KedahNews.com

GEGARRR..!!! PERSOALAN "MAT SABU SYIAH?"

Tuesday, October 14, 2008

Pemuda Kuala Kedah : Shafiq atau Fakhrudin?

Setelah kemenangan saudara Zubir dan pencalonan Dato' Mukhriz di Alor Star, Pergerakan Pemuda Kuala Kedah sedang hangat dengan bahang pemilihanpada 17hb. Oktober ini. Shafiq atau Fakhrudin yang bakal menjadi pilihan?

Saudara Shafiq merupakan Bendahari Pemuda Bahagian. Seorang usahawan muda yang agak terkenal di utara. Berlatar belakangkan pendidikan keagamaan SMK(Agama) Kedah, beliau adalah lulusan sarjana dari UK dan memiliki 2 sarjana muda di dalam bidang akaun dan statistik. Beliau begitu dikenali di segenap lapisan individu Pemuda Negeri khususnya di Pemuda Bahagian Kuala Kedah. Walaupun dia hanya menjadi bendahari bahagian, namun dia juga dilantik menjadi exco Pemuda Negeri. Seorang yang peramah dan mesra, beliau berazam untuk menuntut perubahan di dalam arus politik UMNO terutamanya Pergerakan Pemuda UMNO. Selain dari sikap rajin turun padang, beliau turut membawa sikap "islah" di dalam menangani perpaduan sesama pemuda yang kini goyah. Beliau setia pada ketuanya, tidak menderhaka, namun hatinya mahukan 'perubahan" dan beliau "berani berubah". Walaupun dia difitnah yang mengatakan bahawa dia dari kem "setia kawan", namun dia tetapbersabar. Katanya, "hanya jauhari yang mengenal manikam". Yang penting katanya ialah "perpaduan di dalam Pemuda UMNO, asas perjuangan dan menolak sokongan pada kem "setia kawan"!

Saudara Fakhrudin. Beliau dari Anak Bukit. Juga seorang usahawan (kontraktor), dia memegang jawatan Ketua Penerangan Pemuda Bahagian Kuala Kedah. Namun khabarnya, jawatan itu diberikan setelah dia gagal di dalam perebutan jawatan Naib Ketua Pemuda Bahagian pada pemilihan yang lalu, di atas permintaan beliau sendiri. Beliau juga seperti Shafiq yang membawa slogan "berani berubah". Beliau sering dilihat berkempen di merata-rata dengan membawa kad peribadi yang dibelakangnya tertera gambar beliau bersama Dato' Mukhriz. Mungkin sebagai bukti sokongan beliau pada Dato' Mukhriz. Beliau juga turut menghadiri pelbagai program DatoMukhriz, yang terbaru adalah Majlis Jamuan Aidilfitri anjuran Dato' Mukhriz di Alor Biak baru-baru ini. Namun, Shafiq juga hadir di majlis itu. Fakhrudin terang-terangan mendakwa bahawa Shafiq adalah dari kem "setia kawan" (KJ), dan dakwaan ini pernah disampaikan ke telinga Dato' Mukhriz. Namun, dakwaan ini dinafikan oleh penyokong kuat Dato' Mukhriz iaitu saudara Zubir (Ketua Pemuda Bahagian Alor Star). Zubir menyatakan bahawa beliau telah lama berkawan rapat dengan Shafiq dan mengenali hati budi rakan baiknya itu. Zubir turut menjamin bahawa Shafiq akan menang dalam pemilihan kali ini dan seterusnya Shafiq akan memastikan bahawa Pemuda Kuala Kedah akan mencalonkan Dato' Mukhriz sebagai Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia.

Kesimpulannya, tak kira siapa yang menang, Dato' Mukhriz tetap akan mendapat kredit. Namun, saya menyeru kepada semua perwakilan Pemuda Kuala Kedah agar memilih seorang Ketua Pemuda yang tepat! Bukan sekadar sokong, namun yang dosokong itu, "calon"nya mempunyai kepentingan yang untuk diri sendiri!


p/s: mungkin penulis akan hadir sebagai pemerhati pada mesyuarat pemilihan Pemuda Bahagian Kuala Kedah nanti, itu pun kalau berkesempatan!

4 comments:

jeanbara said...

Assalamualaikum,

Tahniah atas kewujudan blog ini. Teruskan usaha saudara untuk menghidupkannya.

Tokmad Gasak said...

APA cerita Pendang bang ? sapa dijangka menang ketua bahagian dan ketua pemuda ?

DukeOfUMNO said...

ketua bahagian still fight lagi...tapi Tok Man dok lead pencalonan...utk ketua pemuda...akrom still lead jauh...ada calon yg tak cukup pencalonan...

Taufiq said...

Wow....interesting post. And may I add, great to see someone write about the Kedah scene in detail with clear analysis. Hope to hear more interesting posts.....

.... will you be commenting on the results???