Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Friday, July 18, 2008

Strategi "Rakit" tidak dibenarkan dalam pemilihan UMNO kali ni...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Last weekend, aku balik ke Pendang. Bertanya khabar disana. Memeningkan kepala. Aku ada bertemu Akrom, pemangku Ketua Pemuda Pendang. Kami makan bihun sup kat kedai belakang Bank Pertanian kat Pekan Pendang. Face to face, Akrom sekali lagi menceritakan kesusahan dan pengorbanan beliau untuk mengekalkan jawatannya di Pendang. Aku akur. Memang memeritkan bila ada akar umbi yang jenis "meminta-minta" ni...

Cerita "rakit" Pak Lah...

Lepas tu aku pi rumah Pak Ngah aku kat Taman Sri Pendang. Pak Ngah Li Om kata...Pak Lah tak bagi buat sistem "rakit" untuk pemilihan kali ni. Tapi...Pak Lah sendiri dah buat "rakit"! "Pak Lah dah ikat dua buluh besaq...satu dia punya, satu lagi Najib punya (walaupun Najib bukannya rela sangat pun...)". "Lepaih tu, Pak Lah ikat pulak kuat-kuat buluh-buluh panglima-panglima dia kat buluh belah dia, dan Pak Lah ikat pulak buluh-buluh kecik panglima-panglima Najib kat buluh belah Najib...tapi ikat kat belah Najib tu longgaq-longgaq la sikit...". Aku dah paham dah! Maknanya...lepas Perhimpunan Agung UMNO kali ni...maka Pak Lah akan bukak slow-slow ikatan sebelah Najib...maka tinggai la Najib sorang kat situ...dan Pak Lah akan buang buluh besaq tu bila dia dah cukup kuat untuk terapung dengan buluh-buluh belah dia yang diberi jawatan kanan nanti...begitulah cerita "rakit" Pak lah!

Ada kemungkinan jugak "rakit" Pak Lah ni akan berlaku. Nampaknya, UMNO akan karam jugak dengan "rakit" Pak Lah ni...Aku berdoa agar DS Najib buka mata luas-luas! Bukak ikatan buluh dia dari ikatan Pak Lah...sebab buluh Najib sememangnya kuat kerana di dokong oleh ramai pemimpin UMNO lain dan sokongan akar umbi kepada buluh Najib! Bangunlah Najib!!!

sila rujuk:
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0717&pub=Utusan_Malaysia&sec=Politik&pg=po_04.htm

Naib Ketua Pemuda Alor Star : 3 Penjuru jugak???

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Baru-baru ni aku ada bersembang dengan beberapa Ketua Pemuda Bahagian di Kedah. "Pemilihan kali ni panasssss..." kata depa. "Macamana dengan Naib Ketua Pemuda Bahagian?" aku tanya. "Lagi panasss....!" itu katanya. Rupa-rupanya, jawatan naib ketua pemuda semakin mendapat tumpuan setelah Negeri Kedah jatuh ke tangan pembangkang. Rata-rata pemuda yang cepat panas mula menolak kepimpinan sedia ada. Kata mereka "jangan biarkan depa dok dalam comfort zone...kita lawan, tolak kepimpinan lembik dan yes boss!". Aku dapat tahu bahawa akan ada pertandingan 3 penjuru untuk jawatan Naib Pemuda Alor Star...katanya lah!

Calon pertama ialah saudara Syed Rizal. Siapa di kalangan pemuda UMNO yang tidak kenal dengan Syed Rizal di Bahagian Alor Star? Walaupun ini adalah first time dia cuba menjadi calon untuk Naib Ketua Pemuda Bahagian, dia dikenali ramai. Anak kepada tokoh berpengaruh di Kedah, Syed Unan, Syed Rizal dikatakan sebagai calon favorite untuk jawatan ini. Dia dilihat banyak terlibat dengan program-program anjuran Pemuda UMNO Bahagian memandangkan beliau adalah salah seorang orang kuat Pemuda Alor Star. Sebagai salah seorang panglima Bro Zubir (KP Alor Star), Syed Rizal dilihat mampu untuk menggugat calon lain. Syed Rizal bercita-cita tinggi di dalam politik dan dijangka mendapat sokongan AJK-AJK Bahagian (seperti Bro Led). Dia juga seorang peguam yang berjaya tentunya telah bersedia dengan strategi dan manifesto yang bijak...

Calon kedua ialah Cikgu Zul. Cikgu Zul adalah "orang lama" di dalam kem Dato' Bashah. Dia yang menetap di Alor Mengkudu, dikatakan bersifat low profile dan soft spoken. Ada yang mengatakan bahawa dia adalah orang Lan Lawyer, "musuh" politik Dato' Bashah dalam UMNO Bahagian. Namun, kesahihannya masih boleh dipertikai. Dia dipenggal akhir pada pemilihan ini dan tidak merugikan bagi karier politiknya untuk bertanding. Walaupun dia dikatakan kurang mendapat sambutan di kalangan Pemuda, sokongan kepadanya tidak dapat dinafikan. Otai-otai lama ada yang berpihak padanya. Ada satu berita lagi...dia dikatakan "geng Cikgu Shah" yang akan bertanding Ketua Pemuda Bahagian Alor Star. Entah betul...entah tidak...

Calon yang ketiga, Syariman. Syariman ni orang baru jugak, sama seperti Syed Rizal. Syariman ni pun peguam jugak, sama seprti Syed Rizal. Cuma Syariman ni bukan anak orang kenamaan sebagaimana Syed Rizal. Syariman ni orang biasa. Asalnya orang susah, dok kat kawasan rumah murah bantuan kerajaan. Dia adalah salah seorang akar umbi yang berjaya mengubah nasib diri dan keluarganya...dan kini menawarkan diri untuk melakukan perubahan di dalam Pemuda UMNO Alor Star. Ramai yang tidak kenal Syariman. Jika nak tahu Syariman yang mana? Alaaa...Syariman yang jadi MC masa Tun declare keluar UMNO tu...Syariman cukup vokal dan berpendirian tegas. Tidak menjanjikan "sampul surat coklat" kepada penyokongnya, kerana baginya itu di ibaratkan sebagai "menjual perjuangan UMNO". Itulah Syariman. Walaupun sekadar "under dog", dia dilihat mampu menggugat calon-calon lain dengan prinsip perjuangannya.

Hakikatnya...Bertandinglah sebagai "anak jantan" Melayu. Ingatlah dasar perjuangan UMNO yang sebenar. Jawatan adalah tanggungjawab besar dan amanah yang diberikan kepada akar umbi kepada mereka yang menang. Jagalah amanah itu dengan baik, kerana akar umbi inilah juga yang akan menjatuhkan mereka jika mereka alpa dan lupa daratan. Malah, amanah ini akan dipersoalkan apabila tiba masanya di padang Mahsyar, di depan Allah S.W.T. kelak. Jawatan ini bukan untuk suka-suka dan glamour...ingat tu semua. Selamat bertanding!

p/s: aku sokong sesiapa yang tolak Pak Lah dan KJ...!!!



Monday, July 14, 2008

Peralihan Kuasa Presiden UMNO?

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hangat diperkatakan tentang isu "peralihan kuasa" dari Pak Lah kepada DS Najib. Rata-rata pimpinan UMNO bersuara tentang isu ini. Menyokong! Dan rata-rata akar umbi dan bekas pemimpin UMNO juga memperkatakan tentang isu ini. Tidak menyokong! Jadi, bagaimanakah penyelesaiannya? Mahu mengikut "perancangan" Pak Lah yang 2 tahun kah? Atau mahu mengikut kehendak akar umbi dan bekas pemimpin UMNO yang berpengalaman kah?

Saya menerima sms dari DS Hisyammuddin mengatakan bahawa "DS Najib perlu diberikan peranan sewajarnya". "Proses ini telah diaturkan dan beliau bincangkan dengan DS Najib". Katanya "DS Najib yang penting, bukan dia". Selain itu, "para pemimpin diperingkat negeri-negeri juga harus memainkan peranan untuk transition power kepada DS Najib ini". Itulah diantara isi pandangan sms yang diterima oleh saya dari beliau. Maksudnya, dia menyokong tempoh 2 tahun itu dan perlukan sokongan semua pihak.

Saya juga menerima sms dari Dato' Mukhriz yang baru menerima "orang baru" (baby girl). Beliau menegaskan bahawa "UMNO tidak perlu menderita selama 2 tahun lagi dibawah pimpinan Pak Lah". Menurutnya, "akar umbi mesti berani untuk merampas kembali hak memilih pemimpin". Maksudnya, "hak untuk memilih Presiden dan bila harus ditukar Presiden itu adalah ditangan akar umbi UMNO, bukan ditangan Pak Lah!". UMNO bukan milik Pak Lah, dan jawatan presiden bukan lantikan. Jawatan itu dipertandingkan mengikut demokrasi undian mengikut kehendak ahli akar umbi, bukan "warisan" atau dilantik ikut suka hati sesiapa (walaupun Pak Lah sekali pun!).

Saya juga mendapat penjelasan dari seorang MT (yang mendapat undian pencalonan MT tertinggi...faham2 je la siapa...) yang mengatakan bahawa hanya 2 orang MT sahaja yang membantah tempoh "peralihan kuasa" ini. Seorang MT yang bertaraf menteri kabinet dari Sabah dan seorang lagi ialah MT yang pernah memegang jawatan MB di Selangor. Namun apalah daya 2 orang MT untuk melawan MT lain yang ternyata lebih ramai dan akur pada keputusan DS Najib. DS Najib dipersoal secara berdepan di dalam meeting tersebut "apakah beliau bersetuju dengan tempoh 2 tahun? sedangkan mereka berdua ingin transition power itu dijadualkan lebih awal?". Malangnya, DS Najib yakin dengan perancangan itu dan bersetuju dengan tempoh 2 tahun! Bila yang empunya diri sudah bersetuju...maka apalah daya? Sebab itulah terbitnya posting "terlebih sudu dari kuah!".

Selain itu, saya juga menerima banyak feedback dari kawan-kawan akar umbi yang menolak rancangan "peralihan kuasa" dengan tempoh 2 tahun ini. "Terlalu lama..!!!" kata mereka. "Sempatlah Pak Lah dan anak menantu "mengaut" semua dan menutup "lubang", dan melingkupkan UMNO pada PRU13!" Rata-rata tidak setuju! Tun Mahathir dan Tan Sri Sanusi juga tidak setuju (refer to thier blog). Apakah kehendak dan pendapat akar umbi dan pemimpin2 berpengalaman ini harus ditolak begitu sahaja? Apakah UMNO ini milik Pak Lah secara mutlak sehingga beliau dibenarkan menentukan bila dia perlu serahkan jawatan pada DS Najib?

Bagi saya...semua ini karut! UMNO milik semua ahlinya. UMNO bukan milik Pak Lah seorang! Pak Lah adalah seorang mementingkan ego beliau sebagai pemimpin dan gagal memegang amanah ahli2 UMNO umumnya. Beliau sedar tentang kemahuan rakyat...namun demi ego Perdana Menteri...beliau sanggup menolak suara akar umbi? Mahukah ahli UMNO pemimpin seperti ini? Buat DS Khir...make your stand firm and beware (Beruk Hitam akan menyerang!). Demi Islam, UMNO, Melayu dan Malaysia...ahli2 UMNO harus berbuat sesuatu!




Bila Kak Su Bersuara... Heh!