu? Rasanya UMNO tak setuju kotttt??? hehhehe....bersatu tak semestinya kena bubarkan...kalau ikhlas nak bersatu...bersatu je la...tak payah bersyarat....masuk je la BN...parti memerintah tu....tinggalkan PKR & DAP...depa tu menolak Islam tu....tak boleh pakai punyaaaaa....!!!

p/s: Heehehhehhehhe...tepuk dada tanya selera....sup "gearbox" sedap gak nihhh..!!!




Bila Kak Su Bersuara... Heh!